ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Η Νανοϊατρική & οι επαναστατικές αλλαγές στην Ιατρική που ξέραμε εντυπωσίασαν τους Κώους γιατρούς - Η ομιλία της Β. Καραγκιοζάκη

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, συντονίστρια του προγράμματος Nanocardio εντυπωσίασε (έστω τους λίγους από τους συνολικά  150-160 γιατρούς του νησιού που παρευρέθηκαν στο κλείσιμο του επιστημονικού διημέρου στο συνεδριακό κέντρο Κυπριώτης, που συνδιοργάνωσαν ο ΟΦΑ Κω & το ΕΚΦΕ Κω,  όπως τόνισε ο Πρόεδρος Τ. Κωτσίδης) μιλώντας για την Νανοϊατρική, την Ιατρική του (πολύ κοντινού μας) μέλλοντος.

Ειδικότερα η κ. Καραγκιοζάκη αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της Νανοϊατρικής σε ότι αφορά τη θεραπεία της Αθηρωμάτωσης αλλά και στην Αναγεννητική Ιατρική, όπως και τις επαναστατικές μεθόδους κατά του διαβήτη, του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων με τη χρήση νανοϋλικών.

Τονίζοντας ωστόσο ότι οι έρευνες επικεντρώνονται στο να βρεθεί η ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και νανοτοξικότητας (καθώς όπως έχει παρατηρηθεί πολλοί ασθενείς μετά από θεραπεία με νανοσωματίδια παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις ή αντιδράσεις αναφυλαξίας ή δυσκολία στην αναπνοή.)

Με εικόνες και διαφάνειες η κ. Καραγκιοζάκη παρουσίασε πως  βιοαποικοδομήσιμα πολυμερικά υλικά που έχουν μέγεθος γύρω στα 100 νανόμετρα, στοχεύουν την αθηρωματική πλάκα, ενώ μπορούν να απελευθερώσουν φαρμακευτικές ουσίες, ώστε να μειώσουν το μέγεθός της.

Πέρα από την απευθείας χορήγηση, την ενδοφλέβια δηλαδή χορήγηση των νανοσωματιδίων, μπορούν να τοποθετηθούν και πάνω στα stenths, τα οποία τα εφαρμόζονται στην κλινική πράξη, ώστε να υπάρχει ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκου, στην περιοχή της βλάβης. Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για το πώς η Νανοϊατρική μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της Αθηρωμάτωσης" τόνισε η Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απώτερος στόχος είναι να καταργηθεί η επεμβατική μέθοδος των stenths (πράγμα που και οι ίδιοι οι παριστάμενοι γιατροί -είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Ιατρού Σεβαστιανού Παπαχρήστου στο Βίντεο κατά τη διάρκεια της συζήτησης-  που δήλωσε εντυπωσιασμένος από το πόσο θα αλλάξει στην πράξη η ιατρική αντιμετώπιση και η κατάργηση ουσιαστικά της χορήγησης φαρμάκων... Ενώ και ο Ιατρός Γ. Τάλλαρος ρώτησε για αντίστοιχα εμφυτεύματα σε ότι αφορά βελτίωση της ακοής κλπ)

Εξίσου εντυπωσιακή και η Αναγέννηση ιστών με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας. Σε εξέλιξη  βρίσκεται το πρόγραμμα "Νανοαρθροχόνδρος" που τελικό στόχο έχει η δημιουργία βιολειτουργικών ικριωμάτων. Τα βιολειτουργικά ικριώματα χρησιμοποιούνται στην Αναγεννητική Ιατρική για την ανάπλαση δέρματος (χρησιμοποιούνται νανοϋλικά σε συνδυασμό με βλαστικά κύτταρα για την αναγέννηση χόνδρων).


Ακόμη, Νανοσωματίδια στοχεύουν το διαβήτη...

Εργαστηριακές έρευνες στοχεύουν στη δημιουργία νανοσωματιδίων και νανουλικών για τη θεραπεία ασθενειών.

Πρώτος στόχος των ερευνητών  η δημιουργία νανοσωματιδίου που θα περάσει τον φραγμό του εγκεφάλου και θα εισχωρήσει σε πρώιμες βλάβες του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα οι νευροεκφυλιστικές νόσοι.

Για παράδειγμα η δημιουργία συστημάτων μεταφοράς νησίδων παγκρεατικού ιστού για τη θεραπεία του Διαβήτη Τύπου Ι.

Οι επκαλύψεις αυτές βοηθούν τα νανοσωματίδια να περάσουν το φραγμό του εγκεφάλου και να τα απελευθερώσουν μέσα σε συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου. Έτσι τα νανοσωματίδια στα στοχευμένα σημεία που απελευθερώνονται δεν είναι τοξικά για τον οργανισμό. Ήδη γίνονται μελέτες σε πειραματόζωα και παρατηρήθηκε ότι μπορεί να παραταθεί ο χρόνος εμφάνισης της νόσου.

Όπως είναι γνωστό ο οργανισμός των ασθενών με διαβήτη επιτίθεται από κάποια λάθος ρύθμιση στην παραγωγή ινσουλίνης. Οι νανοκάψουλες στοχεύουν στο να καμουφλάρουν το συκώτι και να δημιουργήσουν τη σωστή εικόνα που πρέπει να έχει ο οργανισμός για να παράξει ινσουλίνη. Η επαναστατική αυτή μέθοδος βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.

DSC01912.resized

 • Τελευταία Ενημέρωση: 5/11/2013 2:11:48 μμ
  Λέξεις κλειδιά: Βαρβαρα Καραγκιοζακη,νανοιατρικη,νανοτεχνολογια,επιστημονικη διημεριδα,ΟΦΑ Κω
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Aegeanews.gr
$count Σχόλια
 • 1
  119/4/2014 5:01:00 μμ
  -1'
 • -1'
  -1'19/4/2014 5:01:00 μμ
  1
 • 1
  119/4/2014 5:01:00 μμ
  1
 • 1
  119/4/2014 5:01:00 μμ
  1
 • 1
  119/4/2014 5:01:00 μμ
  1
 • sac versace
  sac versace19/5/2014 8:25:00 μμ
  Très bon,jziqnvdx sac versace http://www.edoesac.com/index.php?main_page=index&cPath=71
 • sac chanel
  sac chanel20/5/2014 5:03:00 μμ
  Très bon,hsiibyfpy sac chanel http://www.edoesac.com/index.php?main_page=index&cPath=19
 • hermes taschen billig
  hermes taschen billig21/5/2014 6:08:00 πμ
  Verkäufer bestätigen hermes taschen billig http://jimcapaldi.com/video/htaschen.asp könnte rirlgrusw
Γράψτε το σχόλιο σας
Παρακαλούμε διαβάστε τους όρους χρήσης
Όνομα Το πεδίο είναι υποχρεωτικό
Σχόλιο (Γράψτε το μήνυμά σας μέχρι 500 χαρακτήρες)Το πεδίο είναι υποχρεωτικό
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ