ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Μνήμες, συγκινήσεις και… ζωντανή παράδοση στην παρουσίαση της έκδοσης «Ζυές της Κω» στο Πολύκεντρο Πυλίου

2
2735
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Ένα μοναδικό και σπάνιο μουσικό λαογραφικό υλικό το οποίο περιλαμβάνει 3 CD – 2 DVD με παλαιές και νεότερες ηχογραφήσεις (του Σίμωνα Καρά, του ΚΕΠΕΜ αλλά και ανέκδοτες)- και μια έκδοση με 400 σελίδες με πλήρη στοιχεία για τη μουσική παράδοση, όχι μόνο της Αντιμάχειας και την Καρδάμαινας αλλά και ολόκληρου του νησιού παρουσιάστηκε απόψε στο Πολύκεντρο Πυλίου.

Πρόκειται για την πολυσυζητημένη έκδοση του ΚΕΠΕΜ (Κέντρου έρευνας και προβολής της εθνικής μας μουσικής) η οποία αφιερώνεται στη μνήμη της Άννας Σαρρή Καραμπεσίνη, της Κατίνας Παππούλη, του Φίλιππου Περρή και του Δημήτρη Συνεσίου (οι συγγενείς τους σε κλίμα συγκίνησης παρέλαβαν τα σχετικά αναμνηστικά).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς από την Αντιπρόεδρο του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή και τους προέδρους των Πολιτιστικών Συλλόγων Αντιμάχειας και Καρδάμαινας Νίκο Τάλλαρο και Γιάννη Κούβελο.

Την παρουσίαση της έκδοσης έκανε με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρος Λιάβας.

Για την έρευνα και τη μουσική παράδοση της Αντιμάχειας και της Καρδάμαινας από την πλευρά του ντόπιου, μίλησε ο Κυριάκος Παππούλης.
Ενώ πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από την έρευνα και την έκδοση παρουσίασε τέλος, ο επιμελητής της, Δημήτρης Μαντζούρης ο οποίος ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι βοήθησαν στην αποθησαύριση αυτού του μοναδικού υλικού.

Τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η Κως του τουρισμού δεν πρέπει να επισκιάζει την Κω της κοινότητας και του γλεντιού, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την παράδοση των άλλων περιοχών της πατρίδας μας.

Παρότρυνε μάλιστα τη δημοτική αρχή και όλους τους ασχολούμενους με τα κοινά του τόπου να ρίξουν το βάρος τους στο κομμάτι της παράδοσης το οποίο είναι πραγματικός θησαυρός.

Ο παλαιός βιολιστής Μανώλης Χαρμαντάς από την Καρδάμαινα, μίλησε για τον αξέχαστο δάσκαλό του παπά Γιώργη Σκανδαλίδη αλλά και έκανε τις παρατηρήσεις του προς τους νέους οργανοπαίκτες (ως προς το κούρδισμα, την ένταση του ήχου κλπ).

Η βραδιά έκλεισε με τους τελευταίους εναπομείναντες αυθεντικούς εκφραστές της παράδοσης: Ευαγγελία Χατζηστέργου-Χατζησεβαστού από την Αντιμάχεια με στιχοπλακιά, Φίλιππο και Ευφημία Θεοφιλίδη στο τραγούδι, Βασίλη Συνεσίου στο τραγούδι και χορό με την Ευφημία, τον κυρ Νίκο Παππούλη τον λαουτιέρη στο χορό με την 104χρονη Κρασσαΐνα κ.α.

Στο βιολί ήταν ο Μανώλης Κεφαλιανός (ο οποίος απέσπασε επαίνους τόσο από τον Μ. Χαρμαντά όσο και από τους συντελεστές της έκδοσης για το αυθεντικό παίξιμό του) και στο λαούτο ο Ιπποκράτης Πατάκος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Βουλευτής Η. Καματερός, η Αντιδήμαρχος Ε. Παπαχρήστου και η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή, η Επικ. του Οράματος Ι. Ρούφα συνοδευόμενη από τον Σ. Πη, την Κ. Κάννη και στελέχη της παράταξής της, οι Πρόεδροι Αντιμάχειας και Καρδάμαινας Μ. Σκουφεζή και Ν. Πόγιας, ο Δημ. σύμβουλος Ν. Μυλωνάς και πολύς κόσμος.

 

 

Ο χρήστης Αργώ Πολιτιστικός Σύλλογος Καρδάμαινας πρόσθεσε 20 νέες φωτογραφίες στο άλμπουμ: Ζυές Κώς 18-11-18 — στην τοποθεσία Πυλί Κω.

Σκοπός της σημερινής εκδήλωσης είναι να σας ταξιδέψουμε νοσταλγικά πίσω στο χρόνο, σε ένα παρελθόν γεμάτο όμορφες εικόνες,
ζωντανές παραδόσεις,
αξεπέραστα ήθη ,
αρώματα, μυρωδιές
αλησμόνητες ντοπιολαλιές και μουσική.

Μουσική η οποία είναι συνυφασμένη με τις χαρές και τις λύπες.
Η χαρά και η ευτυχία γίνονταν τραγούδι, όπως ο έρωτας και ο χωρισμός,
όπως η ξενιτιά και ο μισεμός.
Στίχοι που έπαιρναν ζωή μέσα από νησιώτικες νότες.
Ήχοι παράδοσης , ήχοι μιας ιστορικής αδιάσπαστης συνέχειας που έρχεται να γεφυρώσει
το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον
του αγαπημένου μας τόπου σε μια γόνιμη και δημιουργική σύζευξη.

Πιο συγκεκριμένα στην Καρδάμαινα ένα τόπο με πλούσια ιστορία
μουσικοχορευτική παράδοση
και πολιτιστική κληρονομιά
που παρά την λαίλαπα του τουρισμού διατήρησε αναλλοίωτη την αγάπη για το παραδοσιακό τραγούδι , τη μουσική και το χορό.

Η θρησκεία, η ζώσα πίστη μέσα από τα μυστήρια, ένωναν και ενώνουν τους κάτοικους του χωριού, δημιουργώντας γύρω από αυτά μια κοινωνική δραστηριότητα η οποία καλλιέργησε τις παραδόσεις αλλά και συνέσφιξε τις σχέσεις και τους δεσμούς μεταξύ των συχωριανών.

Η θρησκεία συμπορεύεται με την παράδοση δημιουργώντας πολιτισμό.
Προϊόντα του αμαλγάματος θρησκείας – παραδόσεως αποτελούν τα πανηγύρια , τα οποία ζωντανά μέχρι σήμερα αποτελούν πόλο έλξης και για τους επισκέπτες του νησιού.
Η εξαίρετη έρευνα των επιστημόνων που έχουμε την τιμή να παρίστανται στην σημερινή εκδήλωση, μας προσέφερε την σπουδαία και σημαντική ευκαιρία να συμπεριληφθεί το νησί μας στο χάρτη του Πολιτιστικού τουρισμού.

Ο νέος πολιτιστικός τουρίστας τον οποίο φιλοδοξούμε και επιδιώκουμε να κερδίσουμε
διαφέρει από τον λεγόμενο μαζικό τουρίστα.
Είναι άτομο ανεξάρτητο, ευέλικτο με αξίες ζωής.
Είναι ευαισθητοποιημένος και έχει μεγαλύτερες καταναλωτικές δυνατότητες.
Μελετά τα πολιτιστικά στοιχεία του τόπου που επισκέπτεται,
διαθέτει υψηλό μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο
με διάθεση να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας προορισμού του.
Αυτόν τον ποιοτικό τουρίστα φιλοδοξούμε να κερδίσουμε προβάλλοντας τον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι η Κώς και η Καρδάμαινα του 2018 μπορεί και έχει τα αντανακλαστικά να ανταποκριθεί και σε νέες μορφές ποιοτικότερου τουρισμού και να κερδίσει επάξια μια σπουδαία θέση στο χάρτη του Πολιτιστικού τουρισμού.

Ζυές Κώς 18-11-18
20 φωτογραφίες
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται, ουρανός, παπούτσια και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται
Η εικόνα ίσως περιέχει: 23 άτομα, πλήθος

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές που έζησε εχθές το βράδυ το χωριό μας η (ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ) μας!!Να ναι καλά όσοι έτρεξαν και μόχθησαν για αν φτιαχτεί αυτό το αριστούργημα!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ