Πρόγραμμα κατοίκησης 28 νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο

16
2411

Τι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση – Πώς θα αντιδράσει η Τουρκία;

Τρόπους για τη δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και πιθανής κατοίκησης μικρών νησίδων και βραχονησίδων του Αιγαίου, αναζητεί η ελληνική κυβέρνηση.

Βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η θωράκιση 28 νησίδων έναντι των διεκδικητικών τάσεων της Άγκυρας, η οποία, όπως είναι γνωστό, αμφισβητεί την κυριότητα αρκετών ακατοίκητων βραχονησίδων στο Ανατολικό Αιγαίο και όχι μόνον.

Τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία αποκάλυψε με έγγραφό του ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτ. Σαντορινιός. Το συγκεκριμένο έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου και με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ν. Κούζηλου.

Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό. Έχει προηγηθεί ήδη το χτίσιμο ή η ανακατασκευή φυλακίων σε νησίδες και βραχονησίδες, αλλά και η ενίσχυσή τους με μόνιμες φρουρές, ώστε η ελληνική παρουσία να είναι ορατή.

Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων μηνών αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε η ενίσχυση του φυλακίου της νησίδας Παναγιά στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, τόσο ως προς το μέγεθος της φρουράς (η οποία μετατράπηκε σε μόνιμη) όσο και ως προς τις υποδομές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται η τοποθέτηση φάρων ή και η δημιουργία υποδομών για αλιείς ή και βοσκούς.

Από τον ευρύτερο σχεδιασμό δεν απουσιάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας θαλάσσιων πάρκων, ανάδειξη ενάλιας αρχαιολογίας κ.ο.κ. Βασική στόχευση είναι, προφανώς, η καλλιέργεια των συνθηκών και προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες προκειμένου οι συγκεκριμένοι νησιωτικοί σχηματισμοί να αποκτήσουν τη δυνατότητα υποστήριξης οικονομικής ζωής. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η ύπαρξη της συγκεκριμένης προϋπόθεσης βελτιώνει σημαντικά τη θέση του κράτους, το οποίο κατέχει νησιά, νησίδες και βραχονησίδες.

Ως προς την απάντηση του κ. Σαντορινιού στη Βουλή, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα για εθνικούς κυρίους λόγους». Στο ίδιο έγγραφο γίνεται λόγος για «κατασκευή έργων μικρής κλίμακας, ώστε τα νησιά αυτά να καταστούν κατοικήσιμα προκειμένου να αναπτυχθούν δραστηριότητες όπως η παρατήρηση και παρακολούθηση του φυσικού πλούτου, η προσέλκυση περιβαλλοντικών οργανώσεων, ομάδων, ερευνητών του εξωτερικού και του εσωτερικού, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας κ.ά.».

Ο κ. Σαντορινιός γνωστοποιεί, επίσης, πως για τον συγκεκριμένο σκοπό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις, στις οποίες συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, στελέχη από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας. Η χρηματοδότηση γι’ αυτό το εγχείρημα θα γίνει με βάση ευρωπαϊκά κονδύλια. Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, αναζητείται «εταίρος, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το συγκεκριμένο εγχείρημα να ενταχθεί στο Στρατηγικό Interreg Ελλάδας – Κύπρου». Τα Interreg είναι προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη βουλή, ο υφυπουργός Ναυτιλίας έκανε λόγο για την προοπτική κατοίκησης 28 μικρών νησιών του Αιγαίου, με στόχο όπως ανάφερε τα νησιά αυτά να αποκτήσουν οικονομική δραστηριότητα “για εθνικούς κυρίως λόγους”.

Το πρακτορείο Sputnik που αναπαράγει την είδηση, πάει ένα βήμα παραπέρα, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τους “εθνικούς λόγους” που επιτάσσουν κάτι τέτοιο.

Από τον τίτλο κιόλας, αναφέρει «Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την κατοίκηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου για να αποτρέψει τις τουρκικές διεκδικήσεις».

Το κείμενο του Sputnik, αναφέρει χαρακτηριστικά, τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Οκτώβρη, με τις οποίες αμφισβητούσε τη συνθήκη της Λωζάννης.

 

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Να πάνε όλοι οι Ελληναράδες,Θεπμοπυλιώτες-Ενεργοί Πολιτές,κ.λ.π. Τώρα να δούμε πόσα απίδια βάζει ο σάκος.Περιμένω αιτήσεις..Άντε να σας δω.

  • Ξυπνήστε βρε ψευτοπατριώτες, πιστεύετε ότι με κυβέρνηση ΣΦΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υπουργό τον συγΚΑΜΕΝΟ θα έχουμε ασφάλεια και ειρήνη;;;

   Οι περισσότεροι από εσάς ψήφισαν ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και ΑΝΕΛ. Αυτοί οι ΔΟΣΊΛΟΓΟΙ που μας κυβερνάνε θα ξεπουλούσαν και την μάνα τους φτάνει να κάθονται στην καρέκλα της εξουσίας… Την στιγμή που η Εθνική Κυριαρχία και η οικονομία μας πεθαίνουν, μας χώνουν φόρους, φόρους, φόρους, ψηφίζουν στα τέσσερα ΦΠΑ 24 % και ότι τους ζητήσει η ΜΕΡΚΕΛ. Ασχολούνται οι ΨΕΥΤΕΣ ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΟΛΩΤΟΥΜΠΕΣ λαϊκίζοντας με τα κανάλια, κόβουν συντάξεις μισθούς και με την ανεργία να καλπάζει θα μας στείλουν μετανάστες που να πάνε στον αγύριστο. Και εσείς γραφικοί φασίστες το έχετε ρίξει στα σουβλάκια και στα λουκάνικα κάνοντας αντίσταση….

  • Αμολήθηκαν στα νησιά οι ΨΕΥΤΕΣ ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΦΥΡΙΖΑ για να ξεφουρνίσουν νέες υποσχέσεις τώρα που βλέπουν ότι θα πάνε στον αγύριστο.

   Από το κίνημα των αγανακτισμένων και δεν πληρώνω στην κυβέρνηση του βάλε φόρους, φόρους, φόρους, εισφορές, εισφορές, εισφορές, λουκέτα, λουκέτα, λουκέτα… Αυτά τα μιας χρήσης ανθρωπάκια ψήφισαν κατάργηση του ΕΚΑΣ, αυξημένο ΕΝΦΙΑ, μείωση συντάξεων, επικουρικών και ΦΠΑ 24 % στην ΚΑΣΟ ΚΑΙ ΚΆΡΠΑΘΟ..

  • Μην ανησυχείτε, με υπουργό ΑΜΥΝΑΣ τον συγΚΑΜΕΝΟ ΜΠΟΥΛΗ και φρουρούς τον ΑΝΕΛ-ΖΟΥΡΑΡΗ να κοιμάστε ήσυχοι για εθνική ακεραιότητα.

   Με υπουργό Άμυνας τον ψεκασμένο συγΚΑΜΕΝΟ των ΑΝΕΛ θα ξυπνήσουμε με φέσι και φερετζέ στο κεφάλι… Ο ΤΣΙΠρΑΣ, ο συγΚΑΜΕΝΟΣ, η τοπική ΟΜ=Ομάδα μ@λακίας του ΣφΥΡΙΖΑ και ο τοπικός Μαυρογιαλούρος Κάπτεν Ηλίας θα είναι οι άγρυπνοι φρουροί των νησιών και με συντονιστή τον δοσίλογο δεξιό τους συνέταιρο Ζουράρη θα δώσουν ΤΖΑΜΠΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ για να γεμίσουν με κατοίκους όλα τα νησάκια…

  • Λόγια, λόγια, λόγια παχιά από ΨΕΥΤΕΣ, ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ, ΓΙΑΛΑΤΖΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ... Με 24% ΦΠΑ δεν πάει κανένας στα ακατοίκητα νησιά..

   Πόσο λαϊκισμό θα πουλήσουν ακόμα οι αριστεροί φασίστες μέχρι να πάνε στον αγύριστο;;; ΨΕΡΙΜΟΣ, ΚΑΣΟΣ, ΚΑΡΠΑΘΟΣ νησιά που προσπαθούν να ζήσουν με ΦΠΑ 24 % γίνετε κολοτούμπα;;;

   • Για τον ΖΟΥΡΆΡΗ των ΑΝΕΛ δεν είναι τίποτε να μας πάρουν 16 νησιά οι Τούρκοι, αλλά ούτε για τον ΤΣΙΠρΑ και συγΚΑΜΕΝΟ...

    Με αυτούς τους δοσίλογους στην κυβέρνηση που κάλυψαν με την στάση τους τις δηλώσεις ενός λόγιου σαλεμένου οι νησιώτες θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι….

  • Λόγια, λόγια, λόγια παχιά από ΨΕΥΤΕΣ, ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ, ΓΙΑΛΑΤΖΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ... Με 24% ΦΠΑ πλήρης καταστροφή των νησιών..

   Πόσο λαϊκισμό θα πουλήσουν ακόμα οι αριστεροί φασίστες μέχρι να πάνε στον αγύριστο;;; Κάσος, Κάρπαθος νησιά που προσπαθούν να ζήσουν με ΦΠΑ 24 % γίνετε κολοτούμπα;;;

  • Και τι θα γίνει εάν χάσουμε και μερικά νησάκια είπε ο ΑΝΕΛ-ΖΟΥΡΑΡΗΣ;;; Με το πρώτο μπαμ θα έρθει σκοπιά σε παραλιακό πυροβολείο...

   Όλοι αυτού οι ΣΟΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ των ΑΝΕΛ του ψεκασμένου συγΚΑΜΕΝΟΥ αρχηγού των ΑΝΕΛ θα κλάσουν πατάτες εάν τους βάλεις σε παραλία νησιού να περιμένουν τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ… Από μακριά κάνουν τους αδιάφορους πατριώτες γιατί κάποιοι νησιώτες φυλάνε τους παπαρολόγους της κυβέρνησης των δικαιωμάτων και των ηλίθιων που έχουν τα μέζεα στο κεφάλι…

   • Τον ψεκασμένο σούπερ πατριώτη, τον ΖΟΥΡΆΡΗ των ΑΝΕΛ να φέρει σαν επίστρατο σε παραλιακό φυλάκιο...

    Βάλτε τον μερικά βράδια μαζί με τον άλλο πατριώτη τον συγΚΑΜΕΝΟ ΜΠΟΥΛΗ να μας φυλάνε για να τους κοπεί η όρεξη να αμολάνε κορώνες παλικαρά…

 2. Απαράδεκτο χαρίζουν την Ελλάδα στους μετανάστες ΤΣΙΠΡΑΣ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ!!!!!

  Εγγυητής το κράτος για δάνεια απόκτησης σπιτιού σε μετανάστες – Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και όλους του λοιπούς φόρους της εφορίας για την αγορά κατοικίας από μετανάστες
  Το εξοργιστικό δεν είναι όμως μόνο αυτό αλλά και το γεγονός ότι όσοι είναι μετανάστες και αποκτήσουν σπίτι στην χώρα μας ανεξαρτήτου αν είναι με δάνειο ή με ιδία κεφάλαια θα απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ και τους λοιπούς φόρους ιδιοκτησίας.Μετά τα λεφτά που μοιράζει ο Μουζάλας σε κάθε μετανάστη τώρα οι κυβέρνηση θα δώσει το δικαίωμα κυρίως, σε οικογένειες μεταναστών να αποκτήσουν σπίτια με εγγύηση το κράτος μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ.
  http://scoops.gr/oi-metanastes-den-tha-pleirwnoun-enfia-kai-forous-stin-eforia/#

 3. Απίστευτο νομοσχέδιο από την κυβέρνηση θα παίρνουν τα σπίτια από του Έλληνες και θα τα δίνουν στην μισή αξία σε Μετανάστες!

  Ένα άκρως προκλητικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση που θα εκποιεί τις περιουσίες των Ελλήνων και θα τις δίνει για λίγα ευρώ σε μετανάστες. Το νομοσχέδιο σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να είναι έτοιμο πριν μπει το 2017.
  Το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο θα έχει ώς στόχο να ρευστοποιήσει τα ακίνητα που έχουν κατασχεθεί υπέρ του Ελληνικού δημοσίου και να αγοραστούν απευθείας από μετανάστες και πρόσφυγες στην μισή αξία ακριβώς του χρέους που έγινε η κατάσχεση. Για παράδειγμα αν ένα σπίτι έχει κατασχεθεί για χρέος προς το δημόσιο 30.000 ευρώ τότε ο μετανάστης θα έχει το δικαίωμα να το αγοράσει μετά την κατάσχεση από το ελληνικό δημόσιο δίνοντας στα κρατικά ταμεία μόλις 15.000 ευρώ.
  Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι πρέπει αυτό να γίνει ώστε να υπάρξει μία ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία ώς ίσος προς ίσος και τονίζουν επίσης ότι θα προσφέρει πολλά έσοδα από του πρόσφυγες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό.http://scoops.gr/%CE%B1%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7/

 4. Ας πάνε οι ενεργοί κοπρίτες που κάθονται όλη μέρα και μοιράζουν φανφάρες με μασώνοεβραίοιλουμινάτινεφελίμ..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ