ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Μεγάλο ενδιαφέρον στην ομιλία του καθηγητή Ιωάννη Μάζη στο ΔΙΙΚω | Υδρογονάνθρακες, παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, η έλλειψη αποφασιστικών κυβερνήσεων και ο Ελληνισμός σήμερα

17
3856

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η ομιλία του καθηγητή Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Μάζη απόψε στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω με θέμα “η έρευνα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο . Γεωπολιτική ανάλυση των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου”.

Την ομιλία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς, ο Έπαρχος Κω Γ. Καμπανής, ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Ε. Θεοδώρου, οι αντιδήμαρχοι Π. Αβρίθης, Σ. Καμπουράκης, Σ. Βλάχου και Γ. Κασσιώτη, ο Εντεταλμένος Δημ. σύμβουλος Σ. Πης, η Περιφ. σύμβουλος Δ. Κασσιώτη, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Δ. Καπανδρίτης, η Καθηγήτρια του ΕΜΠ Τ. Μοροπούλου, ο καθηγητής Κ. Νικολαΐδης, ο πρ. Έπαρχος Β. Ξυπολυτάς, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πολλοί ενδιαφερόμενοι.

Την εκδήλωση άνοιξε αρχικά εκ μέρους του ΔΣ του ΔΙΙΚ η κ. Μαρία Φρατζή και ακολούθως  ο Πρόεδρος της ΜΕ του ΤΕΕ Κω, Γ. Χρυσουλάκης, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Κω και ο Έπαρχος Κω.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Αντώνης Γιαννικουρής καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους εκ μέρους του ΤΕΕ Δωδ/σου και παρουσίασε τον καθηγητή Ιωάννη Μάζη.

Ο κ. Ιωάννης Μάζης είναι καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την Οικονομική Γεωγραφία και Γεωπολιτική Θεωρία
Σε μια μακροσκελέστατη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του (κράτησε σχεδόν 2,5 ώρες με τη συζήτηση που ακολούθησε) ο κ. Μάζης παρουσίασε επί χάρτου με βάση το υπόδειγμα του Ν. J. Spykman για τη γεωπολιτική των παγκόσμιων ανταγωνισμών, όπου ο νεοψυχροπολεμικού τύπου ανταγωνισμός των δύο βασικών πόλων της διεθνούς ισχύος, της Μόσχας και της Ουάσιγκτον, θέτει σε αποσταθεροποιητική δυναμική το γεωπολιτικό σύμπλοκο της Μεσογείου, με κύρια εστία τα δυτικά Βαλκάνια. Η ιδεολογική διαφορά στην περίπτωση αυτή έγκειται στην κοσμοπολίτικη και ακραίως νεοφιλελεύθερη Δυτική προσέγγιση και την εθνοταυτοτική συντηρητική προσέγγιση της Ανατολής, με προεξάρχοντα πόλο την Μόσχα. Η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο να αποτελεί την τομή των δύο ασταθών υποσυστημάτων του μεσογειακού γεωπολιτικού συμπλόκου: Του υποσυστήματος των Βαλκανίων και του υποσυστήματος Τουρκίας-Εγγύς Ανατολής.

«Δυστυχώς είμαστε εμείς  ένα από  σημεία που είναι ύποπτα για θραύση του δακτυλίου γης που κλείνει τη Ρωσία μακριά από τα θερμά νερά . Είναι αυτό που ονομάζω δίαυλο Δαρδανελίων -Αιγαίου τον οποίο θέλουν από  καιρό να τον κάνουν …διεθνή αφού δημιουργηθεί πρώτα ένα θερμό ή μια αλυσίδα θερμών (επεισοδίων;) στην περιοχή. Εδώ στοχεύουν.Αν πέσει η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ  τότε θα έχει έδαφος η Ρωσία στην περιοχή. Αυτό δεν το θέλουμε», τόνισε ο κ. Μάζης .

Ο καθηγητής αναφέρθηκε  και στον τρόπο που κινούνται γεωστρατηγικά μεγάλα κράτη όπως η Κίνα που θέλει να συνδεθεί με τη Γερμανία μέσω του λιμένα της Θεσσαλονίκης.

Στη διαμόρφωση της Ελληνικής ΑΟΖ στο Αιγαίο κομβικό ρόλο τόνισε ότι έχει το νησιωτικό σύμπλεγμα της Στρογγύλης και της Μεγίστης (Καστελλόριζο) καθότι η συμπερίληψη του ή μη, έχει τεράστιες επιπτώσεις στην χάραξη των συνόρων της ΑΟΖ. Με άλλα λόγια η επήρεια του Καστελλόριζου είναι καθοριστική στην χάραξη της Ελληνικής ΑΟΖ. Με την συμμετοχή του Καστελλόριζου η Ελληνική ΑΟΖ επεκτείνεται νοτιοανατολικά σε τέτοιο σημείο όπου για ένα ικανό διάστημα εφάπτεται με αυτή της Κύπρου, ενώ σε περίπτωση μη συμμετοχής, το εύρος της Ελληνικής ΑΟΖ περιορίζεται σημαντικά και επιτρέπει στην Τουρκία να ισχυροποιεί τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Η Τουρκία όλα τα χρόνια επιδιώκει την διάκριση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου διότι θέλει να απομονώσει το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά. Στόχος της Τουρκίας είναι να αποδείξει ότι το Καστελλόριζο και τα γύρω νησάκια του, αποτελούν «νησιά από τη λάθος μεριά της μέσης γραμμής». Τα νησιά αυτά έχουν περιορισμένη επήρεια κατά τη χάραξη της μέσης γραμμής. Εάν το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου απομονωθεί από τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, θα εμφανίζεται ως μια μικρή συστάδα νησιών που βρίσκονται αντιμέτωπες με το υπερπολλαπλάσιο εύρος των τουρκικών ακτών, ενώ παράλληλα είναι σχεδόν προσκολλημένες πάνω τους. Το μικρό μήκος των ακτών του ελληνικού νησιωτικού συμπλέγματος θα βρίσκεται σε δυσαναλογία με τις θαλάσσιες περιοχές που θα του αποδοθούν με τη μέθοδο της μέσης γραμμής, εν συγκρίσει με τις τουρκικές ακτές και τις δικές τους θαλάσσιες περιοχές. Επομένως, η Τουρκία θα ζητήσει να αποδοθεί στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου μόνον αιγιαλίτιδα ζώνη (μάλλον 12 μιλίων, διότι το Καστελλόριζο δεν είναι στο Αιγαίο, όπου -κατά την Τουρκία -ισχύουν ειδικές περιστάσεις, αλλά στη Μεσόγειο, όπου ήδη η Τουρκία έχει κηρύξει αιγιαλίτιδα ζώνη 12 μιλίων). Δεν θα έχει δικαίωμα ούτε για υφαλοκρηπίδα ούτε για ΑΟΖ.

Στην συνέχεια ο κ. Μάζης αναφέρθηκε στον ορισμό των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου.

«Η Κύπρος έχει χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων. Κάθε παράκτιο κράτος έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών πηγών της υφαλοκρηπίδος.  Δεν χρειάζεται ιδιαιτέρα νομική πράξη για να υπάρξουν και να  διεκδικηθούν αυτά. Η ανακήρυξη καθιέρωση θαλάσσιας ζώνης αποτελεί μονομερή πράξη κυριαρχίας κάθε παρακτίου κράτους. Άλλο η ανακήρυξη και άλλο η οριοθέτηση. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την οριοθέτηση της  ΑΟΖ που διαθέτει η  Ελλάδα, με  αφορμή και τις συζητήσεις  ο κ. Μάζης  αναφέρθηκε σε ομιλία που είχε γίνει παλαιότερα όπου είχε  πει το εξής:

“Μονομερώς γίνεται η οριοθέτηση της ΑΟΖ. Στη συνέχεια στέλνονται τα στοιχεία στον ΟΗΕ για να ενημερωθούν οι άλλες παράκτιες χώρες που ενδιαφέρονται και μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα  προσέρχονται,  αν είναι πολιτισμένες σε διάλογο, για να γίνει οριοθέτηση. Σε περίπτωση διαφωνίας θα πρέπει να υπογραφεί συνυποσχετικό και να λυθεί το θέμα σε ένα από τα δύο διεθνή δικαστήρια ( Χάγη και Αμβούργο που ειδικεύεται στο δίκαιο της θάλασσας)”.

Μάλιστα κ. Μάζης αναφέρθηκε σε σχετικό διάλογο που είχε με τον συνάδελφό του καθηγητή  κ. Ροζάκη λέγοντάς του ότι: «Διεθνές Δίκαιο καλείται το εθνικό μας συμφέρον εφοδιασμένο με στρατό ναυτικό και αεροπορία» θέλοντας να καταστήσει σαφές τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένα τόσο σοβαρό θέμα καταλήγει στα Διεθνή Δικαστήρια.

Σε ότι αφορά την Τουρκική προβολή ισχύος στη Κύπρο τόνισε, ότι οι υμνητές του διεθνούς δικαίου και στην Ελλάδα, θα πρέπει να θυμηθούν πως ΑΟΖ έχουν μία και όχι δύο όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα κράτη και τέτοιο στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι το 12% που εκπροσωπεί ο Ακιντζί , στο όνομα των οποίων η Τουρκία δηλώνει εγγυήτρια δύναμη των δικαιωμάτων τους και των δικών της . Ο Ιωάννης Μάζης υπενθύμισε πως αν χαθεί η κρατική υπόσταση της Κύπρου, τότε οι ορέξεις της Τουρκίας και όχι μόνο για τα ενεργειακά, δεν θα αφορούν μόνο το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, αλλά θα φτάνουν με τετελεσμένα , μέχρι την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη για δικαιώματα και νότια της Κρήτης.

Στο θέμα της Κύπρου, παρουσιάζοντας  σχετικό χάρτη τόνισε  ότι η  μεγαλόνησος  ανακήρυξε και τη ζώνη των 24 μιλίων.

Τον συγκεκριμένο χάρτη όπως είπε  (τον δικό του, αφού το Ελληνικό Υπ. Εξωτερικών δεν ασχολείται με αυτά) χρησιμοποίησε και το Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, σε αντιπαραβολή με το χάρτη του ναυάρχου Τζιχάντ Γιακσί .

Ο καθηγητής έδειξε στο χάρτη   το σημείο που φθάνει η επιρροή της ΑΟΖ της Τουρκίας για να υπογραμμίσει την  τεράστια σημασία που έχει το σύμπλεγμα του Καστελορίζου  και ιδιαιτέρως, η Στρογγύλη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αντί να στέλνουμε το ΣΔΟΕ για ελέγχους θα έπρεπε να ενισχύουμε χρηματικά τους ακρίτες που παραμένουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους σε αυτά τα νησιά λόγω της ιδιαίτερης εθνικής σημασίας που έχουν.

Σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας ο κ. Μάζης δήλωσε πως δεν έχει αποτέλεσμα η θεωρία του κατευνασμού.

Θύμισε τότε που οι Τούρκοι με το πρόσχημα των ερευνών, αμφισβήτησαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα δύο φορές μέσα σε δέκα χρόνια. Πρώτα το 1976 με το ωκεανογραφικό Χόρα και άλλη μια το 1987 με την έξοδο του Σισμίκ στο Αιγαίο. Ήταν οι δύο κρίσεις που έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου

Ιδιαίτερα τόνισε την αποφασιστικότητα που επέδειξε το ’87 ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου με την εντολή που έδωσε να βυθιστεί σκάφος της γειτονικής Τουρκίας και την οποία εξέλαβαν σοβαρά υπόψη Αμερικανοί και Τούρκοι (οι οποίοι και «τα μέζεψαν κι έφυγαν»)

Παρουσίασε επίσης το σημείο που η  ΑΟΖ της Ελλάδος γειτνιάζει με αυτή της Κύπρου γεγονός που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην Τουρκία .

«Η ΑΟΖ είναι ουσιαστικά σε ότι αφορά το βυθό και υποθαλάσσιο χώρο ότι και η υφαλοκρηπίδα. Αλλά έχει και κάποια  άλλα χαρακτηριστικά. Τη θαλάσσια υγρή στήλη όπως την αποκαλούν,  στο Δίκαιο πάνω από το βυθό. Εκεί ο κάτοχος της ΑΟΖ έχει αποκλειστικά δικαιώματα αλιείας, εκμεταλλεύσεως  της χλωρίδας, πανίδας και έρευνας και τους υπερκειμένους της επιφανείας της θαλάσσης της ΑΟΖ ανέμους. Τα ύδατα που ξεπερνούν την γειτνιάζουσα ζώνη του οποιουδήποτε παρακτίου κράτους είναι διεθνή. Εκεί δεν έχουν κανένα κυριαρχικά δικαίωμα» , υπογράμμισε ο κ. Μάζης.

Χρησιμοποιώντας τον χάρτη που δημιουργήθηκε με μεγάλη ακρίβεια και αποτυπώνει τα πάντα ο καθηγητής αναφέρθηκε και στα υποβρύχια όπως είπε όρη  «Αναξίμανδρο» «Αναξιμένη» και « Αναξαγόρα».

«Τα υποθαλάσσια όρη που σας περιέγραψα  έχουν τα λεγόμενα ηφαίστεια ιλύος. Από αυτά προκύπτουν ιδρίτες μεθανίου δηλαδή καθαρή ενέργεια που ψύχεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες  και βγαίνει από τα ηφαίστεια».

Περιέγραψε στο χάρτη  τα σημεία όπου υπάρχει όπως είπε άφθονη και καθαρή ενέργεια με τους υδρίτες μεθανίου σε μέγεθος ανθρώπινης γροθιάς (όπως τους έδειξε σε φωτογραφία). Οι υδρίτες μεθανίου θα αποτελέσουν κατά πάσα πιθανότητα τον πρωταγωνιστικό ενεργειακό πόρο του πλανήτη την επόμενη εικοσαετία. Έχουν λάβει εξαιρετικής προσοχής τόσο από πολιτικής όσο και από επιστημονικής άποψης, σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της αναγνώρισης των τεράστιων όγκων μεθανίου που βρίσκονται σε αυτά τα αποθέματα και αποτελούν σημαντικό τμήμα του παγκόσμιου ισοζυγίου μεθανίου και ίσως μελλοντικά μία ανεξάντλητη πηγή φυσικού αερίου.

Από το χάρτη  φαίνεται πάντως ξεκάθαρα η επιρροή του Καστελόριζου γεγονός που ενοχλεί ιδιαιτέρως την Τουρκία.

Που εκτείνονται οι ΑΟΖ των παρακτίων κρατών

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα όρια που μπορεί να έχουν  οι ΑΟΖ των παρακτίων  κρατών.

«Η ΑΟΖ ενός παρακτίου  κράτους ξεκινάει μετά από τα χωρικά ύδατα  και προχωράει μέχρι 200 ναυτικά μίλια και αν το επιτρέπει η γεωμορφολογία και άλλα 100. Αυτά όμως  δεν αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστηρίζει πως τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα  γιατί ανήκουν …στην τεκτονική πλάκα της Μικράς Ασίας. Αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο Διεθνές Δίκαιο. Αυτό είναι το επιχείρημα του κ. Ερντοαν και των προκατόχων του.».

Κάνοντας χρήση άλλου  χάρτη ο κ. Μάζης θέλησε να δείξει τα όρια  που καταλήγουν τα υπό κατοχή της Τουρκίας εδάφη στην Κύπρο και αυτά  της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Από την απόληξη αυτών ξεκινάει μια διάστικτη  γραμμή η οποία είναι μια άκρως μετριοπαθής τουρκική προσέγγιση για την  ΑΟΖ  του τμήματος που  κατέχουν στην Κύπρο», τόνισε.

«Η Τουρκία τι ήθελε με την εισβολή; Γιατί είναι ακόμη τα στρατεύματα της γειτονικής χώρας εκεί;» αναρωτήθηκε ο καθηγητής θέλοντας να δείξει τα κίνητρα που είχε η Τουρκία με την εισβολή στην Κύπρο.

Μίλησε ο κ. Μάζης και για το επιχείρημα της γειτονικής χώρας  σε ότι αφορά  …μοίρασμα των ΑΟΖ.

«Για να μοιράσουμε όμως τις ΑΟΖ  πρέπει σιωπηρά να δεχθούμε ότι αναγνωρίζουμε την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου.  Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες έχουν τα κράτη. Η αναγνώριση  όμως της ΑΟΖ εκεί όμως σημαίνει ταυτόχρονα και αναγνώριση του τμήματος που κατέχουν οι Τούρκοι στην Κύπρο», τόνισε ο κ. Μάζης.

Με τη χρήση άλλου  χάρτη περιέγραψε τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η Τουρκία την ΑΟΖ  στην ανατολική Μεσόγειο μη αναγνωρίζοντας διόλου την ύπαρξη και  τα δικαιώματα της Κύπρου.

«Η Τουρκία αναγνωρίζει μόνο τα δικαιώματα του τμήματος που κατέχει στη βόρεια Κύπρο. Η θεωρία τους είναι πως τα νησιά μεταξύ των οποίων και η Κύπρος δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα . Έχουν στείλει το δικό τους χάρτη με τις συντεταγμένες στον ΟΗΕ .  Αυτά που υποστηρίζει η γειτονική χώρα δεν έχουν ισχύ. Δημιουργούν όμως ένα κλίμα».

«Βάση του Διεθνούς Δικαίου τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ  δεν αναιρούνται από τη διακήρυξη  αξιώσεων από άλλο κράτος  . Δεν αρκεί η   διακήρυξη για να  αναιρεθούν τα δικαιώματα της μεγαλονήσου. Ακόμη και η έγερση αμφισβητήσεως  εκ μέρους άλλου κράτους  απαιτεί, ότι αυτό υποβάλλει νόμιμη και  βάσιμη αξίωσης επί της περιοχής στα διεθνή δικαιοδοτικά  όργανα. Δεν πάει όμως η Τουρκία εκεί . Αβάσιμες, αντιθετικές  αξιώσεις δεν στερούν ένα παράκτιο κράτος των δικαιωμάτων του με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ούτε επιτάσσουν την παύση ασκήσεως στον εν λόγω δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννης Μάζης.

Ο καθηγητής τόνισε πως επειδή η Τουρκία διαθέτει μεγαλύτερη ακτογραμμή από την Κύπρο δεν σημαίνει ότι πρέπει  να της αποδοθεί μεγαλύτερος χώρος από αυτό που προκύπτει από την εφαρμογή της μέσης γραμμής.

Τόνισε επίσης το παράδοξο να έρχονται Έλληνες υπουργοί εξωτερικών (Κατρούγκαλος) και να λένε ανοησίες και να υποστηρίζουν στην ουσία τη γειτονική χώρα. Έπρεπε να κρατήσουν τις απόψεις αυτές για τον εαυτό τους», τόνισε ο καθηγητής για  να στηλιτεύσει τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης που κόντεψαν να φέρουν την Ελλάδα σε αδιέξοδο.

Ακόμα και να τα πιστεύουν αυτά που λένε, δεν θα έπρεπε να τα λένε δημόσια, τόνισε.

Καυτηρίασε επίσης σε δύο σημεία της ομιλίας του την δήλωση Δωδεκανήσου Βουλευτή («δεν θυμάμαι ούτε το όνομά του») που μίλησε για αντίστοιχη συμφωνία των Πρεσπών με την Τουρκία…

Ιδιαίτερη κρίτικη άσκησε για τη συνθήκη των Πρεσπών και τους χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων. «Δεν βρίσκεται μια κυβέρνηση να αποφασίσει την προσφυγή με νομικά μέσα για την ακύρωσή της καθώς στο κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρεται ρητώς ότι: «Το Δεύτερο Μέρος (Σ.Σ.: ΠΓΔΜ) θα ολοκληρώσει in toto τις συνταγματικές τροποποιήσεις έως το τέλος του 2018». Η ρήτρα αυτή, όμως, δεν ικανοποιήθη διότι το έτος 2018 παρήλθε άπρακτον ως προς την πλήρωση του συγκεκριμένου όρου, μη έχον εισέτι ολοκληρώσει και κυρώσει το μέρος των συνταγματικών αλλαγών που απαιτεί η Συμφωνία. Βάσει της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών (Μέρος V Ακυρότης, Λήξις και Αναστολή της Εφαρμογής των Συνθηκών) εμπίπτει ακριβώς εις την περίπτωση της «Λήξεως» της ισχύος της διαδικασίας κυρώσεως της Συμφωνίας».

Η ύπαρξη και δημιουργία των Σκοπίων κινείται εις απολύτως αντίθετον τροχιάν από τα οριζόμενα από τη Συνθήκη Βουκουρεστίου 1913 κι ας έλεγε τα διάφορα βαρύγδουπα ο φίλος μου ο Ν. Κοτζιάς, τόνισε χαρακτηριστικά. Εκ της Συνθήκης του Βουκουρεστίου του 1913, αλλά και άλλων ιστορικών γεγονότων, ουδαμώς προκύπτει η ύπαρξη κρατικής οντότητος μεταξύ των ελληνοσερβικών συνόρων υπό την επωνυμίαν «Μακεδονία». Εξάλλου, η σταλινο-τιτοϊκή πολιτική ήταν εκείνη που την εδημιούργησε αλλά ας μη μακρυγορούμε για πράγματα τα οποία είναι γνωστά τοις πάσι.

Απώτερος στόχος; «Να εκμεταλλευτούν μια ανεξαρτητοποιημένη Μακεδονία, τη Βόρεια Μακεδονία, την ελληνική Νότια Μακεδονία και τη βουλγαρική Μακεδονία του Πιρίν, για να ελέγχουν τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» προς το λιμάνι του Ρότερνταμ (σύνδεση με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί και ύστερα, με το ποτάμιο δίκτυο Αξιός — Μοράβας — Δούναβης).

Γιατί σώνει και καλά έπρεπε να αποκτήσουν πρόσβαση στη θάλασσα ως περίκλειστο κράτος από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και όχι από κάποιο λιμάνι της Αλβανίας, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε τέλος και η αναφορά του στο μεταναστευτικό ξεκαθαρίζοντας αρχικά τη διαφορά του πρόσφυγα με τον παράνομο μετανάστη. Ο πρόσφυγας είναι αυτός που στην πατρίδα του κινδυνεύει και πηγαίνει στην πρώτη ασφαλή χώρα. Από εκεί και πέρα, για να πάει σε μια άλλη χώρα θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τις αρχές για να πάρει άδεια και να μπει νόμιμα. Εάν δεν το κάνει, δεν είναι παράτυπος, όπως θέλουν να λένε («παράτυπος είμαι αν έρθω εδώ με μαγιό, ή με πυτζάμες…»), αλλά παράνομος μετανάστης –και είναι λάθος να αναφέρονται κάποιοι σε ‘παράτυπους’ μετανάστες.
Να μιλήσουμε για τον κ. Ερντογάν που απειλεί να ‘γεμίσει’ την Ευρώπη με μετανάστες. Αυτό και μόνο, δηλώνει συνενοχή και συνέργεια. Συνεπώς, το γνωρίζει και συνεργάζεται με τα κυκλώματα αυτά. Πού είναι η διεθνής ποινική δικαιοσύνη; Ενώ η Ευρώπη του δίνει συνεχώς χρήματα (τελευταία 3,5δις ευρώ) γιατί δεν φτιάχνει δομές στην Τουρκία όπου, οι πρόσφυγες θα ταυτοποιούνται και να εκδίδονται ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους το δικαιούνται και θα φεύγουν χωρίς να τους πετάνε στην θάλασσα;
Κι από την άλλη, ποιος είναι ο ρόλος των ΜΚΟ που παίρνουν τεράστιες χρηματοδοτήσεις; Οι ΜΚΟ με τόσα λεφτά που έχουν πάρει –όχι μόνον στην Ελλάδα- θα έπρεπε να έχουν αγοράσει από ένα διαμέρισμα σε κάθε πρόσφυγα (!) Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της αθλιότητας;
Επιπλέον, πώς ξεκίνησε αυτή η υπόθεση με το μεταναστευτικό; Ο Σύνδεσμος Γερμανών Βιομηχάνων ήθελε ένα εκατομμύριο φτηνά εργατικά χέρια, αλλά όχι οποιουσδήποτε. Τώρα, δεν θέλει άλλους. Τους θέλει λαθραία, να δουλεύουν λαθραία για να βγει ένα ποσό υπεραξίας για την γερμανική βιομηχανία που γνωρίζει ύφεση.
Τι γίνεται σήμερα όμως; Η άμεση λύση είναι να πάμε στην Ε.Ε. και να ζητήσουμε να δοθεί εντολή στα σκάφη της Frontex να σταματάμε τις ροές. Αυτή τη στιγμή η Frontex κάνει απλώς «μπανιστίρι», όπως είπε χαρακτηριστικά. Θα πρέπει όμως να σταματούν τις ροές εκεί που τους πηγαίνουν οι Τούρκοι δουλέμποροι, να τους αναλάβει η Frontex και το ΝΑΤΟ. Τα σκάφη του ΝΑΤΟ τι κάνουν εκεί; Γιατί δεν παρεμβαίνουν; Μπορούν όμως να το φορτώνουν και να τους πηγαίνουν πίσω. Επιπλέον πρέπει να απαιτηθεί από την Κομισιόν, να δώσει χρήματα στον Ερντογάν αλλά με την προϋπόθεση να φτιάξει δομές για τους πρόσφυγες τις οποίες θα στελεχώσει με υπαλλήλους των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

Αξιοσημείωτη τέλος και η συζήτηση που είχε με το κοινό, όπως και με τον κ. Ταξίαρχο σε ότι αφορά την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας αξιόμαχο επαγγελματικό στρατό ο οποίος θα μπορεί να παίρνει ενεργά μέρος σε διεθνείς αποστολές ως επίδειξη ισχύος και για ενίσχυση του διεθνούς διπλωματικού και αμυντικού της ρόλου.
Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο κ. Μάζης τόνισε την διαφορά του εθνικισμού με την αγάπη προς την πατρίδα (την οποία πολεμούν μέσω της θρησκείας και της επιχειρούμενης κατάργησης της ιστορικής μνήμης που είναι ο συνδετικός της κρίκος). Τόνισε ακόμη ότι ο Τσε Γκεβάρα «Πατρίδα ή θάνατος», όπως και ο Στάλιν με τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο, αγαπούσαν πολύ την πατρίδα τους σε αντίθεση με κάποιους αυτοαποκαλούμενους «μαρξιστές»…
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδ/σου Α. Γιαννικουρής επέδωσε στον κ. Μάζη αναμνηστική πλακέτα.

17 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Κάπτεν Ηλίας ο ΜΝΗΜΟΝΙΟφόρος οραματίστηκε, επιθυμούσε συνθήκη τύπου Πρεσπών για τα Δωδεκάνησα.... Έλεος Γιουσουφάκια...

  Ελπίζαμε σε αλλαγή πολιτικής με την δεξιά Νουδούλα του ΚΟΥΛΗ, όμως οι αδύναμοι στην Ελλάδα μας περισσεύουν… Μόνο ο Ανδρέας τόλμησε να κόψει τον τσαμπουκά του Τούρκου που για δεκαπέντε χρόνια σταμάτησε να γαβγίζει. ΤΩΡΑ τρώμε στην μούρη Κούλιδες και Τσιπράκια χωρίς τσίπα και ούμπαλα στην Τουρκική προκλητικότητα…

 2. Αν ήξερε ο Μαζης πόσοι συριζοπροδοτες της Μακεδονίας ήταν απο κατω απλα για δημόσιες σχέσης θα είχε κόψει…

 3. Οσο δεν καταλαβαίνουμε ότι ειμαστε σε πολεμο θα χειροτερευει η κατασταση.Επιτελους ξυπνατε.Μας περνουν το τοπο μας και τι ζωη μας σιγα σιγα και εσεις λετε ιστοριες για παιδακια και οικογενειες που υποφερουν.Φιλανθρωποι καθηστε να σας απαυτωσουν καντε και τα παιδια σας μετανάστες αλλα καποιοι δεν το θελουμε.Οι παπουδες μας πολεμισαν για να ειμαστε ελευθεροι και να καθορίζουμε τις ζωες μας μονοι μας και όχι καποιες ΜΚΟ να οικονομάνε από τι δυστοιχια καποιων και τη δικια μας.

 4. Καλα ο αλλος νομιζε ότι μοιραζουν θεσεις και εκει και πηγε;Ρε δεν εχει εκει τιποτα……το Νικηταρά να εχεις από κοντα πουλημενο κορμη.

 5. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΞΕΡΟΛΑΣ.ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΗΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ.
  ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ ΚΥΡΙΕ!!!

 6. ΝΑΙ ΡΕ ΦΙΛΑΡΑ ΝΑ ΣΕ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΕΣΕΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΎΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ. ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕΣ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ. ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΜΑΘΕΣ ΤΙ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ. ΛΕΓΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΚΥΝΕΡΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ

 7. «Τόνισε ακόμη ότι ο Τσε Γκεβάρα «Πατρίδα ή θάνατος», όπως και ο Στάλιν με τον μεγάλο πατριωτικό πόλεμο, αγαπούσαν πολύ την πατρίδα τους σε αντίθεση με κάποιους αυτοαποκαλούμενους «μαρξιστές»…»
  ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟ ΕΙΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΛΟΥΗΔΕΣ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΕΞΙΕΣ ΤΣΕΠΕΣ… Ε ΡΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΦΤΥΣΙΜΟ ΠΛΕΟΝ…

 8. Γιατί δεν σχολιάζεις και αυτά που είπε για τις ΜΚΟ?Ψέμματα είναι ?

  Επίσης σχολιάσε αυτό με τα κλιμάκια της ΣΔΟΕ σ ακριτικά νησιά,όπως Λειψοί,Αρκιοί,Στρογγύλη και τα μεγαλύτερα που αν σε αφήσει η ιδεοληψία που σε δέρνει θα παραδεχόσουν ότι ακόμα και Σεπτέμβρη ήταν κάποια αποκλεισμένα λόγω απαγορευτικών,προχθές δηλαδή.Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι λέγανε,αλλά γιατί προεξοφλείς ότι απέτυχε στην πρόβλεψη?Ποιος είναι ο χρονικός προσδιορισμός που για την κεφάλα σου έχει ….λήξει??

 9. Ο ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΦΑΓΕ ΓΙΑΥΤΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗ ΦΑΝΕ ΑΛΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ

 10. τελικα το aegeanews εγινε ο καλυτερος ψυχοθεραπευτης για καθε πικραμενο….ελατε…ελατε….πειτε τα βασανα σας…βγαλτε τα αποθυμενα σας…ελευθερα…περαστε…βρυστε…προσβαλετε….εν μπορει…ολο και καποιος θα σας διαβασει…αρρωστοι…

  • προφανως μιλας για τον εαυτο σου γιατι αλλιως δεν θα σε ένοιαζε τη γραφουν ουτε τα σχολια θα διαβαζες…περαστικα!

 11. Μονο για το ποσο θελει να ξαναρθει η χουντα δεν μας ειπε και τι ωραιο και φιλησυχο κρατος εχει φτιαξει το Ισραήλ. ότι θελαν να ακουσουν οι πατριωτες και οι μακεδονομαχοι της πλάκας τα ξεστομισε. Αν εχουν τέτοιους καθηγητες με κολημμένα μυαλά τα πανεπιστημια μας τότε πολύ καλά κάνουν και σπουδαζουν στο εξωτερικό τα παιδιά μας.

 12. Ο Καθηγητής κ. Μάζης μίλησε και για ένα ανύπαρκτο σε μας Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όταν στη γειτονική Τουρκία ένα τέτοιο καθορίζει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας αυτής. Ας το λάβουν σοβαρά αυτό οι ιθύνοντες και ας σπεύσουν να πράξουν ανάλογα.

 13. ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΓΙΑΤΙ ΗΡΘΕΣ 4ος ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ? ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΣΑΙ……ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΗΝ 5η ΘΕΣΗ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΠΑΡΩΜΕΝΗ………

 14. Διάβασα με προσοχή τα όσα είπε στην ομιλία του ο καθηγητής κύριος Μάζης. Η άποψη του κάθε κυρίου καθηγητή είναι σεβαστή και πρέπει να λέγεται. Είναι μια προσωπική άποψη που κατατίθεται στον μεγάλο και συνεχή διάλογο των επιστημόνων. Όμως είναι διαφορετική η επιστημονική θέση από την κριτική θέση και μάλιστα εναντίον κυβερνήσεων που είναι οι μόνες υπεύθυνες για την υλοποίηση θέσεων εθνικής πολιτικής. Γιατί το να λες ότι η ύπαρξη της κρατικής οντότητας των Σκοπίων ενισχύει τα οικονομικά συμφέροντα κάποιων κρατών είναι όντως επιστημονική υποκειμενική όμως θέση, από το να βρίζεις την Κυβέρνηση και τον κύριο Κοτζιά για την απόφαση τους στο όνομα Βόρεια Μακεδονία τον καθιστά πολιτικό. Ο κύριος Μάζης αγνοεί σκόπιμα ότι εδώ και είκοσι χρόνια 150 κράτη τα αναγνωρίζουν ως Μακεδονία και ξεχνά πάμπολλες φορές τον ρόλο του που σίγουρα δεν είναι πολιτικός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.