Φωτιά στη Σάμο: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες – Εκκενώθηκαν ξενοδοχεία (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) Η επόμενη μέρα: Κάηκαν 4.000 στρέμματα δασικής έκτασης

0
1677

Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στη Σάμο (φώτο & video)

Μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την φωτιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στην περιοχή Μεσόκαμπος, η οποία επεκτάθηκε γρήγορα μέχρι και την περιοχή Γλυκόριζα που βρίσκεται λίγο πριν το Πυθαγόρειο. 

Από νωρίς πρωί άρχισαν οι ρίψεις νερού από δυο ελικόπτερα, ενώ στη περιοχή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, παρά μόνο ελάχιστες μικρές εστίες. Στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εθελοντών.

Υπολογίζεται οτι η φωτιά έκανε στάχτη 4.000 στρέμματα δασικής έκτασης , ενώ στο νησί αναμενεται να φτάσει ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς. Τονίζεται ότι υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες κατοίκων που κάνουν λόγο ότι η φωτιά προήλθε από κολώνα  της ΔΕΗ που πέταγε σπινθήρες.

Προληπτικά χθες εκκενώθηκαν τέσσερα ξενοδοχεία, με τους τουρίστες να μεταφέρονται απο την θάλασσα και με λεωφορεία και να περνούν τη νύχτα σε γειτονικά διαθέσιμα ξενοδοχεία και στο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο Πυθαγορείου .

Μέχρι το μεσημέρι υπολογίζεται ότι οι τουρίστες θα επιστρέψουν στα καταλύματα τους, καθώς θα πρέπει να καθαριστούν πρώτα τα ξενοδοχεία από τις στάχτες.

Η πύρινη λαίλαπα έκαψε στο πέρασμα της δυο αυτοκίνητα.

 

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Σάμου με ανακοίνωση του αναφέρει:

“Η φωτιά που ξεκίνησε χθες Σάββατο 24 Αυγούστου 2019 έχει τεθεί σε πλήρη έλεγχο και αυτή την στιγμή επιχειρούν δύο ελικόπτερα προκειμένου να σβηστούν και οι τελευταίες εστίες προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Δεν υπάρχουν υλικές ζημιές σε σπίτια σε ξενοδοχειακές μονάδες, όπως επίσης δεν έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός. Συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στους εθελοντές, στους ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων στον Δήμο, στην 79 ΑΔΤΕ στην Αστυνομία, στη Περιφέρεια, στο Λιμενικό Σώμα στους ταξιδιωτικούς, πράκτορες, στους ιδιοκτήτες των λεωφορείων, και στους ιδιοκτήτες ταχύπλοων που με συντονισμένες προσπάθειες προχώρησαν στην έγκαιρη εκκένωση του σύνολου των ξενοδοχιακών μονάδων της περιοχής Μεσοκάμπου από στεριά και όπου ήταν αναγκαίο και από θάλλασα.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), σήμερα Κυριακή 25 Αυγούστου 2019, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για την Σάμο την Ικαρία και τους Φούρνους.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Σάμου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών

Παρακαλούμε τους κατοίκους των νησιών μας και τους παραθεριστές,σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199..”

Πηγή: https://www.samos24.gr

 

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Σάμο.

Η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στον Μεσόκαμπο στο Πυθαγόρειο καίει σε τουριστική περιοχή με ξενοδοχεία και σπίτια. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές όλο το βράδυ παραμένουν στην περιοχή, αν και η φωτιά έχει καλύτερη εικόνα, καθώς ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει μεγάλος. Η φωτιά από το βράδυ του Σαββάτου δεν έχει ενεργό μέτωπο, αλλά υπάρχουν διάσπαρτες εστίες, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Για το λόγο αυτό άλλωστε, το απόγευμα του Σαββάτου εκκενώθηκαν πέντε ξενοδοχεία συνολικά, τα δύο γιατί πλησίαζε η φωτιά και άλλα τρία για προληπτικούς λόγους, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος.

sam33
sam22
sam11

Περισσότερα από 70 άτομα απεγκλωβίστηκαν από τις παραλίες Γλυκόριζας και Πρωτέας με σκάφη του Λιμενικού, της FRONTEX και ιδιωτικά σκάφη και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πυθαγορείου.

samos_main

Δείτε βίντεο από το Samos 24.gr

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Χριστόδουλο Σεβαστάκη που μίλησε στο protothema.gr τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους και όλοι οι ένοικοι είναι ασφαλείς.

Η φωτιά καίει σε δύσκολο σημείο, μέσα σε τουριστική περιοχή – Πέντε ξενοδοχεία και σπίτια εκκενώθηκαν άμεσα για προληπτικούς λόγους – Τεράστια η κινητοποίηση των αρχών – Πάνω από 70 άτομα απεγκλώβισε το λιμενικό από παραλίες του νησιού – Φωτιά και στο Γύθειο

Μάχη με τις φλόγες δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη Σάμο.

Η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στον Μεσόκαμπο στο Πυθαγόρειο καίει σε τουριστική περιοχή με ξενοδοχεία και σπίτια. Για το λόγο αυτό το απόγευμα του Σαββάτου εκκενώθηκαν πέντε ξενοδοχεία συνολικά, τα δύο γιατί πλησίαζε η φωτιά και άλλα τρία για προληπτικούς λόγους, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος.

Περισσότερα από 70 άτομα απεγκλωβίστηκαν από τις παραλίες Γλυκόριζας και Πρωτέας με σκάφη του Λιμενικού, της FRONTEX και ιδιωτικά σκάφη και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πυθαγορείου.

samos_main

Δείτε βίντεο από το Samos 24.gr

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Χριστόδουλο Σεβαστάκη που μίλησε στο protothema.gr τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους και όλοι οι ένοικοι είναι ασφαλείς.

«Εκκενώθηκαν δυο ξενοδοχεία προληπτικά γιατί απειλήθηκαν από τη φωτιά. Δεν υπάρχουν ζημιές στα σπίτια αλλά υπάρχει ζημιά στο δίκτυο της ΔΕΗ και καποια ξενοδοχεία δεν έχουν ρεύμα. Έχουμε ανοίξει το κλειστό γυμναστήριο και έχουμε βάλει μέσα τον κόσμο και τον περιθάλπτουμε.Έχουμε ειδοποιήσει τη ΔΕΗ να παέι να πάει να τα αντικαταστήσει. Ευτυχώς σε γενικές γραμμές προλάβαμε, δεν απειλούνται σπίτια και ξενοδοχεία τώρα αλλά υπάρχει ένα μέτωπο στο βουνό» είπε ο κ. Σεβαστάκης.

samm
fot7_2

Όπως τόνισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η φωτιά έχει δύο μέτωπα: το ένα προς το βουνό, το οποίο είναι και το δυσκολότερο λόγω του δάσους και το δεύτερο προς την παραλία στην περιοχή της Γλυκόριζας.

Την πυρκαγιά «χωρίζει» στα δύο ο δρόμος που συνδέει το Βαθύ με το Πυθαγόρειο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θετική θεωρείται η εξασθένιση των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης.

Λόγω της νύχτας αποχώρησαν τα εναέρια μέσα κατάσβεσης (4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα πυρόσβεσης) και αυτή την ώρα επιχειρούν μόνο οι επίγειες δυνάμεις, δηλαδή 31 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες, καθώς και τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες. Συνδρομή παρέχουν 88 εθελοντές και 27 εθελοντικά οχήματα και 4 υδροφόρες ΟΤΑ.

Όλο το απόγευμα επιχειρούσαν για την κατάσβεση της φωτιάς τέσσερα καναντέρ και δύο ελικόπτερα, ενώ στο νησί έφτασαν με σούπερ πούμα μια ομάδα αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 8 πυροσβέστες και με C-130 ακόμα τρεις ομάδες αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος με 30 πυροσβέστες.

fot5
fot1
fot4

Η φωτιά δεν είναι μεγάλη, αλλά σε δύσκολο σημείο, καθώς καίει σε πολύ τουριστική περιοχή του νησιού, όπου βρίσκονται πολλά ξενοδοχεία, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, ευχαριστώντας την γγ Πολιτικής Προστασίας και τον κύριο Νίκο Χαρδαλιά για την άμεση κινητοποίηση.

Λίγο πριν πέσει το σκοτάδι, η φωτιά είχε περιοριστεί σε λόφο και δεν απειλούσε σπίτια, όμως οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, μεγάλη έκταση είχε και η φωτιά στην περιοχή Άγιος Βασίλειος Λακωνίας, κοντά στο Γύθειο. Καίει σε χορτολιβαδική έκταση και επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 5 πετζετέλ και 3 ελικόπτερα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ