ΘΛΙΨΗ: Έφυγε «πλήρης ημερών» η μεγάλη κυρία της Κω, Περσεφόνη Κουτσουράδη | Πολύ σημαντική η προσφορά της στον πολιτισμό και την λαογραφία του νησιού μας

6
6271

Θλίψη σκόρπισε στην τοπική μας κοινωνία η είδηση του θανάτου της εκλεκτής συμπατριώτισσάς μας, Περσεφόνης Κουτσουράδη, το γένος Μουζάκη, σε ηλικία 94 ετών (είχε χειρουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στο Νοσοκομείο Κω, έπειτα από κάταγμα που υπέστη, αλλά δεν άντεξε λόγω του προχωρημένου της ηλικίας της και κατέληξε σήμερα το πρωί…)

Επί πολλά χρόνια Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κω συνέβαλε τα μέγιστα στην διατήρηση και ανάδειξη της πλούσιας χορευτικής και εθιμικής μας παράδοσης, όπως και της παλαιάς Κωακής ανδρικής και γυναικείας φορεσιάς (αντίγραφα των οποίων κοσμούν το Επαρχείο και το Δημαρχείο του νησιού μας).

Τεράστια, είναι επίσης η προσφορά της στην διάσωση πολύτιμων κειμηλίων της λαϊκής μας παράδοσης και του τοπικού μας πολιτισμού.  Συγκέντρωσε  με πολύ προσωπικό κόπο, έρευνα, αγάπη, μεράκι και άοκνες προσπάθειες για πολλά χρόνια πλούσιο λαογραφικό υλικό απ’ όλο το νησί (προκειμένου να διασωθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές μέσω ενός λαογραφικού μουσείου).

Άνθρωπος ανήσυχος, δραστήριος και δημιουργικός με πολύ αξιόλογο συγγραφικό έργο για την τοπική μας λαογραφία, την γαστρονομία,  και τα έθιμα. Με δράσεις που ανέδειξαν τον πολιτισμό του νησιού μας εντός και εκτός Κω.

Τιμήθηκε και βραβεύθηκε για την προσφορά της από το Λύκειο Ελληνίδων Πανελλαδικά, την Ένωση Κώων Αθηνών, τη Νομαρχία, τους Δήμους της Κω & πολλούς λαογραφικούς φορείς. Από τον Δήμο Κω αναγορεύθηκε -τιμής ένεκεν- επίτιμη Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου.

Υπήρξε σύζυγος του αείμνηστου  Δικηγόρου και πρώτου Δημάρχου της Κω (αριστίνδην εκλεγέντος) μετά την απελευθέρωση, Γεωργίου Κουτσουράδη. Μητέρα τεσσάρων πολύ αξιόλογων και αγαπητών παιδιών (διακεκριμένων επιστημόνων και πνευματικών ανθρώπων) και πολλών εγγονιών.

Το «τελευταίο αντίο» – όπως ανακοινώθηκε- θα είναι τη Δευτέρα 26/2 στις 2μμ στον Ι.Ν. του Αγίου Παύλου στην Κω.

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα παιδιά, τα εγγόνια και τους λοιπούς συγγενείς.

Ελαφρύ, το χώμα που θα την σκεπάσει! Θα μείνει σε όλους μας αξέχαστη για την ευγένεια, την απλότητα και την πολύ ιδιαίτερη, χαρισματική και πολυσχιδή προσωπικότητά της.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ από την Δημοτική Τηλεόραση Κω dhras.gr

Πνευματικός Όμιλος Κώων Ό ΦΙΛΗΤΑΣ: ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Πνευματικός όμιλος Κώων «Ο ΦΙΛΗΤΑΣ», στο άκουσμα του θανάτου της εκλεκτής συμπολίτισσας και μέλους του Ομίλου μας κ. Περσεφόνης Κουτσουράδη, αποφάσισε  τα παρακάτω:

  • Να παραστεί κατά τη νεκρώσιμο ακολουθία σύσσωμο το Δ.Σ του Ομίλου και να διαβαστεί το ΨΗΦΙΣΜΑ που θα δοθεί στη συνέχεια στους οικείους της.
  • Να αφιερωθεί στη μνήμη της ο νέος τόμος των ΚΩΑΚΩΝ.
  • Να στηρίξει με κάθε τρόπο την ίδρυση ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, όπως επί σειρά ετών προσδοκούσε.

Για την πολύχρονη προσφορά της εκλιπούσης στον πολιτισμό, στη Λαογραφία, στο Λύκειο Ελληνίδων-Παράρτημα Κω, στην τοπική κοινωνία, θα μείνει αλησμόνητη. ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ.

 

Για το Δ.Σ

           Ο Πρόεδρος                                                   Η Γραμματέας                         

        Κώστας Ιωάννου                                      Μ. Τουλαντά- Παρισίδου

ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΙΣΙΔΟΥ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ

Αγαπητή Περσεφόνη,

σήμερα που πορεύεσαι στο μακρινό ταξίδι σου, να ξέρεις πως άφησες πίσω σου εκτός από τα αξιαγάπητα παιδιά σου και χρήσιμους πολίτες στην κοινωνία της Κω, άφησες και ένα τεράστιο έργο που έχει να κάνει με τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη συνέχεια και διατήρηση της παράδοσής μας.

Μετουσίωσες την παράδοση σε ζωντανό βίωμα , κοντά στα έθιμα, στους χορούς, το πλούσιο εδεσματολόγιο ,την ποίηση, τα γνωμικά, τα αινίγματα, τις παροιμίες κ. άλλα, όλα εκείνα που είχαν ένα κοινό στόχο να διασωθούν και εν πολλοίς να δεθούν με τον εθνικό κορμό και την επιστήμη της Ελληνικής Λαογραφίας.

Ο λαϊκός πολιτισμός του νησιού μας, απέδειξες πως δεν είναι κάτι πάγιο και στατικό, αλλά είναι ένα κοινωνικό ιδανικό που αντέχει ακόμη και στις πλέον αντίξοες ανασταλτικές δυνάμεις.

Δεν είναι τυχαίες οι διακρίσεις και τα μετάλλια που έλαβες κατά καιρούς. Οι τιμητικές διακρίσεις τις περισσότερες φορές έχουν εκτός απ΄ τη δίκαιη απόδοση τιμής , αποβλέπουν και στέλλουν μηνύματα διδακτικά.

Είχες πάντα δίπλα σου εκλεκτές κυρίες της κοινωνίας μας που συμπορεύονταν συνεπικουρώντας το πλούσιο έργο σου. Σήμερα εκτός από τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους σου , εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και στην άλλη σου μεγάλη οικογένεια του Λυκείου των Ελληνίδων της Κω.

Ολοκληρώνοντας αυτό τον αποχαιρετισμό, μεταφέρω τα θερμά συλλυπητήρια του Καθηγητή της Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καρπάθιου την καταγωγή, συμφοιτητή μου, κ. Μηνά Αλεξιάδη. Σου στέλλει το «ύστατο χαίρε» , ως ένας επιστήμονας που μελέτησε σε βάθος το έργο σου και μίλησε πολλάκις γι΄ αυτό, ως πρόεδρος του Πολιτιστικού ιδρύματος Δωδ/σου «ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΣ Ο ΛΙΝΔΙΟΣ» και εκ μέρους του Ινστιτούτου Λαϊκού Πολιτισμού Καρπάθου του τμήματος Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών για την προσφορά σου στη Δωδεκανησιακή Λαογραφία.

 

Μαρία Τουλαντά Παρισίδου,

Κως, 26/2/2018

 

EΝΩΣΗ ΚΩΩΝ ΑΘΗΝΩΝ: Αναγγελία Θανάτου της Περσεφόνης Κουτσουράδη και Ψήφισμα

Με μεγάλη θλίψη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κώων Αθηνών «ο Ιπποκράτης» αποχαιρετά την εξαίρετη Περσεφόνη Κουτσουράδη, η οποία υπηρέτησε το Λύκειο Ελληνίδων Κω, από το 1976-2009. Η Ένωση, στο πέρασμα των χρόνων, την είχε τιμήσει για την προσφορά της.

Η προσπάθεια της για την μεταλαμπάδευση των εθίμων και της λαογραφίας της Κω ήταν αξιέπαινη και αναγνωρισμένη από όλους μας.

Ευχόμαστε στους οικείους της, δύναμη και κουράγιο, τη δύσκολη αυτή στιγμή.

Η ευχή της και το έργο της θα κρατούν ζωντανή την μνήμη της.

Καλό Παράδεισο!

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. WE WERE JUST INFORMED OF THE DEATH OF PERSEFONH KOUTSOURADH…SHE WAS AN AMAZING PERSON AND AN EXTRAORDINARY HUMAN BEING. WE ARE SENDING OUR MOST PROFOUND CONDOLENCES TO HER FAMILY..MAY GOD REST HER SOUL.
    FAMILY SPIROS HATZANTONIS FROM TORONTO, CANADA.

  2. Καλο παράδεισο να έχει η ψυχουλα της κ θερμά συλλυπητηρια στην οικογένεια. Μια υπέροχη και αξιόλογη γυναίκα που αγάπησε, τίμησε και άφησε τεράστιο έργο στην Λαογραφία του νησιού μας.Την ευχαριστουμε για την τεράστια προσφορά της,θα την θυμομαστε πάντα με αγάπη.

  3. ΕΦΥΓΕ ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΚΥΡΙΑ ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΕΧΝΗ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ . ΘΑ ΜΑΣ ΛΕΙΨΕΙ Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ. ΘΑ ΜΟΥ ΛΕΙΨΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ ΠΟΥ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΘΥΜΙΑ ΜΟΥ ΕΔΙΝΕ. ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ .ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΟΥΣ ΤΗΣ.

  4. ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑΣ ΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΚΩ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗ.

  5. Η Κως δεν αποχαιρετά μόνο μια πραγματική αρχόντισσα , αλλά μια ολόκληρη εποχή , την οποία η Περσεφόνη Κουτσουράδη εκπροσωπούσε με τον πιο λαμπρό τρόπο. Ας κρατήσουμε όλοι στην μνήμη μας το παράδειγμα της ως μέτρο αξιοπρέπειας, καλοσύνης και ανιδιοτελούς προσφοράς.
    Η λύπη της οικογένειας της εύχομαι να μετριαστεί από την περηφάνια που πρέπει να αισθάνονται για την μητέρα και γιαγιά τους.
    ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΚΥΡΙΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ

  6. περναει ο καιρος κ. Περσεφόνη μου, αλλά
    η παρουσία σου είναι διακριτική και ουσιαστική.
    Μάς λείπετε όλο και περισσότερο, πάντως.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ