ΜΕΓΑΛΗ ΘΛΙΨΗ: «Έφυγε» η φίλη της Κω, Χαρά Κοσεγιάν | Συλλυπητήρια μηνύματα

2
22587

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία μόλις 54 ετών, η Αρμένικης καταγωγής Φιλόλογος και Σχολική Σύμβουλος Χαρά Κοσεγιάν, η οποία γεννήθηκε στο Ναύπλιο και ζούσε στη Ρόδο. Πολύ γνωστή και αγαπητή στην Κω όπου είχε επίσης πολλούς φίλους (μεταξύ των οποίων και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ ο οποίος ήταν πάντα ομιλητής σε παρουσιάσεις βιβλίων της).

(Είχε δώσει πριν από λίγα χρόνια τη πρώτη μάχη της με σοβαρή ασθένεια και είχε καταφέρει να βγει νικήτρια. Τη δεύτερη φορά, δυστυχώς δεν τα κατάφερε…)

Σπούδασε στην Αθήνα Κλασική Φιλολογία (1982-1986), ήταν διδάκτωρ του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε εφημερίδες, μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και έχει κυκλοφορήσει μυθιστορήματα. Ήταν παντρεμένη και έχει ένα γιο.

Η τελευταία συγκινητική εκδήλωση-παtουσίασης του βιβλίου της Ναΐρί στις 25/2/2018 στο 2ο Γυμνάσιο Κω:

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Κατενθουσίασε και καταχειροκροτήθηκε η εντυπωσιακή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Χ. Κοσεγιάν «Ναϊρί” από το 2ο Γυμνάσιο Κω

Συνέντευξη της Χαράς Κοσεγιάν: http://ts.uop.gr/syngrafeisargolidas-symposio/images/files/%CE%9A%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%A7.pdf

Το Δ.Σ. και τα μέλη της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Δωδεκανήσου, εξέφρασαν την οδύνη και την θλίψη τους για την μεγάλη απώλεια της.

Χαρά Κοσεγιάν

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας σημειώνει:

«Με βαθιά οδύνη πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο θάνατο της Χαράς Κοσεγιάν, Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων στα Δωδεκάνησα. 

Η εκλιπούσα γεννήθηκε στο Ναύπλιο. 

Υπήρξε μια βαθιά καλλιεργημένη προσωπικότητα, με πλούσιο και πρωτότυπο έργο, διδακτικό, ερευνητικό και λογοτεχνικό.

Αντιμετώπισε τη δοκιμασία της υγείας της με τη βαθιά αξιοπρέπεια του συνειδητοποιημένου ανθρώπου. 

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει αύριο Παρασκευή 24 Αυγούστου και ώρα 5 μ.μ.στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μαλανδρενίου, στον Δήμο Άργους-Μυκηνών.

Η σορός της θα βρίσκεται στον Ιερό Ναό από τις 4 μ.μ. 

Την αποχαιρετούμε με ένα απόσπασμα από το ποίημά της Οι φίλοι, που περιέχεται στο βιβλίο της Η Λοχεία της Απουσίας, το οποίο είχαμε παρουσιάσει στο Βουλευτικό Ναυπλίου στις 21 Μαρτίου 2014, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και κεντρικό ομιλητή τον Δάσκαλό της και εκλεκτό συνάδελφο κ. Παναγιώτη Κουτρουμπή.

Μόνοι μας περνάμε από τη γη, 

προσωρινά κι όσο κρατήσει, 

είμαστε μόνοι. 

Εκφράζουμε στους οικείους της τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Η μνήμη της έστω αιωνία».

 

 Α’ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: Ψήφισμα για το  θάνατο της φιλολόγου – σχολικής συμβούλου και συγγραφέως   Χαράς Κοσεγιάν

 

Με ανείπωτη θλίψη, πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της αγαπητής μας  συναδέρφου φιλολόγου –  σχολικής συμβούλου  και συγγραφέως Χαράς Κοσεγιάν.

Η  Χαρά Κοσεγιάν  υπήρξε   εξαιρετικός  εκπαιδευτικός, ένας σπάνιος  άνθρωπος.

Ήταν υπόδειγμα ενός ανοιχτόμυαλου  ανθρώπου, ενός αγωνιστή, ενός  ανθρώπου δημιουργού,  ενώ παράλληλα ήταν   γεμάτη με ευαισθησίες και ανθρωπιά.

 

Το ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών Ένωσης  Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης της Α  Δωδεκανήσου, ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω

  1.     Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της εκλιπούσας
  2. Να καταθέσει χρηματικό ποσό (αντί στεφάνου) στη μνήμη της στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων Ρόδου – Φυσιοθεραπευτήριο Αγ. Ανδρέας
  3. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο.

 

 

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                            Ο  Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

Β: ΕΛΜΕ Δωδ/σου: Για την απώλεια της Χαράς Κοσεγιάν

Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον πρόωρο θάνατο της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων στα Δωδεκάνησα Χαράς Κοσεγιάν. Η εκλιπούσα υπήρξε διακεκριμένη φιλόλογος με αξιόλογο διδακτικό, ερευνητικό και λογοτεχνικό έργο, ενώ στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες των καθηγητριών/τών της Δωδεκανήσου, πάντα με συναδελφική διάθεση και πνεύμα συνεργασίας. Τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε την περιπέτεια της υγείας της καρτερικά, με αξιοπρέπεια και θάρρος.

Το ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου αποχαιρετά τη Χαρά Κοσεγιάν και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της.

Για το ΔΣ

Ο πρόεδρος Ο γραμματέας

Στέλιος ΚΡΙΑΡΑΣ Σταμάτης ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ

 

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΉΡΙΟ ΜΉΝΥΜΑ ΕΓΕ ΚΩ
Κως 24/8/2018

Αποχαιρετώντας τη Χαρά Κοσεγιάν

Αποχαιρετούμε με θλίψη την καλή μας φίλη Χαρά Κοσεγιάν, που έφυγε για το μακρινό ταξίδι τούτο «το ατέλειωτο φοβερό καλοκαίρι».
Τη γνωρίσαμε το 2001, πρωτοεμφανιζόμενη στα λογοτεχνικά πράγματα, μέσω του Αριστείδη Μιαούλη, για την παρουσίαση του πρώτου της μυθιστορήματος «Έχει κι άλλες όψεις το φεγγάρι». Στα χρόνια που πέρασαν η Χαρά μας χάρισε κι άλλες όψεις του φεγγαριού. Και διατηρήσαμε όμορφη φιλία με μια γυναίκα δυναμική που λαχταρούσε «να μπορούσε να τ΄άλλαζε όλα», με ένα συνεχές ενδιαφέρον για τις γυναίκες «που ονειρεύονται άλλα χρώματα, άλλες αξίες».
Η Χαρά με την κλασική παιδεία και τη λογοτεχνική της παρουσία, σε μια διαδρομή σύντομη αλλά καρποφόρα, αφήνει πλούσιο επιστημονικό, ερευνητικό και λογοτεχνικό έργο που θα κρατά ζωντανή την επικοινωνία μας μαζί της .
Καλό ταξίδι Χαρά .Τώρα πια όταν τραγούδια θα λες αρμένικα , ο παράδεισος δεν θα είναι κλειστός.
Οι φίλες της Ε.ΓΕ. στην Κω

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ 1ου ΓΕΛ ΚΩ
Μόνο θλίψη βαθειά μπορεί να προξενεί ο πρόωρος και αδόκητος χαμός ενός ανθρώπου, όπως η Χαρά Κοσεγιάν, πού σύνδεσε το όνομά της με την Κω και τη ζωή της με τους ανθρώπους της, μέσα από τον υπηρεσιακό ρόλο της ως Συμβούλου των Φιλολόγων και τον δημιουργικό ρόλο της ως συγγραφέως. Για μάς στο 1ο ΓΕΛ Κω υπήρξε τα τελευταία χρόνια η Σύμβουλος Παιδαγωγικής Καθοδήγησης, ρόλος ιδιαίτερος, μέσα από τον οποίο μας δόθηκε η ευκαιρία να τη γνωρίσουμε, να συνεργαστούμε, να εκτιμήσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία της , την κατάρτιση αλλά και την απλότητά της, την ευαισθησία και την αγάπη της για τον χώρο της Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα τα παιδιά.
«Οφείλουμε να υποκλιθούμε στο ότι δεν παραιτήθηκαν και στήσανε τη ζωή τους δίπλα στο θάνατο». (από το «ΝΑΪΡΙ»).
Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της και καταθέτουμε (αντί στεφάνου) συμβολικό χρηματικό ποσό στη μνήμη της για την ενίσχυση του συσσιτίου της Μητρόπολης.
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΓΕΛ Κω «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

«Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημήτρη Γάκη για την απώλεια της Χαράς Κοσεγιάν»

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης σε μήνυμά του προς την οικογένεια και τους οικείους της φιλολόγου Χαράς Κοσεγιάν που έφυγε πρόωρα από κοντά μας, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Χαράς και τη συμπαράσταση της οικογενείας του στο πένθος τους.

«Από χθες τα αστέρια από σημειακά φωτεινά σημεία διαστάλθηκαν, άνοιξαν τα χέρια τους και δημιούργησαν μια μεγάλη αγκαλιά για να την χωρέσουν κοντά τους. Η Χαρά μας άφησε πίσω ένα πλούσιο έργο. Συγγραφικό έργο, εκπαιδευτικό έργο, αλλά κυρίως ένα βαθύ αποτύπωμα πάθους για δημιουργία, πάθους για προσφορά, πάθους για ζωή. Ένα βαθύ αποτύπωμα της ανθρώπινης ύπαρξης, του ανθρώπινου προορισμού. Πήρε όμως μαζί της τα όνειρα της και αυτό δεν της το συγχωρούμε. Το έργο της όμως και η ευγενική μορφή της θα μείνουν ζωντανά για πάντα στις καρδιές όλων μας».

Οικογένεια Δημήτρη Γάκη

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Ρόδου για τη Χαρά Κοσεγιάν

Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετάμε σήμερα τη Χαρά Κοσεγιάν. Την εξαιρετική φιλόλογο, σχολική σύμβουλο νομού Δωδεκανήσου και συγγραφέα, όπως της άρεσε, με περισσή χαρά να αυτοπροσδιορίζεται. Μία σπουδαία επιστήμονα,  που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην εκπαίδευση, στις τέχνες, στα γράμματα, στον πολιτισμό. Υπηρέτησε με ήθος, ανιδιοτέλεια, εντιμότητα, ειλικρίνεια, αξιοπρέπεια την Μέση Εκπαίδευση. Ήταν ενεργός πολίτης, που με περισσό θάρρος αναλάμβανε πρωτοβουλίες και άνοιγε δρόμους. Μοιραζόταν την γνώση με τους μαθητές της και με όλους εμάς, συμμετείχε ανιδιοτελώς σε εκδηλώσεις πολιτισμού του Δήμου Ρόδου και ήταν επίλεκτο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών  Δωδεκανήσου και του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Καϊμακζάν των Αρμενίων.

Αγαπημένη μας φίλη,

Μοιραστήκαμε τις αγωνίες, τις σκέψεις, τα προβλήματα, που σε ταλάνιζαν τα τελευταία χρόνια. Μιλούσες συχνά με την Αγάπη, λύγιζες … έκλαψες και πάλι ξεκινούσες.. Αντιστεκόσουνα με τον δικό σου ξεχωριστό τρόπο, αλλά αυτή την φορά δεν άντεξες… 

Η μνήμη σου, είναι εδώ ζωντανή και φωτεινή. Κι ας μην είσαι εδώ τώρα με την φυσική σου παρουσία. Υπάρχει στα βιβλία σου, που αποτυπώνουν τη ζωή σου, το είναι σου… Υπάρχει στον μονάκριβο γυιό σου, τον Φωτεινό, που σου έδωσε τη χαρά να τον καμαρώσεις, επιστήμονα, ανήσυχο και δημιουργικό.

Αυτά έχουν Αξία. Αυτά, που εκτιμήσαμε και θαυμάσαμε από εσένα και για όλα όσα εσύ έχεις δώσει για τη Ρόδο, που αγάπησες, για τη Ρόδο, που έζησες, για τη Ρόδο, που έγραψες.

Αγαπημένε μας, Φωτεινέ, είμαστε κοντά σου …

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ