ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με πολύ κόσμο ο Εσπερινός & το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Πυλί | κ. Ναθαναήλ: Γαληνεύει η ψυχή κάθε Χριστιανού…

0
2640
Συνεργάτης aegeanews.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με λαμπρότητα και με αθρόα προσέλευση προσκυνητών πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονα σε μια πανέμορφη τοποθεσία, όπου βρίσκεται το φερώνυμο εξωκκλήσι, στο Πυλί.

Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένος από τους Ιερείς της περιοχής π. Κωνσταντίνο, π. Ηρακλή και π. Ευτύχιο.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πως γαληνεύει η καρδιά του ανθρώπου με την πνοή του Θεού μέσα στους αιώνες με τους μάρτυρές του τους οποίους τιμούμε.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στο συναξάρι και στον θαυμαστό βίο του Αγίου Παντελεήμονα.

(Παντελέων το πρότερο όνομά του) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.). Πατέρας του ήταν ο Ευστόργιος, ο οποίος ήταν ειδωλολάτρης και μετά τις νουθεσίες του γιου του έγινε χριστιανός. Μητέρα του ήταν η Ευβούλη, η οποία προερχόταν από χριστιανική οικογένεια. Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

Κάποια στιγμή όταν οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανάστησε.

Αυτό το εντυπωσιακό γεγονός κάνει τον Παντολέοντα να πάρει τη σοβαρή και γενναία απόφαση να δεχθεί το Άγιο Βάπτισμα, να γίνει Χριστιανός. Ενώ περπατούσε στο δρόμο συνάντησε ένα παιδί που το δάγκωσε μια οχιά και πέθανε.

Λέει λοιπόν στον εαυτό του: Θα προσευχηθώ στο Χριστό να αναστήσει αυτό το παιδί και αν πράγματι το παιδί αναστηθεί, εγώ πια δεν υπάρχει λόγος να καθυστερώ τη βάπτισή μου, θα γίνω Χριστιανός, θα πιστέψω ότι ο Χριστός είναι ο Θεός ο αληθινός, ο Σωτήρας του κόσμου. Αυτά σκέφτηκε και προσευχήθηκε θερμά στον Κύριο. Αμέσως το παιδί ζωντάνεψε και το φίδι απέθανε.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Πανταλέων είχε κάνει το θαύμα αυτό αβάπτιστο, σκεφτείτε εμείς οι βαπτισμένοι που έχουμε το Άγιο Μύρο τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με την προσευχή και την πίστη πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα θαύμα του Αγίου. Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος και ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε. Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. Ο ίδιος ο Παντελέων προσήχθη στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του με σκοπό την άρνηση της πίστεώς του.

Ο Άγιος βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.

Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό  ακολούθησε παραδοσιακό πανηγύρι με πλούσια τράπεζα  (νηστίσιμη καθότι Παρασκευή) από την ενορία του Αγίου Νικολάου Πυλίου με τους παραδοσιακούς οργανοπαίκτες: Μανώλη Κεφαλιανό (βιολί), Μανώλη Πόγια (ακορντεόν-τραγούδι), Σάββα Κεφαλιανό (λαούτο-τραγούδι) και Θεοδόση Παπαϊωάννου (λαούτο).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ