Αρχική Ειδήσεις Εκκλησία ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Παρά τις κατολισθήσεις, πολύς κόσμος στον Εσπερινό της Υπαπαντής...

ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Παρά τις κατολισθήσεις, πολύς κόσμος στον Εσπερινό της Υπαπαντής στο παλιό Πυλί | κ. Ναθαναήλ: Η ιστορία του ιερού τόπου πρέπει να γίνεται γνωστή από γενιά σε γενιά

18
4028

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών συνέρρευσε και φέτος στην εορτή της Υπαπαντής στο παλιό Πυλί. Ο πανηγυρικός εσπερινός τελέστηκε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, πλαισιωμένου από τους Ιερείς της περιοχής.

Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, ο Αντιδήμαρχος Μ. Χατζηκαλύμνιος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μ. Κιάρης, η Δημοτική σύμβουλος Π. Κιαπόκα, ο Τοπ. Σύμβουλος Μ. Γιωργαλλής, και πολύς κόσμος (με συνεχή προσέλευση έως αργά, ενώ παρέες από το Πυλί κυρίως, τηρώντας το έθιμο άναψαν φωτιές και έψησαν μένοντας έως αργά στην περιοχή).

Φέτος, λόγω των κατολισθήσεων που έχουν γίνει στην περιοχή (φωτό) καθοριστική ήταν η διευκόλυνση της κυκλοφορίας από την Δημοτική Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία του Δήμου της Κω.

Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του και φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα.

Το γεγονός αυτό περίμενε ο Συμεών για να πει το «Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα», όπως και η Αγία και Προφήτιδα Άννα για να κοιμηθεί.

Τα βυζαντινά χρόνια, η Υπαπαντή γιορταζόταν ως μικρή γιορτή στις 14 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός την ανήγαγε σε δεσποτική το 542 και επέβαλε να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού για έναν λοιμό που έπληττε την επικράτεια του.

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που βρισκόμαστε σε ένα χώρο πυνκοκατοικημένο όπου οι άνθρωποι πια δεν χώραγαν. Έτσι λόγω των λοιμών οι άνθρωποι  αναγκάστηκαν να πάνε  στο Αμανιού οι πιο τολμηροί κι άλλοι πιο μακριά.

Ο Όσιος Σκηνούριος ζούσε στην απέναντι ακτή στη μονή του Στροβίλου κι ερχόταν στην Κω στα ασκητήρια όπου έκτισε στο Δίκαιο, στον Άγιο Θεολόγο πίσω από το Δίκαιο και στον Προφήτη Ηλία στο Σύμπετρο στην Κω.

Όταν είδε να έρχεται κατατρομαγμένος ο Όσιος Χριστόδουλος με αρκετούς μοναχούς κυνηγημένοι καθώς οι Σελτζούκοι Τούρκοι και οι Πέρσες είχαν σφαγιάσει τους περισσότερους μοναχούς στην μονή όπου βρίσκονταν στα βάθη της Ασίας, πρότεινε να τους φιλοξενήσει.

Επειδή, όμως φοβήθηκαν μην τους κυνηγήσουν μέχρι τη μονή του Στροβίλου του ζήτησαν να τους περάσει απέναντι στην Κω, βλέποντας τα ασκητήρια του Οσίου Σκηνουρίου ο Όσιος Χριστόδουλος δέχτηκε να μείνουν στο παλιό Πυλί, κτίζοντας τη μονή των Καστριανών που εόρταζε την ημέρα της Υπαπαντής.

Βλέποντας όμως ότι ο πληθυσμός της περιοχής αυξανόταν ο Όσιος Χριστόδουλος πήρε όλα τα έγγραφα από τα κτήματα που του παραχώρησε ο Όσιος Σκηνούριος πήγε στον Αυτοκράτορα και του ζήτησε να γίνει ανταλλαγή με τη νήσο Πάτμο που ήταν τότε έρημη από κόσμο.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η ιστορία του ιερού αυτού τόπου πρέπει να λέγεται από γενιά σε γενιά ώστε να παραμείνει ζωντανή.

Ο ιστορικός τόπος αυτός μπορεί να ερήμωσε όχι όμως και ο χώρος λατρείας που παραμένει ζωντανός, χάρη στη βοήθεια όλων.

Οι εθελοντές στον ελεύθερο χρόνο τους μεταμόρφωσαν όλα τα παλιά κτίσματα (σε ένα από αυτά θα διανυκτερεύσει απόψε ο Σεβασμιώτατος για να λειτουργήσει το πρωί).

ΒΙΝΤΕΟ από Δημοτική Τηλεόραση Κω/Μ. Παπαζαχαρίου

18 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

  2. να ξερετε υπαρχει και αλλο παρκινγκ στον αγιο βασιλη που ηταν αδειο, απο κει ειναι πιο ευκολο το ανεβασμα

  3. ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΘΕΡΜΑ. ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ