ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Έκλεψε τις εντυπώσεις το 3ο Παραδοσιακό Μουσικοχορευτικό Αντάμωμα Κω με 11 συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα στο Θεατράκι Ευαγγελίστριας

0
4149

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ρεπ. Κατερίνα Χατζημανώλη-Γιάννης Κιάρης

Με 11 χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα και την Κω, με ανθρώπους της παράδοσης και του πολιτισμού, με πολύ κόσμο και θερμά χειροκροτήματα ξεκίνησε απόψε στο θεατράκι Ευαγγελίστριας στο Ασφενδιού το 3ο Παραδοσιακό Μουσικοχορευτικό Αντάμωμα Κω που έγινε πλέον θεσμός και αποτελεί σημείο αναφοράς.

Το διήμερο πρόγραμμα άνοιξε η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή η οποία καλωσόρισε  όλους τους φιλοξενούμενους και τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ανάδειξη, η έρευνα και η καταγραφή της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης είναι σημαντική για τον κάθε τόπο ξεχωριστά, αποκαλύπτοντας τον τεράστιο πολιτιστικό θησαυρό της χώρας μας.

Κάλεσε επίσης όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκεφτούν την έκθεση στον διπλανό χώρο του παλιού σχολείου της Ευαγγελίστριας με τίτλο: «Περνούν τα χρόνια και χολιώ» με παλιές φωτογραφίες, παραδοσιακές φορεσιές, μουσικά όργανα του περασμένου αιώνα πλούσιου σε έθιμα, συνήθειες και ανθρώπους της παράδοσης.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του 3ου Μουσικοχορευτικού Ανταμώματος άνοιξε η κ. Ευαγγελία Χατζηστέργου-Χατζησεβαστού από την Καρδάμαινα με μια παραδοσιακή στιχοπλακιά η οποία και καταχειροκροτήθηκε (βίντεο)

Ακολούθησαν το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασφενδιού ΘΕΟΚΡΙΤΟΣ με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς της Κω τους οποίους συνόδευαν οι παραδοσιακοί μας μουσικοί: Δημήτρης Κεφαλιανός (βιολί) και Νίκος Μάμμης (λαούτο-τραγούδι), δίνοντας τη σκυτάλη (με πεντοζάλι) στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγ. Νικόλαος Κεφάλου. (βίντεο).

Στην συνέχεια περάσαμε στα Ιόνια νησιά με την ορχήστρα και το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιθάκης ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ (ο εκπρόσωπος της οποίας στην ομιλία του έκανε αναφορά στον Ιπποκράτη και στην μεγάλη μας ερμηνεύτρια Άννα Καραμπεσίνη η οποία ήταν παρούσα στο Αντάμωμα – βίντεο)

https://www.facebook.com/giannis.mastoros.9/videos/10214257716861488/

Αμέσως μετά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου Πατρών έκλεψε την παράσταση με τα πολύ ιδιαίτερα έθιμα του γάμου που παρουσίασαν αλλά και το εντυπωσιακό, λεβέντικο χορευτικό τους (βίντεο)

Πολύ εντυπωσιακό ήταν επίσης το μουσικοχορευτικό συγκρότημα από τη Σαντορίνη, του Συλλόγου Ακρωτηριανών ΘΗΡΑΣ (βίντεο)

Τέλος, με θερμά χειροκροτήματα, με τη σέρρα, τη ψυχή του Πόντου, να εισπράττει τα περισσότερα από το Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών Θεσσαλονίκης ΚΥΚΛΟΣ, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας (βίντεο).

Ακολούθησαν απονομές από τον Πρόεδρο και την Αντιπρόεδρο του ΔΟΠΑΒΣ Μ. Ζερβό και Ε. Χατζηχριστοφή, τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου Κω Α. Κρητικό και την Αντιδήμαρχο Ε. Παπαχρήστου και ομιλίες από τους εκπροσώπους των φιλοξενούμενων συλλόγων (βίντεο)

Παρόντες ήταν ακόμα η μεγάλη μας παραδοσιακή ερμηνεύτρια Άννα Καραμπεσίνη (την οποία γνώριζαν σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των συλλόγων από την υπόλοιπη Ελλάδα), ο πρωτοχορευτής μας Δ. Κουσπακίδης, οι παραδοσιακοί τραγουδιστές μας Φίλιππος και Ευφημία Θεοφιλίδη και αρκετοί απόδημοι, ο Υπ. Πολιτικής Προστασίας Σεβ. Μαραγκός, ο Εντεταλμένος Δημ. σύμβουλος Ν. Μυλωνάς, η Πρόεδρος Αντιμάχειας Μ. Σκουφεζή, ο Τοπ. σύμβουλος Μ. Γιωργαλλής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κ. Κοκορόσκος, ο Μ. Χατζηαντωνίου και πολύς κόσμος.

Οι διοργανωτές επεφύλαξαν θερμή φιλοξενία με παραδοσιακό φαγητό σε όλα τα φιλοξενούμενα μουσικοχορευτικά συγκροτήματά στην αυλή της εκκλησίας της Ευαγγελίστριας με γλέντι μέχρι τα ξημερώματα.

https://www.facebook.com/giannis.mastoros.9/videos/10214259056214971/

To 3ο Μουσικοχορευτικό Αντάμωμα Κω, ολοκληρώνεται απόψε Κυριακή με τα χορευτικά: του Πολιτιστικού συλλόγου Αντιμάχειας Η ΠΡΟΟΔΟΣ, του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Καρδίτσας ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΕΣΤΙΑ, του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου Χίου ΛΕΩΝ ΑΛΑΤΙΟΣ και του Λαογραφικού Ομίλου Γυμναστικής Εταιρείας ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

ΒΙΝΤΕΟ από Δημοτική Τηλεόραση Κω:

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ