ΘΛΙΨΗ: «Εκοιμήθη» ο παπά Χρήστος Τσουκνιάς | Ο υπερδραστήριος και ακούραστος εφημέριος του ΙΝ των Αγίων Πάντων Κω (μια βδομάδα πριν το μεγάλο πανηγύρι τους)

13
12938

«Εκοιμήθη» σήμερα, Σάββατο των ψυχών,  στις 2 και τέταρτο το μεσημέρι, στο σπίτι του, ειρηνικά, ο ακούραστος και υπερδραστήριος Ιερέας του ΙΝ των Αγίων Πάντων Κω τα τελευταία 35χρόνια, π. Χρήστος Τσουκνιάς.

Γεννήθηκε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του πολέμου το 1940 και πέρασε πολλές δυσκολίες με την οικογένειά του (κάποια από τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε με τον αξέχαστο μερακλή πατέρα του Τάσο και τους δικούς του στο Λαγούδι, μας το λέγε όταν ανέβαινε, καθώς το ένοιωθε δικό του χωριό).

Ο άνθρωπος «ψυχή» της ενορίας των Αγίων Πάντων Κω στο Παραδείσι ή Ηρακλή, που την αύξησε και την πολλαπλασίασε. Από τη στιγμή που χειροτονήθηκε Ιερέας επί μακαριστού Αιμιλιανού, αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι στην ενορία του.

Πέρα από την συντήρηση και διαρκή ευπρεπισμό του Ιερού ναού των Αγίων Πάντων Κω με το πανηγύρι τους να είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού σε μια φθίνουσα για αυτά εποχή, ανέλαβε το τεράστιο έργο ανακαίνισης όλων των παλιών και ερειπωμένων εξωκλησίων της ενορίας.  Διάσπαρτα και απομακρυσμένα. Αναβιώνοντας ή ξεκινώντας ένα μεγάλο πρόγραμμα πανηγυριών από του Αγίου Γεωργίου έως του Αγίου Παντελεήμονα.

Τη χρονιά του σεισμού «έβαλε τα γυαλιά» σε όλους μας, πετυχαίνοντας, με κάθε τρόπο, να φτιάξει τον κατεστραμμένο από το σεισμό Ναό σε χρόνο ρεκόρ.

(Από την επόμενη μέρα «τρωγότανε»: Γιάννη έλα εσύ ό ίδιος να βγάλεις φωτογραφίες να τις δείξεις να τις δουν όλοι…)

Στην συνέχεια τον κατέβαλε η ανίατη ασθένεια. Την αντιμετώπισε όμως κι αυτή με αγωνιστικότητα, πραότητα και καρτερία. Σαν να μην τον άγγιξε καν.

Ή Πρεσβυτέρα του κυρία Δόμνα πάντα στο πλευρό του να τον ενισχύει και να τον βοηθάει αγόγγυστα με όλο της το είναι. Μαζί με όλες τις ενορίτισσες και τους ενορίτες του πάντα στο μεγάλο έργο του.

Ευτύχησε να δει τον γιο του, τον π. Αναστάσιο άξιο Ιερέα. Καθώς και όλα τα παιδιά (τις δύο κόρες) και τα εγγόνια του που υπεραγαπούσε, αποκατεστημένα και άξια μέλη της κοινωνίας μας, να τρέχουν πάντα μαζί του σε κάθε πανηγύρι βοηθώντας τον και ενισχύοντας τον με τον τρόπο τους.

Καλή ανάπαυση αγαπημένε μας παπά Χρήστο! Κάτι μας λέει ότι «έφυγες» έγκαιρα για να προετοιμάσεις το ουράνιο πανηγύρι των Αγίων Πάντων.

Δεν υπάρχει περίπτωση να σε ξεχάσουμε ποτέ.

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήριά μας στην πολυαγαπημένη σου σύζυγο, τα παιδιά, τα εγγόνια και τους λοιπούς συγγενείς.

Τον π. Χρήστο τον έντυσαν -όπως γίνεται σε περίπτωση κοίμησης ιερέως φορώντας του τα ιερά αμφιά- οι Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως με τον Γεν. Αρχιερατικό π. Ιωάννη.

Το «τελευταίο αντίο» θα είναι τη Δευτέρα, εορτή του Αγίου Πνεύματος, στη 1 το μεσημέρι στον ΙΝ των Αγίων Πάντων (η σορός θα βρίσκεται εντός του Ναού από τις 7πμ).

Φωτο ο π. Χρήστος σε νεαρή ηλικία ως εργάτης στην ανέγερση του ΙΝ του Αγίου Παύλου Κω

 

Θεοδόσης Νικηταράς: Συλλυπητήρια δήλωση

Κως, 16 Ιουνίου 2019

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην σύζυγο, στα παιδιά και στα εγγόνια, στους πολλούς φίλους και στους ενορίτες του εκλιπόντος Ιερέα Χρήστου Τσουκνιά.

Στη δήλωσή του αναφέρει «Ο Παπά Χρήστος, γνήσιος εκφραστής της ψυχής της Κωακής κοινωνίας, πάντα ενεργός στα δρώμενα του τόπου, αγαπητός σε όλους τους συμπολίτες μας, αποτέλεσε τον ακούραστο υπηρέτη της Εκκλησίας και των συνανθρώπων μας.

Με άδολη αγάπη για τους ενορίτες του, αρωγός και συμπαραστάτης σε όσους είχαν ανάγκη, άφησε ανεξίτηλη διαδρομή δίνοντας πνοή στη λαϊκή μας παράδοση, άρρηκτα συνδεδεμένη με τα θρησκευτικά αισθήματα του λαού της Κω και τη δράση της Εκκλησίας μας.

Καλή ανάπαυση Παπά Χρήστο. Θα σε θυμόμαστε πάντοτε με αγάπη».

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΙ ΔΕ ΨΥΧΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΖΩΣΙ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ! Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΥΕΙ ΕΝ ΣΚΗΝΑΙΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΤΟΥ! ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ ΤΟΥ! ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΕ Π. ΧΡΗΣΤΟ!

  2. Καλό Παράδεισο Παπά Χρήστο. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε όλη την αγαπητή οικογένεια.

  3. Οι άνθρωποι πεθαίνουν λένε μόνο όταν πάψουμε να τους θυμόμαστε.
    Αυτοί που αγαπήθηκαν πραγματικά δεν φεύγουν από μέσα μας.
    Δεν χάνεται η αγάπη, δεν παλιώνει.
    Ένας πατέρας, ένας παππούς, ένας ποιμένας για όλους. Μια μεγάλη αγκαλιά που χωρούσε τον κόσμο ολάκερο, με απέραντη στοργή και αγάπη.
    Να είναι γιομάτος ο δρόμος σου με γιασεμιά και κρίνα .. ως την παράδεισο!
    Καλή ανάπαυση Πάτερ,
    Η καρδιά μας είναι κοντά σε όλους σας,
    Θερμά συλλυπητήρια
    Τάκης, Πόπη, Διονυσία, Δημήτρης

  4. ΚΑΛΟ ΠΑΡΆΔΕΙΣΟ ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΎΛΑ ΤΟΥ ΝΑ ΑΝΑΠΑΥΘΕΊ ΕΝ ΣΚΗΝΑΙΣ ΔΙΚΑΙΩΝ.ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΙΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΆΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΆΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΣΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΊΝΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΠΑΔΙΆ ΤΟΥ.ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΕΣΤΑΣΙΆ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΊΟ ΠΟΥ Ο ΘΕΌΣ ΤΟΝ ΠΗΡΕ ΨΥΧΟΣΆΒΒΑΤΟ, ΗΤΑΝ ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΛΟΓΊΑ. ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΠΑΠΑΔΙΆ, ΠΑΠΑ ΤΆΣΟ, ΕΥΔΟΚΊΑ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

  5. ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ. ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.

  6. Καλό παράδεισο παπά μου δεν θα ξεχάσω τη μάχη που δίναμε μαζί τα αστεία σου τις ιστορίες μέχρι να περάσει η θεραπεία μας πάντα με το χαμόγελο. Συλλυπητήρια στην οικογένεια σας. Πατερ Αναστάσιε Σε ευχαριστώ για όλα…

  7. Καλό παράδεισο παπα μου ήσουν ένας υπέροχος άνθρωπος καλό ταξίδι καλή ανάπαυση θα σε θυμόμαστε για πάντα τα συλλυπητήριά στην οικογένεια

  8. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια καλό παράδεισο παπα μου καλή ανάπαυση θα σε θυμόμαστε για πάντα

  9. ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΠΑΤΕΡΑ ΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΣΟΥ.

    Με ιδιαίτερη θλίψη και πόνο εδώ στο μακρινό χωριό μας το ΠΛΑΤΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ πληροφορηθήκαμε για τον θάνατο του λίαν αγαπητού φίλου σεβαστού οικογενειάρχη και καλού ιερέα της Κω του Πατέρα Χρήστου Τσουκνιά.
    Εις το αιφνίδιο άκουσμα του θανάτου του Πατέρα Χρήστου εγώ προσωπικά και η σύζυγος μου Μαριάννα θέλουμε να εκφράσουμε την βαθύτατη οδύνη μας στην Παυλικη Εκκλησία της Κω, στην οικογένεια του, στον λαό της Κω και στους ενορίτες των Αγίων Πάντων. Προσευχόμαστε και ευχόμαστε στον πατέρα Χρήστο να έχει καλό παράδεισο και ο Τριαδικός Θεός της αγάπης να τον αναπαύσει, δε στην οικογένεια του και στους ενορίτες του και στην Παυλικη Εκκλησία της Κω να έχουν την ευχή του και με υγεία να ζήσουν και να τον θυμούνται.

    Με οδύνη και θλίψη εγώ και η σύζυγός μου Μαριάννα από το χωριό μας το «ΠΛΑΤΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» και από την έγκυρη ενημερωτική σελίδα του χωριού μας.

    http://www.platy-kalamatas-messinias.gr/

  10. ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΠΑΠΑ ΧΡΗΣΤΟ.ΕΚΕΙ ΨΗΛΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ,ΘΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΤΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΣΑΣ.ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΚΑΙ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ