ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με πολύ κόσμο & μεγάλη συγκίνηση ο Εσπερινός του Αγ. Κωνσταντίνου στο εκκλησάκι εις μνήμην Κωνσταντίνου Τουρτουλή

1
4399

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με την προσέλευση πλήθους προσκυνητών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ εψάλη ο Εσπερινός των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στο εκκλησάκι που ανήγειρε η οικογένεια Αδαμαντίου και Αντιγόνης Τουρτουλή σε μια πανέμορφη τοποθεσία στο φράγμα στη Μεσαριά και εδωρήθη στην Ιερά Μητρόπολη, στη μνήμη του γιου τους Κωνσταντίνου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον βίο και το έργο του Μεγάλου Κωνσταντίνου του πρώτου Αυτοκράτορα του βυζαντίου.

Άγιος Κωνσταντίνος (στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ως Ισαπόστολος) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 306 έως το 337. Ήταν γιος του Φλάβιου Βαλέριου Κωνστάντιου και της συζύγου του, Ελένης. Ο πατέρας του έγινε καίσαρας, αναπληρωτής αυτοκράτορας στη δύση το 293. Είχε θρακική-ιλλυρική καταγωγή. Ήταν αυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 312 έως το 324 και μονοκράτορας από το 324 έως το 337.

Έμεινε γνωστός για τρεις κοσμοϊστορικές αποφάσεις του:

  • Υπέγραψε το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ. με το οποίο θεσπιζόταν η αρχή ανεξιθρησκίας. Έτσι, για πρώτη φορά ο Χριστιανισμός βρισκόταν υπό την προστασία του αυτοκράτορος (σημ. Ο Μ. Κωνσταντίνος δεν ανακήρυξε το Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας, όπως λανθασμένα αναφέρεται κάποιες φορές. Αυτό το έπραξε αρκετά χρόνια αργότερα ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος). Με την κίνηση αυτή ο διορατικός Μέγας Κωνσταντίνος συνέχιζε την πολιτική του Γαλέριου, που αντιλαμβανόμενος πως οι διωγμοί κάθε άλλο παρά συνέβαλλαν στην εδραίωση της εσωτερικής ειρήνης (Pax Romana), το 311 μ.Χ. τους κατέπαυσε με διάταγμα και εν συνεχεία στα Μεδιόλανα νομιμοποίησε τον Χριστιανισμό ως «επιτρεπομένη θρησκεία», οι οπαδοί της οποίας όφειλαν να προσεύχονται στον δικό τους Θεό για την ευτυχία του κράτους.
  • Μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη.
  • Συγκάλεσε την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, την πλέον καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξη της παγκόσμιας Χριστιανικής Εκκλησίας.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του βαπτίστηκε Χριστιανός και έκτοτε δεν φόρεσε ξανά την Αυτοκρατορική στολή παρά μόνο τον λευκό χιτώνα με τον οποίο βαπτίστηκε.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος εμφανώς συγκινημένος -όπως και όλοι οι προσκυνητές- τέλεσε Τρισάγιο  εις μνήμη Κωνσταντίνου Τουρτουλή εντός του Ιερού Ναού.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή, ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Καλλούδης, ο τοπικός σύμβουλος Μ. Γιωργαλλής και μεγάλος αριθμός προσκυνητών.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν και η αφιέρωση της παρακάτω εντυπωσιακής εικόνας του Αγίου Κωνσταντίνου, από την Αγιογράφο Μαρία Βαμβακούση (η οποία όπως μας εξήγησε την ημέρα αυτή είχε ξεπεράσει μια πολύ σοβαρή περιπέτεια με την υγεία της όταν πρωτοήρθε στην Κω).

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η έννοια της οικογένειας, το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, τα εθνικά σύνορα, η χριστιανική πίστη, όλες αυτές οι πεποιθήσεις θα καταστραφούν, διότι ο κόσμος πρέπει να αποδεχθεί μια παγκόσμια κυβέρνηση υποστηριζόμενη από τους σχεδιαστές της μέσα στις μυστικές κοινωνίες και τις νέες θρησκευτικές ομάδες. Ο θεσμός της οικογένειας θα δεχθεί επίθεση και θα καταστραφεί. Τα παιδιά θα τα μεγαλώνει η «προοδευτική» κοινωνία μέσω της κυβέρνησης. Το δικαίωμα της ιδιωτικής ιδιοκτησίας θα καταργηθεί. Όλες οι εκτάσεις και τα ακίνητα θα ανήκουν στην κυβέρνηση. Την ίδια ώρα το ίδιο σκοτεινό συνδικάτο θα παρουσιάσει την Παγκόσμια Θρησκεία. Οι πιστοί που δεν θα συμβιβαστούν με αυτό το μοντέλο θα υποστούν κοινωνικό αποκλεισμό, φακέλωμα, διωγμούς, φυλακίσεις μέχρι και θάνατο.Η Νέα Παγκόσμια Τάξη έρχεται…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.