ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με μεγαλοπρέπεια και πλήθος κόσμου ο Εσπερινός & η Λιτάνευση της Εικόνας «στα βήματα» του Απόστολου Παύλου στην Κω

6
4216
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

(ΦΩΤΟ-ρεπορτάζ: Χαρίκλεια Χριστοφή Χαρίκλεια Χριστοφή)

Με τη δέουσα λαμπρότητα, επισημότητα και μεγαλοπρέπεια εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, στην πόλη της Κω, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, ο Έπαρχος Γ. Χαλκιδιός, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θ. Νικηταράς με στελέχη της παράταξής του, ο πρώην Δήμαρχος και Άρχων του Πατριαρχείου Θ. Βαρκάς, εκπρόσωποι της 80 ΑΔΤΕ, ο Λιμενάρχης Κω Π. Χαμετής (ο οποίος διέταξε το πλοίο της γραμμής που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο λιμάνι να αποδώσει τιμές την ώρα που περνούσε η λιτάνευση της Εικόνας από τη ΔΕΗ, συγκινώντας τον Σεβασμιώτατο), ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Π. Φούκας, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Δ. Καπανδρίτης και πλήθος προσκυνητών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε «στα βήματά του Αποστόλου Παύλου στην Κω», όπου ήρθε  προερχόμενος από Μίλητο  (εικάζεται ότι πρέπει να έφτασε περίπου στην ακτή του Σκανδαρίου όπου υπήρχε παλαιοχριστιανικός Ναός στο Όνομά του) και στη συνέχεια στη μεγάλη συναγωγή των περίπου 20χιλ. πιστών Ιουδαίων που είχε τότε η Κως των περίπου 160χιλ. κατοίκων συνολικά, για να κηρύξει τον Χριστιανισμό, αλλά και στο Ζηπάρι όπου υπάρχουν δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές στο όνομά του, βαφτίζοντας στα εκεί βαφτιστήρια- όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος – και να θεμελιώσει τον παλαιοχριστιανικό Ναό στο Σκανδάρι (τα ερείπια του οποίου σώζονται δίπλα στον Άι Γιώργη τον Πετρουμιανό) λίγο πριν συνεχίσει το ταξίδι του προς Ιεροσόλυμα.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι σε ανάμνηση της επίσκεψής του εκείνης χτίστηκε πολλά χρόνια αργότερα η σημερινή εκκλησία του Αγίου Παύλου Κω και αναφέρθηκε στο Άγιο Λείψανο του Αγίου Παύλου που είναι τοποθετημένο στην Εικόνα του υποδηλώνοντας την ζωντανή παρουσία του ανάμεσά μας.

Ακολούθησε με τις δέουσα μεγαλοπρέπεια και επισημότητα η λιτάνευση της Ιεράς εικόνας του Αγίου Παύλου  (την οποία βάσταζαν άνδρες της Στρατονομίας), με τη Φιλαρμονική του Δήμου της Κω (με νέα καλοκαιρινή στολή) να προπορεύεται. Η πομπή ξεκίνησε από την οδό Θεμιστοκλέους, πέρασε στην οδό Κανάρη μέσω της οδού Μανδηλαρά και στη συνέχεια από τα Δελφίνια στην Αβέρωφ .

Τέλος, η Ενοριακή Αδελφότης προσέφερε γλυκά και δροσερό νερό σε όλους τους ευλαβείς προσκυνητές.

Ξανθίππη Αγρέλλη

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. δυστυχως γιωργο καθε μερα και μια καινουρια απογοητευση εισαι. Επειδη εχασες τις εκλογες εριξες μαυρη πετρα πισω σου και δεν ηρθες ουτε ενα λεπτο στην εκλησια να τιμησεις την ημερα; οταν περνουσαμε την Αβερωφ με την λιιτανια σε ειδαμε σε παραλιακο μαγαζι να πινεις τα ποτακια σου. Ουτε αυτο δεν σεβαστηκες. Δεν πειραζει. νιωθουμε ανακουφισμενοι που μας απαλλαξες απο την παρουσια σου. Βοηθεια σου παρολα αυτα οι Αγιοι.

  2. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ
    ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΟΙ ΕΝΟΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ =ΠΡΩΤΑ Ο ΘΕΟΣ= ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
    ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΣΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
    ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

  3. Ρε παιδιά ξεκολληστε επιτέλους με την ίδια καραμελα. Γιατί πήγε εκεί ο Κυριτσης και ο κάθε Κυριτσης, γιατί δεν πήγε και έπρεπε να είχε πάει κτλ κτλ κτλ άντε να δούμε πιο που πάτε και στις Εκκλησίες και κανετε και μεγάλους σταυρούς υποκριτές. Ο καθε άνθρωπος κάνει ότι γουστάρει και αναφορά δεν δίνει σε κανέναν!!!

  4. ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΠΑΡΕΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ 1 ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ?ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ?ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΠΙΝΕ ΤΑ ΠΟΤΑΚΙΑ ΤΟΥ,ΑΥΤΟ ΓΟΥΣΤΑΡΕ ΑΥΤΟ ΕΚΑΝΕ ΡΕ ΦΙΛΕ.ΣΑΣ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΘΡΗΣΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΞΕΘΑΒΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ.ΔΗΛΑΔΗ ΑΜΑ ΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΛΕΙΨΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ Ο ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΘΑ ΤΟΝ ΚΡΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ