ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η περιφορά της ιστορικής εικόνας των Αρχαγγέλων στον Ασώματο Ασφενδιού | Ο Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Ζαχαρίας που κομμάτιασαν οι Τούρκοι

0
2373
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια κορυφώθηκε σήμερα με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την περιφορά της Ιεράς εικόνας των Αρχαγγέλων η μεγάλη εορτή του Ασωμάτου στον φερώνυμο Ιερό Ναό στο Ασφενδιού που αποτελεί ιστορικό προσκύνημα (μαζί με τον Πανορμίτη Σύμης) για όλα τα γύρω νησιά..

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος κήρυξε το Θείο λόγο, αναφερόμενος στον πνευματικό κόσμο των Αγγέλων αλλά και των δαιμόνων, καθώς και στη δυνατότητα που έδωσε ο Θεός στους Αγγέλους να μας περιφρουρούν και να μας προστατεύουν. «Όσο και να σας φαίνεται περίεργο τους Αγγέλους σέβονται και άνθρωποι που δεν είναι χριστιανοί. Ας τους δώσουμε λοιπόν τη χαρά να τους δίνουμε να καταγράφουν μόνο καλές πράξεις. Και να λέμε «πρόσχωμεν» και «στώμεν καλώς» με αγάπη δηλ. όπως το είπε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με συγκίνηση στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Κω που ήταν στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο Ασώματος (επειδή οι Τούρκοι φοβούνταν τους «κατσουνάδες» και ο Δεσπότης ένοιωθε πιο ασφαλής εκεί). Έκανε μνεία επίσης στον Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Ζαχαρία τον οποίο πήραν από την Αρχιεπισκοπή του Ασωμάτου και τον έκοψαν κομματάκια οι Τούρκοι αμέσως μετά την ήττα τους στη ναυμαχία του Γέροντα, μαθαίνοντας πως ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε χρόνια πολλά στην πολεμική μας αεροπορία και στον Διοικητή της, εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους τους παριστάμενους και ιδιαίτερα τον π. Σακελλάρη ενθυμούμενος πως όταν πρωτοήρθε και είδε τα εγκαταλελειμμένα κελιά μέσα σε ένα μήνα – αφού ζήτησε την ευχή του- κατόρθωσε να τα ανακαινίσει… Ευχαρίστησε επίσης την Αγιογράφο κ. Χρυσή Τσιούρη για το αντίγραφο της εικόνας που κοσμεί την είσοδο του Ναού καθώς και τους συντηρητές της ιστορικής εικόνας του Ασωμάτου.

Για άλλη μια φορά την εικόνα των Αρχαγγέλων βάσταζαν κατά την περιφορά άνδρες της πολεμικής αεροπορίας ενώ παρευρέθηκαν και συνόδευαν πολλοί μηχανικοί της Κω μιας και ο Ασώματος είναι επίσης προστάτης όλων των επισκευαστών μηχανικών.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Λ. Ναζίφης, ο Διοικητής του 5ου ΣΑ Γ. Παπαδάκης, ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω ΙΓ Καρδαράς, ο Αστυνομικός Δντής Κ. Κοκορόσκος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Κω Π. Φούσκας, ο Τοπικός σύμβουλος Μ. Γιωργαλλής, εκπρόσωποι της παράταξης ΟΡΑΜΑ κ.α.

Τέλος, στην μεγάλη αίθουσα του Ιερού Ναού (στα ιστορικά κελιά) προσφέρθηκαν διάφορα κεράσματα σε όλους τους προσκυνητές.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ