Προβληματισμός για το μεταναστευτικό στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου | Γ. Χατζημάρκος: «Με το δήμαρχο της Κω υπάρχει αντιπαράθεση ; Καμία. Δεν έχει διαταραχθεί η συνεργασία μας»

36
1219

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Θέμα συζήτησης αποτέλεσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου σήμερα το μεταναστευτικό προσφυγικό πρόβλημα.

Κατά τη συζήτηση του θέματος ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος  τάχθηκε υπέρ των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων . Αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα αλλά και στη στάση που κρατά ο δήμος Λέρου στο πρόβλημα. Καταδίκασε την αποστολή των ΜΑΤ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

«Η κατάσταση ήταν άσχημη και βαρύ το φορτίο που έπεσε στα νησιά. Από το σημείο αυτό  και μετά θα έπρεπε να υπάρξει κάποια δράση .Ένα κυρίαρχο θέμα ήταν και παραμένει η αποσυμφόρηση των  νησιών. Υπάρχουν δύο δομές δηλαδή Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Κω και μια στη Λέρο. Επίσης στην Κω υπάρχει και άλλη μια δομή που λέγεται ΠΡΟΚΕΚΑ.  Βασικό αίτημα ήταν να φιλοξενούν άτομα ανάλογα με την χωρητικότητα τους. Όμως ο αριθμός των φιλοξενουμένων είναι μεγαλύτερος.Πολύ χειρότερα ήταν τα πράγματα στο Βόρειο Αιγαίο. Ημουν πάντα υπερ των κλειστών δομών. Το 2015 που ξεκίνησε το πρόβλημα δουλέψαμε σαν Περιφέρεια με τρόπο αντάξιο του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου μας. Και συνεχίζεται σε συγκεκριμένα θέματα. Ο διάλογος αυτός εξελίχθηκε σε μια αντιπαράθεση  με μόνο ένα δήμο αυτόν της Λέρου. Οι δήμοι της Κω και της Λέρου που έχουν τις δομές εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Η δική μου θέση είναι αντίθετη και με τη θέση του δημάρχου της Κω και με την άποψη του δημάρχου Λέρου. Με το δήμαρχο της Κω υπάρχει αντιπαράθεση ; Καμία. Δεν έχει διαταραχθεί η συνεργασία μας. Γιατί είναι εξαιρετικά υγιές σε μια χώρα δημοκρατική να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Σέβεται την άποψη μας και εμείς τη δική του», δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στη στάση  που κράτησε ο δήμαρχος Λέρου και τόνισε πως συνεργάστηκε και πρωτοστάτησε για την κατασκευή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο νησί.

«Ο δήμαρχος Λέρου συνεργάστηκε και πρωτοστάτησε και έβαλε πόρους  για το ΚΥΤ . Είπε ψέματα όμως ότι εμείς βάλαμε 50.000 για να γίνει η δομή.  Εμείς βρήκαμε υπογεγραμμένη σύμβαση από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή για την ανακατασκευή ενός νεοκλασικού με την επωνυμία βίλα Άρτεμις», είπε

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις νέες δομές τη χωρητικότητα τους  αναφέρθηκε και στις αιτήσεις που έχουν γίνει για παροχή ασύλου που δεν αντιστοιχούν σε πρόσωπα γιατί αυτά δεν βρίσκονται.

«Την θέση μου για τα κλειστά κέντρα την έχω εκφράσει. Είμαι υπέρ γιατί πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνει σωστή διαχείριση του προβλήματος. Αξίζουν σεβασμού οι άνθρωποι αυτοί αλλά το ίδιο και ο τοπικός πληθυσμός. Πάντα ζητούσα την αποσυμφόρηση των νησιών και την επιτάχυνση της διαδικασίας παροχής ασύλου. Τα κέντρα αυτά έχουν διάφορους χώρους σχολεία  ιατρεία χώρους λατρείας», τόνισε.

Αναφέρθηκε ο κ. Χατζημάρκος και σε λέγονταν και  για τη Ρόδο χαρακτηρίζοντας τα ανοησίες.

Υπέρ των τοπικών κοινωνιών στην Κω και τη Λέρο για το μεταναστευτικό πρόβλημα   τάσσεται η παράταξη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου». Ο επικεφαλής της παρατάξεως κ. Μανώλης Γλυνός ανέλυσε εκτενώς τη θέση του για το πρόβλημα στην συνεδρίαση  Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο κ. Μανώλης Γλυνός υπογράμμισε πως  μεγάλα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα πρέπει να λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα. Σε αυτά θα καταλήγουν πρόσφυγες και μετανάστες  μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης στις δομές των δύο νησιών.

Το μεταναστευτικό προσφυγικό πρόβλημα, όπως τόνισε, ο επικεφαλής της παρατάξεως, έχει μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα καθώς στη χώρα μας βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο πρόσφυγες. Οι ροές στα νησιά συνεχίζονται  ενώ πολλά από τα προγράμματα χρηματοδότησης από την ΕΕ, είναι σε σημείο καμπής ή λήγουν σύντομα.

Η κοινωνική ένταση λόγω του μεταναστευτικού είναι  μεγάλη . Σφόδρα δυσαρεστημένοι είναι οι νησιώτες, εξαιτίας των μεγάλων μεταναστευτικών ροών και διαπιστώνουν ότι η μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων στην ενδοχώρα λίγο αμβλύνει το οξύ πρόβλημα.

Με δεδομένο ότι σύντομα  θα παρουσιαστεί ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο  για το προσφυγικό που θα επιχειρεί να καλύψει τα κενά του υπάρχοντος και να κάνει δικαιότερη κατανομή του προβλήματος  στις χώρες της ΕΕ, επισημαίνουμε ότι πρέπει να βασίζεται στους πυλώνες της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας.

Είναι αναγκαίο να πεισθούν οι χώρες που θα αναλάβουν το βάρος της υποδοχής ότι η Ευρώπη θα προστατεύει τα σύνορα της όχι απλά με τη  Frontex αλλά με μια ισχυρή ευρωπαϊκή ακτοφυλακή με χιλιάδες μόνιμους συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες. Έτσι Θα δίνει στους Ευρωπαίους,  την αίσθηση και τη σιγουριά ότι τα σύνορα φυλάσσονται.

Οι επιστροφές σήμερα, βρίσκονται  σε πολύ χαμηλό επίπεδο συγκριτικά με τις εισροές. Το πρόγραμμα των επιστροφών  πρέπει να περιλαμβάνει και μια σειρά από συμφωνίες με χώρες της Αφρικής , στις οποίες θα δίνονται  κίνητρα που θα τις διευκολύνουν να δέχονται πίσω μετανάστες, όπως αναπτυξιακά κίνητρα βίζες προτιμήσεις εμπορίου υποτροφίες κλπ. Στην ουσία χρειάζεται ένα νέο Δουβλίνο.

Πρότεινε ο κ. Γλυνός:

  1. 1.Ουσιαστική φύλαξη των συνόρων μας  ως ευρωπαϊκών συνόρων, τόσο με τις ελληνικές δυνάμεις όσο και με την αξιοποίηση και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Frontex η οποία   πρέπει να μπορεί ( μετά από συμφωνία) να δραστηριοποιηθεί και στα χωρικά ύδατα και το έδαφος της Τουρκίας ( Υπάρχουν ανάλογες συμφωνίες  με την Αλβανία)
  2. Επειδή η λύση είναι κυρίως ευρωπαϊκή  πρέπει να πιεστεί η ΕΕ και η Τουρκία ώστε να επιτραπεί η  επιστροφή σε αυτήν όσων εμπίπτουν στις διατάξεις της κοινής Δήλωσης  ΕΕ- Τουρκίας και από την ενδοχώρα, όχι μόνο από τα νησιά . Με αυτό τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η αποσυμφόρηση των νησιών. Βεβαίως η ΕΕ πρέπει να πιέσει την  Τουρκία ώστε να σταματήσουν οι εκβιασμοί και να διευκολύνει τις επιστροφές μεταναστών.
  3. Το κρισιμότερο  ζήτημα είναι η αναθεώρηση του Δουβλίνου, ώστε να αντιμετωπιστεί βιώσιμα το θέμα των προσφύγων. Πρέπει να καταργηθεί ολοσχερώς το σύστημα  Δουβλίνο για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου στην πρώτη χώρα εισόδου.Ένα νέο Δουβλίνο πρέπει να διασφαλίζει ότι:

α) Το άσυλο στην ΕΕ γίνεται πραγματικά ευρωπαϊκή υπόθεση  με αυξημένες αρμοδιότητες και ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου.

β) Οι χώρες  πρώτης γραμμής είναι υπεύθυνες μόνο για την καταγραφή  και την διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων ασφαλείας με επιτάχυνση  της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης.

γ)  Αφού  έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή το επόμενο βήμα είναι μετεγκατάσταση  των καταγεγραμμένων αιτούντων άσυλο, από τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής στην υπόλοιπη ΕΕ σύμφωνα με το μόνιμο μηχανισμό  αντιμετώπισης κρίσης ( ποσοστό ανεργίας αριθμός κατοίκων , ποσοστό αιτούντων άσυλο που ήδη κατοικούν εκεί, μέγεθος επικράτειας) .

δ) Όσα μέλη δεν ακολουθούν τους προκαθορισμένους κανόνες  και δεν υποδέχονται πρόσφυγες τότε διακινδυνεύουν τον περιορισμό της πρόσβασης τους  σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα.

ε) Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να κρατούνται σε κέντρα και να θεσπιστεί ένα σύγχρονο γρήγορο και αποτελεσματικό σύστημα  επιστροφών . Παράλληλα να ασκηθεί πίεση και να δημιουργηθούν hot spots και στην Τουρκία . Αυτό μπορεί να γίνει κατά τις διαπραγματεύσεις  για τη νέα τελωνειακή ένωση ΕΕ- Τουρκίας.

Κατά της δημιουργίας ανοικτών κέντρων στα νησιά τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση κ. Γιάννης Ντουνιαδάκης.

Συμπαράσταση από το δήμο Λέρου στο Β. Αιγαίο

Ο Δήμαρχος Λέρου κ, Μιχάλης Κόλιας εξέφρασε  τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα και στα αιτήματα των νησιωτών και των Δημοτικών Αρχών του Βορείου Αιγαίου, οι οποίοι τις τελευταίες ώρες δέχονται τις ακραίες πρακτικές της Κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να επιβάλλει τη βούλησή της μέσω ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Ο κ. Κόλιας κάλεσε  την κυβέρνηση να δεχθεί και να σεβαστεί τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και του Δημοτικών Αρχών των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και να απομακρύνει ΑΜΕΣΑ τις Μονάδες Μέτρων Τάξης, οι οποίες προκαλούν το κοινό αίσθημα, θυμίζοντας άλλες εποχές.

«Εμείς οι νησιώτες επωμιζόμαστε όλο το βάρος του προσφυγικού τα τελευταία πέντε χρόνια και απαιτούμε σεβασμό από την κυβέρνηση. Αρκετά με τους πειραματισμούς  των κάθε λογής τυχάρπαστων που αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Οι τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν κάτω τα χέρια από τα περήφανα νησιά μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του Δήμου Λέρου.

Πηγή: http://lastpoint.gr

36 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το γνωριζουμε κ.Χατζη@@@@@,οτι με τον δημαρχο Κω,δεν υπηρξε αντιπαραθεση,γιατι πολυ απλα δεν υπηρξε ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ απο μερους του!!!Κυριε Κρητικε νομιζω οτι η παραιτηση σου πια,ειναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ!!Υ.Γ.Αναφερομαι σε σενα γιατι εισαι ντοπιος+ντομπρος.

    • …..Η πολιτικη των ανοικτων συνορων μας εφερε σε αυτο το χαλι!!
      Ας δουμε τωρα τι σκ…θα καμουμε!!

      • Και οι συνιστωσες Αν-Ισχυρες δυναμεις της Νεας Δημοτικης Αρχης!!Μουγκα στην στρουγκα!!χεχεχε

  2. Ρε Χατζηποφτε κάνε κάτι και για τη Ρόδο γκρινιάζουν οι Ροδίτες.
    Μόνο εμάς κοιτάς.

  3. κυριε ψιτ..εφοσον υποστηριζεις τον κυριτση ,το οποπιο ειναι πασιφανες και κρινεις τον ΝΙΚΗΤΑΡΑ ΤΩΝ 5 ΜΗΝΩΝ ΔΗΜΑΡΧΟ μπορεις να μας πεις

    ποια ηταν η αντιδραση ΤΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2015??
    ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΓΩ…..1 HOTSPOT. ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ….ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΠΕΚΑ..ΚΑΙ 4500 ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ. εωσ το 2019…εχεις κατι να πει…ΓΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ…ΑΠΟ ΤΟ 2015 εωσ το 2019.
    .. δεν ειναι λασπολογια, η οπως ΕΣΥ ΘΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΕΙΣ ΑΛΛΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ..ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΖΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΝΗΣΙ…η σε αλλο πλανητη….μαλλον το δευτερο!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Ασε την προπαγανδα σου ο Χατζη@@@@@ ειπε την αληθεια σημερα φωτογραφησε με σαφηνεια την θεση Νικηταρα!!.Ο Κυριτσης ηταν ειναι και θα ειναι ΚΑΤΑ!!

    • Το χοτ σποτ 2015 αγαπητε,ειναι εργο Συριζα- Καμμενου-Χατζη@@@@@@.Ο Κυριτσης και οι Δημοτικοι Συμβουλοι ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΝΤΕΣ στο ΠυλΙ,αλλοι ηταν ΑΠΩΝ.Τωρα το νεο 5αστερο ειναι εργο.ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ(χορηγοι- του δημαρχου)-ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ-ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ.Αυτη ειναι η ΑΛΗΘΕΙΑ!!

  4. ΨΙΤ...ευτυχως εφυγαν οι π@λημενοι τυραννοι της κω που μας εφερε το χοτσποτ..ΝΙΚΗΤΑΡΑ ΔΗΜΑΡΧΕ ΜΑΣ ΠΡΟΧΩΡΑ..

    ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΚΑΙ ΜΑΓΚΑ ΨΙΤ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΣ

  5. ναι έφυγαν οι π@υλημένοι τύραννοι όπως λες (αυτοί που υποστήριζαν τους κώους και τις περιουσίες τους) και ήρθαν οι ΚΑΛΟΦΑΓΑΔΕΣ…πολλά τα χρήματα για σας που αρθρογραφείτε και για αυτούς που σας ΒΑΖΟΥΝΕ …

  6. Ξεστραβωθειτε σαινια του Δημου,και παρτε μαθηματα απο τους αιρετους και κατοικους της Λεσβου και Χιου.Εσεις θελετε ντιρι-νταχτα!!!ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΛΟΓΟΙ!!!Κανενας δημοτης να μην ερθει στην συναυλια -φιασκο!!Δεν ειμαστε ΟΛΟΙ σαν τα μουτρα σας!!

  7. Και ευλογησον την αμπελον ταυτη ην εφυτεψε η δεξια σου…..
    Ειπε΅Σεβεται την αποψη μας και εμεις την δικη του…΅
    ………..με κρατας σε κρατω/ και μετα γκρεμος
    και μετα το τερμα/ και κανεις κανενος…..
    Το χασατε το πλοιο ..πατριωτες!!!

  8. Διαβάστε καλά το άρθρο,έχουν διαφορετικές απόψεις,αλλά σέβεται ο ένας την άποψη του άλλου,αφορμή πάλι βρήκατε για να αρχίσετε,διαβάστε πρώτα καλά.

  9. Παιδιά κάτι πρέπει να κάνουμε…
    Τέταρτος προορισμός στην Ελλάδα και μας κάνουν ότι θέλουν;
    Ντροπή σε όλους μας μα πιο πολύ σε κεινους που λέει και ο νοταρος…
    Κύριε Χατζημάρκο είσαι ανεπιθύμητος και δε θα σε ξαναψιφησουμε πάει και τέλειωσα ότι θέλουν κάνουν οι Ροδίτες .
    Να μοιραστούν σε όλη την Ελλάδα ισάξια ατε να δούμε
    Ντροπή σας

  10. ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΩ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ?

  11. Το 1 τις εκατό αναλογεί σε εμάς!
    Έτσι λένε, βάσει πληθυσμού!!!!!
    Στη Ρόδο κύριε Χατζηπα……ρα
    Πόσο αναλογεί;;;;;;;;;;
    Απαιτώ απάντηση.

  12. Χατζημαρκο εισαι ανεπιθυμητος στη ΚΩ…Οσο και να προσπαθεις να στοιχηθεις πισω απο την κυβερνητικη πολιτικη σε εκθετει ανεπανορθωτα η συμπεριφορα και η σταση στο συγκεκριμενο ζητημα του ΠΑΤΡΙΩΤΗ βορειου Αιγαιου κ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ .. . Ντροπη και στους περιφερειακους συμβουλους ,,.ποτε θα λαλησεις κυριε Καμπανη …Ντροπη και στον καθ ολα λαλιστατο ΚΡΗΤΙΚΟ ΕΔΩ ΚΑΝΕΙ τουμπεκι.. .. Μαραγκε χαματζογλου- Χαλκιδιε παραιτηθητε απλα γιατι ειστε ΦΑΙΡΕΦΩΝΑ,,, του καθε Μιταρακη και του καθε ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ

  13. Κυκλοφορούν φήμες και αμοντάριστα βίντεο,όπου τα ΜΑΤ αποκαλούν τους κατοίκους Τουρκόσπορους..

    Σας θυμίζει κάτι αυτή η φράση?Δεν θυμάστε πόσες φορές το είπαν στους κατοίκους της Κω,το 2015?Τα κρέατα,οδηγούν σε Πολιτική εκτροπή…μετά λέει όταν τους καίνε στις πορείες να λυπηθώ…τα κρέατα.

  14. όπως και αν το δει κανείς η αλήθεια είναι μία και μοναδική. Το hot spot καλώς έγινε γιατί έτσι σώθηκε ο τουρισμός μας. Σίγουρα έγινε επί δημαρχίας Κυρίτση όπως και το ΠΡΟΚΕΚΑ. Σίγουρα ο Κυρίτσης ΄’οπως είχε πει ο ίδιος είχε προτείνει 10 θέσεις. Αυτή είναι η αλήθεια και όποιος θέλει όπως θέλει την καταλαβαίνει

  15. που άφησε αφρόντιστους ο Κυρίτσης σε όλα τα χωριά…

  16. στον κοσμο του ετσι κ αλλιως ο δικος μας.τι να πει?τωρα οι αλλοι περιφ. Συμβουλοι, ο καθενας εχει τη δικη του γνωμη οπως τον βολευει κ οχι για το καλο του νησιου.

  17. Και να φωνάζουν και να αντιστέκονται οι πολίτες,όλα αυτά θα γίνουν,η νέα δημοκρατία μας κυβερνά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ