ΘΛΙΨΗ: «Έφυγε» από τη ζωή χθες ο εκπαιδευτικός συγγραφέας & επίτιμο μέλος του ΦΙΛΗΤΑ Μιχάλης Ε. Σκανδαλίδης

2
3832

Απεβίωσε χθες 4 Ιανουαρίου 2017 στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, ύστερα από ολιγοήμερη ασθένεια, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Μιχάλης Ε. Σκανδαλίδης.
Άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο, κυρίως σε θέματα γλωσσολογίας, λαογραφίας και ιστορίας των Δωδεκανήσων, έργο το οποίο αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει το Σάββατο 7 Ιανουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο του Ταξιάρχη.

Ο Πνευματικός Όμιλος Κώων ο ΦΙΛΗΤΑΣ πρόλαβε ευτυχώς και τον τίμησε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε για τους αδερφούς Σκανδαλίδη και το έργο τους, στην Πνευματική Εστία Κω.

ΒΙΝΤΕΟ η ομιλία του τιμηθέντος  Μιχάλη Σκανδαλίδη και το ρεπορτάζ  από την σχετική εκδήλωση:

 

Για το σπουδαίο και πολυσύνθετο συγγραφικό έργο των Μιχάλη και Κώστα Ε. Σκανδαλίδη μίλησαν ο Πρόεδρος του ΦΙΛΗΤΑ Κ. Ιωάννου,  η συγγραφέας Μ. Τουλαντά – Παρισίδου και το μέλος του ΦΙΛΗΤΑ Ν. Τλε. Ενώ, το πλούσιο βιογραφικό τους ανέγνωσαν ο Θ. Διακογιάννης και ο Λ. Χατζηνικολάου.

Αναγνώσθηκε το πρακτικό της απόφασης του ΔΣ του ΦΙΛΗΤΑ και ακολούθησε η απονομή των αναμνηστικών διπλωμάτων από τον βουλευτή και εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής κ. Γάκη, τον Σεβασμιώτατο κ. Ναθαναήλ, τον δήμαρχο Γ. Κυρίτση και τον Πρόεδρο του ΦΙΛΗΤΑ Κ. Ιωάννου (φωτό).

Τέλος, ιδιαίτερα μεστό, λιτό, περιεκτικό και συγκινητικό ήταν το κλείσιμο από τα δύο τιμώμενα πρόσωπα. Με τον Μ. Σκανδαλίδη να εκφράζει τις ευχαριστίες του για την τιμητική αυτή διάκριση από τον ΦΙΛΗΤΑ, τονίζοντας τη σημαντική πρωτοβουλία έκδοσης από τον όμιλο του «λεξιλογίου των Κωακών ιδιωμάτων» του Ιάκωβου Ζαρράφτη. Ανακοίνωσε ακόμα την έκδοση εντός του επόμενου έτους του «Οδονομικού της πόλεως Κω» σε συνεργασία με την Ιουλία Παπαευτυχίου, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Κω Γ. Κυρίτση για την ανάλογη αξιοποίησή του. Όπως και την έκδοση του «Μαθητολογίου των ετών 1924-1934 του μικτού γραμματοδιδασκαλείου Άσπας πόλεως Κω «Θυμανάκειος σχολή» (έκδοση αφιερωμένη στη μνήμη του Γ. Ιωαννίδη ο οποίος τους εμπιστεύθηκε φωτοαντίγραφο του εν λόγω μαθητολογίου).

Ο Κώστας Ε. Σκανδαλίδης τόνισε ότι αυτή η γενναιόδωρη πράξη του ΦΙΛΗΤΑ τους γεμίζει με υποχρεώσεις, δίνοντας την υπόσχεση «Θεού θέλοντος και ηλικίας επιτρεπούσης» ότι το επόμενο έργο του θα αφορά αποκλειστικά το νησί της Κω. Μίλησε τέλος με θερμά λόγια για τον μεγάλο αδελφό του Μιχάλη ο οποίος σε όλη τη ζωή του ήταν γι’αυτόν «δάσκαλος και φάρος». Κλείνοντας με μια ρήση του Ε. Παπανούτσου για τη σημασία του ταξιδιού προς την Ιθάκη. Μίλησε ακόμα για την «λόξα» των συγγραφέων (από το επίθετο «λοξός» του θεού Απόλλωνα που σημαίνει ότι βλέπουν τα πράγματα με άλλο πρίσμα) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν τους εμπιστευθούμε ένα πουλία σε μία έρημο είναι ικανοί να δημιουργήσουν ένα δέντρο».

Τα δύο αδέλφια αφιέρωσαν την αποψινή βραδιά στη μνήμη του εξαδέλφου τους Κώστα Η. Παπαηλία, ο οποίος έφυγε από κοντά μας εδώ και δύο χρόνια

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μιχάλης Σκανδαλίδης, Κώος από πατέρα και Νισύριος από μητέρα, γεννήθηκε στη Νίσυρο (1935), τέλειωσε το Ιπποκράτειο Γυμνάσιο Κω, απoφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου, μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1963-1965) και διέμενε μόνιμα στη Ρόδο.
Υπηρέτησε ως δάσκαλος και διευθυντής στα Πρότυπα Δημοτικά Σχολεία της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου (1965-1986) και ως Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Δωδεκανήσου (1986-1990).
Διετέλεσε επίσης Γραμματέας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου (1986-2002), αντεπιστέλλον μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου ‘Παρνασσός’, μέλος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας (Δ.Ι.Λ.Ε.) και της Εταιρείας Νεοελληνικής Διαλεκτολογίας.
Έγραψε τα βιβλία:
1. Η Χάλκη της Δωδεκανήσου, Ηθογραφία – Κοινωνιογραφία, Αθήνα 1965.
2. Το τοπωνυμικό της Χάλκης Δωδεκανήσου, έκδοση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδ/νήσου, (Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη 1983), Αθήνα 1982.
3. Ο Νησιωτικός Μικρόκοσμος του Δωδεκανησιακού Αρχιπελάγους – Νησίδες, Νησίδια (Βραχονησίδες), Βράχοι. Γεωγραφική, Ιστορική και Ονοματολογική προσέγγιση, Αθήνα 1994.
4. Δωδεκανησιακή Μικρονησία. Αιγαίου Αινίγματα-Island grups of the Dodecanese. Enigmas of the Aegean, έκδ. Υετούσα, (δίγλωσσο), Αθήνα 1997.
5. Ονοματολογική Ναυσιπλοΐα στο Ελληνικό Αιγαίο – Ο νησιωτικός μικρόκοσμος και μεγάκοσμος του Αιγαιακού Αρχιπελάγους, έκδ. Υπουργείου Αιγαίου-Εκδόσεις Κα-στανιώτη, Αθήνα 2001.
6. Τοπωνυμικά και Ονοματικά της νήσου Κω, έκδ. των Δήμων Κω, Δικαίου και Ηρακλειδών, Κως 2002.
7. Λεξικό των Κωακών Ιδιωμάτων – Συμβολή στη συγκριτική μελέτη των γλωσσικών ιδιωμάτων της Κω, Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2005 (ως αδημοσίευτη εργασία), και Πανδωδεκανησιακό Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων έτους 2007, Αθήνα 2006.
8. Λεξικό των Ονομάτων της Ελληνικής Μυθολογίας (Εγκυκλοπαιδικό Ετυμολογικό), Ρόδος 2012.
9. Λεξικό του Ιδιώματος της Καλύμνου, έκδοση Αναγνωστηρίου Καλύμνου ‘Αι Μούσαι’, Κάλυμνος 2013.
10. Αιγαιοπελαγίτικα Γλωσσοϊστορικά Μελετήματα -Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Εύβοια, Κρήτη, Κύπρος – (τα εν διασπορά), Ρόδος 2013.
11. 11.Λεξικό του Ιδιώματος της Νισύρου, εκδ. Εταιρεία Νισυριακών Μελετών, Αθήνα 2015.

Έχει τιμηθεί κατά καιρούς:
-Το 1998: Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου, για την προσφορά του στα Γράμματα και τον Πολιτισμό.
-Το 2002: Από τον Δήμο Ηρακλειδών, για την έκδοση του βιβλίου ‘Τοπωνυμικά και Ονοματικά της νήσου Κω.’
-Το 2003: Από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, για την εξαίρετη προσφορά του στη Στέγη ως Γραμματέας κατά την περίοδο 1984-2002, και εν γένει στα Γράμματα και τις Τέχνες.
-Το 2006: Από τη Λέσχη LIONS Ρόδου, για την ανεκτίμητη πνευματική προσφορά του στα γράμματα, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.
-Το 2007:
-Από την ‘Ενωση Κώων Αθηνών ‘Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ,’ για τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών.
-Από την Παγκωακή Αδελφότητα Ρόδου ‘Ο Ιπποκράτης’, για την προσφορά του στα Γράμματα και για τη βράβευσή του από την Ακαδημία Αθηνών.
-Από τον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Νομού Δωδ/νήσου, για την ύψιστη διάκριση βράβευσής του από την Ακαδημία Αθηνών, και για την όλη λογοτεχνική και πνευματική του δράση.
-Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, με το Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη, για το έργο του ‘Λεξικό των Κωακών ιδιωμάτων.’
-Το 2008: Από τον Δήμο Ηρακλειδών, στα Ηράκλεια 2008, για την πνευματική προσφορά του στον τόπο του.
-Το 2013: Από το Αναγνωστήριο Καλύμνου ‘Αι Μούσαι’, για την πολύτιμη προσφορά του στα Γράμματα της Καλύμνου και της Δωδεκανήσου γενικότερα.

Ο Μιχάλης Σκανδαλίδης συμμετείχε σε διεθνή συνέδρια, σε συνέδρια της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου και άλλων πνευματικών σωματείων. Έχει 70 δημοσιευμένες εργασίες-άρθρα παιδαγωγικού, γλωσσικού, λαογραφικού και ιστορικού περιεχομένου σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΩ.Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΕΜΕΝΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

  2. ΕΦΥΓΕ ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΗΤΑΣ ΚΩ. ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ