Ν. Τσακίρης-Ν. Μυλωνάς: Τοπική κρίση 2020 – Η Δημοτική αρχή Κω βρίσκεται σε σύγχυση και ακολουθεί λάθος δρόμο

17
1062

Θεμα: Τοπική κρίση 2020: η Δημοτική αρχή Κω βρίσκεται σε σύγχυση και ακολουθεί λάθος δρόμο

Α. Η χθεσινή, προαναγγελθείσα συνέντευξη τύπου του κ. Δημάρχου με θέμα την κρίση που βιώνουμε (μετά και την δημοσίευση των απόψεων του πρώην Δημάρχου) συνέπεσε σε στιγμές που η αγωνία του ‘’τι μέλλει γενέσθαι;’’ με την απειλή του ιού COV19  και την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου λόγω της αβεβαιότητας στον τουριστικό τομέα, μας προϊδέαζαν ότι κάτι σημαντικό θα ανακοινωθεί! Κάτι που να απαντά στα μεγάλα ερωτηματικά των πολλών. Γι αυτό διαβάσαμε προσεκτικά αυτά που ειπώθηκαν. Μονολεκτικά η κριτικός μας χαρακτηρισμός της συνέντευξης είναι: ‘’άνθρακες ο θησαυρός’’! Η μακροσκελής εισήγηση του κ. Δημάρχου με την βαρύγδουπη επικεφαλίδα: ’μέτρα για την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομία (μόνο του τουρισμού;)-τοπικό κοινωνικό συμβόλαιο (με ποιο περιεχόμενο κ. Δήμαρχε;)-Στρατηγική ασφαλούς προορισμού (με τι στοιχεία; ποια μέτρα ασφαλείας;)-Απαιτήσεις από την Κυβέρνηση (χωρίς να διαχωρίζει τα κυβερνητικά αιτήματα σε θέματα αποκλειστικών δημοτικών αρμοδιοτήτων, από αυτά των κλαδικών φορέων που ο Δήμος απλά συνυπογράφει)’’.

Β. Ήταν μια ελλιπής περιγραφή της κακής κατάστασης που ζούμε, αφήνοντας σκοπίμως απ’ έξω την αναγκαία αποτίμηση του τι έγινε μέχρι τώρα στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Ακολούθησε η διατύπωση ανοικτών θεμάτων χωρίς ιεράρχηση, χωρίς κοστολόγηση, χωρίς χρονοδιαγράμματα αποδεικνύοντας την σύγχυση αλλά και τις λαθεμένες αντιλήψεις της Δημοτικής πλειοψηφίας! Στις κρίσιμες και ιστορικών διαστάσεων συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, δεν ωφελεί να αναφέρεσαι σε πιθανά σενάρια εξέλιξης της κρίσης και μετά να αοριστολογείς επί γενικών θεμάτων. Πρέπει να επιλέξεις σενάριο διαχείρισης, να βάλεις στόχους, να τους συγκεκριμενοποιήσεις και ως πολιτική αρχή να κοστολογήσεις, να προγραμματίσεις και να επιβάλεις την εφαρμογή μέτρων με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Ζητάς την γνώμη των ειδικών του περιεχομένου της κρίσης (εδώ: ειδικούς ιατρικής κοινότητας, ειδικούς στον τουρισμό και την διαχείριση κρίσεων και διαβουλεύεσαι με την κοινωνία) και παίρνεις την ευθύνη της πολιτικής επιλογής. Αυτό το πολιτικό του καθήκον ο κ. Δήμαρχος δεν το υπηρέτησε χθες, αλλά το μετέθεσε στην κυβέρνηση καλώντας την να διατυπώσει …σχέδιο διαχείρισης της κρίσης με σύνταξη πρωτοκόλλων της λειτουργίας των ξενοδοχείων και των καταστημάτων κλπ.

Γ. Η κατάθεση του κ. Δημάρχου λέει αποσπασματικά, πάρα πολλά και είναι σαφές ότι απευθύνεται στην εσωτερική (εκλογική του) αγορά! Όταν ως Δήμαρχος ζεις μια κατάρρευση το να μιλάς πχ για σύγχρονο τουριστικό προϊόν, σε επιμήκυνση τουριστικής περιόδου και σε φληναφήματα covidfree-covidready  κλπ δείχνει ανωριμότητα! Η ιεράρχηση των τίτλων της εισήγησης καιι η κατάληξη της δείχνει ότι η Δημοτική αρχή: περιμένει από την κυβέρνηση, δεν έχει στόχο αυτόνομης δράσης προστασίας της τοπικής κοινωνίας, ενώ επαναλαμβάνοντας ακρίτως τα αιτήματα του ξενοδοχειακού κλάδου στην κυβέρνηση: μέτρα μείωσης κόστους τουριστικού πακέτου! ρευστότητα! επιδότηση στην εργασία στα ξενοδοχεία κλπ). Αλλά ακόμη και αυτός ο προφανής στόχος της, να κουβαλήσει ο Δήμος νερό στην ξενοδοχειακό τομέα, δεν υπηρετείται με συνέπεια, όταν η δημοτική συνεισφορά στην ανάταξη του τουριστικού προϊόντος περιορίζεται στην ..ανασύνταξη του ΔΟΤ (!) σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο για τον Ιπποκράτη, στην μείωση τελών κοινοχρήστων, στην συγκρότηση αναπτυξιακού οργάνου κλπ. Δυστυχώς στο ίδιο επίπεδο ήταν και οι προτάσεις της π. δημοτικής αρχής (Δύναμη Αλλαγής).

Δ. Εν κατακλείδι  είναι λυπηρό σε κρίσιμες στιγμές  η Δημοτική Αρχή να λέει τόσα πολλά και τελικά να μην στοχεύει, να μην προγραμματίζει, να μην κοστολογεί και να μην δεσμεύεται για συγκεκριμένες πράξεις!

Ποιο είναι το δημοτικό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης κύριοι της Δημοτικής αρχής; ποιος είναι ο στόχος του; ποια είναι τα βήματα του; πόσο κοστίζουν; ποιος και πόσα θα πληρώσει;

Η σιωπή είναι σε βάρος μας .. αλλά και σε βάρος σας!

Ε. Η εισήγηση του κ. Νικηταρά θα ήταν διαφορετική αν ξεκινούσε με συνείδηση του ότι: ‘’Είμαστε σε έκτακτη κατάσταση! Στοχεύουμε σε τουριστική περίοδο 3 μηνών! Ο χαρακτήρας της τοπικής κρίσης είναι γενικού τύπου! Απαιτούνται άμεσα μέτρα για το γενικό συμφέρον’’. Η παγκόσμια εμπειρία επιτυχούς αντιμετώπισης του cov19 (Γερμανικό και Ιαπωνικό μοντέλο) ταυτίζεται με ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και τα τεστ επιδημιολογικής χαρτογράφησης. Γνωρίζουμε την παρακμή του δημόσιου συστήματος υγείας λόγω των μνημονίων. Όμως η Κως στοχεύοντας σε τουριστική περίοδο είναι υποχρεωμένη να περάσει στην διαδικασία ενεργού επιδημιολογίας του πληθυσμού και των επισκεπτών με χρήση τεστ με δημοτική χρηματοδότιση! Το κόστος 40 ευρώ/τεστ και με δειγματοληψία του 10-20% του πληθυσμού και επισκεπτών χρειαζόμαστε 1 εκ. ευρώ στα όποια θα συνεισφέρουν ο Δήμος και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 4* και 5* του νησιού.    Επί πλέον θα χρηματοδοτήσουμε τον πλήρη σύγχρονο μηχανολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό του νοσοκομείου και θα ενεργοποιήσουμε το κέντρο υγείας Αντιμάχειας! Θα δημιουργήσουμε μονάδα παραγωγής μασκών μιας χρήσης για δωρεάν διάθεση σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού! (το κάνει ο Δήμος Πειραιά, όπως διαβάζουμε)! …κλπ. Πάνω σε ένα τέτοιο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης καλούμε την κοινωνία να συμμετάσχει συνάπτοντας σχέσεις συνεργασίας και προβάλλοντας την συνεργασία σαν την αναγκαία μέθοδο πολιτικού αγώνα! Φυσικά θα υπάρξει σύγκρουση με δεξιές πολιτικές αντιλήψεις και το δεξιό προσωπικό, όπου αυτό θα προβάλλει αντιστάσεις στην εφαρμογή του τοπικού σχεδίου διαχείρισης της κρίσης .

Ν. Τσακίρης, Ν. Μυλωνάς

17 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Νικολάκια..Άλλα κι άλλα….Ο Δήμος κακώς χαρίζει αυτά που χαρίζει..Ο Δήμος πρέπει να μείνει δυνατός για να μπορέσει να βγάλει σε πέρας το δύσκολο έργο του στις δύσκολες αυτές μέρες…Το κέντρο υγείας της Αντιμάχειας όταν πήγε να το ανοίξει ο Καίσαρλης ξεσηκωθήκατε όλοι οι αριστεροί μαζί με τον Κυρίτση….Μάσκες και τα άλλα που λέτε είναι βλακείες….Το νοσοκομείο πέντε χρόνια κ.Μυλωνά πρόεδρε του Κυρίτση,πέρασες μια φορά να δεις τι γίνεται? Όσο για τα τεστ εσείς δεν ουρλιάζετε τόσα χρόνια για τις ευθύνες του κεντρικού κράτους? Τώρα έγινε πρόβλημα του Δήμου? Τέλος.Για χρόνια είστε πάντα υποψήφιοι για Δήμαρχοι….Κανένας δεν σας ψηφίζει…Αυτό δεν σας προβληματίζει?

    • ΜΑΪΝΤΑΝΟΊ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΎ ΚΑΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΊΑΣ... ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΑΠΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΌΥΣ ΜΑΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥΣ....

      ΥΟΥΣ ΕΊΔΑΜΕ, ΤΟΥΣ ΖΉΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΎΣΑΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΠΟΔΕΣ Κ@Λ@ΤΟΥΜΠΕΣ ΤΟΥΣ…. ΦΤΆΝΕΙ ΝΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΡΕΚΛΑ ΕΞΟΥΣΊΑΣ ΜΕ ΜΙΣΘΌ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΆΚΙ… Βρε …..το….

  2. Βρε παιδιά ,θεοί και δεμένες ενάντιο του δημάρχου,μια χαρά είναι ο άνθρωπος ,σοβαρός ,ευγενικός,τρέχει πάνω κάτω σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που βρήκε,πρόσφυγες,,πανδημίες,λιμάνια να φτιάξει,τι θέλετε επιτέλους.

  3. Βρε αντιμαχειτάκια είπα και ‘γω δεν θα εμφανισθείτε στο προσκήνιο να δώσετε λύσεις !!!!! Αργήσατε τώρα που τα δρομολογεί ο δήμαρχος αργήσατε…..αργήσατε σε άλλο πρόβλημα να προκάμετε!!!!!!

  4. Ο ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΚΑΙ Η ΟΥΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗ ΡΟΥΦΑ? ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΠΑΛΙ?

  5. Το εγλημα που εκαναν οι Δικηγοροι φορτώνοντας μας αυτόν το δημαρχο το νησι θα το πληρωσει για χρονια.

  6. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 125% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2014 3.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΕΙΝΑΙ 8.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 125%!! ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΜΟΝΟ ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ, ΑΒΙΚΩ,ΑΜΙΑΝΤΟΣ, LIDL,TUI ,τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ .Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

  7. Νικολάκια πάει το πουλάκι. Πέταξε. Ο κόσμος σας βαρέθηκε. Η απορία είναι πώς δεν έχετε βαρεθεί …. εσείς οι ίδιοι.

  8. Τελικα με τον κυριτση ειστε η με τη ρουφα; εγω ξερω. Με τον εαυτο σας ειστε. Νομιζετε πως ειστε διαδοχοι του μαρξ του ενγκελς του λενιν και του τροτσκι. Δε λεω του σταλιν βλεπετε ειμαι προσεκτικος. Ακουμπατε και λιγο τον μπερλιγκουερ. Βεβαια αυτος που σας ταιριαζει περισσοτερο ειναι ο σπαθαρης και οι ηρωες του….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ