Άνοιγμα συνόρων από 1η Ιουνίου χωρίς καραντίνα για Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία (επίκειται και για Τσεχία) | Χάσαμε τους Βρετανούς φέτος;

7
2424

«Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα ότι από την 1η Ιουνίου θα απελευθερώσουμε πλήρως τις επιχειρηματικές, οικογενειακές, διπλωματικές, ανθρωπιστικές και μεταφορικές σχέσεις χωρίς καραντίνα. Το ίδιο συμφωνήθηκε με τη Σερβία σε διμερείς δηλώσεις την 1η Ιουνίου».

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ μετά από τετραμερή συνάντηση που υπήρξε σήμερα με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Λούντοβιτς Ορμπάν. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, Υγείας, Μεταφορών και Τουρισμού των τεσσάρων χωρών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι και φέτος η Ελλάδα περιμένει τους επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες που μας τιμούν κάθε χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση του διασυνοριακού τουρισμού και των μεταφορών, τομείς που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την οικονομική ανάκαμψη των χωρών της περιοχής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αμοιβαία άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί γεγονός που θα διευκολύνει την επανάληψη των ταξιδιών επιχειρηματιών, εργαζομένων και τουριστών.

Για την Ρουμανία, ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι καθώς η ρουμανική κυβέρνηση παραιτείται, ελπίζει ότι θα λάβουν μια απόφαση που θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τις τρεις χώρες, έτσι ώστε να μην ισχύει το καθεστώς της καραντίνας.

Θα υπάρχει μια απλή δήλωση στα σύνορα, η οποία θα συμπληρώνεται από τους πολίτες είπε, που θα αναγράφει: «Δεν έχω συμπτώματα» και «Είμαι εξοικειωμένος με την επιδημία».

Σημειώνεται ότι προ των πυλών θεωρείται αντίστοιχη συμφωνία και με την Τσεχία.

Ο υπουργός Μεταφορών κ. Ζελιαζκόφ ενημέρωσε ότι από τις 25 Μαΐου, θα αποσυρθεί η καραντίνα όλων των οδηγών φορτηγών που εισέρχονται στη χώρα, καθώς και των οδηγών λεωφορείων.

Από την 1η Ιουνίου, σκοπεύουμε να ανοίξουμε τα εστιατόρια , πρόσθεσε ο Μπορίσοφ. Στην Ελλάδα, υπάρχει η απόφαση να ανοίξουν εσωτερικά εστιατόρια από τις 15 Ιουνίου. Και οι τέσσερις χώρες ενεργούν με τον ίδιο τρόπο, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η Βουλγαρία ακόμη αυτή τη στιγμή έχει συνομιλίες για χαλάρωση των μέτρων τόσο με την Αυστρία όσο και με τη Γερμανία. 

– Πηγή:  money-tourism.gr

nea_2

Χάσαμε τους Βρετανούς τουρίστες αυτό το καλοκαίρι;

Εύα Παυλάτου

Κακά τα ψέμματα, οι διακρατικές συμφωνίες με χώρες, όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία και το Ισραήλ, δεν θα αντικαταστήσουν την σταθερή πελατεία από το Ηνωμένο Βασίλειο

Εδώ και τρεις δεκαετίες, περίπου, ο τουρισμός από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ελλάδα ανέρχεται σταθερά με πελάτες μέσου εισοδήματος, συνήθως, αλλά «καλούς» στην πλειοψηφία τους.

Τι σημαίνει «καλός» πελάτης για τον επιχειρηματία του τουρισμού; Είναι ο πελάτης που κάνει την κράτηση μήνες πριν την άφιξη, τα γνωστά early bookings, πληρώνει προκαταβολή στον Tour Operator, συχνά κλείνει και ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο μαζί με την κράτησή του ενώ, έτσι, ο ξενοδόχος, αφενός μεν έχει τη δυνατότητα να φτιάξει νωρίς το πλάνο των κρατήσεων, αφετέρου, όταν υπάρχουν πολλά early bookings για την μονάδα του είναι πιο εύκολο να ζητήσει προκαταβολή από το ταξιδιωτικό γραφείο του εξωτερικού.

Αλλά και όταν φθάνει στον προορισμό του ο Βρετανός τουρίστας, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, είναι ευγενικός, φιλικός με τους ντόπιους και το κυριότερο, όταν αγαπήσει έναν τόπο εξελίσσεται σε πελάτη «repeater», που θα επιστρέψει στο ίδιο ξενοδοχείο ξανά και ξανά, θα φέρει τους φίλους και τους συγγενείς του και θα αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Η διαφορά των Βρετανών με τους άλλους επισκέπτες της Ελλάδας, είναι πως για αυτόν τον λαό οι διακοπές είναι «είδος πρώτης ανάγκης» και όχι πολυτέλεια.

Τις σχεδιάζουν σχεδόν ένα χρόνο πριν και θα πάνε ακόμα και αν τα εισοδήματά τους είναι χαμηλά. Ίσως, αυτό οφείλεται στο ομιχλώδες τοπίο της χώρας τους, ίσως στην ιδιοσυγκρασία τους, πάντως, πρόκειται για πελάτες που θα ταξιδέψουν και τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αφού, μάλιστα, τότε βρίσκουν και πιο οικονομικά πακέτα ενώ άλλοι λαοί, όπως και εμείς οι Έλληνες, πάνε διακοπές μόνο Ιούλιο και Αύγουστο.

Οι Βρετανοί έχουν αγαπήσει την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά και είναι μερικές χιλιάδες αυτοί που ερωτεύθηκαν τη χώρα μας, αγόρασαν γη, έφτιαξαν σπίτια και είτε, ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, είτε περνούν τον μισό χρόνο εδώ και τον μισό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όμως, η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε το τοπίο στον τουρισμό για το καλοκαίρι του 2020. Τα εποχικά καταλύματα αναμένεται να ανοίξουν 8 Ιουνίου ή 1η Ιουλίου, αλλά, οι Βρετανοί δεν θα έρθουν, τουλάχιστον, όχι όσοι θα θέλαμε. Αν και οι υπεύθυνοι για τον Τουρισμό στην Ελλάδα, επειδή έχουν κατανοήσει πως οι αφίξεις από τη Βρετανία θα είναι ελάχιστες και άκουσαν τη Μέρκελ να συμβουλεύει τους Γερμανούς αυτό το καλοκαίρι να κάνουν διακοπές στην πατρίδα τους, μίλησαν, ήδη, για διακρατικές συμφωνίες με χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και το Ισραήλ. Καλή η προσπάθεια, να περισωθεί ό,τι είναι δυνατόν για την βαριά βιομηχανία της χώρας.

Όμως, πόσοι τουρίστες θα έρθουν από αυτές τις χώρες και αν έρθουν, ίσως επιλέξουν μέρη κοντά στα σύνορά τους, για παράδειγμα από τη Βουλγαρία είναι λογικό οι επισκέπτες να επιλέξουν τη Βόρεια Ελλάδα για τις διακοπές τους και όχι ένα νησί του Ιονίου.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χτυπηθεί από τον κορωνοϊό με περισσότερους από 30.000 νεκρούς. Οι οδηγίες της κυβέρνησης Τζόνσον προς στους Βρετανούς πολίτες, δια στόματος των υπουργών του, είναι σχεδόν σαφείς, «μην πάτε διακοπές αυτό το καλοκαίρι». Την Τρίτη ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, εμφανίστηκε σε πρωϊνή τηλεοπτική εκπομπή και δήλωσε πως είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν πολυήμερες διακοπές για φέτος.

Μία ημέρα μετά, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, ο οποίος πέταξε το μπαλάκι στους συμπατριώτες του και ανέφερε πως οι Βρετανοί μπορούν να κλείσουν διακοπές εν μέσω πανδημίας με δική τους ευθύνη.

Όμως, ο πιο ανασχετικός παράγοντας για να μην κάνει διακοπές «εκτός των τειχών» αυτό το καλοκαίρι ο Βρετανός, ήταν η ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον την περασμένη Δευτέρα, πως όποιος εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των συμπατριωτών του, θα μπαίνει σε καραντίνα δύο εβδομάδων. Ποιος Βρετανός θα αποφασίσει να ταξιδέψει μία ή δύο εβδομάδες στο εξωτερικό για να επιστρέψει στη χώρα του και να μείνει σπίτι του κλεισμένος για 14 μέρες;

protothema.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σιγα τους αλκοολικούς που χάσαμε.. Καιρός να σοβαρευτούμε, να ξεβολευτουμε και να φέρουμε σωστούς πελάτες! Αλλά τι περιμένεις με τέτοιους διευθυντές ξενοδοχείου? Με ένα στυλό στο χέρι υπογράφουν όπως-όπως ο, τι να’ναι απλά για να γεμίσουν τα δωμάτια.. Μεγάλα ταλέντα σας λέω!!!

 2. Με τι συμφωνία? Η Ελλάδα είναι πρώτη σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι

  Φυσικά, με αντάλαγμα στην προκειμένη περίπτωση άνοιγμα συνόρων… Το θέμα είναι τι σκ@τα, υπέγραψε η συμφώνησε πάλι… Το τσιπάκι ίσως? Η συμφωνία με τους εμπόρους εμβολίων, δισεκατομυρριων για το μετά φθινόπωρο… Ε ρε τι μας περιμένει, με τους προδοτες

  • …έρχεται ο 667 αναβάθμιση του 666!! Επίσης τα τσιπάκια ή chips, θα βγουν σε κλασικά και κυματιστά (ruffles) και μάλιστα σε μία νέα γεύση σκορδόψωμου με μοτσαρέλα.

    • 668; …έγινε τόσο γρήγορα κι άλλη αναβάθμιση; Μπράβο τεχνολογία…χαχαχα.
     Η πλάκα είναι ότι υπάρχουν πολλοί που τους πιστεύουν!! …και εσύ να ‘σαι καλά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.