Οι Δήμαρχοι Κω, Πάτμου και Αστυπάλαιας με Μ. Κόνσολας: Ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού και κρουαζιέρας

0
316

ΘΕΜΑ: «Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας, το θέμα της συνάντησης του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Κόνσολα με τους Δημάρχους Κω, Πάτμου και Αστυπάλαιας»

 

Ευρεία σύσκεψη με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού (γιώτινγκ, καταδυτικός τουρισμός) και της κρουαζιέρας, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού με πρωτοβουλία του Υφυπουργού, κ. Μάνου Κόνσολα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας, κ. Νίκος Κομηνέας, ο Δήμαρχος Κω, κ. Θεοδόσης Νικηταράς, ο Δήμαρχος Πάτμου, κ. Λευτέρης Πέντες, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πάτμου, κ. Μανώλης Γρύλλης  και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, κ. Θεόδωρος Κόντες.

O Μάνος Κόνσολας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός δικτύου μαρινών σε συνδυασμό με το ήδη αδειοδοτημένο δίκτυο υδατοδρομίων στα νησιά της Δωδεκανήσου και του Αιγαίου, ενώ τόνισε, απευθυνόμενος στους τρεις Δημάρχους, ότι το Υπουργείο Τουρισμού και οι υπηρεσίες του είναι στη διάθεσή τους προκειμένου να προχωρήσει η χωροθέτηση και αδειοδότηση μαρινών σε περιοχές που θα επιλέξουν οι δήμοι.

Η κατασκευή μαρίνων μπορεί να γίνει με τη μέθοδο παραχώρησης σε στρατηγικό επενδυτή ή και με συμπράξεις κρατικού και μη κρατικού φορέα.

Τέθηκε, παράλληλα, το ζήτημα της ανάπτυξης της κρουαζιέρας σε Αστυπάλαια, Κω και Πάτμο με τον Πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων να θέτει τα προαπαιτούμενα που αφορούν στα λιμάνια των τριών νησιών.

Ο Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι ο στόχος είναι να καταστούν τα λιμάνια των τριών νησιών, ασφαλή λιμάνια προορισμού για την κρουαζιέρα.

Ζήτησε από τους τρεις δημάρχους να επικαιροποιήσουν τα master plan των λιμενικών εγκαταστάσεων και αναφέρθηκε στη δημιουργία εγκαταστάσεων terminal για την εξυπηρέτηση επιβατών.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι τα λιμάνια θα πρέπει να είναι έτοιμα  για να εφαρμόσουν τους νέους κανονισμούς Schengen (πύλες εισόδου) που θα ισχύσουν από 1.01.2021 σε ό, τι αφορά στις προδιαγραφές ασφαλείας, τις υποδομές, τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό, τις επικοινωνίες κ.α.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στη μελέτη καταγραφής που έχει γίνει από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις ελλείψεις και τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε λιμάνι που αποτελεί προορισμό κρουαζιέρας για τα θέματα ασφαλείας και έχει ήδη αποσταλεί στις κατά τόπους δημοτικές και λιμενικές αρχές.

Ειδικά για την Αστυπάλαια τέθηκε ο στόχος να πληροί τις προδιαγραφές για να καταστεί το λιμάνι της πύλη εισόδου για την κρουαζιέρα το 2022.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας τόνισε ότι: «η κρουαζιέρα και ο θαλάσσιος τουρισμός σε συνδυασμό με τα υδροπλάνα στα νησιά μας, ανοίγουν νέες προοπτικές τουριστικής και οικονομικής βιώσιμης ανάπτυξης».

 

τρατηγική επιλογή του Υπουργείου Τουρισμού το Homeporting

 

Με χαρά ο κόσμος του ελληνικού τουρισμού υποδέχεται το Norwegian Spirit, ένα από τα πιο όμορφα και πολυτελή κρουαζιερόπλοια.

Το κρουαζιερόπλοιο, ιδιοκτησίας της Norwegian Cruise Line, θα χρησιμοποιήσει τον Πειραιά ως Homeport για πρώτη φορά και τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν στις 19 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν στις 15 Νοεμβρίου, ενώ, συνολικά θα πραγματοποιηθούν 31 κρουαζιέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα της εκκίνησης κρουαζιέρας είναι πάντοτε στις επιδιώξεις του Υπουργείου Τουρισμού, καθώς βάσει στατιστικών, τα χρήματα που δαπανά ο κάθε επιβάτης στο λιμάνι αναχωρητής είναι τετραπλάσια -περίπου 210 ευρώ κατά μέσο όρο παγκοσμίως ανά επιβάτη- από αυτά που δαπανά όταν είναι επιβάτης transit. Αν συνυπολογίσουμε και ότι το συγκεκριμένο πλοίο θα δέσει πάνω από 160 φορές σε άλλα ελληνικά λιμάνια κατά τη διάρκεια της σεζόν, τότε καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι το κάθε πλοίο που ξεκινά από ένα ελληνικό λιμάνι.

Στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι να αυξηθούν κατακόρυφα οι εταιρείες και τα πλοία που θα επιλέγουν έναν ελληνικό προορισμό για εκκίνηση της κρουαζιέρας τους και για το σκοπό αυτό, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, είχε και θα έχει στο προσεχές διάστημα και άλλες συναντήσεις με τις διοικήσεις των μεγαλύτερων εταιρειών ώστε να προωθήσει περαιτέρω το Homeporting στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.