Ακυρώθηκαν πρόστιμα ύψους 90.000 ευρώ που είχαν επιβληθεί σε ξενοδοχείο από το Δήμο Κω! (Απόφαση «σταθμός» του Πρωτοδικείου Ρόδου)

16
2562

Δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις «σταθμός» εξέδωσε το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου, με τις οποίες ακύρωσε πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από τα Δήμο της Κω σε ξενοδοχειακή μονάδα του νησιού, ύψους 90.000 ευρώ!

Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις δύο ανακοπές που είχε καταθέσει γνωστή και βραβευμένη ξενοδοχειακή μονάδα της Κω, δια της δικηγόρου της κας. Δέσποινας Θανασιά, έναντι του Δήμου Κω σχετικά με την καταβολή προστίμων επί του ενιαίου τέλους καθαριότητας και φωτισμού για μη ηλεκτροδοτούμενο χώρο και επί τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) για ηλεκτροδοτούμενο χώρο της για τα έτη 2011-2015.

Ειδικότερα, η ξενοδοχειακή επιχείρηση, προσέφυγε στο Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση των πράξεων ταμειακής βεβαίωσης προστίμων ποσών 37.000,00 και 53.000,00 ευρώ περίπου, που είχαν επιβληθεί σε αυτήν, για τα τέλη καθαριότητας, φωτισμού και ΤΑΠ αντίστοιχα, λόγω υποβολής ανακριβούς δήλωσης του ν. 25/1975 για τους ως άνω χώρους.
Το ξενοδοχείο ισχυρίστηκε ότι άσκησε εμπροθέσμως προσφυγές κατά των πράξεων επιβολής προστίμου ενώπιον του Δικαστηρίου, διότι είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως στο Δήμο Κω τα ακριβή τετραγωνικά μέτρα των χώρων του.

Συνεπώς ο λανθασμένος υπολογισμός των δημοτικών τελών με βάση την επιφάνεια των χώρων του, δεν οφείλεται στο ξενοδοχείο, αλλά σε σφάλμα (αμέλεια) των οργάνων της δημοτικής αρχής. Αν και η άσκηση προσφυγής κατά των πράξεων βεβαίωσης προστίμων επί δημοτικών τελών αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη της βεβαιωμένης οφειλής, εντούτοις μετά την άσκηση των εν λόγω προσφυγών και όσο αυτές εκκρεμούσαν δικαστικώς, ο Δήμος Κω βεβαίωσε ταμειακώς τα ανωτέρω ποσά σε βάρος της ξενοδοχειακής εταιρίας, με σκοπό να προβεί στην αναγκαστική είσπραξή τους.

Η ξενοδοχειακή μονάδα δια της Δικηγόρου κας. Θανασιά ισχυρίστηκε, συγκεκριμένα, ότι από τις διατάξεις της οικείας νομοθεσίας για τους ΟΤΑ, ερμηνευόμενες σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος, συνάγεται ότι «η άσκηση προσφυγής κατά των πράξεων βεβαίωσης δημοτικών ή κοινοτικών φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών, καθώς και η προθεσμία άσκησης αυτής αναστέλλει την εν στενή εννοία βεβαίωση της οφειλής, Το αυτό δε ισχύει και για το αντίστοιχο πρόστιμο εν όψει του παρακολουθηματικού του χαρακτήρα».

Το Δικαστήριο έκανε δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του ξενοδοχείου, έκρινε μη νόμιμες τις ταμειακές βεβαιώσεις προστίμων συνολικού ποσού 90.000,00 Ευρώ περίπου για το ενιαίο τέλος καθαριότητας και φωτισμού και το ΤΑΠ και τις ακύρωσε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Δήμου ότι οι προσβαλλόμενες ταμειακές βεβαιώσεις ήταν νόμιμες με βάση το άρθρο 27 ν. 1828/1989.»
rodiaki.gr

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απόφαση σκάνδαλο..Αντί να κοιτάς τα μικροπολιτικά,κοίτα την μαύρη πραγματικότητα

    Τα ξενοδοχεία έχουν γίνει αποικιοκράτες στο νησί,τσιφλικάδες,με χαμηλότερη φορολογία είναι η πιο αθέμιτη μορφή υγιούς ανταγωνισμού,με το All Inclussive αποτελείωσαν το Νησί.Μια βόλτα τριγύρω θα σε πείσει.Αυτή η απόφαση θα αποθρασύνει τους κατσαπλιάδες που έχουν καταπατήσει τόσα χιλιόμετρα αμμουδιάς,κλείνουν τον κόσμο μέσα….πρέπει να είμαστε ειλικρινείς,όπως λέμε για το κλείσιμο της Κουντουριώτη,να λέμε και για τους Ξενοδόχους,που έχουν κάνει τεράστια αδικήματα και μεγαλουργούν με τις επιδοτήσεις που τις πληρώνουμε εμείς με επώδυνους φόρους.Ας βγει ο Δήμος και να δημοσιεύσει για κάθε μονάδα,πόσο χώρο του παραχώρησε και πόσο κατέλαβε!!!!!

  2. ΜΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΦΑΛΑΓΓΙ………..ΠΟΣΟΙ ΑΚΟΜΑ? ΑΙΓΛΗ, ΑΜΒΡΟΣΙΑ, ΔΗΡΑΣΚ, Ε.Φ.Τ, ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ, ΕΜΕΙΝΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ?

    • Ειδες;Μας εχει αφησει καλη προικα ο 50 χρονια δημαρχος και το Οραμα.Εχουν το θρασσος και ξαναθελουν δημαρχια.

  3. Γράφει ο κάθε ..άκας εδώ μέσα,αγνοώντας ότι η Ελλάδα είναι το πιο διεφθαρμένο κράτος στον Κόσμο.

    Να θυμίσω την Δήλωση της Ελεγκτού Δημοσίας Διοίκησης κ.Σωτηρίου,ότι υπάρχει τεράστιο ποσοστό Οριζόντια και κάθετης Διαφθοράς.Πάρε ένα παράδειγμα απ τα Κλιμάκια που έρχονται και γράφουν την σαλάτα ,ενώ κάποια εστιατόρια και μεγάλες μονάδες που είναι τίγκα,τις αποφεύγουν και όλα είναι δηλωμένα επειδή είναι ειδοποιημένοι.Δυστυχώς έχουμε Βουλγαροποιηθεί όμως μιλάμε για Βουλγαρία του 1980 γιατί και αυτοί έχουν μια κάποια ίση αντιμετώπιση απέναντι στους Νόμους.Δεν υπάρχει ελπίδα,με τέτοιες αποφάσεις,με τέτοια σκάνδαλα.Είμαστε καμένο χωράφι,που δεν φυτρώνει τίποτα,κάθε μέρα στα Δελτία των Καναλιών μιλάνε για την φοροδιαφυγή,αλλά ποτέ δεν έχουν αγγίξει τους Γίγαντες.

  4. ΑΛΛΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΡΕΛΟΚΟΜΕΊΟ.Η ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ,ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ.

  5. ριχτε τους αλλα 4 μνημονια να ζαλιστουν να ξαναψηφισουν συριζα νδ πασοκ ανελ ποταμι λεβεντη!!!!

  6. Ας κάνουμε καμιά ημερίδα περί brain drain να δω τι θα σκαρφιστούν να πουνε για τα μνημόνια κλπ κλπ κλπ
    Η χώρα σέρνεται διαρκώς ,καθημερινώς….

  7. Κακόμοιρε Ανώνυμε δεν υπάρχεις,για ακόμα μια φορά η Δημαρχία Κυρίτση και τα εσείς …. αυτου του νησιού αποδείξατε πόσο Άχρηστοι είσαστε για να κάθεστε στην καρέκλα αυτή.
    Σταματήστε να ρίχνεται το φταίξιμο σε όλους τους άλλους και όχι σε εσάς που είσαστε οι μοναδικοί φταίχτες.
    Αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας αν έχετε παντελόνια ( εδώ γελάω ) αλλά ξέχασα τα έχετε βγάλει εσείς τότε με τους Ταξιτζήδες

  8. κανεις δεν εκατσε να διαβασει το σκεπτικο της αποφασης και γραφει λαλακιες εδω μεσα. αυτο που βγαινει ως συμπερασμα ειναι οτι ο δημος παρολο που ειχε στα χερια του τα μετρα του ξενοδοχειου (εμπροθεσμα λεει η αποφαση) του καταλογισε προστιμο του ξενοδοχου. σου λεει αμα τα παρω θα κανω κανα δυο ταξιδακια ακομα και κανα δυο ταξιδευτες , μαζι με καμια 50αρια μετρα ασφαλτο σε κολητους. εχασε την δικη γιατι ο ξενοδοχος ειχε χρηματα και κυνηγησε τον δημο (λεγε με δημαρχο φορομπηχτη) . αυτη ειναι η αληθεια και η πραγματικοτητα κυριοι.

  9. λεει η αποφαση:
    Συνεπώς ο λανθασμένος υπολογισμός των δημοτικών τελών με βάση την επιφάνεια των χώρων του, δεν οφείλεται στο ξενοδοχείο, αλλά σε σφάλμα (αμέλεια) των οργάνων της δημοτικής αρχής.
    Πω Πω χαστουκι δημαρχε !!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. Φτωχέ μου άνθρωπε,Η Βουλή καλύπτει τη χρήση κινητού των Βουλευτών μέχρι το ποσό των 100 ευρώ,

    και τα υπόλοιπα τα καλύπτουν οι Εθνοπατέρες από μόνου τους.Συνολικά από ρεπορτάζ του Κυριακάτικου Τύπου,οι Βουλευτές χρωστάνε στη Βουλή,άρα σε μας,140.000 ευρώ για χρήση κινητών και μάλιστα ο ένας απ αυτούς μόνος του 5000 ευρώ.Οι μόνοι που πλήρωσαν είναι της Ένωσης Κέντρου,δυστυχώς οι αλήθειες πονάνε,όμως τίποτα δεν είναι τυχαίο που πιάσαμε πάτο.Ας αναρτήσει το σχετικό ρεπορτάζ ο Κιάρης.Έχουμε ότι μας αξίζει .

  11. ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΠΩΣ ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΤΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ?
    ΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ? ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ…..

    • Η πρώτη ταινία με το Σταλονε δεν ηταν ιδιαίτερα καλή, αλλά το ρίμεηκ πριν μερικά χρόνια είναι ενα cult διαμάντι αξίζει να τη δει κανείς

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ