ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νίκη Καψή κάνει την πρακτική της άσκηση στο Bordeaux της Γαλλίας και έχει απάντησεις για όλα... (Η ελληνική φιλοξενία, το couchsurfing και οι δυσκολίες στο εξωτερικό)

Η συνέντευξη μιας φοιτήτριας από Κω στο περιοδικό LIFO

Η Νίκη Καψή τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο Bordeaux της Γαλλίας κάνοντας την πρακτική της άσκηση στον τομέα του Τουρισμού. Μας μίλησε για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, τις διαφημιστικές καμπάνιες, τις δυσκολίες που έχει συναντήσει ως τώρα και το couchsurfing.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει η εντύπωση ότι οι αντιδράσεις των ξένων, απέναντι στους έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό είναι κάτι μεταξύ οίκτου για την κατάσταση  που έχει περιέλθει η  χώρα μας και οργής για τις ευθύνες που μας καταλογίζουν . Τι αντιδράσεις έχεις εισπράξει τους μήνες της πρακτικής σου στη Γαλλία;

Είναι αλήθεια ότι τα ΜΜΕ έχουν προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις για την Ελλάδα, αλλά όχι για τους Έλληνες, και όχι ειδικά για αυτούς που σπουδάζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό θριαμβεύουν και πιστεύω ότι ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να είναι πετυχημένοι. Οι αντιδράσεις που έχω εισπράξει είναι θετικές καθώς οι νέοι καταφέρνουν να εκτιμήσουν ένα άτομο προσωπικά και να μην επηρεάζονται από στερεότυπα. Αλλά ακόμα και στο χώρο εργασίας μου τα σχόλια είναι θετικά και μάλιστα η επιχείρηση επιθυμεί να επεκταθεί στην Ελλάδα και πιστεύει στους Έλληνες. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου ξένοι από όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες βγαίνουν στο δρόμο και στέλνουν υποστηρικτικά μηνύματα προς τη χώρα μας. Δεν είναι λίγοι οι νέοι που έχω συναντήσει στη Γαλλία και μου λένε ‘Καλησπέρα’, μαθαίνουν αρχαία Ελληνικά και γνωρίζουν πολλά για την ελληνική ιστορία, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες. Νομίζω ότι εμείς οι ίδιοι είμαστε προκατειλημμένοι όταν βρισκόμαστε στο εξωτερικό και φοβόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε αντιδράσεις και προσβλητικά σχόλια. Εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε ότι υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα γύρω μας. Όλα εξαρτώνται από την όψη του νομίσματος που θα αποφασίσουμε να δούμε.

 

 

Το κίνημα εθελοντών UpGreekTourism πριν μερικές μέρες ανάρτησε μια κινούμενη γιγαντοαφίσα στη TimeSquare της Νέας Υόρκης που καλεί τους περαστικούς να επισκεφθούν την Ελλάδα. Πως θα μπορούσε η Ελλάδα να προβληθεί καλύτερα στο εξωτερικό; Μπορούμε να βασιζόμαστε αποκλειστικά και μόνο σε πρωτοβουλίες εθελοντών;

Την έχω δει την καμπάνια του Up Greek Tourism και πιστεύω ότι είναι πραγματικά επιτυχημένη. Δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα Έλληνες που πιστεύουν στη χώρα μας και μέσα από μια μικρή πρωτοβουλία, ενωμένοι δημιουργούν μεγάλες ενέργειες. Για να προβληθεί η Ελλάδα στο εξωτερικό, πρέπει να αυξηθούν αυτές οι μικρές φωτογραφίες που απεικονίζουν τους Έλληνες που συνεισέφεραν σε αυτήν την καμπάνια. Πρέπει να αυξηθούν οι Έλληνες που εκτιμούν και πιστεύουν στην πατρίδα τους, παρά τις δυσκολίες αυτής της περιόδου. Όλα στο χέρι μας είναι. Μεμονωμένα ή και σε ομάδες, ο καθένας μπορεί να προβάλλει με τον τρόπο του την Ελλάδα. Στο πανεπιστήμιό μου, με την ομάδα Get Involved του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, οργανώνουμε κάτι αντίστοιχο για την προβολή της Ελλάδας και παράλληλα στηρίζουμε κάθε χρόνο και διαφορετικές ομάδες που αποτελούν θύματα της σημερινής εποχής. Προσωπικά, στις γιορτές χορεύω συρτάκι στους ξένους, τους φτιάχνω ελληνικό καφέ, τους μαθαίνω Ελληνικά, μοιράζομαι μαζί τους εικόνες και μουσική από τον τόπο μας, μιλάω για την ιστορία, την ιατρική, τα νησιά και τις θάλασσες. Μπορεί μεμονωμένα να μη δημιούργησα μια γιγαντοαφίσα στη μεγαλύτερη πλατεία του Bordeaux, όμως με τον τρόπο μου έχω βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας.

 

Απ την μέχρι τώρα εμπειρία σου στον τομέα του Τουρισμού, ποιοι θεωρείς ότι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι όσων είναι διστακτικοί στο να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο των διακοπών τους;

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, δεν έχω συναντήσει κανέναν που να διστάζει να επισκεφθεί την Ελλάδα.  Όσοι την έχουν ήδη επισκεφθεί θέλουν να ξαναέρθουν με την πρώτη ευκαιρία και όσοι δεν την έχουν δει ακόμα, ανυπομονούν να έρθουν αυτό το καλοκαίρι κιόλας. Πιστεύω ότι στο μυαλό των ξένων, η Ελλάδα παραμένει ως η γαλάζια θάλασσα, ο ήλιος, τα όμορφα νησιά, τα κυκλαδίτικα σπίτια, το ηλιοβασίλεμα και η έντονη διασκέδαση. Ίσως να είναι διστακτικοί για την Αθήνα λόγω των διαδηλώσεων που συμβαίνουν στο κέντρο, αλλά ο Παρθενώνας δε χάνει ποτέ την αξία του και υπάρχουν πολλά μέρη για διαμονή δίπλα στη θάλασσα, κοντά στο βουνό, μακριά από το κέντρο.

 

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων της ηλικίας σου σκέφτεται σοβαρά να αναζητήσει δουλειά στο εξωτερικό. Εσύ τι σκέφτεσαι να κάνεις; Θα έμενες μόνιμα στη Γαλλία ή σε κάποια άλλη χώρα αν σου δινόταν η ευκαιρία;

Νομίζω ότι σαν άνθρωποι έχουμε μία τάση να πιστεύουμε ότι από την άλλη μεριά του κήπου, το γκαζόν είναι πιο πράσινο. Αρχικά σκεφτόμαστε ότι ίσως κάποιο άλλο πανεπιστήμιο θα ήταν καλύτερο από το δικό μας, ίσως κάποιο μεταπτυχιακό θα ήταν καλύτερο από αυτό που κάνουμε και ίσως ότι σε κάποια άλλη χώρα θα βρίσκαμε ευκολότερα εργασία. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει φόβος για το μέλλον των νέων και τον βιώνω και εγώ. Όμως παραμένω αισιόδοξη και δεν αποκλείω κανένα ενδεχόμενο. Προσωπικά μου αρέσει να ταξιδεύω, να αλλάζω παραστάσεις και να γνωρίζω νέα μέρη, οπότε ναι θα μπορούσα να παραμείνω σε κάποια άλλη χώρα αν μου δινόταν η ευκαιρία.

Πρέπει όμως να πω, ότι ξεκίνησα να ψάχνω για πρακτική άσκηση από το Νοέμβριο και κατάφερα να βρω στα μέσα Φεβρουαρίου, μια μέρα πριν κλείσω τα εισιτήριά μου να γυρίσω στην Ελλάδα. Μάλιστα είχα και τη βοήθεια γνωστών που γνώρισα στο Erasmus, δεν έψαχνα τελείως μόνη. Τελικά την πρακτική μου τη βρήκα μόνη μου από μία ιστοσελίδα, αλλά συνειδητοποίησα ότι τελικά το γκαζόν στο Bordeaux δεν είναι πιο πράσινο, γιατί αν τα Γαλλικά δεν είναι η μητρική σου γλώσσα, δεν υπάρχουν ευκαιρίες. Νόμιζα ότι με ένα πτυχίο Β2 των Γαλλικών, θα μπορούσα να κάνω πολλά. Αλλά έκανα λάθος. Όλα μοιάζουν όμορφα όταν παίρνουμε τα πτυχία των ξένων γλωσσών και περνάμε τα μαθήματα με καλούς βαθμούς. Μόνο όταν έρχεται η στιγμή να κάνουμε πράξη όλη τη θεωρία, συνειδητοποιούμε ότι ουσιαστικά είμαστε αδύναμοι. Αυτό που έχω να πω σε όλους του νέους που ανησυχούν για το μέλλον, είναι να ψάχνονται, να ζήσουν την εμπειρία του Erasmus, να εξασκήσουν τις γλώσσες που μιλούν και να μάθουν κι άλλες, οι ξένες γλώσσες είναι χρυσός! Να ξεκινήσουν να κάνουν πρακτική άσκηση όσο το δυνατόν νωρίτερα, να παρακολουθούν τις επιχειρήσεις των γονιών τους ή οποιουδήποτε γνωστού, να διαλέξουν ένα μεταπτυχιακό, να ταξιδέψουν. Αυτά είναι τα εφόδια που χρειαζόμαστε και τότε οι ευκαιρίες θα παρουσιάζονται όπου κι αν βρίσκεται ο καθένας.

Στο άκουσμα της λέξης Bordeaux στο μυαλό των περισσοτέρων έρχονται τα ακριβά κρασιά. Οι Έλληνες παραμένουμε γνωστοί για την φιλοξενία μας ή αμφισβητείται ακόμα και αυτό στις μέρες μας;

Οι κάτοικοι του Bordeaux έχουν καταφέρει πολύ σωστά να προωθήσουν το κρασί τους σε όλο τον κόσμο και παραμένει το σήμα κατατεθέν τους. Γιατί όμως κανείς στη Γαλλία δεν ξέρει τη φέτα; Γιατί έχουν φτιάξει ένα ίδιο προϊόν και το αποκαλούν salakis. Γιατί δε γνωρίζουν οι ξένοι την ελληνική φιλοξενία; Γιατί είμαστε καχύποπτοι και φοβόμαστε να ανοίξουμε την πόρτα μας στους ξένους. Το Bedycasa για το οποίο εργάζομαι, προσφέρει οικονομική διαμονή σε σπίτια ανθρώπων της κάθε περιοχής. Μέχρι στιγμής υπάρχουν συνολικά 10.000 καταλύματα σε περισσότερες από 160 χώρες του κόσμου και χιλιάδες άνθρωποι που προσφέρουν φιλοξενία και διατίθενται να γνωρίσουν νέα άτομα και να μοιραστούν διαφορετικές ιδέες. Ο αριθμός δωματίων σε σπίτια ανθρώπων στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός σε σχέση με άλλες χώρες.

Μπορεί να διαθέτουμε αναρίθμητα ξενοδοχεία και διαμερίσματα, μπορεί οι ιδιοκτήτες να είναι φιλόξενοι, όμως οι ξένοι δε βιώνουν την πραγματική φιλοξενία, τη ζεστασιά του ελληνικού σπιτιού και τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο ζωής. Οι Έλληνες είμαστε γενικά αδύναμοι στο να προωθήσουμε τον τόπο μας και ειδικά τα ελληνικά προϊόντα. Έχουν ήδη γίνει κάποιες ενέργειες και είναι στο χέρι μας να κάνουμε ακόμα περισσότερες, ώστε να δώσουμε στη χώρα μας την εικόνα που της αξίζει.

 

Το CouchSurfing είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών φιλοξενίας  στον κόσμο. Ποιες διαφορές και ομοιότητες βλέπεις ανάμεσα στο Couchsurfing και το Bebycasa για το οποίο εργάζεσαι; Έχεις δοκιμάσει την εμπειρία του CouchSurfing;

Σαν νοοτροπία, το Couchsurfing και το Bedycasa θα έλεγα ότι μοιάζουν, καθώς αφορούν και τα δύο την εύρεση διαμονής σε σπίτια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και αντίστοιχα την ενοικίαση δωματίων προς ταξιδιώτες όλου του κόσμου. Όμως το Bedycasa προσφέρει κάτι παραπάνω, κάτι που κάνει τη διαμονή πιο ασφαλή και πιο δίκαιη. Αρχικά, για τη διαμονή μέσω του Bedycasa ο ταξιδιώτης πληρώνει ένα ποσό, με το οποίο ο ιδιοκτήτης μπορεί να καλύψει τα έξοδα του νερού, του ηλεκτρισμού και της θέρμανσης, ενώ μέσω του Couchsurfing δεν μπορεί να καλύψει τίποτα. Το Bedycasa επίσης διαθέτει ένα συμβόλαιο, το οποίο πρέπει να υπογράφεται υποχρεωτικά τόσο από τον ιδιοκτήτη όσο και από τον ταξιδιώτη. Το συμβόλαιο αυτό περιλαμβάνει έννοιες όπως η καθαριότητα, οι ώρες πρόσβασης και οι τρόποι χρήσης της κουζίνας, οι ώρες κοινής ησυχίας, τα κλειδιά του σπιτιού, η πρόσκληση φίλων και συγγενών στο σπίτι, οι διαφορές γλώσσας και αντίληψης, οι πιθανές ζημιές που ίσως προκληθούν. Ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να διαμορφώσει τους όρους τους με όποιον τρόπο θέλει και ο ταξιδιώτης πρέπει να τους τηρεί. Αντίστοιχα, ο ιδιοκτήτης πρέπει να τηρεί τους όρους του ταξιδιώτη και να τους σέβεται. Με αυτό λοιπόν το χρηματικό ποσό και το συμβόλαιο, υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος και ένα αίσθημα υποχρέωσης και από τα δύο μέλη, το οποίο κάνει τη διαμονή πιο δίκαιη και πιο ασφαλή. Δεν έχω χρησιμοποιήσει το Couch surfing αλλά το έχει χρησιμοποιήσει επί αρκετά χρόνια η διευθύντρια της επιχείρησης, η Magali Boisseau, και αυτός ήταν και ο λόγος που αποφάσισε να ιδρύσει το Bedycasa. Μέσω του Couch surfing παρατηρούσε ένα κενό και μια δυσκολία εφαρμογής κάποιων άτυπων κανόνων.

Όταν δεν καταβάλλει κάποιος ένα ποσό για τη διαμονή, δεν αισθάνεται έντονη την υποχρέωση να διατηρήσει το χώρο καθαρό και να σεβαστεί κάποιους κανόνες. Επιπλέον, είναι δύσκολο να βρεθούν κάποιες ισορροπίες, τι να προσφέρω στον ιδιοκτήτη που με φιλοξενεί, πόσες φορές να μαγειρέψω για αυτόν, τι άλλο μπορώ να του δώσω ως αντάλλαγμα, σίγουρα πρέπει να τον φιλοξενήσω και εγώ την επόμενη φορά. Στο Bedycasa ένα μέλος μπορεί να είναι απλά ταξιδιώτης χωρίς να έχει την υποχρέωση να φιλοξενήσει στο μέλλον τον ιδιοκτήτη του.  Με το χρηματικό ποσό που προσφέρεται ο ιδιοκτήτης μπορεί να κερδίσει ένα παραπάνω εισόδημα με έναν τόσο ευχάριστο τρόπο, ειδικά αυτήν την περίοδο που το έχουμε όλοι ανάγκη. Αυτός είναι και ο σκοπός μου όσο κάνω την πρακτική μου στο Bedycasa. Να προβάλλω την Ελλάδα στο εξωτερικό και να δώσω ένα κίνητρο στους Έλληνες να προβάλλουν την ελληνική φιλοξενία ώστε να αρχίσουμε να αποκτούμε την εικόνα που μας αξίζει.

http://www.lifo.gr/team/u653/29913
 • Τελευταία Ενημέρωση: 9/4/2012 12:40:41 μμ
  Λέξεις κλειδιά: Νικη Καψη,Bordeaux
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Aegeanews.gr
$count Σχόλια
 • UalPLTVbOrUWC
  UalPLTVbOrUWC5/8/2012 3:01:00 πμ
  I'm grateful you made the post. It's crleaed the air for me.
 • ナイキストア
  ナイキストア23/10/2013 2:01:00 μμ
  ナイキショップ ナイキストア http://www.xjmotor.com/レディースシューズ-p0mzp-2.html
Γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης
Όνομα Το πεδίο είναι υποχρεωτικό
Σχόλιο (Γράψτε το μήνυμά σας μέχρι 500 χαρακτήρες)Το πεδίο είναι υποχρεωτικό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ