Ίδρυση αρχιεπισκοπής στα Δωδεκάνησα;

11
1742

Εξετάζεται το ενδεχόμενο…Πρόκειται για σχέδιο που συζητήθηκε και στο παρελθόν αλλά δεν προχώρησε

Το ενδεχόμενο σύστασης Αρχιεπισκοπής Δωδεκανήσου, φαίνεται ότι εξετάζει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Το σχέδιο αυτό είχε συζητηθεί και παλαιότερα, αλλά δε προχώρησε, κυρίως επειδή υπήρξαν ενστάσεις από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Τώρα, επανέρχεται στο προσκήνιο και είναι πιθανόν ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις.

Επί του θέματος, είναι σχετικό το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα ekklisiaonline.gr, όπου αναφέρονται τα εξής:

«Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από τα τεκταινόμενα στα Δωδεκάνησα. Σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος δύσκολα χαρακτηρίζονται ως “άριστες”, σενάρια διακινούνται επί αρκετών σοβαρών ζητημάτων και αποφάσεων που εφόσον επαληθευφθούν αναμένεται να επιφέρουν αρκετές αλλαγές.

Μετά την εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου Σύμης Χρυσοστόμου αναμένεται αρχές Φεβρουαρίου η απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως προς τη νέα εκλογή Μητροπολίτη Σύμης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Σύμη θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ρόδου ως προς τους Επισκόπους και θα τοποθετηθούν και στη Μητρόπολη Σύμης βοηθοί Επίσκοποι.

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η Σύμη αυτή τη στιγμή διαθέτει 4 Ιερείς για σχεδόν 4000 κατοίκους, έναν η Τήλος, έναν το Καστελλόριζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE αυτό που φέρεται να δρομολογείται είναι μία ημιαυτόνομος Δωδεκάνησος, όπως για παράδειγμα η Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει οι Μητροπολίτες-Επίσκοποι να φτάσουν τον αριθμό 9 έτσι ώστε να μπορεί να υφίσταται Σύνοδος.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν:

1 στην Μητρόπολη Καρπάθου-Σεβασμιώτατος Αμβρόσιος

1 στην Κώου και Νισύρου-Σεβασμιώτατος Ναθαναήλ

2 στην Λέρου και Καλύμνου-Σεβασμιώτατος Παΐσιος και Επίσκοπος Στρατονικείας Στέφανος

2 στη Μητρόπολη Ρόδου-Σεβασμιώτατος Κύριλλος και Επίσκοπος Ολύμπου Κύριλλος

1 στη Μητρόπολη Σύμης-ο νέος Μητροπολίτης που θα ορίσει το Πατριαρχείο

1 ο Ηγούμενος της Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου-Πατριαρχικού Εξάρχου

Να σημειωθεί ότι από παλιά στη Σύμη υπήρχε βοηθός επισκόπου.

Παλαιότερα η Σύμη υπαγόταν στη Μητρόπολη Ρόδου.

Έτσι υπολείπονται δύο αυτή τη στιγμή για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός που δύναται να καταστήσει ημιαυτόνομο την Δωδεκάνησο με κέντρο και Αρχιεπισκοπή την Πάτμο της οποίας ο Ηγούμενος ασκεί χρέη εκπροσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη στα Δωδεκάνησα.

Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο στο εγγύς μέλλον, θα πρόκειται για μια καθοριστική κίνηση του Πατριαρχείου και θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος».

Πηγή : rodiaki.gr

11 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το μακεδονικο »εθνος» δημιουργηθηκε από τον Τιτο με τις ευλογιες της ΕΣΣΔ για μελλοντικες αξιωσεις και προσβαση στο Αιγαιο.Απετυχαν (την προσβαση) κατά τη διαρκεια της κατοχης και του εμφυλιου και το κρατουσαν ζωντανο μεχρι την καταρρευση του σοσιαλιστικου μπλοκ.Μετα ηρθε το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοι να αναλαβουν τη προστασια του κρατιδιου και ιδου τα αποτελέσματα.Να παλεβουμε να αποδειξουμε το εμφανεστατο (!!!!)–την ιστορικη μας αληθεια.ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.https://www.youtube.com/watch?v=BRoNhVpe4t4

  2. Τα Δωδεκάνησα έχουν ανάγκη από γιατρούς για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία και όχι νέους Δεσπότες.

    Και από ότι καταλαβαίνω θα έχουμε και δεκάδες νέους παπάδες που θα στελεχώσουν τα γραφεία στις Μητροπόλεις και όλους αυτούς θα τους πληρώνει το κράτος σε περίοδο που τα σχολεία μας δεν έχουν δασκάλους και καθηγητές.

  3. ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΤΑΠΕΙΝΟΥ ΑΠΛΟΙΚΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ ΑΠΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΚΤΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΑ ΟΦΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΚΑΘΕΔΡΙΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΗΤΑΝ ΟΤΙ ΑΠΕΧΘΑΝΟΤΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΘΕΙΡΑΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ. ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

  4. αποκατάσταση του κύρους της Εκκλησίας και την άμεση κάθαρση του κλήρου από κάθε παρακμιακό και διεθνιστικό στοιχείο.

  5. οι περισοτεροι δεσποταδες και κληρικοι ειναο το ακρος αντιθετο απο τον λογο του θεου. σιωπουν προκλητικα βοηθοντας να περασουν οι πολιτικοι Αντιχριστους νομουσ και δεν κανουν απολυτος τιποτα για τον πολεμο που δρχεται η ορθοδοξια μασ
    Σεβασμιοτατε γιατι δεν λετε κουβεντα και φιατι δεν ενημερωνετε τους ορθοδοξους κωουσ για τον πολεμο που δεχεται η ορθοδοξια μας για την καταργηση της προσευχης για την αντικατασταση των θρησκευτικων με την πανθρησκεια για την καρτα του πολιτη. κλπ ????
    παρακαλω απαντηστε μας

  6. ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΒΙΟΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΓΙΑΔΩΝ ΜΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΓΥΡΩ ΜΑΣ

  7. Καλή ιδέα και μακάρι να προχωρήσει.

    Θα είναι το πρώτο βήμα για την ανεξαρτησία των 12 νήσων.

    Να φύγουμε από τον ζυγό των στερεοελλαδιτών. 71 χρόνια υποδούλωσης είναι πολλά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ