Αρχική Ειδήσεις Θάλασσα - Σκάφος Ιαματική πηγή εμπρός Θέρμη: ΘΕΛΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙ;

Ιαματική πηγή εμπρός Θέρμη: ΘΕΛΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΠΕΙ;

21
4786

ΘΈΛΕΙ ΚΆΤΙ ΝΑ ΠΕΙ;

Η ιαματική πηγή Ε.Θέρμη είναι ρηγματογενής, συναντάται στην επιφάνεια ενός ενεργού ρήγματος. Αποτελεί εδώ και χρόνια το φυσικό μου εργαστήρι. Η σημερινή δίοδος προς την επιφάνεια της γης γεννήθηκε από τον σεισμό [ή λίγο πριν] του 1933, όπως βέβαια η ακτή που την περιβάλλει, και θα χαθεί μετά από σεισμό.
Σεισμικός τοπικός λήθαργος, αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας και θερμοκρασίας της πηγής πάντα τα λαμβάνω υπόψη μου στην μελέτη της τρέχουσας σεισμικότητας του νησιού.
Οι φυσικοχημικές μεταβολές της πηγής συχνά σχετίζονται με την δράση του γίγαντα Κόιου[Ρήγμα Κω] όσο και του Gokova[Ρ.Κεραμεικού]. Το νερό της πηγής είναι θαλασσινό,εισχωρεί σε βάθη όπου συναντά μαγματικό σώμα ή σώματα και θερμαίνεται. Μετά ακολουθεί αντίθετη πορεία προς στην επιφάνεια [διαμέσου ρωγμών και ρηγμάτων] και αναβλύζει από την έξοδο της πηγής.
Ο μηχανισμός λειτουργίας της είναι ένα θαύμα της φύσης.Η όλη διαδικασία εκδηλώνεται εκλύοντας χαμηλά ποσοστά ραδιενέργειας υπό κανονικές συνθήκες. Εαν ο ρηγματογώνος χώρος βρίσκεται σε πίεση ανεβάζει τα επίπεδα του ραδονίου και ταυτόχρονα της θερμοκρασίας της πηγής. Αυτό συνήθως συμβαίνει κάποιες ώρες πριν από ένα έντονο σεισμικό συμβάν.
Σήμερα μπόρεσα να επισκεφθώ την πηγή μετά από αναφορές από συμπολίτες μας, που τόνιζαν ότι η θερμοκρασία της είναι ψηλή τον τελευταίο καιρό , με αποτέλεσμα οι ξένοι μετά δυσκολίας να εισέρχονται στο εσωτερικό της βραχοπισίνας. Είναι βέβαιο ότι το τωρινό μέγεθος του στομίου της βραχοπισίνας είναι μικρότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Το θαλασσινό νερό δεν αναμιγνύεται καλά με τον φυσικό πόρο. Είναι επίσης αλήθεια ότι αρκετοί ξένοι αποφεύγουν να πλησιάσουν το κέντρο της βραχοπισίνας λόγω υψηλής θερμότητας. Είναι λογικό να επικρατεί προβληματισμός για τα γεωπαθήματα της.Πρόκειται για πανέμορφη τοποθεσία με υψηλή επισκεψιμότητα.
Η υδροληψία και η μέτρηση που κάνω εδώ και χρόνια γίνεται κοντά στο σημείο εκφόρτισης και υψηλής παροχής της πηγής και όχι κοντά στην θάλασσα. Στις 28/6/2019 , ώρα 8.23 η μέτρηση των χαρακτηριστικών της πηγής έδειξε pH=5.84, και 45.2 βαθμούς Κελσίου. Η θερμοκρασία της ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από τους 45 βαθμούς, δηλαδή το ψηλό ιστορικό της που έχω προσωπικά καταγράψει. Επίσης το επίπεδο ραδονίου ήταν ελαφρώς αυξημένο χωρίς ωστόσο να προκαλεί προβλήματα στους επισκέπτες της.
Η μέτρηση του περιβάλλοντος χώρου της Πιπεριάς [και του Κόλπου του Κεραμεικού] έδειξε ελαφρώς αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας. Η όλη κατάσταση μπορεί να είναι ένα στιγμιαίο γεγονός και τίποτα περισσότερο ή κάτι άλλο συμβαίνει που σχετίζεται με την ευρύτερη σεισμικότητα της περιοχής;
Σχετικά με το σύστημα ρηγμάτων Gokova, όπως έχω επαναλάβει, ίσως έχει ξεκινήσει έναν νέο σεισμικό κύκλο διάρκειας 220 χρόνων με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Κάπου στο 2030 αναμένω ένα ισχυρό επεισόδιο γύρω στους 6 βαθμούς ή λιγότερο. Ενδιάμεσα θα καταγράφονται σεισμοί με μεγέθη των 3-4+ βαθμών εφόσον δεν συμβεί κάτι μεγαλύτερο.
Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο έτερος και πιο ευέξαπτος γίγαντας, το Ρήγμα Κω. Εχει να δώσει μια ενδιάμεση[όχι μέγιστη] σε μέγεθος ακολουθία από το 1968. Υπάρχει υστέρηση στον σεισμικό του κύκλο.
Η σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής σύμφωνα με το EMSC, από 1/10/2017 έως 28/6/2019 σημειώνεται στον χάρτη που επισυνάπτω. Δεν θα μπω σε αναλύσεις και περαιτέρω γεωστοχασμούς.
Ομως, κάθε μέρα η Ε.Θέρμη κάτι ψιθυρίζει. Η όλη κατάσταση είναι μέρος από τις συνήθεις εκδηλώσεις μιας υπερευαισθητης σε μεταβολές πηγής ή αν τρέχει κάτι άλλο, προς το παρόν είναι εξαιρετικά πρόωρο να πει κανείς. Ο καιρός θα δείξει….

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, ωκεανός, βουνό, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερό
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
Geo Geodifhs 
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

 

ΜΊΑ ΑΠΟΣΑΦΉΝΙΣΗ…..

Mε αφορμή το άρθρο «ΘΈΛΕΙ ΚΆΤΙ ΝΑ ΠΕΙ;» που δημοσίευσα πριν από μέρες , οφείλω να τονίσω τα εξής: «Πρόβλεψη για πότε, ποια στιγμή , χώρο και μέγεθος θα συμβεί ένας σεισμός δεν είναι εφικτή ακόμη από κανένα γεωεπιστήμονα».Η μελέτη της ιστορικής σεισμικότητας του νησιού σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόβλεψη.Αρα δεν πρέπει να αναστατωνόμαστε. Δεν περιμένουμε κάτι, αυτό είναι ξεκάθαρο.Μην μας πιάνει πανικός. Οφείλουμε να διατηρούμε την ψυχραιμία μας σε κάθε περίπτωση .Αυτά που γράφω κατά καιρούς είναι σκέψεις ενός ανθρώπου που ερευνά από προσωπικό ενδιαφέρον και μόνο την ιστορία του πανέμορφου νησιού μας. Ομως η αλήθεια λέει ότι ζούμε σε μια ανήσυχη σεισμικά περιοχή που όλα μπορούν να συμβούν. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Κω αλλά για τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου.Αντέξαμε στα δύσκολα, και δεν πρέπει να φοβόμαστε.Δεν χρειάζεται εφησυχασμός αλλά ουτε ανησυχία. Πάντα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Θα επαναλάβω ότι περάσαμε τα δύσκολα, το νησί αντέχει. Ωστόσο υπάρχουν ανοιχτές πληγές που πρέπει να κλείσουν. Η πηγή της Ε.Θέρμης μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες αλλά τίποτα περισσότερο. Ως εκ τούτου κάθε αναφορά σε αυτή δεν έχει να κάνει με τελελεσμένα ούτε με προβλέψεις.

Γεωδίφης[ geogeodifhs.blogspot]

21 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τι έγιναν τα 200 εκατομμύρια δραχμές που ο Σκανδαλίδης έδωσε στον Δήμο για τα ΙΑΜΑΤΙΚΆ;;;;

    Πέρασαν 25 χρόνια από τότε και εκτός από ένα μικρό ποσό 18 εκατομμυρίων που δαπανήθηκε για μια άχρηστη μελέτη, ΙΑΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, των υπολοίπων αγνοείται ακόμα η τύχη τους… Ήταν η εποχή που ο Δήμαρχος Αφέντης ξόδευε το Δημοτικό παραδάκι χωρίς κανέναν έλεγχο με ευκολία και λογαριασμό δεν έδινε σε κανένα… Σε σημερινές συνθήκες θα είχαμε σεισμό 7,7 ρίχτερ και θα είχαν καταλήξει στο θέρετρο του Πλ. Ποταμού κάποιοι που με ευκολία αφού άρπαξαν τα πάντα από το ΠΑΣΟΚ, αξιώματα και χρήμα για να το παίζουν ακόμα αριστεροί στηρίζοντας τον ΣφΥΡΙΖΑ…

    • Η ιαματική πηγή που εμφανίστηκε λίγο πριν τον σεισμό του 1933 πιθανόν να εξαφανιστεί μετά τον νέο που αναμένεται..

      Κάπως έτσι σκέφτηκα ο Αγαπητός μας Δήμαρχος έχοντας και εσωτερική πληροφόρηση από τον Γεωδίφη και αποφάσισε να μην ξοδέψει τα λεφτά εν αναμονή του νέου σεισμού… Με το ίδιο μυαλό και οι επόμενοι δήμαρχοι αφέντες έχουν αφήσει την περιοχή στο μαύρο χάλι με το κουφάρι του δημοτικού κτηρίου να κρέμεται σαν φάντασμα στα κεφάλια των επισκεπτών. Πως δεν σκέφτηκα ο Καΐσερλης να παραχώρηση το κτήριο και παραδάκι σε μια συνεργατική;;;; ΘΕΟΔΌΣΗ μπορείς, εσύ να αναβαθμίσεις την πηγή…

  2. Κύριε Γεωδίφη, κάθε πόσα χρόνια κουνιέται το ρήγμα της Κω που στο παρελθόν έδωσε και 8,2 ΡΙΧΤΕΡ;

    Έχουν περάσει 86 χρόνια από τον σεισμό του 1933. Πόσα χρόνια μετά από σεισμό στο ρήγμα της Ανατολίας με τον πρόσφατο σεισμό του 2017 έχουμε ενεργοποίηση στο δικό μας ρήγματος;

    • Έρχεται, γύρω στο 2030 θα κουνήσει όπως μας λέει ο Γεωδίφης με άλλο ένα 6,7 και βάλε...

      Μέχρι τότε θα τρώμε νόστιμα λόγω ραδονίου κατσίκια της περιοχής.

  3. ΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ.

    ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΠΑΣΟΚ ,ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΝΔ ,ΤΟΤΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΜΑΣ!

    ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙ!

  4. Από το να γράφετε και να φοβιζεται τον κόσμο καλύτερο θα ήταν να παραδώσετε ότι στοιχεία έχετε στις αρμόδιες υπηρεσίες όποιες είναι αυτές ώστε να πάρουν τα μέτρα τους για την προστασία του πληθυσμού.

  5. Καλησπέρα σας. Λίγο καιρό μετά τον σεισμό του 17″ όταν επισκέφθηκα τα Θερμά όπως τα λέει ο απλός κόσμος, εάν δεν κάνω λάθος γιατί δεν είμαι επιστήμονας, διαπίστωσα ότι είχε διανοιχθεί δεύτερο ρήγμα λίγα μέτρα δεξιότερα (δεξιότερα εάν κάποιος σταθεί μέσα στον λάκκο και απέναντι από την πηγή) από την κύρια πηγή. Υποθέτω ότι ίσως γι’αυτό να είναι το νερό τόσο ζεστό…λέω μια γνώμη…Θα μπορούσε να είναι αυτή η αιτία…

  6. ΚΑΠΤΕΝ ΧΟΥΚ Ο καθενας με τον πονο του…. τι εχετε να πείτε για τους δρομους… ρημαξανε Ι.Χ. φορτηγα… λεωφορεια…. μηχανες…. μηχανακια… κ.τ.λ
    Ημαστε το νησι της ΛΑΚΟΥΒΑΣ…
    Θα ανοιξω συνεργειω… πολυ χρημα!!
    Πολλη βρομια στην πολι…. στους αρχεωλογικους χωρους;;; ασε δεν το συζητω…

    • Ρημαγμένα μυαλά ,ρημαγμένες σκέψεις,ρημαγμένες απόψεις έχει μπόλικο πράμα….μπροστά σ αυτά η οποιαδήποτε ανησυχία για περαιτέρω καταστροφές λόγω κάποιου σεισμού,πρέπει να είναι αμελητέα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ