ΔΕΙΤΕ Live HOT Δημοτικό Συμβούλιο για ΑΥΞΗΣΗ τελών- Ι. Ρούφα: στη δικαιοσύνη η κ. Παπαχρήστου για το «λεηλάτησαν…» Μ. Χατζηκαλύμνιος: Δεν περίμενα να σέρνεται στη λάσπη»

24
1742

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Την αποψινή «θερμή» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω για την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών για το 2017, την ψήφιση των εκτελεστέων έργων και του προϋπολογισμού 2017

Η επικ. του Οράματος Ι. Ρούφα ανακοίνωσε ότι η κ. Παπαχρήστου θα κληθεί από την δικαιοσύνη να εξηγήσει ποιοι «λεηλάτησαν» τον δήμο…

Επίσης, ένταση προκλήθηκε όταν ο αντιδήμαρχος Μ. Χατζηκαλύμνιος, παρατήρησε ότι αυτοί που έκαναν λόγο για ποιμικοποίηση της πολιτικής ζωής στο θέμα των Κοιν.Σ.Επ. είναι η τρίτη φορά σήμερα που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη  (αναφέροντας τις άλλες δύο περιπτώσεις κατά των  κ. Σηφάκη και Κρητικού). Η φράση που «άναψε τα αίματα» ήταν ότι δεν αναγνωρίζει πόσο χαμηλά έπεσε η κ. Ρούφα «να σέρνεται στο χώμα και στη λάσπη…» προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ι.Ρούφα και του Οράματος

Για το ίδιο θέμα ο Σ. Πης παρενέβη λέγοντας ότι δεν άκουσε τον κ. Χατζηκαλύμνιο να λέει πόσα πλήρωσε ο ίδιος σε παράβολα, για όσες εκρεμμότητες έχει με την δικαιοσύνη χωρίς να έχει καμία ευθύνη.  Πρόσθεσε δε ότι και ο ίδιος θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, αν κρίνει ότι υπάρχει θέμα με την ασφάλεια των οδηγών στον κόμβο της Μακρυγιάννη έτσι όπως διαμορφώνεται.

Ενώ, ο Θ. Μουζουράκης τόνισε ότι αν ήταν να καταφεύγαμε στη δικαιοσύνη για όσα αναφέρονται στις ανακοινώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, «τότε δεν θα κάναμε άλλη δουλειά».

Στο πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης το πρόγραμμα έργων 2017 παρουσίασε η Πρ/ μένη των ΤΥ Έ. Αναγνωστίδου και ακολούθησαν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων  (λόγω έκτακτης απουσίας των Προέδρων Κεφάλου και Πυλίου, την παρουσίαση έκανε ο Αντιδήμαρχος Α. Κρητικός και εκ μέρους του Προέδρου Κω, ο Αντιπρόεδρος Ά. Βαβλάς.)

Ένταση, σημειώθηκε όταν κατά την τοποθέτηση της επικ. του Οράματος Ι. Ρούφα η οποία μετά την αναφορά της σε Ακταίον και ΔΗΡΑΣ άρχισε να απαριθμεί περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων (μεζεδοπωλείο, βιβλιοθήκη 6.000ευρώ από Κρήτη κλπ) με αποτέλεσμα να την διακόψει ο Πρόεδρος του ΔΣ ως «εκτός θέματος» («να καλέσετε τους δημοσιογράφους να τους τα πείτε…) Το πρώτο που πρέπει να γίνει όπως τόνισε η κ. Ρούφα κι εμείς θα βάλουμε πλάτη σε αυτό είναι ο ΓΠΣ,  αναφερόμενη στην αναλυτική πρόταση που κατέθεσε η παράταξη της στο προηγούμενο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων.

Ο επικ. της Κως Αγάπη μας Α. Παυλίδης τόνισε στην τοποθέτηση του ότι πέρα από τα έργα και τα «καρα-γιαπί» σημασία έχει να αναδειχθούν και τα μεγάλα θέματα που αφορούν το νησί (δρόμος Ασκληπιείου, αξιοποίηση χώρου πηγής Πυλίου, αξιοποίηση Αλυκής και υδροβιότοπου Κω, δρόμος πόρτες Καρδάμαινα, δρομός καθόδου προς Καρδάμαινα, δρόμος κάμπου Κεφάλου, δρόμος μινιέρας κλπ).

Ο επικ. της Δίεσης Γ. Ζερβός, τόνισε ότι αντί για τους «δρόμους και τα δρομάκια» θα πρέπει όλοι μαζί να αποφασίσουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό στόχο όπως ο μόλος κρουαζιεροπλοίων. Αναφέρθηκε ακόμη στην έλλειψη έργων που αφορούν άμεσα τον πρωτογενή τομέα. Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα του Ακταίον το οποίο θα πρέπει πλέον να δίνεται ως «καρτποστάλ» στους τουρίστες  (προηγουμένως είπε ότι θύμιζε » Χαλέπι»)

Για το θέμα αυτό παρενέβη ο δήμαρχος  σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των επικεφαλής λέγοντας ότι πέρα από την κριτική για το Ακταίον δεν έκαναν κάποια αναπτυξιακή πρόταση ή διαφωνία επί της ουσίας.

Έθεσε μάλιστα σειρά ερωτημάτων προς την Ι. Ρούφα για το » που πήγαν τα λεφτά» σε σειρά «έργων» της προηγούμενης δημ. Αρχής. Ως απάντηση δε στα όσα κατήγγειλε προηγουμένως η κ. Ρούφα για τις απευθείας αναθέσεις και το περίφημο μεζεδοπωλείο Αθηνών,απαρίθμησε ολόκληρη  λίστα με όλα τα εστιατόρια και μεζεδοπωλεία του νησιού όπου πλήρωσε ο δήμος τα γεύματα των φιλοξενουμένων του Φεστιβάλ Φιλαρμονικών.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων.

Το πρόγραμμα έργων όπως και η αναμόρφωση προϋπολογισμού εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας)

Στο επίμαχο θέμα της αύξησης τελών την εισήγηση έκανε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Ε. Παπαχρήστου η οποία τόνισε ότι τα οικονομικά του δήμου κατέρρευσαν το 2013 παρότι ήταν μια καλή χρονιά. Αποδίδοντας την κατάρρευση αυτή στις πελατειακές σχέσεις και στην «φούσκα» των συνεργατικών.

Ο μόνος τρόπος να καλυφθούν οι 61 συμβάσεις στην καθαριότητα (περίπου 450.000 ευρώ γνωρίζοντας ότι το ποσό αυτό αφαιρείται αναγκαστικά από κάποια πρόσθετα έργα που θα μπορούσαν να γίνουν) είναι να μπει αυτή η αύξηση τελών .

Έφερε δε συγκεκριμένα παραδείγματα των αυξήσεων αυτών σε απόλυτους αριθμούς για να καταδείξει ότι οι αυξήσεις είναι ελάχιστες.

Το ίδιο και για τα ξενοδοχεία φέρνοντας παραδείγματα άλλων τουριστικών δήμων  (Ρόδου, Ύδρας κλπ) που έχουν μεγαλύτερους συντελεστές τελών.

Τέλος ανέφερε ότι οι ξενοδοχ. επιχειρήσεις οφελήθηκαν υπερμετρα από τη μείωση των τελών παρεπιδημούντων και την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ.

Τόνισε δε ότι εν μέσω προσφυγικής κρίσης υπήρχαν ξενοδοχεία στην Κω 2.600τμ που είχαν κέρδη 1,2  εκ. (καλώντας τον κ. Ζερβό που έθεσε σχετικό ερώτημα να δει τα στοιχεία μιας και δεν μπορεί να τα δώσει στην δημοσιότητα)

Ενώ, υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν πληρώνουν με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται έλεγχοι.

Ο δρόμος του λαικισμου και της ανευθυνότητας είδαμε που οδηγεί, εμείς προτιμούμε το δρόμο της ευθύνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, κατέληξε.

Ο Δήμαρχος ανακοίνωσε την ίδρυση γραφείου παρακολούθησης του προϋπολογισμού με πρόσβαση σε οποιοδήποτε πολίτη ή ενδιαφερόμενο, με επικεφαλής τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καλλούδη και μέλη εκπροσώπους του ΕΒΕΔ, της Έν. Ξενοδόχων, του Οικονομικού και Τεχνικού επιμελητηρίου, των επαγγελματιών κλπ «γιατί εμείς δεν έχουμε γκρίζες ζώνες ή κάτι να κρύψουμε, ούτε βάζουμε τα χρέη κάτω από το χαλί..».

Ο Γ. Καλλούδης δήλωσε την έκπληξή του λέγοντας ότι ύπαρχουν αξιόλογα στελέχη στη δημ. Αρχή για αυτό το πραγματικά πολύ σοβαρό όργανο (θεωρώντας μεγάλη την ευθύνη για τον ίδιο).

Την κάθετη διαφωνία του ΕΒΕΔ στην αύξηση τελών κατέθεσε εκ μέρους του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τουριστικού τμήματος Δ. Σαράντης. Τόνισε ότι δεν υπάρχει συνεννόηση κι έκανε λόγο για το «φέσι» του δήμου (50χιλ.) προς τη Ryan air (ο Η. Σιφάκης παρενέβη λέγοντας ότι δεν τα οφείλει ο δήμος αλλά ο ενιαίος φορέας).

Οι επιχειρήσεις πλήττονται με μεγάλη μείωση τζίρου ζητώντας όχι αύξηση, αλλά μείωση των δημοτικών τελών, λέγοντας ότι ήδη οι επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιά με το 0,5% επί του τζίρου που τους επέβαλε ο δήμος.

Εκ μέρους της Έν. Ξενοδόχων Κω η Πρόεδρος Ν. Σβύνου τόνισε ότι καταπατάται το αίσθημα δικαίου με την υπέρογκη αύξηση εις βάρος των ξενοδοχείων. Χαρακτήρισε την αύξηση παράνομη λέγοντας ότι αν ψηφιστεί τελικά, θα προσφύγουν κατά της απόφασης, με κίνδυνο -όπως είπε- να εκπέσει ο προϋπολογισμός του δήμου.

Αναφέρθηκε επίσης με πικρία στις εκφράσεις του δημάρχου ότι οι ξενοδοχοι «τα οικονόμησαν καλά», όταν όπως υπογράμμισε ακόμα και η κυβέρνηση προχώρησε σε φοροελαφρύνσεις λόγω μεταναστευτικού και ο δήμος αυτοαναιρείται βάζοντας υπέρογκη φορολογία (αναλυτικά η εισήγησή της και τα παραδείγματα με πίνακες σε ξεχωριστή ανάρτηση).

Κατά της απόφασης αυτής, όπως ανακοίνωσε ο Δ. Σαράντης θα προσφύγει και το ΕΒΕΔ.

Στις τοποθετήσεις τους:

Ο Γ. Ζερβός επέσεισε τον κίνδυνο να εκπέσει για 3η φορά  που κινδυνεύει να εκπέσει απόφαση του δήμου από την αποκεντρωμένη, με τις προσφυγές που θα γίνουν, χαρακτηρίζοντας «γελοία» τη διαδικασία.

Κοινωνικά ανάλγητη και μακριά από την κοινωνία χαρακτήρισε την απόφαση αυτή η Ι. Ρούφα φέρνοντας παραδείγματα δήμων (όπως ο δήμος Πάτμου) που επέβαλαν ανταποδοτικά τέλη σε ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Την ίδια πρόταση (για κοινόχρηστους χώρους που καταλαμβάνουν οι στυλοι και τα καφάο) επανέλαβε επίσης ο Α. Παυλίδης. Ενώ και ο Γ. Καλλούδης τόνισε ότι είχε κάνει σχετικές εισηγήσεις, όπως και για επιβολή τελών στο αεροδρόμιο.

Τελικά, η αύξηση τελών υπεψηφίστηκε από 15 ψήφους της πλειοψηφίας (δεν υπερψήφισε μιας και αποχώρησε εκφράζοντας τη διαφωνία του ο δημ. σύμβουλος Γιάννης Κρητικός), καταψήφισαν οι σύμβουλοι της μειοψηφίας και ο ανεξάρτητος Γ. Καλλούδης ψήφισε παρών.

  • (Όλα τα λεφτά, ήταν η ατάκα του αντιδημάρχου Α. Κρητικού προς την Ι. Ρούφα ο οποίος απάντησε στην δήλωση της για προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της Ε. Παπαχρήστου για το «λεηλάτησαν», επικαλούμενος το άλμπουμ «τα ζημιάρικα» του αείμνηστου Δ. Μητροπάνου, με το τραγούδι «άπονα σε λεηλάτησαν καρδιά μου…»

Στην αρχή της συνεδρίασης παρών ήταν ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Νεκτάριος Τσαγγάρης, ο οποίος πήρε το λόγο και ανέπτυξε τα προβλήματα που τους απασχολούν, ζήτώντας τη στήριξη του δημ. συμβουλίου.

Για το θέμα της λειτουργίας του δημοτικού σφαγείου αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία της κ. Ρούφα για «παράνομες» σφαγές. «Αν έχετε στοιχεία για παράνομες σφαγές ή δοσοληψίες, ξέρετε το δρόμο που πρέπει να πάτε…» απάντησε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα Η. Σηφάκης. Ενώ, ο υπεύθυνος δημ. σύμβουλος Ν. Μυλωνάς, αναφέρθηκε στην άσχημη κατάσταση του σφαγείου μόλις ανέλαβαν με τους «χρεωμένους» της τότε συνεργατικής να δηλώνουν παραίτηση και να το κλείνουν. «Ως δήμος έπρεπε να τα ανοίξουμε, μετά και τη λήξη της δίμηνης σύμβασης, μαζευτήκαμε στο πολύκεντρο όλοι και συμφωνήσαμε. Η εταιρεία είναι κτηνοτρόφοι, δεν είναι ιδιώτες», κατέληξε ο Ν. Μυλωνάς.

20161118_212228_resized

24 ΣΧΟΛΙΑ

      • Η μαϊμού του Κυρίτση έχει ξεμείνει από μπανάνες, δεν βλέπω σχόλια για την ΡΟΥΦΑ και για την ΚΟΝΤΗ.

        Περικοπές και στην μαϊμού του ή τέλος συμβολαίου; Τώρα αναλαμβάνει ο ίδιος ο κεφάλας να απαντά με κουκούλα.

    • Κατάντησαν θίασος, μπουλούκι με ηθοποιούς για ΚΑΡΑΚΙΟΖΗ....

      Είστε όλοι γραφικοί για κλάματα, κατώτεροι των προβλημάτων της κοινωνίας. Μόνο φόρους με ευκολία Βάζετε, η Αγελάδα όμως αντέχει;

    • ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΕΣ, ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΕΣ, ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΕΣ ανάκατα με λαϊκιστές και βλάκες.

      Που βρέθηκαν μαζεμένα τόσα ψώνια και φρούτα στο δημοτικό μας συμβούλιο;;;;;

  1. ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΣ ΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ.ΠΑΡΑΤΗΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΓΛΥΤΩΣΕΙ Η ΚΩΣ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

  2. ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ Ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ Δ.Σ.ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΛΕΕΙΝΟ ΝΑ ΤΟΝ ΔΕΙΣ.Ο ΛΟΓΟΣ ΑΠΛΟΣ,ΤΟΝ ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΦΟΒΑΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ.

  3. απερχόμενε τελείωσες. Δεν πείθεις κανέναν πιο. Ο κ. Δημήτρης μια χαρά σου τα πε σήμερα στο ράδιο

  4. γι αυτό χαθηκε η ryanair 50 χιλιαδες ευρω χρωστάει ο δημος στο επιμελητηριο!!!!!! κυριτση την γα@@@@ς σιφακη το ιδιο νεκροθάφτες του τουρισμου.

  5. Κυρίτσης και Σιφάκης οι νεκροθάφτες του τουρισμού της Κω. Τους ψηφίσαμε και είναι σα να βάλαμε τα χέρια μας και να βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας. Τέτοιοι άχρηστοι και ανίκανοι δε το περίμενα ποτέ

  6. Αμαν τι κατραπακια ηταν αυτη που σας εριξε αποψε ο κυριτσης με το θεμα τον φιλαρμονικων το ειχατε κανει σημαια οτι τα λεφτα τα εδωσε εκτος κω σε καποιον στην αθηνα και ξαφνηκα μπαμ μπουμ ονοματα μαγαζιων εστιατοριων ολα απο την κω..
    Απαντηση βεβαια μετα απο ολα αυτα τα στοιχεια οπως παντα καμια,αλλα τι να πουνε βεβαια οταν αυτο που επαθες δενν ξερεις απο που σου ηρθε.

  7. Σε τι ακριβως τους εκανε ρομπα η ρουφα σε αυτα που φωναζε τοσο καιρο γ τις φιλαρμονικες οπως γραφει κ ενα σχολιο ποιο πανω και στο τελος τις ετριψε τα στοιχεια ο κυριτσης στη μουρη.

  8. Eίδα το δημοτικό συμβούλιο, το θέμα των τελών είναι σοβαρό. Όμως πιο σοβαρό θέμα είναι ο τρόπος που οι δημοτική αρχή συμπεριφέρεται στους δημότες. Νομίζει ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο. Ο δήμαρχος λέει ψέματα τα οποία τον προδίδουν. Η κα Ρούφα έβαλε σημαντικά θέματα για την ανταποδοτητότητα και έκανε προτάσεις για την μείωση τελών. Λυπάμαι που δεν υπάρχει πρόθεση συνενόησης για το καλό του τόπου. Η κα Παπαχρήστου θα ήταν καλή για τις εκδηλώσεις, πολιτιστικά και άλλα. Από οικονομικη πολιτική υστερεί. δεν ξέρω βεβαια τις ικανότητες των άλλων συμβούλων.

  9. Το γουργουλι του ΣΥΡΙΖΑ ο περιβόητος κάπταιν Ηλίας ετοιμάζεται για υποψήφιος Δήμαρχος στα 800 χρόνια, με την προτροπή του ΣΟΥΡΑ που καθημερινά τον συμβουλεύει και απότελεί τον Μέντορά του, σου έρχεται, και ο ταλαίπωςρος Γιαννάκης και η Ιωάννα νομίζουν ότι θα έχουν ελπίδες για να είναι υποψήφιοι, ο κάπταιν μαζί με τον Σούρα θα τα μαγειρέψουν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι η μοναδική λύση για να παρθεί ο Δήμος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ