ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Έθιμο 1ης Ανάστασης Αγ. Παντελεήμονα: Χτύπημα καμπάνας – Επέμβαση τροχαίας κατάσχεση εκρηκτικών (& μερικά κομμάτια για το καλό στην παραλία) – Δηλώσεις κατοίκων

10
3001

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Χωρίς την προσέλευση κόσμου, παρουσία δύναμης της Τροχαίας Κω (και με κατάσχεση βεγγαλικών) το έθιμο της 1ης Ανάστασης έξω από τον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Κω δεν θύμιζε σε τίποτα προηγούμενες χρονιές.

Μόνο ο πρωτεργάτης του εθίμου Αντώνης Θαλασσινός και μερικοί κάτοικοι της περιοχής προσκύνησαν στο ναό του Αγ. Παντελεήμονα και στις 12 το μεσημέρι ακριβώς χτύπησαν την καμπάνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Το έθιμο αυτό καθιερώθηκε από τον Αντώνη Θαλασσινό και τους κατοίκους της περιοχής πέριξ της πλ. Διαγόρα από το 1972 και επαναλαμβάνεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα κάθε Μεγάλο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στον δρόμο μπροστά από το γραφικό εκκλησάκι.

Σύμφωνα με αυτό οι παρευρισκόμενοι,  αφού  προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου, χτυπούν την καμπάνα δυνατά και στη συνέχεια ακολουθεί η ρίψη των βαρελότων με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα και επευφημίες και στο τέλος εύχονται όλοι καλή Ανάσταση φεύγοντας για το γιορτινό τραπέζι με πατσά και μαγειρίτσα.

Φέτος, γνωρίζοντας τα της απαγόρευσης έφτασαν μόνο λίγοι νεαροί (των οποίων τα βεγγαλικά κατέσχεσε η τροχαία). ενώ οι παραδοσιακοί «βομβιστές» την ίδια ώρα προτίμησαν να ρίξουν λίγα κομμάτια για το καλό στην παραλία έχοντας υψώσει προηγουμένων την Ελληνική σημαία (Ελλήνων Πάσχα)..

Σημειωτέον ότι το έθιμο αυτό θυμίζει στους παλαιότερους αυτό που γινόταν παλιά κάθε Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία Ελευθερίας (ενώ δεν αποκλείεται να αναβιώσει -όπως μας είπαν- στον επίσημο εορτασμό της απόδοσης του Πάσχα σε 40 ημέρες, αν όλα πάνε καλά…)

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ντροπή και μόνο ντροπή στην «ελληνική» αστυνομία! έτσι όπως πάμε θα ξεχάσουμε ποιοι είμαστε!

  2. Και του χρόνου με υγεία να είμαστε καλά να γιορτάσουμε την πρώτη Ανάσταση όλοι μαζί. Χαρήκαμε που ακούσαμε έστω την καμπάνα

  3. Και του χρόνου παιδιά. Φέτος μας λείπει το έθιμο της πρώτης ανάστασης . Αντώνη και του χρόνου να είσαι καλά και να ανταμώσουμε και πάλι με τσιπουράκι και λαμπρόπιτα .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ