ΘΛΙΨΗ: «Έφυγε» από τη ζωή ο διαπρεπής Κώος Δικηγόρος, Φιλοτελιστής & Εκδότης Κώστας Ματθαίος – Στο παλαιό κοιμητήριο ο ενταφιασμός του

4
5026

Έφυγε από τη ζωή ο διαπρεπής Κώος Δικηγόρος, Φιλοτελιστής και Εκδότης της πρώτης μεταπολεμικής εβδομαδιαίας εφημερίδας στην Κω, Κώστας Γεράσιμου Ματθαίος, σε ηλικία 80 ετών.

Την είδηση του θανάτου του εκλεκτού συμπατριώτη μας ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος του ΔΙΙΚ και πρ. Πρόεδρος της Έν. Κώων Αθηνών Νίκος Στ. Μανούσης.

Νίκος Στ Μανούσης: Ένας μεγάλος Κώος έφυγε απο την ζωή που τίμησε και προέβαλε διεθνώς την Ελλάδα και την πατρίδα του Κώ. Ο Κώστας Γερ. Ματθαίος, διαπρεπής Δικηγόρος και Φιλοτελιστής.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017 στον ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς στις 11.00 το πρωί .

Νεκρώσιμος ακολουθία για τον Κώστα Γ. Ματθαίο.

Ακολούθως η Σωρός του θα μεταφερθεί στην Κώ όπου και θα γίνει ο ενταφιασμός στο παλαιό κοιμητήριο την Τρίτη 14/11/17

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
(όπως το επιμελήθηκε ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αλέκος Μαρκόγλου με αφορμή την τιμητική εκδήλωση για τον Φιλοτελιστή Κώστα Ματθαίο στις 28 Αυγούστου 2012, στο Πολύκεντρο Θαλασσινού από τον Φιλητά)
Το τρίτο από τα τέσσερα παιδιά του Γεράσιμου και της Ελένης Ματθαίου, ο Κωνσταντίνος γεννήθηκε στο Κω το 1937. Φοίτησε τα δύσκολα κατοχικά και μεταπολεμικά χρόνια στο Α’ Δημοτικό σχολείο της πόλης μας, και ολοκλήρωσε τις βασικές του σπουδές στο εξατάξιο τότε Ιπποκράτειο Γυμνάσιο, από το οποίο αποφοίτησε το 1956.

Η αγάπη του για το φιλοτελισμό ξεκίνησε πολύ νωρίς, όταν σε ηλικία μόλις 10 ετών άρχισε να συλλέγει γραμματόσημα. Οι ανησυχίες, οι αναζητήσεις, η δημιουργικότητα και η ευρηματικότητα του μικρού μαθητή δεν αργούν να εκδηλωθούν. Σε ηλικία 15 ετών εκδίδει με άλλους συμμαθητές του τη δακτυλογραφημένη εφημερίδα με τίτλο «Φιλοτελιστής».

Την ίδια σχεδόν περίοδο πρωτοστατεί στην έκδοση της πρώτης δακτυλογραφημένης αρχικά και έντυπης στη συνέχεια μαθητικής εφημερίδας του Ιπποκρατείου, με τίτλο «Μαθητικά Νέα». Παράλληλα ως μαθητής, αρθρογραφεί και συμβάλλει καθοριστικά στην έκδοση της πρώτης μεταπολεμικής εβδομαδιαίας πολιτικής εφημερίδας που κυκλοφόρησε στο νησί ο πατέρας του Γεράσιμος Ματθαίος το 1952, με τίτλο «Τουριστική Κως».

Μα αν η δημοσιογραφία απώλεσε έναν μελλοντικό δημοσιογράφο, οι νομικές επιστήμες κέρδισαν το 1956 έναν διακεκριμένο δικηγόρο, χρονιά κατά την οποία ο κ. Ματθαίος εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, από την οποία λαμβάνει πτυχίο το 1961 με βαθμό «Αριστα». Από τότε ξεκινούν οι λαμπρές μεταπτυχιακές σπουδές του κ. Ματθαίου. Πρώτος σταθμός η Νομική Σχολή Νανσύ (Nancy) της Γαλλίας, όπου το 1962 λαμβάνει δίπλωμα στις Ανώτατες Ευρωπαϊκές Σπουδές με υποτροφία του ίδιου του Πανεπιστημίου.

Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης συνεχίζει τις σπουδές στο Ποινικό και Αστικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή των Παρισίων, όπου το 1966 ολοκληρώνει και δημοσιεύει τη διδακτορική διατριβή του με τίτλο: «Η προστασία της νεότητος διά του προληπτικού ελέγχου του κινηματογράφου στην Γαλλία και το εξωτερικό», συγχρόνως λαμβάνει δίπλωμα και δύο Certificat του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής Παρισίων.

Επόμενος σταθμός η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όταν το 1967 με υποτροφία του ιδρύματος Ford λαμβάνει Masters στο Συγκριτικό Δίκαιο. Το διάστημα 1975-77 συνεχίζει τις σπουδές του στο Ινστιτούτο Διεθνούς Εμπορίου(World Trade Institute) της Νέας Υόρκης λαμβάνοντας διπλώματα στο Ναυτικό Δίκαιο, στη Ναυτική Ασφάλιση, στις Ναυλώσεις και άλλα συναφή θέματα.

Το 1977 επίσης ολοκληρώνει τις σπουδές του στο Αμερικανικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Φόρντχαμ (Fordham). Τελευταίος σταθμός του κ. Ματθαίου η Νομική Σχολή του Χάρβαρντ (Harvard Law School), από όπου λαμβάνει δίπλωμα στο Δίκαιο της Θάλασσας το 1978. Ασβεστη παραμένει η αγάπη του για τη συλλογή γραμματοσήμων στη διάρκεια των λαμπρών πανεπιστημιακών του σπουδών και εξειδικεύσεων, μάλιστα από το 1970 το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στη συστηματική συλλογή και μελέτη των μεγάλων κεφαλών του Ερμή.

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, ειδικός επί ναυτιλιακών θεμάτων, διέμενε μόνιμα στον Πειραιά όπου ήταν και το Δικηγορικό γραφείο του. Παντρεμένος με την κ. Αικατερίνη Βαγιωνίτη, επτανησιακής καταγωγής.

 


Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2017

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α  ΕΝΩΣΗΣ ΚΩΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κώων Αθηνών «ο Ιπποκράτης» συνήλθε εκτάκτως με το άγγελμα του θανάτου του Κώστα Γερ. Ματθαίου, εκλεκτού μέλους της παροικίας, διαπρεπούς Νομικού και διεθνούς φήμης βραβεθεύντος φιλοτελεστή και αποφάσισε:

1. Να παραστεί στην εξώδιο ακολουθία.
2. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στην σύζυγο και την οικογένεια του μεταστάντα.
3. Να κατατεθέσει δάφνινο στεφάνι επί της σωρού του.
4. Να διοργανώσει προσεχή εκδήλωση εις μνήμην του.
5. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Εκ μέρους του ΔΣ

Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Νινέττα Μανούση Μαργιάννα Χαματζόγλου

4 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ