ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Πλήθος προσκυνητών στον Εσπερινό του Τιμίου Σταυρού στην Κω | κ. Ιερεμίας: Κάντε λίγο υπομονή οι εκκλησίες μας θα φτιαχτούν, μην κλείνετε τις καρδιές σας…

0
1127
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Την μεγάλη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού εορτάζει σήμερα η εκκλησία μας.

Στις 14 Σεπτεμβρίου τιμάται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο (14 Σεπτεμβρίου 335) αμέσως μετά την εύρεσή του από την Αγία Ελένη.

Πλήθος κόσμου τίμησε τη ξεχωριστή δεσποτική εορτή στο ιερό παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού, στο κέντρο της πόλης, έναντι του Νοσοκομείου Κω.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας πλαισιωμένος από τον Γενικό Αρχιερατικό π. Ιωάννη και Ιερείς της πόλης της Κω, ενώ ο χορός των ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του καθηγητή κ. Σακέλλη απέδωσε πολύ όμορφα τους ύμνους της εορτής.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του τόνισε ότι είχε πολύ καιρό να επισκεφτεί το Παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού και τύχη αγαθή το έφερε να μείνει λίγο παραπάνω στην Κω και να βρίσκεται απόψε μαζί μας. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον Τίμιο Σταυρό που είναι Πρόσωπο της εκκλησίας μας. Ποιος από μας δεν κάνει το σημείο του σταυρού για να επικαλεστεί τις παρακλήσεις και τα αιτήματα της ζωής μας. Ο Σταυρός είναι ο φύλαξ όλης της οικουμένης.

Τα σύμβολα αυτά τα οποία υπάρχουν στην εκκλησία, όπως οι εικόνες -αναφερόμενος στην περίοδο των 100 χρόνων της εικονομαχίας που ταλαιπώρησε αρκετά την εκκλησία μας- τα προσκυνούμε γιατί μας ανεβάζουν ψηλά. Γίνονται κλίμακα που μας ανεβάζουν στα Άγια Πρόσωπα τα οποία εξεικονίζουν.

Και όλα αυτά τα οποία πρεσβεύει η πίστη μας βρίσκονται μέσα στην εκκλησία, τους ύμνους και τη λατρευτική ζωή.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος συνέστησε ακόμα λίγη υπομονή «δοξάζετε το όνομα του Θεού, όπου κι αν βρίσκεστε» μέχρι να αποκατασταθούν οι εκκλησίες μας. «Αφήστε την καρδιά σας να ανοίγεται προς το Θεό, μην την κλείνεται. Αυτό θέλει ο Θεός από μας».

Παρόντες στον Εσπερινό ήταν μεταξύ άλλων: Ο Αντιδήμαρχος Δ. Γερασκλής, οι Περιφερειακοί σύμβουλοι Ε. Νάκη και Ε. Σβύνου, η Πρόεδρος του ΔΗΡΑΣ Β. Παντελίκιζη, η Τοπική σύμβουλος Χρ. Τσέλιου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ν. Γεωργαντής και μεγάλος αριθμός προσκυνητών

Όπως είναι γνωστό το πλήρως ανακαινισμένο, ιστορικό παρεκκλήσιο έναντι του Νοσοκομείου Κω, επί της οδού Μητροπόλεως βρίσκεται στον χώρο όπου υπήρχε την περίοδο του μεσοπολέμου, το παλιό Γυμνάσιο και Λύκειο της Κω.
Χτίστηκε σύμφωνα με την παλιά επιγραφή, το 1879 από την οικογένεια Παντελόγλου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ