ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με συγκίνηση, κατάνυξη, μεγαλοπρέπεια και πολύ κόσμο ο Εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στις Χαϊχούτες | Η περιφορά της εικόνας του Αγίου παρουσία & του Δ. Κουσπακίδη

0
3834

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

 

Με λαμπρότητα, μεγαλοπρέπεια και επισημότητα ξεκίνησε απόψε ο καθιερωμένος διήμερος εορτασμός της μεγάλης εορτής στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στις Χαϊχούτες.

Ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής εψάλη χοροστατούντος του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, πλαισιωμένος από τον Γενικό Αρχιερατικό π. Ιωάννη και πολλούς ιερείς.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω Θ. Νικηταράς, ο Αντιδήμαρχος Π. Αβρίθης, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μ. Γιωργαλλής, ο Πρόεδρος Καρδάμαινας Ν. Πόγιας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευάγγελος Πιπέρης και πλήθος προσκυνητών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, αρχικά μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στον οποίο επίσης ευχήθηκε έτη πολλά μιας και το βαφτιστικό του όνομα είναι Δημήτριος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στο ιστορικό χωριό των Χαϊχούτων που ερήμωσε και στον προστάτη του Άγιο Δημήτριο, με την ελπίδα και την προοπτική κάποια στιγμή να ξανακατοικηθεί.

ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Άγιο Δημήτριο οποίος τα είχε όλα στη ζωή: αξίωμα, θα λέγαμε σήμερα ότι είχε το βαθμό του Ταξιάρχου δόξα, ομορφιά, γενναιότητα κι όμως …

Όμως όταν ήρθε η ώρα να διαλέξει ανάμεσα στα μικρά και γήινα προτίμησε την αιωνιότητα. Προτίμησε να αφήσει όλα τα υπόλοιπα που για τον κόσμο θεωρούνται σημαντικά και να ακολουθήσει την ελευθερία της καρδιάς του και τα πραγματικά μεγάλα.

«Αξίζει κανείς να χάσει θυσιάζοντας τις μικρές χαρές για τις μεγάλες και τις μικρές δόξες για τις μεγάλες».

«Κοιτάξτε πως φέρθηκε ο Άγιος Δημήτριος στην περιοχή των Χαϊχουτών, το κράτησε ζωντανό με τις πνοές και τις μνήμες των ανθρώπων που έζησαν εδώ, παρά το γεγονός ότι δεν έμεινε κανείς κάτοικος με την προοπτική να ξαναζωντανέψει κάποτε»,

Αναφέρθηκε επίσης με συγκίνηση στην ιστορική αυτή ενορία την οποία επισκεπτόταν συχνά όταν ήταν έφεδρος αξιωματικός στην Ευαγγελίστρια και πως κατά τύχη μόλις ήρθε ως Δεσπότης βρήκε στο συρτάρι της Μητροπόλεως το έγγραφο κατάργησής της ενορίας που είχε ετοιμαστεί(ακολουθώντας την κατάργηση του συνοικισμού από την πολιτεία), αλλά ευτυχώς δεν πρόλαβαν να το στείλουν, οπότε το βρήκε ο ίδιος και το έσκισε.

Επίσης, ζήτησε από τον Δήμαρχο και τις σημερινές αρχές να προσέξουν ιδιαίτερα το δρόμο αυτό που έφτιαξε η πρώην Έπαρχος η κ. Κυπραίου προσθέτοντας ότι την μνημονεύει συνέχεια για το έργο της αυτό.

Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους Ιερείς, τους ιεροψάλτες που απέδωσαν πολύ όμορφα τους ύμνους υπό την διεύθυνση του κ. Ανδρέου, και ιδιαίτερα την εκκλησιαστική επιτροπή και τον π. Σακελλάρη για το έργο τους σε αυτή την ενορία.

Η εκκλησιαστική επιτροπή μάλιστα τόσο μετά το πέρας του εσπερινού πρόσφερε παραδοσιακά κεράσματα στους πολυάριθμους προσκυνητές.

Ο Σεβασμιώτατος θα διανυκτερεύσει στις Χαϊχούτες και το πρωί τέλεσε με μεγαλοπρέπεια την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία λέγοντας πως είναι ιερό χρέος όλων μας να παρευρισκόμαστε όποτε λειτουργεί ο Ιερός αυτός Ναός. Παρόντες στη Θεία λειτουργία ήταν μεταξύ άλλων ο πρ. Βουλευτής Η. Καματερός, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μ. Γιωργαλλής και ο αγαπητός συντοπίτης μας πρωτοχορευτής Δημήτρης Κουσπακιδης ο οποίος ήρθε μόλις από την Αυστραλία με τον Σεβασμιώτατο και όλους τους συμπατριώτες να τον καλωσορίζουν.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ