Ιωάννα Ρούφα: Διαφάνεια, Λογοδοσία και ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

28
2307

Ιωάννα Ρούφα: Διαφάνεια, Λογοδοσία και ο ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Με αφορμή την κατάργηση από 1-1-2019 του προληπτικού ελέγχου των δαπανών των ΟΤΑ α΄ βαθμού (άρθρου 14 Ν. 4270/14, άρθρων 31 – 33 Ν. 4129/13) από τις Υπηρεσίες Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου είμαστε υποχρεωμένοι ως αυτοδιοικητικοί να πάρουμε θέση.

Ο θεσμός, η οργάνωση αλλά και η λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρέπει να εκσυγχρονιστεί.

Επίκειται συνταγματική αναθεώρηση.

Αντιλαμβάνομαι ότι θεσμικές και νομικές αλλαγές θα επέλθουν και στον αυτοδιοικητικό χάρτη.

Δεν είμαι υπέρ της κατάργησής του.

Η μετεξέλιξή του σε Ανεξάρτητη αρχή αφορά στο νομικό του χαρακτήρα, στη διατήρηση της ανεξαρτησίας του και στην υιοθέτηση σύγχρονων συστημάτων ελέγχου που θα προστατεύουν το δημοτικό χρήμα, τη διαφάνεια, την αξιοπιστία, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και σύγχρονα ελεγκτικά πρότυπα.

Το ζητούμενο δεν είναι απλά η έγκριση ή απόρριψη ή και ο καταλογισμός ευθυνών ή παραλείψεων…

Στη βάση του δημοσιονομικού ελέγχου τα δεδικασμένα ενίοτε αναθεωρούνται και ανατρέπουν την πραγματική εικόνα και την σκοπιμότητα των πράξεων.

Ο νομικίστικος έλεγχος ενίοτε δεν εξασφαλίζει το όφελος και τη διαφάνεια.

Στην περίπτωση του σεισμού της Κω το Ελεγκτικό συνέδριο ενέκρινε εντάλματα για τα οποία πρώτα κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός στον ανάδοχο και μετά εγκρίθηκε η μελέτη της παρέμβασης – του έργου.

Για να γίνω πιο σαφής: Πως έγινε ανάθεση χωρίς φυσικό αντικείμενο και χωρίς προϋπολογισμό;

Τι προσφορά έδωσε ο εργολάβος και πως μειοδότησε αφού δεν γνώριζε ούτε το αντικείμενο αλλά ούτε και τον προϋπολογισμό;

Πως προστατεύθηκε το δημόσιο χρήμα και ποια σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στον εκάστοτε δήμαρχο και τον εργολάβο;

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η απτή υπεξαίρεση αλλά η νομιμοφανής κατάχρηση – κλοπή του δημοτικού χρήματος και οι ανομίες που κρύβονται πίσω από τις δήθεν διαδικασίες που τηρήθηκαν έστω και αναδρομικά!

Η χρηστή διοίκηση οφείλει να διαθέτει τα χρήματα των φορολογούμενων δημοτών στο σωστό σκοπό και στόχο και πάντα προς όφελός τους.

Στον Ελληνικό δημόσιο βίο έχει εγκαθιδρυθεί η άποψη της αρπαχτής, της λαμογιάς, της μίζας.

Ενίοτε οι ελεγκτές είναι δημόσιοι υπάλληλοι με παιδεία και κατάρτιση που δεν άπτεται του φάσματος των αντικειμένων που ελέγχουν και που δεν δύνανται να προσδιορίσουν πλήρως τις παραμέτρους και τα κριτήρια που συνιστούν τον πλήρη έλεγχο ο οποίος περιορίζεται ακραιφνώς στο νομικίστικο πεδίο.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι μια ρητορική επίκληση που αποσκοπεί στη διατήρηση της και εντέλει στην από κοινού αποδοχή της.

Είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη διατήρησης του δημοκρατικού πολιτεύματος και όπως αποδείχτηκε και επιβίωσης της ίδιας της χώρας μας.

Κάποιοι εξ ημών αποφεύγουν να πάρουν θέση. Γιατί άραγε;

Ιωάννα Ρούφα-Έψιμου

Υπ. Δήμαρχος Κω

28 ΣΧΟΛΙΑ

    • Μια ζωή ΡΟΥΦιΑνιές και υπονοούμενα σαλεμένα ΜουρλοΓΚΑΓΚΑ. Στην ΒΙΜΕΛ τι έγινε λαλίστατη;;;

      Με το ελεγκτικό συνέδριο έγινε της μουρλής, όποιος πρόλαβε έτρωγε στην ΒΙΜΕΛ, με το παραδάκι να κάνει φτερά και την υπεύθυνη αντιδήμαρχος να κάνει τα στραβά μάτια λόγω ανικανότητας και γνώσεων, ή ήταν και αυτή στο κόλπο;;; ΣΥΝΈΝΟΧΗ;;; …. Ο ιδρώτας των μελισσοκόμων έκανε φτερά και κανένας έλεγχος δεν κατάφερε να κόψει την όρεξη στους λιμασμένους της ΣΟΥΡΩΜΈΝΗΣ αυτοδιοίκησης… Τώρα τι θα αλλάξει εάν υπάρχει ένας έλεγχος από ανεξάρτητη αρχή δεν μπορώ να φανταστώ… Τα λαμ@για πάντα θα βρίσκουν τρόπο να χλαπαδιάζουν το δημοτικό παραδάκι… ®Νυχτοκαβαλάρης©

    • Σε πόσα τέρμινα η ΜουρλοΓΚΑΓΚΑ με την ουρά στα σκέλια θα προσχωρήσει με τα υπόλοιπα της παράταξης της στον Τριώφλοφο ΤΕΟ;

      Σκορποχώρι η παράγκα της κουκουνάρας, τα τηγάνια, οι παντούφλες και η ψηλή των συνεργατικών την Κυριακή θα παρελάσουν με τον Θεοδόση… Στο τέλος θα μείνει με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Βουκεφάλα…

      • Εχεις καταλαβει συνταξιουχε οτι κανενας δεν σου δινει σημασια ,αλλαξε στυλ θα σου κοψουν το μεροκαματο. Αναβαθμισου κανενας δεν σε διαβαζει θα βγεις στην ανεργια.

  1. ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΚΑΙΣΕΡΛΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΡΩΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ.

    ΓΙΑ ΑΒΙΚΩ,ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΜΙΑΝΤΟ.ΓΙΑΤΙ ΜΟΥΓΚΑ? ΠΟΛΛΑ ΤΑ €€€€€€€€€€€€€€€€

  2. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 100% !!! ΑΘΛΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΑΙ ΜΥΛΩΝΑ!

    ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 100% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2014 4.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 8.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 100%!! ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, ΑΒΙΚΩ,ΑΜΙΑΝΤΟΣ, LIDL,TUI ,τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

  3. ΡΟΥΦΑ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΥΣ ΓΥΡΟΛΟΓΟΥΣ.ΜΟΝΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ!

    ο λαος ειναι μαζι σου.χτυπα την λερναια υδρα που καταστρεφει το νησι χτυπα τους δεινοσαυρους.

  4. – Ποια ήταν η πρώτη απόφαση που έλαβε η κα Πη ως πρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ τον Σεπτέμβριο του 2014;;

    Τροποποίησε τον προϋπολογισμό του 2014 για να εξασφαλίσει τον μηνιαίο μισθό της!
    Δεν διανοείτο να χάσει τους 4 μήνες του 2014! (θυμίζουμε ότι ανέλαβαν Σεπτέμβριο του 2014 και ότι η προηγούμενη πρόεδρος της ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ ήταν άμισθη άρα η τροποποίηση ήταν απαραίτητη )

    – Ποια ήταν η δεύτερη απόφαση που έλαβε;

    Ψήφισε την ωριαία αποζημίωση τόσο τη δική της όσο και των μελών του δ/σ για τις παρουσίες της στα διοικητικά συμβούλια!

    Αυτά είναι τα νέα ήθη που εισήγαγε στο χώρο της Πρόνοιας η κα Πη.

    Η κα Πη τολμά να μιλά για το νόμο της κοινωνικής οικονομίας και να λέει ασύστολα ψέματα για να καλύψει τις πομπές της.

  5. 3.000.000 ευρω χαχαχα τα κοροιδα που ψηφισαν αμιαντο χαχαχα τους κοροιδευει ολους χαχαχα

  6. H πενταετία διοίκησης Κυρίτση ήταν καταστροφική για την Κω. Τι να πρωτοθυμηθούμε: την τραγική διαχείριση στο μεταναστευτικό που για ένα ολόκληρο καλοκαίρι είχαν αφήσει το λιμάνι και την Β. Γεωργίου να μετατραπούν σε χοτ σποτ και μας βούλιαξαν τουριστικά.
    Να πούμε για την αδυναμία του να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, την περιφέρεια και το επιμελητήριο; Όλους τους έκανε εχθρούς!
    Η δε πολιτική του αντιπαράθεση με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις πραγματικός βούρκος: βρισιές, προσβολές και ειρωνείες.
    Για τις υποσχέσεις του σχετικά με την Ryan air; Όχι μόνο θα αύξανε τις πτήσεις αλλά θα μας έκανε και βάση στην Κω! Αποτέλεσμα μηδέν πτήσεις όλο αυτό το διάστημα.
    Να μιλήσουμε για τις απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και προσκείμενους στην παράταξη του; Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα!
    Έτσι πέρασαν 5 χρόνια και το νησί βρίσκεται στο χάλι που όλοι βλέπουμε. Καμιά σοβαρή υποδομή όλο αυτό το διάστημα και ότι έγινε τα προηγούμενα χρόνια να καταρρέει (π.χ. βιολογικός στο Ψαλίδι, ΧΥΤΑ κλπ.)

  7. Ελα ρε Ιωαννα τα ιδια ελεγες και στο Ζηπαρι και μας πουλησες,νυχτα εφυγες για μια καρεκλα,το ιδιο θα κανεις τωρα,λιγο πριν την πηγή θα πας με τον Κυριτση για τον μισθο του αντιδημαρχου.

  8. ρουφα η νικηταρας .εκει θα παιχθει η αναμετρηση.ο λαος θα αποφασισει.οχι οι δεινοσαυροι τα κομματα οι δικηγοροι κλπ.

  9. Διαβάζω τα κείμενα που προέρχονται από Κώους πολιτικούς. Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Για παράδειγμα αυτό της κυρίας Ρούφα. Παρόλο που το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αφορά όλους τους πολίτες το κείμενο ενέχει το στοιχείο της ατομικότητας και όχι της συλλογικότητας. Στην ουσία είναι άποψη ενός ανθρώπου και όχι καταστάλλαγμα συλλογικής προσπάθειας και κοινής άποψης. Ο πρώτος ενικός στην κατάθεση σοβαρών προτάσεων δεν αρμόζει σε επικεφαλή μιας δημοτικής παράταξης έστω και αν είναι προϊόν ενός ανθρώπου. Και αυτό γιατί αφενός το κείμενο αδυνατίζει και αφετέρου ο συντάκτης απαξιώνει την συλλογική προσπάθεια.

  10. ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΚΑΤΟΝΟΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ! ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ. ΠΗΓΑΙΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟΔΟΣΗ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗ… ΕΑΝ ΟΧΙ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΣ ΡΕΒΑΝΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΓΩΙΣΤΙΚΑ. ΚΑΙ ΘΥΜΙΣΟΥ ΟΤΙ, ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ Δ.Α. …

  11. Θα είχε πιο πολλούς φανατικούς θαυμαστές.. Αυτούς που έχει και τώρα!!!

  12. Ιωάννα μου μην μασάς προσπαθούνε να πεισουν ότι έχουνε δύναμη. Η δύναμη θα φανεί στις κάλπες. Ο κόσμος είναι μαζί σου τα λαμόγια τα σιχαθηκε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ