Ιστορική συμφωνία: Χωρίζουν Εκκλησία-Κράτος -Εκτός Δημοσίου οι ιερείς [βίντεο]

34
1026

Σε μια ιστορική διμερή συμφωνία προχώρησαν Κράτος -Εκκλησία όπως ανακοίνωσαν από κοινού οι κ.κ. Τσίπρας-Ιερώνυμος.

Το διμερές σύμφωνο μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, είχε αποκαλύψει κατ’ αποκλειστικότητα το iefimerida.gr. Ας σημειωθεί ότι το Σύμφωνο που θα υπογραφεί είναι μια διαδικασία ανεξάρτητη από τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το iefimerida.gr  πρόκειται για συμφωνία που ορίζει τα περιουσιακά της Εκκλησίας και το μισθολογικό.

Το Σύμφωνο ορίζει ότι στο εξής οι περίπου 10.000 ιερείς δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι.

Παράλληλα, συστήνεται ειδική εταιρεία η οποία θα διαχειρίζεται την εκκλησιαστική περιουσία, στην οποία θα είναι μέτοχος και το Δημόσιο.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας

Ειδικές ομάδες εμπειρογνωμόνων, από την πλευρά της Εκκλησίας και του Δημοσίου, εργάστηκαν σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας το τελευταίο δίμηνο ώστε να καταλήξουν στους όρους του Συμφώνου, το οποίο θα είναι «win-win» και για τις δύο πλευρές, όπως ανέφεραν αποκλειστικά στο iefimerida.gr εγκυρότατες πηγές που επιβεβαιώθηκαν πλήρως.

Τσίπρας: Ιστορική συμφωνία

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πλαίσιο συμφωνίας ιστορικού χαρακτήρα προς όφελος και των δύο πλευρών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο.

Στο Κοινό Ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και το οποίο διάβασε ο κ. Τσίπρας αναφέρεται ότι «στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του».

Μετά από έναν ειλικρινή διάλογο που διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης και σεβασμού, έχουμε την δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συναινετικές πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό των σχέσεών μας.

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός «στόχος να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της» για να προσθέσει: «Εκφράζουμε την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική συμφωνία».

Το κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας

Για τον λόγο αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, εκφράζουμε σήμερα την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας που θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης και προτείνουμε:

 1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
 2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
 3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
 4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
 5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
 6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
 7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
 8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
 9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
 10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
 11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
 12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
 13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
 14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.
 15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.

Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι η επικείμενη Συνταγματική Μεταρρύθμιση και ειδικότερα οι αλλαγές που αφορούν στο ‘Αρθρο 3, έχουν στόχο να αναβαθμίσουν το διακριτό ρόλο της Eκκλησίας, ενισχύοντας την αυτονομία της, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντική προσφορά της στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού κράτους.

Ιερώνυμος: Ευχαριστώ τον Τσίπρα για την ιστορική συμφωνία

Με ένα «ευχαριστώ» τόσο του ιδίου του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας Ιερωνύμου όσο και της συνοδείας του προς τον πρωθυπουργό, άρχισε τις δηλώσεις του ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι είναι μύθος τα περί αμύθητης περιουσίας της Εκκλησίας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι βρήκε ανταπόκριση στα ερωτήματά του. Εν συνεχεία επεσήμανε ότι η Εκκλησία θα γίνει πιο λειτουργική, υπηρέτης και διάκονος του θελήματος του λαού και υπογράμμισε ότι «θα προχωρήσουμε σε πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας».

Επανέλαβε τις ευχαριστίες του προς τον Αλέξη Τσίπρα «για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις σας» αλλά και «γιατί αφήνετε το προοίμιο του Συντάγματος, όπως το έφτιαξαν οι πατέρες μας».

Ο προκαθήμενος ης Ελλαδικής Εκκλησίας ενημέρωσε ότι «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μας έδωσε την εξουσιοδότηση για τη συμφωνία και θα την ενημερώσουμε αύριο», ενώ εν κατακλείδι χαρακτήρισε μικρότητες όσα ακούστηκαν αυτές τις μέρες περί αφαίρεσης του σταυρού από τη σημαία και αλλού.

Δείτε τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Ιερώνυμου

Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και την συνοδεία του στα σκαλιά του Μαξίμου - Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΟ πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και την συνοδεία του στα σκαλιά του Μαξίμου – Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΟ πρωθυπουργός κρατά αγκαζέ τον Αρχιεπίσκοπο - Φωτογραφία:George Vitsaras / SOOCΟ πρωθυπουργός κρατά αγκαζέ τον Αρχιεπίσκοπο – Φωτογραφία:George Vitsaras / SOOC

Αναθεώρηση και ουδετερότητα

Παράλληλα με το Σύμφωνο χωρισμού Εκκλησίας-Κράτους θα κινηθούν και οι διαδικασίες Αναθεώρησης του Συντάγματος και του άρθρου 3 που αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους.

Η Εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί δεδομένο ως βάση συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος το γερμανικό μοντέλο θρησκευτικής ουδετερότητας. Αυτό άφησε να εννοηθεί χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της τριήμερης τακτικής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ).

Με τις δηλώσεις του ο κ. Ιερώνυμος ουσιαστικά «φωτογράφισε» το Σύμφωνο στο οποίο η Εκκλησία κατέληξε με τον πρωθυπουργό και προβλέπει ένα ειδικό καθεστώς μη δημοσίου υπαλλήλου για τους ιερείς.

Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι η Εκκλησία είναι ανοιχτή σε διάλογο. «Το ιδανικό για εμάς είναι να είναι ο καθένας στο σπίτι του, αλλά να δουλεύουμε μαζί για να περνάμε καλά όλοι. Πολιτεία και Εκκλησία δεν είναι αντίπαλοι, πρέπει να μάθουμε να συνεργαζόμαστε», τόνισε.

Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, και εύλογα επί του άρθρου 3 που αφορά κυρίως την Εκκλησία, «είναι μια ευκαιρία να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολλή αυστηρότητα και η Πολιτεία την πολλή προχειρότητα».

«Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε “θρησκευτικά ουδέτερος”», δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος, λέγοντας ότι «δεν ξέρω τι εννοεί ο πρωθυπουργός, θα μας πει». «Εχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα την πρόχειρη σκέψη με πρόχειρα πράγματα», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

Πάντως, ο κ. Ιερώνυμος και η Εκκλησία της Ελλάδος είναι υπέρ του γερμανικού μοντέλου. «Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το γερμανικό κράτος. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός - Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΟ Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός – Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τι προβλέπει η κυβερνητική πρόταση για την Αναθεώρηση

Η πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του άρθρου 3 προβλέπει ότι «έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά. Και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματός μας».

34 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τρεις φορές τον Τσίπρα. Μίλησε για την απόδοση των οφειλομένων στην εκκλησία και μου έκανε εντύπωση πως γίνεται ένας αριστερός όπως είναι ο Τσίπρας να σέβεται και να επιθυμεί την ισχυροποίηση της εκκλησίας μας. Πράγματι χαίρομαι γιατί τους φώτισε ο Θεός.

  • Ένας ΑΘΕΟΣ ΛΑΪΚΙΣΤΗΣ παίζει με περιστέρια τα Φώτα, με επισκέψεις στον Πάπα και με κανάτια στην Κέρκυρα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΥ...

   Ο ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΨΕΥΤΗΣ Λαϊκιστής ΤΣΙΠρΑΣ και η «ελαφίνα ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ» μόνο τα εγκώμια του Επιταφίου δε έψαλε ακόμα λόγω παραφωνίας… Μας κρύβει ότι ο θείος του ΠΑΤΑΚΟΣ ο «επαναστάτης» ΧΟΥΝ+ΤΙΚΟΣ τον είχε κάνει παπαδάκι στην Εκάλη… Όλοι οι π@υτανιάρ@δες ξεσπαθώνουν το παίζουν θεούσες και ορμάνε στις λουλούδες μόλις κάτσουν σε καρέκλα εξουσίας, κάνουν πρωθυπουργικά γραφεία στην Θεσσαλονικιά , βολεύουν φιληνάδες με πληθωρικά προσόντα, τις βολεύουν με 2.500 ΕΥΡΩ για τον μπακλαβά και πλούσια μυρωδάτα, κρεμαστά μπαλκόνια… Σε όλα μιμείται τον Ανδρέα αλλά τα αυτός τουλάχιστο δούλεψε πριν γίνει πρωθυπουργός.

  • Πω, Πω, πόσους τεμπέληδες τύπου ΚΑΡΑΝΙΚΑ θα προσλάβει στο Δημόσιο ο ΣφΥΡΙΖΑ αντικαθιστώντας τους παπάδες…

   Εκλογές έρχονται και θα πάνε στην απαξίωση για καμιά πενηνταριά χρόνια, να μην βολέψουν αναρχικούς, Ρουβίκωνες και κάθε αργόσχολο κομματόσκυλο;;;;; Και οι παπάδες θα μπορούν να ξεπουλάνε κάθε αμφισβητούμενο ακίνητο που κληρονόμησαν με από ηλικιωμένους, γεροντοκόρες, άκληρους που ξαφνικά οι ιεράρχες μας τους προσεγγίζουν σαν κοράκια για τους σώσουν την ψυχή τους οι παραδόπιστοι…. Και τοπικά το ίδιο κόλπο για να αποκτήσει η εκκλησία από οικόπεδα, σπίτια μέχρι και ξενοδοχεία….

  • Λύνει ένα μόνιμο μακροχρόνιο αίτημα της Εκκλησίας. Της αναγνωρίζει την κυριότητα και τη δυνατότητα οικονομικής εκμετάλλευσης σε ακίνητα που δεν της ανήκουν αλλά τα έχει καταπατήσει. Παρέδωσε τους παπάδες στους δεσποτάδες. Οι φορολογούμενοι (κι εδώ είναι η «ταμπακιέρα»), θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους μισθούς όλων των ρασοφόρων και του πολιτικού τους προσωπικού (αυτό απαιτεί η «θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους» !!!), αλλά ο Αρχιεπίσκοπος και η Σύνοδος θα διαχειρίζονται το ξένο χρήμα κατά το δοκούν. Στέρηση μισθού παπά, γιατί δεν φίλησες τα πόδια του δεσπότη. Ο φασισμός της πανάθλιας Δεσποτοκρατίας υποθάλπεται τώρα και από την Αριστερά.

 2. Από το 1939 που το κράτος επί Χούντας Μεταξά πήρε την περιουσία της εκκλησίας υπάρχει η διαμάχη. Οι πολιτικοί είχαν αιχμάλωτη της εκκλησία και έπαιζαν παιχνίδια σε κάθε εκλογές. Με την ιστορική συμφωνία απελευθερώνεται η εκκλησία και δυναμωμένη παίζει τον δικό της ανεξάρτητο ρόλο. Οι δύο ηγέτες θα μείνουν στην ιστορία.

  • Ξέρετε το κουτόχορτο για εμάς τελείωσε ,δυστυχώς για εσάς τους λίγους το έχετε αποθηκευμένο, μάθετε ότι κάθε ημέρα που περνάει δεν ξαναπερναει , το σίγουρο είναι ότι στις εκλογές θα χάσετε το θέμα είναι το πόσο η Μακεδονία θα γίνει ο εκλογικός σας τάφος.

 3. Το μέγεθος αυτής της συμφωνίας είναι τεράστιο. Η εκκλησία μας απελευθερωμένη αποκτά μια τεράστια δυναμική που για την κατάκτηση των αληθινών της στόχων και σκοπών το πρώτο που θα κάνει είναι να δημιουργήσει μορφωμένο επιστημονικά στελεχιακό δυναμικό μακρυά από τις εξαρτήσεις και την υπουέλεια της εκάστοτε Κυβέρνησης. Είναι πλέον η μόνη υπεύθυνη για τα έργα και την πορεία της. Και είναι βέβαιο ότι θα επιτύχει στην σύγχρονη εποχή με τις ραγδαίες αλλαγές και τις διαφορετικές ανάγκες που μέχρι σήμερα δυστυχώς εξ αιτίας της εξάρτησης σταματούσαν στις προσευχές στα θαύματα και στα πανηγύρια. Θα προσεύχομαι και εγώ για την επιτυχία αυτής της συμφωνίας.

 4. Με την οικονομική κατάρευση του κράτους μας δίνεται τουλάχιστον η αφορμή να δούμε τα λάθη μας και να κάνουμε μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Μόνο έτσι θα επιβιώσουμε.

 5. Να φανταστείτε ρε παιδιά πως μόλις χθες άκουγα στην τηλεόραση τον Βορίδη της Νέας Δημοκρατίας να λέει ότι ο Τσίπρας θα καταργήσει και τα Χριστούγεννα. Και σήμερα ακούω τον Ιεράρχη να ευχαριστεί τον Τσίπρα. Τελικά αυτοί τάχουν χαμένα.

  • Τελικα τι συμφωνησαν ο Τσιπρας με τον Αρχιεπισκοπο ;;; Καταργουνται τα Χριστουγενα ‘η οχι ;;; Τι θα γινει με την Σημαια μας ;;;; Θα φυγει ο σταυρος ‘η θα μεινει ;;;;; Τι θα γινει με τους Σταυρους γενικα ;;;;; θα φυγουν ή θα μεινουν ;;;;; Τι θα γινει τελικα και με τον Βοριδη ;;;;;Θα μεινει «εξω» ‘η θα τον βαλουν «μεσα»…….

 6. Τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και όλα γίνονται τα πάνω κάτων. Φεύγει το ΔΝΤ. Δεν μειώνονται οι συντάξεις. μειώνεται η ανεργία. Λύνεται το μακεδονικό και τώρα τακτοποιείται το πρόβλημα με την εκκλησία.. Και όλα αυτά μέσα σε τρία χρόνια και μετά από την ληστρική πτώχευση.

  • και επισης μειωθηκαν και οι θεσεις εργασιας και οι μισθοι
   και εχετε γινει και το καλο παιδι της τροικα, του ισραηλ και των αμερικανων
   αυτα ξεχασες να τα αναφερεις .ε?
   ε βεβαια…πιο συριζαιος πεθαινεις!!

 7. αυτό κιαν ήταν εξέλιξη. Επί δύο χρόνια ο Τσίπρας με τον μακαριότατο συνομιλούσαν και κανένας δεν τους πήρε είδηση. Εδώ και δύο χρόνια μιλούσε με τον αρχιεπισκοπο και οι νεοδημοκράτες τον λεγανε άθεο. Και τώρα αυτός ο άθεος δίνει την πραγματική δύναμη στην εκκλησία.

 8. Ο Βορίδης τα ‘λεγε κι εσείς γελάγατε.
  Αποκαλύπτουμε τα μυστικά σχέδια των κομμουνιστοσυμμοριτών για το πως θα ευχόμαστε τα #Χριστούγεννα. Ήταν κρυμμένα πίσω από γυψοσανίδα στη γιάφκα του Μαξίμου. συγνώμη του ΚΕΥΛΠΝΟ

 9. έτσι όπως πάει ο Τσίπρας σε λίγο βλέπω να τον ανακηρύσσει Άγιο η Εκκλησία μας. Ο άνθρωπος δεν παίζεται. Είναι τελικά ο μεγαλύτερος ηγέτης της Ελλάδας τα τελευταία 100 χρόνια μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο

  • Σε παρακαλώ,
   πες τού μεγάλου ηγέτη, με τον τρόπο που τα κανόνισες με το ισχυρό κατεστημένο
   που μια ζωή πολεμάς…
   δεν βάζεις και λίγο χέρι στο αραχνιασμένο τεφτέρι απόρων παίδων τής νεοελλάδας;

 10. δίκαιη συμφωνία. Καιρός ήταν η Ελλάδα να εξελιχθεί σε σοβαρό Ευρωπαϊκό κράτος. Βασική αρχή του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού να μη ξεχνάμε ότι είναι η αρχή της διάκρισης εξουσιών και θεσμών. Αυτό που προκαλεί θλίψη είναι η ελληνική δεξιά και τα υπόλοιπα του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν καταλάβει τίποτα, ζούνε σε βαθύ παρελθόν

 11. χαχαχα οι γερμανοναζι αρπαζουν και την εκκλησιαστικη περιουσια!!!! χαχαχα τσιπρας,μητσοτακης ιερωνυμος

  μεγαλοι ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ! ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ!

 12. ΕΠΙ 1.000 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ 120.000.000 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ.

 13. Τέλος με τα κλεφτρόνια….Ο Αλέξης Λύνει προβλήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί το 1990…ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κοιτούσαν μόνο τη μάσα….Έξω κλεφτρόνια που έχετε μούτρα και μιλάτε……ΑΛΕΞΗΣ……και είμαι και πιστός Χριστιανός…Αλλά έλεος..Φτάνουν οι εκκλησίες και οι παπάδες που έχουμε……Ας δει η εκκλησία μας τούς φτωχούς πιστούς,ας σκύψει πάνω στα προβλήματα όλων των ανθρώπων και ας αφήσει πια τα πανηγύρια και τους χορούς…

 14. ΠΙΣΩ ΑΠ Ο ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΙ;;;; ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ! ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΩΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ !!

 15. Η Ορθοδοξία για πρώτη φορά στην εκκλησιαστική ιστορία του έθνους μας αποκτά δική της οντότητα και με την συμφωνία αυτή της παρέχεται η δυνατότητα να ανοίξει τα φτερά της στους σύγχρονους ορίζοντες. Η Ορθοδοξία δεν μπορεί να φοβάται γιατί η ιδεολογική και θρησκευτική της δύναμη που κρύβει μέσα της ανά τους αιώνες απελευθερώνεται από τα δεσμά του κρατικού προστατευτισμού και αυταρκισμού. Ο Αρχιεπίσκοπος και οι Ιεράρχες ιστοτικά βάζουν την ορθοδοξία στην νέα εποχή. Εύχομαι η συμφωνία να τηρηθεί από την πολιτεία.

 16. Αφού έκλεψαν και πούλησαν ακόμα και τα άγια δισκοπότηρα κλαίνε για τους κληρικούς που θα είναι όμηροι τάχα μου στους δεσποτάδες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν χώνεψαν ποτέ ότι πρωθυπουργός είναι ο τσίπρας και βελευτής ο καματερός. ότι κάτι τέτοιοι άγνωστοι τους πήρανε τις καρέκλες.

 17. Οι ιερείς δεν μπορεί να φοβούνται. Ο φόβος στους ταγμένους στα θεία δεν υπάρχει. Φυσικά σαν άνθρωποι πρέπει να προστατεύονται για να ζουν αξιοπρεπώς. Πιστεύω ότι στην συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη για την μισθοδοσία τους πέρα από το ότι οι αρχιερείς θα είναι παρόντες αφενός για την τήρηση της συμφωνίας και αφετέρου για την αξιοπρεπή μισθοδοσία και διαβίωση των ιερέων μας.

 18. Τώρα θα δουν τον Παπαφλέσσα «Αισθανόμεθα προδομένοι – Σε μια χώρα που ξεπουλώνται τα πάντα δεν θα περιμένουμε το επόμενο χτύπημα που πλήττει την πίστη» αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν τους για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

 19. Βγήκανε οι παπάδες και τα βάλανε με τους δεσποτάδες. Δεν τους εμπιστεύονται λένε. Αυτό είναι το σώμα της εκκλησίας μας.

 20. Θα είναι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου όπως για παράδειγμα είναι και οι υπάλληλοι των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών που δεν τους πειράζει κανένας. Τα ασφαλιστικά τους θα είναι όπως όλων των άλλων και η σύνταξη τους θα έρχεται από τον ΕΦΚΑ δηλαδή το ένα και μοναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο που υπάρχει στην Ελλάδα και το έφτιαξαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μάλλον φοβούνται τους δεσποτάδες. Αν είναι δυνατόν. Γιατί την ηγεσία την φοβούνται μόνο οι άχρηστοι.

 21. Οι παπάδες να είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Νομίζω ότι είναι σωστό αφού το έργο τους είναι να συγχωρούνε τις αμαρτίες μας. Και μην νομίζετε είναι εύκολο έργο. Τόσες αμαρτίες έχει ο καθένας μας.

 22. Δεν μπορεί να είναι δημόσιοι υπάλληλοι μόνο οι παπάδες να είναι και οι ψαλτάδες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.