ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ 1η Ανάσταση – κρότοι: Μόνο με τρεις πιστούς στους ναούς το έθιμο με τα θρονιά

10
1077

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Ένα έθιμο που προαναγγέλλει την Ανάσταση του Θεανθρώπου λαμβάνει χώρα κάθε Μεγάλο Σάββατο πρωί στις εκκλησίες (φέτος λόγω του περιορισμού μόνο με 4 άτομα).

Αμέσως μετά τον ύμνο των τριών παίδων «τον Κύριον υμνείτε και υπερυψούτε εις πάντας στους αιώνας» και τον Απόστολο, ο Ιερέας εξερχόμενος του ιερού Βήματος ψέλνει  το «Ανάστα ο Θεός…»,  και ρίχνει  φύλλα από δάφνη και ανθούς σε όλο το Ναό,  ενώ οι μόλις τρεις παριστάμενοι χτυπούν τα στασίδια-θρονιά με δύναμη, προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο .

Το έθιμο σημειολογικά συνδέεται με την Ανάσταση του Χριστού που σπάει τα δεσμά του θανάτου. Πέρα από τον κρότο από το χτύπημα των ξύλινων θρονιών, σε άλλες εκκλησίες συνηθίζεται επίσης το κούνημα των πολυέλαιων της εκκλησίας, ως αναπαράσταση του σεισμού που έγινε τη στιγμή που αναστήθηκε ο Κύριος.

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νίκο μη χτυπας την καμπάνα απαγορεύεται μεταδίδει κορονοϊο.Είσαι για μέσα. 😂😂😂😂. Καλή Ανάσταση αδερφέ μου. Υ.Γ.στην πένα είσαι καταλαβαίνεις!

  2. οι εκκλησίες και τα νεκροταφεία τους πείραξαν!αλλά τα super market είναι μια χαρά!εκεί δεν κολλάς!και μην πει κανείς ότι κάτι πρέπει να τρώμε σαν επιχείρημα!

  3. Φίλε Γιάννη μένω επί της Ελ. Βενιζέλου και το απόγευμα ήρθαν τα πυροσβεστικά στο νοσοκομείο. Τι έγινε ; Πήρε κάπου φωτιά ; Εϊναι όλα καλά;

  4. Τραγοπαπας εισαι εσυ πρεπει να ντρεπεσαι οταν θα στραβωθεις την αληθεια θα ειναι αργα !!! Εισαι για κλαματα !!!!!

  5. Δεν χρειάστηκε η επέμβαση της πυροσβεστικής. Έσβησε από το προσωπικό αμέσως και αερίστηκε ο χώρος για να βγει ο καπνός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ