ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Κατάνυξη και συγκίνηση στην Β’ στάση των Χαιρετισμών στον ΙΝ του Ασωμάτου | Τιμήθηκε ο Κυριάκος Ψαρομπάς για την αθόρυβη προσφορά του στο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας

7
3330

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλη ήταν η προσέλευση προσκυνητών από την πόλη της Κω και το υπόλοιπο νησί στην ακολουθία των Β’ Χαιρετισμών, που τελέστηκε σε ιδιαίτερα συγκινητική και κατανυκτική ατμόσφαιρα στον ιστορικό ΙΝ του Ασωμάτου στο Ασφενδιού, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, συμπαραστατούμενος από τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά και τον εφημέριο του Ιερού Ναού π. Σακελλάρη Ζουλουφό και χορό ιεροψαλτών υπό τον σεβαστό συνταξιούχο δάσκαλο στο αναλόγιο, Γεώργιο Βαρβούνη (επί πολλά χρόνια Ιεροψάλτη του Ιερού Ναού).
Η ατμόσφαιρα ήταν κατανυκτική, ενώ με συγκίνηση και συναισθηματική φόρτιση όλο το εκκλησίασμα έψαλλε το γνωστό κοντάκιο προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ».

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, ο Υπ. Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος της Μαρίνας Σεβ. Μαραγκός, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Σ. Μαλιλής, ο πρ. Πρόεδρος και τοπικός σύμβουλος Μ. Γιωργαλλής, ο πρ. Έπαρχος Β. Ξυπολιτάς, ο πρ. Πρόεδρος του Δημ. συμβουλίου Μ. Χατζηνικολάου και πολλοί προσκυνητές.

Την δεύτερη στάση των Χαιρετισμών προς την Παναγία  απείγγηλε με συγκίνηση και με τρεμάμενη φωνή -σε πολλά σημεία- ο Σεβασμιώτατος, ενώ την ευχήν προς την Υπεραγία Θεοτόκου «Άσπιλε» καθώς και το » Και δος ημίν» προς τον Δεσπότη Χριστόν, απείγγηλαν η κ. Ειρήνη Χατζημιχάλη και η κ. Σεμίραμις Ψαρομπά.

Λίγο πριν το τέλος της ακολουθίας ο π. Σακελλάρης ανακοίνωσε ότι είναι μια ξεχωριστή βραδιά απόψε γιατί σε συνεννόηση με την εκκλησιαστική επιτροπή και τον Σεβασμιώτατο αποφάσισαν να τιμήσουν τον κ. Κυριάκο Ψαρομπά και την οικογένειά του (παρόντες ήταν: η σύζυγος και τα παιδιά το, η μητέρα του κ. Σεμίραμις και ο αδελφός του), για την αθόρυβη προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στις πολλαπλές ανάγκες του Ιερού Ναού του Ασωμάτου, όχι μόνο στα εξωραϊστικά έργα -όπως τόνισε- αλλά και στο φιλανθρωπικό «είσαι πάντα δίπλα μου, όποτε κι αν σε καλέσω μου λες «παπά είμαι εδώ». Σε ευχαριστώ και σε ευγνωμωνώ». Μνημόνευσε ακόμη τον αείμνηστο πατέρα του Ποθητό Ψαρομπά κάνοντας μνεία στον τίμιο και εργατικό χαρακτήρα του. Ενώ, αναφορά έκανε επίσης στο πλούσιο φιλανθρωπικό και προνοιακό έργο της μητέρας του κ. Σεμίραμις Ψαρομπά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε το εκκλησίασμα, για την παρουσία του, στη συνέχεια αναφέρθηκε με συγκίνηση στην πρωτοβουλία αυτή του π. Σακελλάρη, επιδίδοντας ένα πιστό αντίγραφο της μεγάλη θαυματουργής εικόνας του Ασωμάτου την οποία φιλοτέχνησε η Αγιογράφος κ. Χρυσή Τσιούρη,  στον κ. Κυριάκο Ψαρομπά. Με δάκρυα στα μάτια ο Σεβασμιώτατος θυμήθηκε ότι χωρίς να γνωρίζει καν τον κ. Ψαρομπά άκουσε ότι ο ίδιος  πρόσφερε τα καύσιμα για να μεταβεί ο Δεσπότης ως Πατριαρχικός Επίτροπος τότε και η συνοδεία του στην τελετή του Νιπτήρος στην Πάτμο, όταν δεν υπήρχε μέσο και προσφέρθηκε ένας συμπατριώτης μας με το σκάφος του, αλλά δεν υπήρχαν καύσιμα…

Ο Σεβαμιώτατος ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στο πως η εκκλησία της Δωδεκανήσου έμεινε μέχρι σήμερα αφοσιωμένη στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο χάρη στο σθένος και την αγωνιστικότητα του λαού της Καλύμνου και ειδικότερα των γυναικών της Καλύμνου, με τον γνωστό «πετροπόλεμο». Αλλά και «στον αγώνα του π. Σακελλάριου και της ενορίας του Ασωμάτου όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσει ζωντανή αυτή την έδρα της Αρχιεπισκοπής που βρήκε εδώ καταφύγιο σε δύσκολους καιρούς», στάθηκε ο Σεβασμιώτατος.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση η κ. Σεμίραμις Ψαρομπά εκφράζοντας τις ευχαριστίες της, χάρισε στον Σεβασμιώτατο συμβολικά μιας και είναι ένας άνθρωπος και Αρχιερέας που «εκπέμπει φως» μέσα από το λόγο του, το δάκρυ και το γέλιο του -όπως είπε χαρακτηριστικά- ένα οικογενειακό κειμήλιο, την περίφημη «λουσέρνα» (ένα λυχνάρι). Του δώρισε επίσης κατασυγκινημένη την παλιά «καλή πετσέτα» της μάνας της, η οποία τύλιγε σε αυτή τα πρόσφορα για την εκκλησία στις μεγάλες γιορτές. Αυτά τα κειμήλια θα μείνουν ιστορικά εδώ στην έδρα της Αρχιεπισκοπής, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, ενώ ο κόσμος επικρότησε με θερμά χειροκροτήματα.

Τέλος, οι κυρίες της ενοριακής αδελφότητας του Ασωμάτου πρόσφεραν τσάι και νηστίσιμα εδέσματα στην διπλανή ανακαινισμένη αίθουσα του ΙΝ σε όλο το εκκλησίασμα.

Την επόμενη Παρασκευή στην ακολουθία των χαιρετισμών στον ΙΝ του Ασωμάτου θα χοροστατήσει ο νέος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος λίγο πριν μας αποχαιρετήσει για την ενθρόνιση και επίσημη ανάληψη καθηκόντων στη νέα του Μητρόπολη.

 

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΑΣΩΜΑΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΦΩΤΙΣΗ ΣΤΟΝ…………….ΤΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ………….!!!!!!!!!!

  2. να μετανοήσουμε όλοι γιατί η κρίση θα έρθει σε όλους, όλες τις αμαρτίες και τις προσωπικές και τις δημόσιες!
    Ο Θεός να δείξει έλεος στο νησί!

  3. Έλεος αντι να κρατατε κάθε τόσο τις τιμές και τις συγκινησεις πιαστε και στειλτε κανένα παπα στην Ευαγγελίστρια που πλησιάζει η γιορτή της και παραμένει ΑΚΟΜΑ χωρίς παπα η Εκκλησία! Αν είναι δυνατόν δηλαδή,τόσοι παπαδες χειροτονουνται συνέχεια!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ