ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Μεγάλος αριθμός προσκυνητών στο Πανηγύρι της Παναγίας στην Καρδάμαινα, με τον πατροπαράδοτο «χορό της κούπας»

5
6490
Συνεργάτης aegeanews.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών τίμησε για άλλη μια χρονιά το πανηγύρι της εορτής της Παναγίας στην Καρδάμαινα, που αποτελεί ένα από τα πιο παλιά και μεγάλα πανηγύρια του νησιού.

Αρχικά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου με τερματισμό την εκκλησία που γίνεται σε ανάμνηση των παλιών διασκορπισμένων αγροτών της Καρδάμαινας που κατέβαιναν από τις μάντρες για να τιμήσουν αυτή την ημέρα την Παναγία του χωριού τους.

Η εκκλησιαστική επιτροπή και ο π. Γιάννης Περαντωνάκης φρόντισαν για την άψογη διοργάνωσή του πανηγυριού και φέτος με πλούσια τράπεζα (με αρκετές προσφορές πιστών, όπως κάθε χρόνο) για όλο τον κόσμο εκφράζοντας στην ομιλία του τις θερμές ευχαριστίες του σε όλους αναλυτικά.

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν κι αυτή τη φορά ο παραδοσιακός χορός της κούπας, όπου σύμφωνα με το έθιμο το ξεκίνημα το κάνει ο Ιερέας και κατόπιν η κούπα και ο κάβος του χορού, πηγαίνει σε όποιον κατά σειρά ρίχνει τον οβολό του σε αυτήν

Το κέφι κράτησε αμείωτο έως αργά η παραδοσιακή ορχήστρα των: Δαυίδ Νέσκε (βιολί) Γιώργου Σκαρπαθιωτάκη (λαούτο-τραγούδι), Μανώλη Μάμμη (τύμπανο-λύρα-τραγούδι) και Νίκου Τσατσακλά (λαούτο).

Το άνοιγμα του χορού έκαναν τα εντυπωσιακά χορευτικά του Λυκείου Ελληνίδων Καρδάμαινας με Δασκάλα την Κυδωνιά Τρακόσσα.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Θ. Νικηταράς συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Α. Χρυσόπουλο και Σ. Καμπουράκη, ο Πρόεδρος της Καρδάμαινας Ν. Πόγιας, ο Περιφερειακός σύμβουλος Γ. Κρητικός, αρκετοί απόδημοι και πολύς κόσμος απ’ όλο το νησί.

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. όσο για τους υπόλοιπους οδηγούς θα έπρεπε να βάλουν κράνος και μέσα στα αμάξια τους για την κακιά ώρα,που ένας πότης Χριστιανός θα έπεφτε πάνω τους….τηρώντας την παράδοση πάντα!!!

  2. ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΡΙΦΑ 10€. ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΦΑΩ Η ΘΑ ΠΙΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ. ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΝΑ ΚΑΘΗΣΕΙ ΕΧΕΙ ΚΑΛΩΣ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ, ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ. ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΖΟΥΛΙΑ, ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ