ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Απίστευτα μεγάλος αριθμός προσκυνητών στον Εσπερινό του Ασωμάτου! (Έπαιξαν & χόρεψαν στη χάρη του όπως παλιά – Συγκινητικές μαντινάδες Μ. Πόγια)

12
2245

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Κοσμοσυρροή σημειώθηκε φέτος στον Εσπερινό του Ασωμάτου στο ορεινό Ασφενδιού.

Πλήθος κόσμου ανέβηκε να προσκυνήσει τη χάρη του, με συνεχή προσέλευση από το μεσημέρι έως αργά το βράδυ.

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και επισημότητα τελέστηκε απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, πλαισιωμένου από πολλούς Ιερείς και τους πρωτοψάλτες Μ. Μεϊμάρη (από Κάλυμνο),  Α. Σαράγια, Μ. Ανδρέου κ.α. στο χορό των ιεροψαλτών.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο έπαρχος Γ. Χαλκιδιός, ο δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Σ. Σεγεντάνης, ο πρόεδρος Ασφενδιού Σ. Μαλιλής, περιφερειακοί, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι και πάρα πολύς κόσμος (μέσα και έξω από τον ΙΝ).

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και στον ρόλο του για τη συγκράτηση των Αγγελικών ταγμάτων από την στάση του Εωσφόρου με το «Στώμεν καλώς αλλά και συνολικά  με το ρόλο του κατά τη Δευτέρα παρουσία, “ο Κύριος θα κατέβει από τον ουρανό με πρόσταγμα,με φωνή αρχαγγέλου και με σάλπιγγα Θεού, κι αυτοί που πέθαναν εν Χριστώ θα αναστηθούν πρώτα”

Πιστεύεται ότι ήταν ο ταξιάρχης Μιχαήλ εκείνος ο άγγελος ο οποίος εμφανίζεται στις Εβραϊκές Γραφές (Παλαιά Διαθήκη), και μάλιστα από τις πρώτες στιγμές δημιουργίας του κόσμου. Ήταν εκείνος που ανήγγειλε στον Αβραάμ την ανάγκη θυσίας του γιου του, Ισαάκ και ο οποίος στη συνέχεια την απέτρεψε. Επίσης ο Μιχαήλ ήταν εκείνος που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Διέσωσε, από την πτώση τις αγγελικές δυνάμεις με το «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου» και για την παρρησία του ο Τριαδικός Θεός του έδωσε τη θέση του «Άρχοντος των αγγελικών Ταγμάτων». Πιστεύεται ότι με εντολή του Θεού οι Πρωτόπλαστοι εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Ο Σεβασμιώτατος, κατέληξε λέγοντας ότι «χαμογελώντας διώχνουμε τον διάβολο, ο οποίος δεν αντέχει τη χαρά». «Να χαίρεστε διαρκώς να μην λυπάστε, να μην κάνετε τον συνάνθρωπό σας να λυπάται, τον σατανά να κάνετε να λυπάται» Επικαλούμενος μάλιστα σχετική παρότρυνση του π. Ανανία Κουστένη σε μια συνομιλία που είχαν του σύστησε να μεταφέρει στο ποίμνιο του ότι πρέπει να χαμογελούμε «όταν γελάς σε βλέπει ο σατανάς κι επειδή δεν το ανέχεται φεύγει… Να το πεις και στο ποίμνιό σου στην ωραία επαρχία σου, να χαμογελούν και να είναι χαρούμενοι για να κάνουν και τον άγγελό τους χαρούμενο».

Πέστε ένα καλό λόγο, αυτή είναι η πορεία κάθε χριστιανού. Ένας χριστιανός που δεν μπορεί να πεί ένα καλό λόγο δεν μπορεί να έχει θέση στον Παράδειο, κατέληξε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

 

  • Μετά το πέρας του εσπερινού η παραδοσιακή ορχήστρα των: Μανώλη Κεφαλιανού (βιολί), Μανώλη Πόγια (ακορντεόν-τραγούδι) και Θεοδόση Παπαϊωάννου (λαούτο) έπαιξε προς τιμήν του Ασωμάτου για να ξαναζωντανέψουν οι μνήμες από τις παλιές καλές εποχές με το ξακουστό πανηγύρι της εορτής του.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι μαντινάδες του Μ. Πόγια:

«Aσώματε μου που ‘μαθα γράμματα στο κελλί σου, βοήθα με να ‘μαι γερός να παίζω στη γιορτή σου.

Κάποτε ήμουνα παιδί και τώρα είμαι γέρος, έχω ανάμνησες πολλές σε τούτο ‘δω το μέρος.

Μα ‘γω είμαι μουσικός παλιός και δεν χαλώ χατίρια, που ‘ναι τα χρόνια τα παλιά, που ‘ναι τα πανηγύρια.»

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όπου επισκιάση η χάρις σου Αρχάγγελε, εκείθεν του διαβόλου διώκεται η δύναμις· ου φέρει γαρ τω φωτί σου προσμένειν, ο πεσών Εωσφόρος· Διο αιτούμέν σε τα πυρφόρα αυτού βέλη, τα καθ’ ημών κινούμενα απόσβεσον, τη μεσιτεία σου λυτρούμενος ημάς, εκ των σκανδάλων αυτού, αξιΰμνητε Μιχαήλ Αρχάγγελε.

    • Έτσι που κατάντησαν την ΖΙΑ και τον ΑΣΩΜΑΤΟ για το παραδάκι με τις παράγκες που θυμίζουν Γύφτικο χωριό δεν θα πατάνε τουρίστες..

      Ο Δήμος του ΣΟΥΡΑ-ΤΡΙΩΡΟΦΟΥ και ο σημερινός του ΚΥΡΙΤΣΗ-Προέδρου με την Π@Ρ#ΝΟΜΗ ΠAΡΑΓΚΑ κλείνουν τα μάτια στην παρανομία προκλητικά, η Αστυνομία απούσα κυνηγά μόνο την παράνομη στάθμευση, η Πολεοδομία του Δήμου σε μόνιμες διακοπές…. και έτσι ένα χωριό με διάταγμα προστασίας εκείνο της Μελίνας καθημερινά καταστρέφετε με κακόγουστες παράγκες στον βωμό του προσωρινού κέρδους. Και τα τριώροφα αυθαίρετα του ΤΡΙΩΡΟΦΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ του ΣΟΥΡΑ στον ΑΣΩΜΑΤΟ παραμένουν ακόμα σαν θαλασσιά φαντάσματα για να μας θυμίζουν τις παρανομίες της εκάστοτε Δημοτικής εξουσίας της πρώην και της νυν…

  2. τα CANEL και τα BURBERRY είχαν την τιμητική τους απόψε. Μαρι σεις στο πανηγύρι πήγατε να κάνετε επίδειξη?

  3. Ευχομαι η Χάρη του Ασωματου να χαρίζει υγεία και ευλογία σε όλο τον κόσμο.Ο Ασωματος μας είναι πάντα η αγαπημένη μας Εκκλησία.Πολλές ευχές ιδιαίτερα σε όλους όσους γιορτάζουν,πολυχρονοι και χαρουμενοι.

  4. Έκθεση του Τμήματος Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, για τα περιστατικά βανδαλισμού χώρων θρησκευτικής σημασίας (ναούς, νεκροταφεία και μνημεία) στην Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.
    Η έκθεση αφορά το 2015 και είναι ενδεικτικό του διωγμού της Ορθοδοξίας μας το γεγονός ότι μέσα σε έναν χρόνο σημειώθηκαν 147 επιθέσεις σε χώρους θρησκευτικού ενδιαφέροντος όλων των θρησκειών, με την συντριπτική πλειοψηφία τους να αφορά ναούς της Ορθοδοξίας μας – και μόλις τέσσερις χώρους θρησκευτικής σημασίας για τους εβραίους και πέντε για τους μουσουλμάνους.
    Και βέβαια, κατά 99%, οι δράστες των βανδαλισμών κατά ορθοδόξων ναών είναι παρακρατικοί τσογλανοκομμουνιστές του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, δεν πρόκειται να χαρούν για πολύ, γιατί πριν από τον Θεό θα τους κάψει ο ορθόδοξος ελληνικός λαός!

    • ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΒΡΕ ΑΘΛΙΕ ΑΛΗΤΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΒΡΕ ΑΝΩΝΥΜΟ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟ ΑΝΑΔΡΟ ΚΑΘΑΡΜΑ ΠΩΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑ 99%, ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΑ ΚΟΜΠΛΕΞ ΣΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΑΛΛΟΝ Φ…… ΘΑ ΣΕ ΛΕΝΕ

  5. ΚΑΤΣΟΥΝΑΣ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟ ΜΕΙΝΕΙ

  6. Ειχα κι εγω βρε μια ορνιθα που εγενα ποτε ποτε και μου την εκλεψε ο παπας κριμα και δεν μου το πε

  7. εχεις δικιο Πογια μου για τα πανηγυρια μας αλλα ποιος σε ακουει! Βιολι, λαουτο, ακορντεον, σαντουρι…αυτα πρεπει να παιζουν στα πανηγυρια μας! Μονοι μας βγαζουμε τα ματια μας και η παραδοση της Κω παει στο περιθωριο!

  8. ΔΕΣΠΟΤΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ.ΑΚΟΥΓΕΤΕ ΟΤΙ ΑΣΧΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ.ΟΠΟΥ ΣΥΝΑΞΗ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ !!!!!!!!ΡΩΤΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ.

  9. ΕΤΣΙ ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ,ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ,ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ!!!ΒΙΟΛΙ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ……..ΤΕΛΟΣ!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ