Η συνέντευξη, οι εμπρηστικές δηλώσεις , οι “Γιώργηδες” & τα πείσματα…

4
1896

 

Η συνέντευξη, οι εμπρηστικές δηλώσεις , οι “Γιώργηδες” & τα πείσματα…

Η συνέντευξη του δημάρχου Γ. Κυρίτση στον “Σ” με αφορμή και την τελευταία αντιπαράθεση της Περιφέρειας με τον Δήμο για την αρμοδιότητα καθαρισμού των ρεμάτων σαφώς και δίνει λαβές για ποικίλες συζητήσεις και σχόλια.

Το θέμα της συνοχής της παράταξης της δημοτικής αρχής, που επικαλείται, σε σχέση με τις αποχωρήσεις που σημειώθηκαν στην παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, είναι μεν ένα αξιοπρόσεχτο στοιχείο, όχι όμως και το καθοριστικό. Καθώς, έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι τις εκλογές, οπότε όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά… (είτε για προσχωρήσεις, είτε για αποχωρήσεις).

Το ότι αισθάνεται δικαιωμένος στο χειρισμό του μεταναστευτικού κρίνεται συνολικά και εκ του αποτελέσματος. Όχι μόνο σε επίπεδο θέσεων, σωστών ή λανθασμένων εκτιμήσεων, αλλά συνολικής πρακτικής αντιμετώπισης και συνεπειών για το νησί, τον τουρισμό και την τοπική οικονομία. Οπότε, καλό θα είναι η δημοτική αρχή (η όποια δημ. αρχή, μιας και το είχαμε επισημάνει εγκαίρως και για την προηγούμενη) να λαμβάνει υπόψη της και το βαθμό δυσαρέσκειας των πολιτών από τη μέχρι τώρα λειτουργία της και να προσπαθεί να αναγνωρίζει τα λάθη της παρεμβαίνοντας διορθωτικά όπου χρειάζεται.

Το βέβαιο είναι ότι θα κριθεί (όταν έρθει η ώρα της κάλπης) κυρίως ως προς το κατά πόσο ήταν συνεπής σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις της για κάθε τομέα και κάθε Κοινότητα ξεχωριστά. Οπότε, αν από τώρα διαπιστώνει ότι αφίσταται σημαντικά από αυτά που είχε πει προεκλογικά λόγω οικονομικής αδυναμίας (κατάργηση ΔΗΦΟΔΩ, περιορισμός πόρων από το κεντρικό κράτος) να βγει σε λαϊκές συνελεύσεις (μην τις θυμόμαστε μόνο προεκλογικά) ή έστω σε δημόσια παρέμβαση και να τα αναγνωρίσει (η συνέντευξη του δημάρχου στον “Σ’ ήταν μια καλή ευκαιρία) ζητώντας αντιπροτάσεις για δίκαιο και αναλογικό καταμερισμό βαρών, μέσω των δημοτικών τελών .

Ασφαλώς, το θέμα του καθορισμού των δημοτικών τελών (το οποίο θα είναι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα… και στο δημοτικό συμβούλιο ), σηκώνει πολλή συζήτηση που δεν είναι του παρόντος σχολίου. Να θυμηθούμε μόνο τι έλεγε προεκλογικά η Συμπαράταξη ή η παράταξη της δημοτικής αρχής επί του θέματος; Όπως και να ‘χει έπρεπε να προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος -όπως έχουμε ξαναγράψει για την επιτροπή διαβούλευσης- με τους κοινωνικούς φορείς και ειδικά με το ΕΒΕΔ.

Κι εδώ, υπάρχει ένα αξιοπρόσεχτο και ιδιαίτερα σημαντικό μείον: το γεγονός ότι ο δήμος Κω για πολλούς και διάφορους λόγους έχει “ψυχράνει” τις σχέσεις του και με το ΕΒΕΔ, όπως επίσης με την περιφέρεια – επαρχείο, αλλά και με την κυβέρνηση. Αν ήταν μόνο με την κυβέρνηση και τον βουλευτή, θα λέγαμε: “εντάξει, προσωπική βεντέτα λόγω μεταναστευτικού”. Αλλά όταν υπάρχει θέμα και με τους άλλους δύο κορυφαίους για τον τόπο θεσμικούς φορείς… ε, τότε κάτι φταίει και θα πρέπει να εντοπιστεί και να διορθωθεί άμεσα…(μιας και το δυστύχημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι την πληρώνει ο τόπος).

Τελευταίο αντικείμενο έριδας λοιπόν, η αρμοδιότητα καθαρισμού των ρεμάτων… Κι αυτή προέκυψε ύστερα από δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος την ημέρα που ήταν στην Κω ο Περιφερειάρχης και αντί να επιδιώξουν μια συνάντηση για να τα βρουν, άρχισαν το δεύτερο γύρο… Βέβαια, ευθύνη γι’ αυτό έχουν και οι δύο πλευρές- μετά και την ψυχρότητα που δημιουργήθηκε από το περσινό καλοκαίρι που ο δήμαρχος σνόμπαρε τις συσκέψεις που συγκαλούσε ο Περιφερειάρχης στην Κω για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού (ιδιαίτερα τον Αύγουστο που γινόταν το “έλα να δεις” στο νησί). Όπως και να ‘χει θα πρέπει να αφήσουν και οι δυο τους εγωισμούς και τα πείσματα (Γιώργηδες γαρ…) και να κάτσουν να τα βρουν ή εμπρηστικές δηλώσεις και το “λάδι στη φωτιά” μέσω ανακοινώσεων δεν ωφελούν κανέναν και πολύ περισσότερο το νησί που έχει τα προβλήματά του…

Όσο για την διαβεβαίωση του δημάρχου (για άλλη μια φορά) ότι δεν έχει άλλες πολιτικές βλέψεις (βλέπε: βουλευτική υποψηφιότητα), μάλλον περνάει απαρατήρητος ο χρονικός προσδιορισμός “προς το παρόν”, που μπορεί να μην τον επισημαίνει ιδιαίτερα, αλλά τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται…

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ .ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΡΑΚΕΝΔΥΤΟΙ ΒΡΩΜΙΚΟΙ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ.ΣΤΕΙΛΕ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΕΩΣ. ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΔΗΜΟ.

    • Γιώργο φιλκκσ, σαν δήμαρχος τελείωσες, βρες άλλη διέξοδο για την πολική σου καριέρα...

      Κρεμάστικες σε μερικούς φελλούς του περίγυρου σου και άφησες αυτούς που χωρίς κανένα συμφέρον σε στήριξαν. Τώρα πληρώνεις τις επιλογές σου. ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ……. ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΕΧΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ.

  2. Πάλι όμως η προσωπική τοποθέτηση σε τρέχοντα θέματα περνά απαρατήρητη, θα μπορούσε να ήταν σε πλαίσιο που να το βλέπει εύκολα ο επισκέπτης, τώρα περνά σχεδόν απαρατήρητη. Καλές δουλειές και άλλαξε ωράρια…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ