ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Εγκαίνια του ανακαινισμένου ιστορικού ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Κω με πολλές παρουσίες, εξαγγελίες, ευχαριστίες &… αποστάσεις

14
6252

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με πολλές παρουσίες εκπροσώπων των τοπικών αρχών, της εκπαιδευτικής κοινότητας, συνταξιούχων εκπαιδευτικών και πρώην μαθητών/τριών του σχολείου τελέστηκε το μεσημέρι σε εορταστική ατμόσφαιρα ο Αγιασμός, η έπαρση σημαίας και τα εγκαίνια του ανακαινισμένου 1ου ΓΕΛ Κω, του ιστορικού Ιπποκρατείου Λυκείου (το οποίο σε λίγο καιρό θα γιορτάσει τα 100χρόνια από την κατασκευή του, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Διευθυντής Γ. Χαρτοφίλης).

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αγκύρας κ. Ιερεμία ο οποίος και αναφέρθηκε με συγκίνηση στην εισαγωγή του στο Ιπποκράτειο Γυμνάσιο Κω το 1949.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών:

ο νέος δήμαρχος Θ. Νικηταράς αφού έκανε μνεία στο έργο του γειτονικού 7ου Δημοτικού σχολείου Κω το οποίο εντάχθηκε σε πρόγραμμα και ανακαινίσθηκε πλήρως με δικές του προσπάθειες ως αντιδημάρχου, εξήγγειλε την ανέγερση νέας πτέρυγας στο Ιπποκράτειο Λύκειο (με αίθουσα πολλαπλών χρήσεων-γυμναστήριο στο ισόγειο και αίθουσες στον όροφο) αφαιρώντας τις λυόμενες αίθουσες που σήμερα στεγάζονται λυόμενα (ΕΚΦΕ, κλπ).

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του νέου Επάρχου Γ. Καμπανή ο οποίος, επίσης, θυμήθηκε τα δικά του γυμνασιακά χρόνια στο Ιπποκράτειο Γυμνάσιο και έδωσε τις ευχές του στα παιδιά για την κατάκτηση της γνώσης.

Αμέσως μετά ο προηγούμενος δήμαρχος Γ. Κυρίτσης τόνισε ότι επέλεξε σήμερα ο ίδιος και οι συνεργάτες του να παραστούν στον Αγιασμό στο νέο Λύκειο Ζηπαρίου αλλά και στο ανακαινισμένο 1ο ΓΕΛ Κω τονίζοντας το έργο και την προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής να φέρουν σε πέρας αυτά τα δύο δύσκολα εγχειρήματα (απέφυγε να προσφωνήσει το νέο δήμαρχο ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά σε όλους τους παριστάμενους καθώς και να ανταλλάξει χαιρετισμό μαζί του).

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρώην Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Μ. Ζερβός, τονίζοντας τις προσπάθειες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα και η Επικ. της Λαϊκής συσπείρωσης Κ. Μακρή, η οποία απέδωσε το έργο στους αγώνες και την πίεση που άσκησαν οι κινητοποιήσεις της σχολικής κοινότητας.

Εκ μέρους της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χαιρετισμό απηύθυνε η Σχολική σύμβουλος και Παιδαγωγική υπεύθυνη του σχολείου Αγλαΐα Γαλανοπούλου, ενώ τελευταίος μίλησε ο Διευθυντής του σχολείου Γ. Χαρτοφίλης με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του σχολείου αλλά και στην δύσκολη περίοδο των τελευταίων δύο χρόνων από τον σεισμό του 2017 (τόσο ο Πρόεδρος των Σχ. Επιτροπών Μ. Ζερβός, όσο και άλλοι ομιλητές τόνισαν τη σημαντική συμβολή του κ. Χαρτοφίλη για να είναι έτοιμο το σχολείο σήμερα ακόμα και την περίοδο των διακοπών).

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ 1ΟΥ ΓΕΛ ΚΩ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

Γ. ΧΑΡΤΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

Βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στην έναρξη μιας νέας περιόδου στη λειτουργία αυτού του ιστορικού για τον τόπο μας σχολείου.

Η ιστορία του σχολείου δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ιστορία των ανθρώπων που πέρασαν από αυτό. Είτε βρίσκονται εδώ σήμερα είτε όχι.

Είναι η ιστορία των δασκάλων στα δύσκολα χρόνια της ιταλοκρατίας, στα αμήχανα χρόνια που ακολούθησαν την ενσωμάτωση, στα τιμωρητικά χρόνια της δικτατορίας και τα ενθουσιώδη της μεταπολίτευσης. Μέχρι το σήμερα, που ταλαντευόμαστε ψάχνοντας να βρούμε τον πιο σίγουρο δρόμο να δείξουμε στα παιδιά μας. Για το καλό το δικό τους για το καλό του τόπου και της πατρίδας μας.

Η ιστορία αυτού του σχολείου είναι φτιαγμένη από τις πολλές μικρές ιστορίες των αγοριών και των κοριτσιών που ήρθαν από κάθε γωνιά του νησιού και γέμισαν με γέλια και πειράγματα την κάθε κώχη του.

Η ιστορία του σχολείου περικλείει τις προσπάθειες και τις αγωνίες των νέων του τόπου μας να βιώσουν το σήμερα και να φτάσουν πιο πλούσιοι στο αύριο.

Είναι όμως και η ιστορία των μεγαλυτέρων, εκείνων που εργάστηκαν σ’ αυτό, που για πολλά χρόνια έζησαν σ’ αυτό. Και δεν εννοώ μόνο το εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά και εκείνους, που όπως και οι εκπαιδευτικοί, μέσα από την καθημερινή δουλειά τους ακούμπησαν με το σώμα τους σε κάθε γωνιά, ακούμπησαν με την ψυχή τους στην ψυχή όλων μας.

Αλλά είναι και η ιστορία εκείνων, που εργάστηκαν γι’ αυτό, που πατώντας σ’ αυτά εδώ τα σκαλιά βγαίνοντας, έδωσαν ό, τι καλύτερο μπορούσαν γι’ αυτό τον τόπο από το πόστο του ο καθένας.

Είναι, λοιπόν η ιστορία αυτού του σχολείου, κάτι πολύ παραπάνω από το άθροισμα των μικρών ιστοριών των ανθρώπων του. Είναι με πιο απλά λόγια μια μακροχρόνια υπόθεση αγάπης για τον τόπο και τους ανθρώπους του, που ξεκίνησε πριν από εκατό χρόνια περίπου και θα συνεχίζεται όσο το κτήριο αυτό θα ανοίγει τις πόρτες του στους νέους για την πλατιά και ουσιαστική μόρφωση.

Σήμερα ανοίγουμε ξανά τις πόρτες του κτηρίου αυτού που τραυματίστηκε από τον σεισμό του 2017 και θέλουμε να καλωσορίσουμε τους μαθητές μας. Τους μαθητές που θα πάνε στην Α τάξη και έρχονται με ανυπομονησία, τους μαθητές της Β που με αγωνία περίμεναν αυτή τη μέρα και τους μαθητές της Γ τάξης που μοιραστήκαμε μαζί αυτά τα δυο χρόνια τα ιδιαίτερα δύσκολα αλλά και πολύ ζεστά.

Όμως σήμερα είναι μαζί μας και οι απόφοιτοι του σχολείου περσινοί και προπέρσινοι. Και τους ευχαριστούμε γι αυτό, γιατί μας δίνουν την ευκαιρία να τους αποχαιρετίσουμε για την καινούργια σελίδα που γυρίζουν στη ζωή τους και τους ευχόμαστε να πετύχουν σπουδαία πράγματα στη ζωή τους με ό,τι καταπιαστούν έχοντας στο μυαλό τους πάντα την προσφορά σε αυτό τον τόπο.

Με την παραλαβή του επισκευασμένου και ανακαινισμένου κτηρίου μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου λυκείου στο κέντρο της πόλης. Ενός λυκείου που θα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα, ακόμα περισσότερο, για την πρόοδο του τόπου μας.

Είμαστε έτοιμοι να ξεχάσουμε την ταλαιπωρία των δύο αυτών χρόνων γιατί μπροστά μας έχουμε πολλή δουλειά, δημιουργική και δεν βλέπουμε την ώρα να ξεκινήσουμε.

Το κτήριο αυτό κρύβει θησαυρούς και μεις οφείλουμε να τους ανασύρουμε και να τους αναδείξουμε. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο του σχολείου.

Να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που υπάρχει στα ράφια της παλιάς βιβλιοθήκης που κρύβει βιβλία από τον 19ο αιώνα όταν ακόμα η Κως ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και αργότερα, από το πρώτο μισό του 20ουαιώνα, όταν ανήκε στο ιταλικό κράτος.

Να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που υπάρχει και στα ράφια της νέας Σχολικής Βιβλιοθήκης.

Στη σκέψη μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, τους κατάλληλους χώρους μέσα στο κτήριο, ώστε το πολύτιμο αυτό υλικό να είναι προσπελάσιμο από τον καθένα.

Οφείλουμε να κοιτάμε μπροστά. Να κρατάμε τα θετικά από κάθε χρονική περίοδο και να προσθέτουμε βήματα ώστε να προχωρούμε διαρκώς.

Ο Δήμος της Κω προσφέρει σήμερα σε όλους μας αυτό το κτήριο επισκευασμένο και ανακαινισμένο. Για μας είναι η βάση για να αρχίσουμε να οικοδομούμε το αύριο. Πριν, αυτό δεν υπήρχε.

Σήμερα υπάρχει και μας δίνει το έναυσμα να ξεκινήσουμε. Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο.

Κι αν κάτι δεν έγινε μέχρι χτες, θα μπορέσει να γίνει σήμερα και αύριο. Αλλά και αργότερα.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι το σχολείο αυτό, το Ιπποκράτειο Γυμνάσιο, παλαιότερα, Λύκειο σήμερα, αποτέλεσε τον πόλο του ελληνικού πνεύματος. Συγκέντρωσε αυτό που χαρακτηρίζει τον ελληνικό λαό, που δεν είναι άλλο από τη γλώσσα, τον πολιτισμό, τη σκέψη, την άποψη με λίγα λόγια, την παιδεία.

Αυτό θα πρέπει να αναζητούμε διαρκώς. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε ένα σύγχρονο σχολείο που θα στέκεται δίπλα στους μαθητές βοηθώντας τους να καθορίσουν και να πετύχουν τους στόχους τους αλλά παράλληλα θα τους δείχνει το δρόμο

Οφείλει να βάζει τις βάσεις ώστε να δημιουργηθούν οι σύγχρονοι πολίτες. Εκείνοι που θα κατέχουν τη γνώση, αλλά θα έχουν μάθει να τη χρησιμοποιούν προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας.

Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ένα σχολείο που που κάνει τη δημοκρατία καθημερινή πρακτική, που βάζει το σύνολο πάνω από το άτομο και δημιουργεί και εδραιώνει την άποψη στους πολίτες ότι η πρόοδος και η ανάπτυξη ενός τόπου και μιας χώρας θα έρθουν μέσα από την προώθηση της συλλογικότητας και όχι του ατομικισμού, μέσα από τον σεβασμό στον άνθρωπο και τις πανανθρώπινες αξίες.

Μόνο αυτά μπορούν να διασφαλίσουν την αειφορία στην μικρή μας κοινωνία και οφείλουμε να προσπαθήσουμε να τα κατακτήσουμε.

Θα είμαστε εδώ να προτείνουμε τους τρόπους να φτάσουμε εκεί που πρέπει και να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον.

Ακούσαμε με χαρά και ικανοποίηση τις εξαγγελίες του Δημάρχου, κ. Νικηταρά για την ανέγερση συμπληρωματικών υποδομών στο σχολείο και συγκεκριμένα τη δημιουργία Αίθουσας Εκδηλώσεων, Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών και Γυμναστηρίου σε αντικατάσταση των προκατ αιθουσών.

Ελπίζουμε όμως σε πρώτο χρόνο και στην έμπρακτη βοήθεια του Δήμου και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας ώστε το σχολείο μας άμεσα να αποκτήσει όχι μόνο τους χώρους αυτούς που στερείται εδώ και δεκαετίες, αλλά και τον εξοπλισμό που θα το κάνουν ένα σχολείο πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Είμαστε σίγουροι ότι δεν απέχουμε πολύ από μια τέτοια εξέλιξη γιατί η σημερινή παρουσία σας εδώ δηλώνει την αγάπη που τρέφει η τοπική κοινωνία για το σχολείο αυτό.

Θα μου επιτρέψετε κλείνοντας να ευχαριστήσω για την ηθική στήριξη, που είχα προσωπικά κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης πορείας των δύο χρόνων ξεκινώντας από τον Σεβασμιότατο κ. Ναθαναήλ, για την αμέριστη στήριξη τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών κ. Μανόλη Ζερβό, ο οποίος μέχρι τα τέλη Αυγούστου που έληξε η θητεία του, ικανοποιούσε στο έπακρο κάθε αίτημά μας για την προετοιμασία του κτηρίου και την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα Ευαγγελία Τσάμπαλα και τα μέλη του Συλλόγου.

Να ευχαριστήσω τους συναδέλφους με τους οποίους μοιραστήκαμε την αγωνία για τη λειτουργία του σχολείου αυτά τα δύο χρόνια και καταφέραμε σε απόλυτα αντίξοες συνθήκες να λειτουργήσουμε το σχολείο, χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση, αντιθέτως, σε πλήρη ανάπτυξη.

Ευχαριστώ και όλους τους μαθητές μας τους οποίους διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση από δω και πέρα να αναζητούμε το καλύτερο.

Να ευχαριστήσουμε την Διεύθυνση, τους δασκάλους και τον Σύλλογο Γονέων του 7ου Δημοτικού Σχολείου, που μας φιλοξένησαν αυτά τα δύο χρόνια και ελπίζουμε σύντομα η όποια αναστάτωση δημιουργήθηκε από τη συγκατοίκηση να είναι μια ευχάριστη ανάμνηση.

Είμαι χαρούμενος γιατί βλέπω στη νέα Δημοτική Αρχή φίλους παλιούς και νέους, πρόσωπα με διάθεση να φτιάξουμε στο σχολείο ό, τι λείπει σήμερα και σας διαβεβαιώνω ότι σκοπεύω όσο θα βρίσκομαι στη θέση του Διευθυντή του Σχολείου να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη δημιουργία αυτού του νέου σχολείου.

Ευχόμαστε Καλή Σχολική Χρονιά σε όλους τους μαθητές

Γιώργος Φ. Χαρτοφίλης

Διευθυντής 1ου ΓΕΛ Κω «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»

 

 

14 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Βλεποντας τον κυριτση σταυροκοπιεμαι και λεω θεε μου απο ποιον γλυτωσαμε…. ποσο τοξικος ανθρωπος μπορει να ειναι θεε μου…

  2. Ο ΚΟΨΙΜΙΟΣ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΘΗΜΗΘΥΚΕ ΠΟΥ ΚΟΨΕ ΤΟ 2014… ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΕΒΓΑΖΩ ΚΑΜΠΟΣΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΑΜΑ ΞΑΝΑΚΟΨΩ…

  3. Δεν ειναι σωστο να βριζετε.Λυπαμαι.Το λυκειο ξεκινησε πριν 2 χρονια να φτιαχνετε,Μην τα ισοπεδωνουμε ολα!!!!!!!

  4. ένας Νισύριος έφυγε, ένας Νισύριος ήρθε. Ο Νισυριάδης πάλιωσε πολύ….

  5. Μπραβο στη προηγουμενη δημοτικη αρχη.Μεσα σε τοσο λιγο χρονο εφτιαξε 3 σχολεια που ειχαν πρόβλημα από το σεισμο με κοντρα του το κρατος και την τοπικη αντιπολιτευση.Βλεπετε τι γινεται σε αλλα μερη με μικροτερα προβλήματα ποσο κανουν να φτιαξουν τα σχολεια τους.Βλεπεις και τα στελεχη και του πρωην δημαρχου και σε πιανει μελαγχολια τι εχουμε τωρα.Ολα αυτά για να βολευτουν καποιοι καταφεραν και εκαναν τον κοσμο να τους πιστεψει παλι…….κριμα.

  6. κΚιαρη, ο κ Νικηταρας, προσφώνηση τον κ Κυρίτση, αν και προηγήθηκε στο βήμα! Γιατί δεν το σχολιάζεις! Ή μήπως η θέση του ήταν στην δεύτερη σειρά!! Ο κ Νικηταρας πήγε στα εγκαίνια του Λυκείου και διαφημιζε την ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του 7ου! Στα πλαίσια της συνενεσης κ της συνεργασίας που ευαγγελιζεται, για να μην Αναγνωριση τη δουλειά της προηγούμενης Δημοτικής αρχής προφανώς!! Ο δε διευθυντής του σχολείου ευχαρίστησε την νέα δημοτική αρχή, για τις εξαγγελίες του Δημάρχου, αλλά όχι την δημοτική αρχή Κυριτση που του παραχώρησε έτοιμο το σχολείο!! Αυτά τα λίγα κ αν χρειαστεί επανέρχομαι!!!

  7. στην Κω πάει χάθηκε η ενημέρωση. Ούτε τις απλές αστυνομικές ειδήσεις δεν γράφετε για κλοπές 500.000 ευρώ από σπίτι στελέχους της αυτοδιοίκησης. Έχει βουίξει η κοινωνία και εσείς κάνετε χατιράκια. Γι αυτό δε σας σέβετε κανένας.

  8. Η ΜΙΚΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΟ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟΝ ΘΕΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΚΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΤΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ. ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΛΑΖΟΝΑΣ ΑΥΤΑΡΕΣΚΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΣ, Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ.

  9. Αγαπητέ πολίτη ο κ Νικηταρας που προηγήθηκε στο Βήμα, που είναι υπέρ της συνεργασίας και της συνεναισης, που είναι τόσο καλός και δημοκρατική γιατί δεν προσφώνησε τον πρώην δήμαρχο!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.