Μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα της Κω ζητά ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς

16
403

μέτρα στήριξης του πρωτογενή τομέα της Κω

ζητά ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς

 

Αναπλήρωση εισοδήματος για τους παραγωγούς, άτοκα δάνεια, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μέτρα στήριξης της παραγωγής του πρωτογενή τομέα της Κω, για να αντέξει στην οικονομική κρίση που επιφέρει η μείωση του τουρισμού, ζητά ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς, με επιστολή του στους υπουργούς, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Ο Δήμαρχος Κω τονίζει στην επιστολή του, την οποία κοινοποιεί και στους βουλευτές Δωδεκανήσου, ότι «… σήμερα, όσο ποτέ, η στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί όρο επιβίωσης της χώρας μας. Είναι ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε, με σχέδιο και οργάνωση.»

 

Παρατίθεται ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Κω.

 

Αξιότιμοι Υπουργοί,

ο πρωτογενής τομέας της Κω, παρά την κυριαρχία του τουρισμού, παραμένει ζωντανός, διατηρεί πολλές θέσεις εργασίας και στηρίζει το εισόδημα δεκάδων οικογενειών αλλά και την ίδια την τουριστική ταυτότητα του νησιού.

Ελαιόλαδο, κρασί, κηπευτικά, μέλι, μοναδικά τυροκομικά, μοσχαρίσιο κρέας, αιγοπροβάτων αλλά και πτηνοτροφία, αποτελούν προϊόντα ποιότητας που καθορίζουν τον ιδιαίτερο αγροδιατροφικό χαρακτήρα του νησιού μας.

Η ενασχόληση των κατοίκων με τον πρωτογενή τομέα αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Τα παραγόμενα προϊόντα διατηρούν αυξημένη ζήτηση, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, ως αποτέλεσμα της μεγάλης επισκεψιμότητας του νησιού από τουρίστες.

Η ποιότητά τους είναι αναγνωρισμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η αύξηση του αριθμού νέων αγροτών και κτηνοτρόφων έχει οδηγήσει στην χρήση νέων καλλιεργητικών και κτηνοτροφικών πρότυπων, που με την σειρά τους προσδίδουν μεγαλύτερη αξία στο τελικό προϊόν.

Η δε παραγωγή τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι το Δημοτικό Σφαγείο Κω είναι το πρώτο σε αριθμό σφαγών σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο.

Εκτός όμως από τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που διαθέτει η Κως, λόγω του εκτεταμένου πεδινού εδάφους της και άλλων φυσικών χαρακτηριστικών, αντιμετωπίζει και πολλά προβλήματα, κυρίως αυξημένου κόστους παραγωγής.

Η μετατροπή της πανδημίας σε βαθιά οικονομική κρίση, ειδικά στον τουρισμό στον οποίο στηρίζεται αποκλειστικά η Κως, απειλεί με κατάρρευση και τον πρωτογενή τομέα του νησιού μας.

Όταν μάλιστα οι παραγωγοί μας έχουν δρομολογήσει εκτεταμένες καλλιέργειες, ικανές να καλύψουν μεγάλο μέρος της τουριστικής κατανάλωσης.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η δραστική μείωση του τουρισμού και τα προβλήματα που καθορίζονται από τη νησιωτικότητα, δηλαδή δυσκολία πρόσβασης σε μεγάλες αγορές και υψηλό κόστος μεταφοράς, αποτελούν τροχοπέδη στην προώθηση των προϊόντων.

 

Αξιότιμοι Υπουργοί,

οι συμπατριώτες μου που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, προσδοκούν στην άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης,  που θα συμβάλουν στην προσπάθεια που καταβάλουν να ανταπεξέλθουν.

Η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος αποτελεί όρο επιβίωσης. Άτοκα δάνεια, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και του μεταφορικού κόστους κτηνοτροφών και αγροεφοδίων, αποτελούν προϋπόθεση συντήρησης των εκμεταλλεύσεων.

Επιπλέον είναι αναγκαίο να λάβετε μέτρα που θα συμβάλλουν στη μείωση κόστους παραγωγής, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, αύξηση του ποσού των επιδοτήσεων μέσο ΟΠΕΚΕΠΕ, μείωση ΦΠΑ στο σύνολο των συντελεστών κόστους παραγωγής, αναστολή οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Σήμερα, όσο ποτέ, η στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί όρο επιβίωσης της χώρας μας.

Είναι ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε, με σχέδιο και οργάνωση.

 

Ο Δήμαρχος Κω

 

 

Θεοδόσης Α. Νικηταράς

 

 

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εχει χασει την μπαλα, οχι οτι την ειχε και ποτε αλλα λεμε…..
    Ακομα μια επιστολη χωρις νοημα……αλλα το λεει ξεκαθαρα στους δημοτες.
    Τα εχουμε κανει μπαχαλο…ειμαστε ΑΝΙΚΑΝΟΙ να σωσουμε τον τουρισμο…
    για να μην πεθανετε της πεινας,καντε οτι μπορειτε, βαλετε απο ολα τα ειδη
    γιατι θα πεσει πεινα μεγαλη!!!!
    Και οποιος καταλαβε-καταλαβε!!!

    • ΕΠΙΣΤΟΛΈΣ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ, μόνο σε αυτά έχει την ικανότητα ο Τριώφλορος ΤΕΟ.

      Δεν χάνει ευκαιρία να στείλει ένα ραβασάκι όπου λάχει για τα μάτια των ψηφοφόρων… Μετά βγάζει μια ανακοίνωση ο διορισμένος στο γραφείο παραπληροφόρησης, ξά- γιαλατζί γραφιάς των 2.500 Ευρώ, με νέες φωτογραφίες, να μην ξεχνάμε την φάτσα του ΑΒΟΥΛΟΥ ΤΕΟ….

    • Βρε ΤΡΙΩΦΛΟΡΕ ΚΟΨΙΜΙΈ ΤΕΟ, ΠΙΣΤΕΎΕΙΣ ότι ΈΣΤΩ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΉ ΘΑ ΦΤΆΣΕΙ ΣΤΑ ΧΈΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΎ;;;

      Κοιμάται, ονειρεύεται και το πρωΐ μόλις ξυπνήσει βάζει το κοπελάκι του να γράφει ανούσιες χλαπάτσα σε αυτούς που τον γράφουν …..
      Κατάντησε γραφικός με τις γελοίες επιστολές του την στιγμή που η οικονομία του νησιού έχει καταστραφεί και το μέλλον του νησιού αβέβαιο…

    • Μη του δίνεται σημασία. Έχει από μικρός μεγάλο βλήμα στον εγκέφαλο. Πολύ έχω στεναχωρηθεί.

    • TI ΛΕς ΠΟΙΟς ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ;ΕΜΕΙς ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑς Ο ΔΗΜΟς ΕΙΝΑΙ ΑΠΩΝ.ΕΣΥ ΚΑΛΑ ΚΟΝΟΜΑς ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΕΜΑς.ΘΑ ΦΑΕΙ ΜΑΥΡΟ ΣΤΙς ΑΛΛΕς ΕΚΛΟΓΕς ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ.

  2. Ω Θεοι…….
    Εσεις που σας προτιμησαν… να διοικησετε…..δεν πινετε καλυτερα χλωρινη??
    Θα γλυτωσετε και εσεις…θα γλυτωσουμε και εμεις….

    • Αχ νησακι μου.. εχασες τις αρπαχτες και γραφεις ολη μερα. Εσυ και ο ψιτ… μεινατε και καναδυο παλαβα.. τελειωσατε για πολλα χρονια. Ο πρωην Τ Ε Τ Ε Λ Ε Σ Τ Α Ι….

      • Αστε τις αρπαχτες γιατι δεν σας παιρνει….μα καθολου δεν σας παιρνει.
        Αλλου αυτα…αυτα να τα λετε στα παιδακια που δεν σας ξερουν.Εμεις σας γνωριζουμε πολυ καλα..
        .Και που εισαι ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ….αφου δεν υπαρχει πολτικη προστασια,….αφου δεν υπαρχει ΔΗΜΟΣ να κανει ελεγχους…που κανεις εδω στην Κω δεν προσεχει.( λιγοι σε μαγαζια που ειναι υποχρεωτικη η μασκα
        την φορουν.)….αρα
        .αφου δεν υπαρχετε…καλα λεω να πιειτε χλωρινη..
        Τον Κυριτση να τον αφησεις ησυχο….τρολακι…ο κοσμος θα σας κρινει και ο κοσμος θα σας μαυρισει.Εννοια σου….

      • Παρατηρητη…..πριν γινεις παρατηρητης-κριτης-επαναστατης,διαβασε καλα τις οδηγιες
        στην συσκευασια του καλσον!!!!!!!!
        Ασε ρε παγωνι……..!!!!!!!!!

  3. Καρντάσια, ο πρωτογενής τομέας της Κω και υπήρχε και υπάρχει και ανθεί ατομικά όμως, με τα γνωστά αποτελέσματα. Δέκα Δήμαρχοι και άλλοι τόσοι δικηγόροι….αν οι ίδιοι οι παραγωγοί δεν ξυπνήσουν και δεν δουν παραπέρα από την αυλή τους…το αποτέλεσμα μηδέν.
    Ο μέγας υπουργοδικηγόρος το πακέτο το κρατά στο συρτάρι μόνο οι ανθοπαραγωγοί κατάφεραν και τσίμπησαν καμμιά δεκαριά μυριάκια για ενίσχυση του κλάδου τους, μόνο αυτοί. Οι υπόλοιποι αναμένουν των κτηνοτρόφων συμπεριλαμβανομένων. Τώρα αν ο Θεοδόσης καταλάβει και πέρα από την επιστολή αποφασίσει να ασχοληθεί ενεργά…άλλο θέμα.

  4. Ωραία φωτογραφία………ωραία επιστολή ήθελα να πω.Μπράφο δημαρχε.Συνεχισε στον…..κοσμο σου.

  5. Δεν έχει πρόβλημα πρωτογενής τομέας η ……πουλάει τέσσερα Βάτικα τους μετανάστες που πήγε ο δικός της !!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ