Μόνο 2,5 εκ. ευρώ θα δώσει η ΕE για τις ζημιές από τον σεισμό στην ΚΩ! Κ. Κρέτσου: Προβλήματα αιτιολόγησης των 101εκ. ευρώ που κοστολόγησε τις ζημιές η κυβέρνηση… (Ιδίως για λιμάνι & μνημεία)

19
1951

Μόνο 2,5 εκ. ευρώ θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ζημιές στην ΚΩ από τους καταστροφικούς σεισμούς , και αυτό αν η κυβέρνηση αποστείλει ικανοποιητικές διευκρινίσεις.

  • Απάντηση Κομισιόν σε Ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή.

 

«Άνθρακες ο θησαυρός».

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε φάκελο στη Κομισιόν που υπολογίζει τις άμεσες ζημιές από τους καταστροφικούς σεισμούς στη ΚΩ τον Ιούλιο του 2017 στα 101 εκ ευρώ η Κομισιόν προτίθεται να ενισχύσει οικονομικά για την αποκατάσταση των ζημιών μόλις με 2,5 εκ ευρώ την Ελλάδα.

Αυτό απαντάει η Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή.

Ποιο συγκεκριμένα σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Έλληνας ευρωβουλευτής  ζητούσε να πληροφορηθεί  «σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης της αίτησης στήριξης» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Το νησί της Κω, όλο αυτό το διάστημα, με δικές του αποκλειστικά δυνάμεις, προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό, χωρίς να διαθέτει όμως την οικονομική δυνατότητα να κλείσει όλες τις «πληγές» που άνοιξε ο σεισμός, αφού, για παράδειγμα, 3 σχολεία ακόμη παραμένουν κλειστά, ενώ και οι ζημιές στις λιμενικές εγκαταστάσεις αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί».

Στην απάντηση της η Κομισιόν αφού αναφέρει ότι «Η Ελλάδα δήλωσε συνολικές άμεσες ζημίες που ανέρχονται σε 101 εκατ. ευρώ περίπου» τονίζει επισημαίνοντας ότι  «Ενώ η αξιολόγηση της Επιτροπής επιβεβαιώνει εν μέρει τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τις ελληνικές αρχές, εντόπισε μια σειρά ζητημάτων, ιδίως σε σχέση με την αιτιολόγηση για τα ποσά των ζημιών που δηλώθηκαν για τον λιμένα και για την πολιτιστική κληρονομιά, τα οποία απαιτούν περαιτέρω διευκρίνιση».

Καταλήγοντας στην απάντηση της η Κομισιόν «προσγειώνει ανώμαλα» όσους πίστευαν σε ουσιαστική οικονομική βοήθεια διευκρινίζοντας  ότι «Για τις περιφερειακές καταστροφές όπως στην περίπτωση της Κω, η οικονομική βοήθεια ανέρχεται σε 2,5 % των συνολικών άμεσων ζημιών», δηλαδή περίπου 2,5 εκ ευρώ αν τελικά εγκριθούν.

 

Ολόκληρη η απάντηση της Κομισιόν έχει ως έξης :

 

Απάντηση της κ. Creţu

εξ ονόματος της Επιτροπής

(9.3.2018)

Η Επιτροπή εξέτασε την αίτηση της Ελλάδας για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τον σεισμό στην Κω. Η Ελλάδα δήλωσε συνολικές άμεσες ζημίες που ανέρχονται σε 101 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων σχεδόν 48 εκατ. ευρώ αφορούν ζημιές στην πολιτιστική κληρονομιά (το μεγαλύτερο ενιαίο ποσό) και 43 εκατ. ευρώ αφορούν ζημιές στη δομή του λιμένα. Όλες οι άλλες ιδιωτικές και δημόσιες ζημίες που δηλώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των επειγουσών επεμβάσεων και της επείγουσας στέγασης, ανέρχονται σε λίγο παραπάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ η αξιολόγηση της Επιτροπής επιβεβαιώνει εν μέρει τις πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τις ελληνικές αρχές, εντόπισε μια σειρά ζητημάτων, ιδίως σε σχέση με την αιτιολόγηση για τα ποσά των ζημιών που δηλώθηκαν για τον λιμένα και για την πολιτιστική κληρονομιά, τα οποία απαιτούν περαιτέρω διευκρίνιση. Οι δαπάνες που σχετίζονται με τις ζημιές αυτές αντιπροσωπεύουν το 90 % του συνόλου της αίτησης. Ως εκ τούτου, στις αρχές του 2018 η Επιτροπή απέστειλε επιστολή προς τις ελληνικές αρχές, για να λάβει διευκρινίσεις, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της αίτησης.

Όταν οριστεί το ποσό των συνολικών άμεσων ζημιών και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του κανονισμού για το Ταμείο Αλληλεγγύης, η Επιτροπή προτείνει στη βάση αυτή ένα ποσό οικονομικής βοήθειας που πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μέσω της έγκρισης διορθωτικού προϋπολογισμού. Για τις περιφερειακές καταστροφές όπως στην περίπτωση της Κω, η οικονομική βοήθεια ανέρχεται σε 2,5 % των συνολικών άμεσων ζημιών. Η Επιτροπή αναμένει ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 2018.

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με τις κλασσικές υπερκοστολογήσεις των «υπερ»εργολάβων και λίγα ζητήσατε. Ούτε 300 εκατομμύρια δε φτάνουν. Σκέφτεστε πρώτα τα μνημεία (μιναρέδες και κουραφέξαλα) ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ. Δεκάρα τσακιστή δε σας αξίζει. Ας βάλουν το χέρι στην τσέπη οι βαθύπλουτοι μεγαλοξενοδόχοι που όχι μόνο καβούρια έχουν στις τσέπες αλλά δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.
    Τα «μεγάλα» κεφάλια των ροταριανών και των Lions που σκέφτονται κάθε χρόνο πως θα εκπλήξουν τα πλήθη διοργανώνοντας «καλλιστεία» και Bingo πού είναι τώρα αλήθεια; Πού είναι το φιλέσπλαχνο και φιλόπτωχο ταμείο να βοηθήσει την Κω;….

    • …..ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΠΑΝΩ…
      ΑΦΟΥ ΑΥΤΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ……

      • NA DOSOYME EMEIS OI KSENODOXOI LEFTA,GIA NA TA MOIRASEI O DHMARXOS SOY STOYS DIKOYS TOY.E-MPAS NA KANEIS KAMIA ALH DOYLIA MPAMPA POYLH,ANTI NA GRAFEIS M@L@KIES.

    • ΔΡAXMH ΤΣΑΚΙΣΤΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΝ,ΑΝΕΠΡΟΚΟΠΟΙ.ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΕΣ,ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

      ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΒΡΕ ΧΑΡΑΜΟΦΑΗΔΕΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ,ΣΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ,ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΗΤΟΥΣ,ΣΤΟΥΣ ΡΟΥΦΗΔΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΟΥΝ.ΒΡΕ ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ,ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ[ΝΕΡΟ],ΒΡΕ ΣΚΕΡΒΕΛΕΔΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΛΙΓΟ ΤΣΙΠΑ,ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΩΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ,ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ,ΑΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΥΤΟ ΥΠΟΦΕΡΕΤΕ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΝΟΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΚΩΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ.ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΑΧΡΗΣΤΟΙ.ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ

  2. ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΤΟΝ ΦΑΤΑΟΥΛΑ ΤΟΝ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΛΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΕ .ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΩΕΙ

    ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ.ΕΙΝΑΙ ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ

  3. ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ, ΠΟΥ ΤΣΑΚΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΤΣΑΚΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΤΣΑΚΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ, ΤΣΑΚΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΜΑΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΑΡΧΟ ,ΤΣΑΚΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ, ΞΕΒΡΑΚΩΝΕΤΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ,ΡΗΜΑΖΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ, ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ , ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ;ΛΙΜΑΝΙ? ΜΟΛΟΥΣ; ΜΑΛΛΟΝ Κ@ΛΟΥΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ. ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΞΕΒΡΑΚΩΤΟΥΣ.

  4. oi μα…….κιες πληρώνονται Μην τολμησετε να ανακοστολογησετε τα εργα γιατι μετα…….. μαυρη ειναι η νυχτα στα βουνα…..ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ 50000 ΒΑΛΤΕ ΤΗΝ ΚΟΡΝΙΖΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗ

  5. Τα σχολεία να δούμε πότε θα τα φτιάξουν που η μαθητές πάνε βραδινό σχολείο και δεν προλαβαίνουν να κάνουν τίποτα

  6. ΠΟΡΝΟΣ-ΚΟΣΚΩΤΑΣ ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΟΥΝ?Κ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΗΡΘΑΝ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΑΒΒΙΔΟΚΟΣΚΩΤΑΔΕΣ

  7. ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΑΦΗΣΑΝΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΑ ΑΠΑΓΑΓΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ 8 ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ.ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΒΒΙΔΗ

  8. ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΙΜΟΥ -ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΓΑΝ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΞΑΝΑΠΑΤΑΝΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ Η ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΑΡΠΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ Κ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΠΑΡΤΕ 2 ΕΚ Κ ΠΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΠΑΛΙΟΓΥΦΤΟΙ ΟΥΤΕ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΤΟΣΟ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

  9. Μόνο για Hot spot είμαστε καλοι!Βρέθηκα Κάλυμνο την Κυριακή το λιμάνι έσφυζε από κόσμο δεν είχε καρέκλα να κάτσεις.. εμάς θα δεις Πακιστάν Συρία Αφγανούς και ότι θέλεις άλλο εκτός από Κωους. Το νησι εγκαταλελειμμένο από την κυβέρνηση των προδοτών!!!!

  10. Δηλαδή τη μ@!@&1@ που έκανε ο άλλος στην πολυκατοικία του κι έκοψε τις κολώνες για να βάζει το αυτοκίνητό του ή την άλλη μ@!@&1@ που έκαναν ξενοδόχοι λόγω κακών κατασκευών πρέπει να τα πληρώσει η Ε.Ε. ? (εμείς δηλαδή)
    Εκτός από λιμάνια, δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία και αρχαιλογικούς χώρους ΤΙΠΟΤΑ άλλο να μην πληρωθεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ