ΝΜ: Πολιτικό μνημόσυνο στην μνήμη του Νίκου Φερρού -΄΄Είναι ευθύνη δική σας, των πολιτικών εκπροσώπων της κοινωνίας μας, η αλλαγή!’’

2
605

ΘΕΜΑ:  πολιτικό μνημόσυνο στην μνήμη του Νίκου Φερρού

:΄΄Είναι ευθύνη δική σας, των πολιτικών εκπροσώπων της κοινωνίας μας, η αλλαγή!’’

Α. Δεν συνηθίζεται ‘’στα καθ ημάς’’ το πολιτικό μνημόσυνο ακόμη και για κατ εξοχήν πολιτικά πρόσωπα. Αρκούμαστε στην μνήμη της προσωπικής απώλειας και του θρησκευτικού περιτυλίγματος. Νιώθουμε την ανάγκη ενός πολιτικού σημειώματος στην μνήμη του Ν. Φερρού που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ‘’σιωπή’’ του. Ήταν ακόμη παρών στην συζήτηση του προϋπολογισμού του 2019 παρά την προδιαγεγραμμένη σύντομη δύση, που τη ανέμενε στωικά! Θεωρούσε χρέος του μέχρι τέλους να δώσει αυτό που έδινε κάθε χρόνο στον Δήμο μας: ‘’μια συμπαγή και καλά θεμελιωμένη εκδοχή των λογιστικών φύλλων του προϋπολογισμού’’! Πάνω στις κουβέντες μας στέκονταν τα κριτικά μας σημειώματα μιας 15-ετίας της Συμπαράταξης Ελπίδας. ‘’συγχέετε το οικονομικό με την πολιτική’’ μας έλεγε. ‘’Όταν μιλούμε  καταθέτοντας έγγραφα την γνώμη μας στο δημοτικό συμβούλιο απευθυνόμαστε σε πολιτικά πρόσωπα’’ αντιτείναμε. ‘’ μας αδικείτε στον επιμερισμό των ευθυνών!’ έκλεινε.

Β. Έτσι συνεχίστηκε ένας διάλογος που μας έφερε πολύ κοντά σαν συμπολίτες και κυρίως μας γείωσε στην πραγματικότητα των δημοτικών οικονομικών. Εκείνος φρόντιζε με λογιστικά φύλλα συμπληρωμένα με διαγράμματα, μαθηματικές σχέσεις, στατιστικούς δείκτες και διαγράμματα ροής των δεικτών να μας οδηγεί σιωπηλά στον εντοπισμό του λάθους στην οικονομική διαχείριση του Δημου μας με διαχρονικούς όρους. Είχε δημιουργήσει ένα ολόκληρο προσωπικό αρχείο με παρατηρήσεις και συμπεράσματα για τα δημοτικά πράγματα πέραν αυτών που περνούσαν μέσα από το επίσημο λογιστικό αρχείο  του Δημου και συζητιόνταν στο δημοτικό συμβούλιο. Όταν για ένα διάστημα βρεθήκαμε στη θέση του προεδρείου του συζητήσαμε την έκδοση του υλικού. Το ζητήσαμε επιμόνως όχι τόσο για το ότι εκεί ήμασταν περιστασιακά αλλά γιατί δεν υπήρχε η κριτική αξιολόγηση της συνεισφοράς αυτού του ανθρώπου στα οικονομικά του Δημου Κω! Τα τυπικά ευχαριστήρια και οι ανέξοδες κορώνες για την μεγάλη συνεισφορά των υπαλλήλων κλπ που ακούμε κάθε χρόνο,  δεν είναι προϊόν πραγματικής αξιολόγησης και προώθησης νεωτεριστικών διαδικασιών!  Είναι κούφια λόγια για το ‘’θεαθήναι’’. Δυστυχώς!

Γ. Στο τέλος του 2019 με αφορμή την συζήτηση προϋπολογισμού 2020 σχολιάσαμε (28-12-2020) ότι: ‘’Δυστυχώς φέτος έλειπαν τα διαγράμματα και οι αριθμητικοί δείκτες των οικονομικών μεγεθών και οι ακριβείς απαντήσεις του στα ερωτήματα των συμβούλων! και συμπληρώναμε:  ‘’Για χρόνια παρακαλούσαμε τον Ν.Φ. να εκδώσουμε το αρχείο του σε ένα βιβλίο που θα παρουσίαζε την διαχρονική πορεία των δημοτικών οικονομικών από το 1980 μέχρι σήμερα. ‘’Όταν βγω στην σύνταξη’’ μας έλεγε. Προφανώς από την υπαλληλική ευσυνειδησία του να μην εκθέσει τους πολιτικούς του προϊσταμένους!’’

Δ. Η εκτίμηση μας ήταν ότι μια συνολική παρουσίαση της πορείας των οικονομικών μεγεθών του δημοτικού προϋπολογισμού στηριγμένη στη δουλειά του Ν. Φερρού θα αποδείκνυε αδυναμίες, λάθη, ανεπάρκειες αλλά και το βάλτωνα στον οικονομισμό και τις πελατειακές λογικές μιας ολόκληρης εποχής!  Τι άλλο είναι τα χρέη παρελθόντων ετών που πάγια αποτελούν το 1/3 του ετήσιου προϋπολογισμού; Η συγκριτική παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών του δημοτικού προϋπολογισμού  με τα στοιχεία της αύξησης του παραγόμενου τοπικού πλούτου μέσα από τα δημοσιευμένα στοιχεια απολογισμών των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, θα αποδείκνυε αριθμητικά την τεράστια υστέρηση και την απουσία του Δήμου μας από την διεκδίκηση μέρους  της αύξηση του παραγόμενου τοπικού πλούτου!

Τι άλλο  αποδεικνύει  το στάγγωμα και οι μηδενικές αυξήσεις εισροών στον δημ προϋπολογισμό μέσω του ‘’παγώματος των τελών’’ και της απουσίας του Δημου από ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων απόδοσης ΔΗΦΟΔΩ,  τελών παρεπιδημούντων και εκδιδομένων λογαριασμών, μη αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας κλπ. που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση της στασιμότητας της δημοτικής μηχανής, στην γήρανσης των υποδομών και στην τεράστια επιβάρυνση των φυσικών πόρων του νησιού μας που είναι στο έλεος των επιχειρηματικών δράσεων.

Ε. Όλα αυτά τα χρόνια από το 1981 και δω που η Κως πέρασε σε υψηλούς αναπτυξιακούς (καπιταλιστικούς) ρυθμούς οι δημοτικές αρχές περιόρισαν την πολιτική τους παρουσία στην διαχείριση με ποσοτικούς και πελατειακούς όρους. Ταύτισαν την τοπική πολιτική με την ποσοτική λογική! (άσφαλτος, μπετόν, έργα, χτύπημα στην πλάτη)! αγνοώντας την ανάγκη του της ποιοτικής διαχείρισης! Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα μας. Νίκος Φερρού κλείνει την συζήτηση μας:΄΄Είναι ευθύνη δική σας, των πολιτικών εκπροσώπων της κοινωνίας μας η αλλαγή!’’ Σε θυμόμαστε Νίκο!

Ν. Μυλωνάς

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. … Είναι δυσκολότερο κύριε Μυλωνά, να παραχαράσσετε την ιστορία όταν υπάρχουν ζώσες μνήμες. Και σίγουρα δεν τιμάτε τον αναφερόμενο έτσι.

  2. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 125% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2014 3.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΕΙΝΑΙ 8.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 125%!! ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, ΑΒΙΚΩ,ΑΜΙΑΝΤΟΣ, LIDL,TUI ,τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.εδωσαν 1.000.000 ευρω απο τα ταμεια του δημου σε μεγαλοξενοδοχο 20 Ι
    για τα ερειπια πισω απο την δεη!!!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ