ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με λαμπρότητα και επισημότητα ο εορτασμός της Προστάτιδας του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας στην Κω

4
2080
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και επισημότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα ο εορτασμός της προστάτιδος του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας στο στρατόπεδο Ανγου Θ. Τσακαλώτου στη Μεσαριά.

Μετά την προσέλευση των επισήμων με τις δέουσες τιμές τελέστηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή η αποκάλυψη του μνημείου των πεσσόντων Κώων πυροβολητών Αξιωματικών και οπλιτών από τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Νικόλαο Μανωλάκο και τον Σεβασμιώτατο.

Αμέσως μετά την επίσημη Δοξολογία αναγνώσθηκε η ημερήσια διαταγή του Αρχηγού του ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή από τον Συνταγματάρχη Διοικητή του Πυροβολικού Ιωάννη Μουστάκη (βίντεο)

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων:  O  Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Λ. Ναζίφης, ο Έπαρχος Κω Γ. Χαλκιδιός, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μ. Κιάρης εκ μέρους του Δημάρχου Κω, η Επικ. του Οράματος Ι. Ρούφα, ο Επικ. της Κως Αγάπη μας Αρ. Παυλίδης (παλιός Πυροβολικάριος ο οποίος τιμήθηκε με ένα συμβολικό δώρο), ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Κρητικός (ο οποίος παρατήρησε ότι η ασφαλτόστρωση του δρόμου έως την εκκλησία της Αγ. Βαρβάρας είναι επιτακτική ανάγκη από το Δήμο Κω), η Περιφ. σύμβουλος Ε. Νάκη, ο τοπικός σύμβουλος Μ. Γιωργαλλής, οι εκπρόσωποι της παράταξης ΟΡΑΜΑ Σ. Πης, Γ. Κίτσης και Α. Κυριάκου, ο Διοικητής του ΝΑΣ Κω Ι.Γ Καρδαράς, ο Διοικητής του 5ου ΣΑ Κω Γ. Παπαδάκης, οι Διοικητές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Κω Κ. Κοκορόσκος και Π. Φούσκας, Διοικητές μονάδων, Αξιωματικοί, εκπρόσωποι των εφέδρων και αποστράτων και πολλοί εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Τέλος, ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση στην αίθουσα της μονάδος και προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους λουκουμάδες και κονιάκ, σύμφωνα με το έθιμο.

Αγία Βαρβάρα: Η προστάτιδα του πυροβολικού



ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ: Η Αγία Βαρβάρα μαρτύρησε επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Η μνήμη της τιμάται στις 4 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία καθώς και το Πυροβολικό πολλών χωρών ανεξαρτήτως θρησκείας.

Η Αγία Βαρβάρα ήταν μονογενής θυγατέρα του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας. Παρόλο που το περιβάλλον στο οποίο ανατράφηκε , το αποτελούσαν φανατικοί ειδωλολάτρες, η Αγία φωτίσθηκε από την αλήθεια του Θείου Λόγου και νέα ακόμα ασπάσθηκε το Χριστιανισμό.

Αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της που μεταχειρίσθηκε κάθε μέσο, ακόμα και βασανισμούς για να την μεταπείσει. Όταν όμως βρέθηκε εμπρός στην υπερήφανη και σταθερή στάση της την παρέδωσε στο διοικητή της επαρχίας , για να την τιμωρήσει. Ο Έπαρχος εντυπωσιάσθηκε από την έξοχη ομορφιά της νέας και προσπάθησε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Εμπρός όμως στην αμετάκλητη απόφαση της να μην απαρνηθεί το Χριστό, την υπέβαλλε σε φρικτά μαρτύρια, γι’ αυτό και ονομάσθηκε Μεγαλομάρτυρας.

Τελικά αποκεφαλίσθηκε με το ξίφος του ιδίου του πατέρα της, “ταίς πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος της Συμεών. Και κατά την παράδοση, καθώς απομακρύνονταν από την σφαγή της θυγατέρας του , η Θεία Δίκη , με μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο –πατέρα.
Διαβάστε επίσης: Θρακιώτικη Βαρβάρα… 4 Δεκέμβρη οι «σουπιερίτσες» αχνίζουν…

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτηθέντος πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών», όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.

Η Διεύθυνση Πυροβολικού για να τιμήσει τη Προστάτιδα του Όπλου Αγία Βαρβάρα εξέδωσε (1999) αναμνηστικό μετάλλιο με την ευκαιρία των 170 ετών από της καθιέρωσης της ως προστάτιδος το 1829.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χρόνια Πολλά, η Αγία Βαρβάρα να πρεσβεύει για τους ένδοξους Πυροβολητές της 80 ΑΔΤΕ!!!!

  2. ΣΤΑ ΠΥΡΟΒΟΛΑ ΒΑΛΤΕ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ ΕΚΡΥΓΝΥΝΤΑΙ ΤΑΧΥΤΑΤΑ Κ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΜΠΑ ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟ Κ ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΠΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ