Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Κω (Μαρτυρίες-ντοκουμέντα. Ο ξεριζωμός και οι ‘Τουρκόσποροι’)

13
3387
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων 21/5/2017

Φώτο ρεπορτάζ Ξανθίππη Αγρέλλη

Με Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου κ. κ. Ναθαναήλ, τιμήθηκε και εφέτος η ημέρα της γενοκτονίας των Ποντίων.

Στον σύντομο και μεστό λόγο του εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων Κω «Ο Ξενιτέας» κ. Γιάννης Βαμβακίδης αναφέρθηκε στα ντοκουμέντα που υπάρχουν και στα έγγραφα που αποδεικνύουν περίτρανα, πως η γενοκτονία των αδελφών μας Ελλήνων του Πόντου και της Τραπεζούντας, είναι πέρα για πέρα αληθινή, και πρέπει όλοι να την αναγνωρίσουν.

Μαζί με του Πόντιους, που πέρασαν δια πυρός, σιδήρου, μαχαίρας, αγχόνης, βιασμών, εξορίας και βασανιστηρίων, εκδιώχθηκαν και οι αδελφοί μας Έλληνες, Αρμένιοι οι Μικρασιάτες καθώς και οι Ασύριοι. Αυτά τα τραγικά γεγονότα συνέβησαν σε ένα πρόγραμμα κάθαρσης των λαών που κατοικούσαν στην τότε πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την ανοχή και επίβλεψη των Ευρωπαίων κυρίως Βρετανών και Γερμανών.

Ακολούθησε Τρισάγιο στο μνημείο των ηρώων καθώς και η κατάθεση στεφάνων, από τις Στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, καθώς και από συναφείς Συλλόγους.

Μετά το πέρας της τελετής, ο Ποντιακός Σύλλογος ο Ξενιτέας, που ιδρύθηκε το 1990 στην Κω, προσέφερε φιλόξενο πρωινό, στο καφέ «Καμέλια», στον Δεσπότη, στους ιερείς, καθώς και στις Στρατιωτικές και πολιτικές αρχές.

Ξανθίππη Αγρέλλη

Γενοκτονία Ποντίων: Μαρτυρίες-ντοκουμέντα. Ο ξεριζωμός και οι ‘Τουρκόσποροι’

Στις 19 Μαΐου, 1919 με την αποβίβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, άρχισε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το ταξίδι της προσφυγιάς, από την προσπάθεια για επιβίωση και από την έλευση στη «νέα πατρίδα» (Vids)

13 ΣΧΟΛΙΑ

    • Οι Τούρκοι γιορτάζουν την γενοκτονία των Ποντίων με τριήμερη γιορτή και εκδρομή στην Κω και εμείς την μνήμη της εξόντωσης...

      Γέμισε η Κως τουρίστες και για ένα τριήμερο τα ξενοδοχεία και τα μαγαζιά. Είδαμε επί τέλους κόσμο στην πόλη τώρα που χωρίς την Ryan Air όλα είναι άδεια. Η βλακώδης συμπεριφορά του ΚΥΡΙΤΣΗ έδιωξε την εταιρεία με αποτέλεσμα όλοι να βαράνε μύγες με πτώση 25% και εφέτος.

  1. Αρχές 20ου αι. οι Τούρκοι εξαπολύουν ξανά διωγμούς εναντίον των Χριστιανών, στοχεύοντας σε μία αμιγώς μουσουλμανική κοινότητα.
    Ανηλεείς σφαγές, αποστολές σε τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρου), εξορίες, βιασμούς, αρπαγές και πολλά άλλα βασανιστήρια υπέστησαν. Το 1919 με την Συνθήκη του Νεϊγύ έφτασαν πολλοί στην Ελλάδα, μέσω της ανταλλαγής πληθυσμών.
    Το 1936 οι κομμουνιστές του Στάλιν ξεκίνησαν μια πολιτική εθνικής κάθαρσης στην Γεωργία σε βάρος των μικρών μειονοτήτων και ιδιαίτερα των Ελλήνων του Πόντου, οι οποίοι για να γλιτώσουν από τους Τούρκους είχαν εγκαταλείψει τις πόλεις και τα χωριά τους. Άρχισαν έτσι συλλήψεις και εκτελέσεις, καταστράφηκαν ελληνικά σχολεία, ενώ εφημερίδες, εκδοτικοί οίκοι και θέατρα αναγκάστηκαν να κλείσουν.

  2. Σήμερα τιμάμε την γενοκτονία των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους του Κεμάλ, κανονικά βέβαια θα έπρεπε να μιλάμε και για την Γενοκτονία των Ελλήνων στην Μικρά Ασία.
    Οι Έλληνες, αυτός ο ανυπότακτος λαός, έχει υποστεί δεκάδες εκατομμύρια σφαγές από τα παναρχαία χρόνια. Ενοχλεί το φως της γνώσης, το σκοτάδι του ψεύδους. Ωστόσο πάντα υπάρχουν οι χαραμάδες.
    Ο Ελληνισμός ακόμα υπάρχει και θα υπάρχει καθώς είναι κύκλος σαν τους χορούς του.
    Τους χορούς που χορεύουν και οι Πόντιοι. Τους πολεμικούς χορούς, καθώς εκτός από επιστήμες και πολιτισμό, ο Ελληνισμός δίδαξε και πόλεμο και σύντομα θα ξαναδιδάξει. Όταν βρεθούν ξανά οι Έλληνες!
    Γιατί αυτό που είμαστε και αυτό που κάνουμε αντηχεί στην αιωνιότητα…

  3. Και εύχομαι να μείνω καταραμένος στην αδιάστατη αιωνιότητα αν δεν εκδικηθώ τις φωνές των νηπίων, τους ρόγχους των απαγχονισθέντων, τις πατημασιές των πεταλωμένων, τον αλύγιστο πόνο των βιασμένων, την οργή των χιλιάδων μαρτύρων.
    Εύχομαι να με ακολουθεί για πάντα η κατάρα της γιαγιάς μου, αν σιωπήσω και δεν δικαιώσω το πνεύμα του αδούλωτου Πόντιου Έλληνα.
    Στην λαλιά που φιμώθηκε, στα κόκκαλα που έμειναν πεταμένα, στην πατρίδα που έμεινε πίσω, αν μείνω αμέτοχος και δεν εκδικηθώ, αν χάσω την ζωή μου χωρίς να κάνω τα πάντα για να θυμούνται οι Έλληνες, ας μείνω τώρα βουβός…
    Δεν μου αρμόζει πια ο λόγος…!

  4. Θεωρώ ότι το να είναι ………., χάνεται η επισημότητα της εκδήλωσης. Τα έχουμε ισοπεδώσει όλα. Ο προϊστάμενος ……..δεν τα βλέπει; Κάθε φορά τα ίδια. Ήμαρτον πια!!!!

  5. η τουρκια δεν εχει ιστορια εχει μονο ποινικο μητρωο..καμια φιλία με τουρκο….Ποντος αθανατος Ελλαδα αθανατη Λευτερια στα κατεχωμενα……

  6. Μπράβο. Πολύ καλή δουλειά.
    Να σας πληροφορήσω όμως ότι την Παρασκευή 19 Μαίου 2017 μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων από τους τούρκους μουσουλμάνους, οι καθηγητές μας αποφάσισαν να πάνε τα παιδιά μας χωρίς την έγκριση των γονέων τους, εκπαιδευτική εκδρομή σε τζαμί. Βγάλανε τα παπούτσια τους για να μπούνε μέσα (λόγω της ιερότητας του χώρου…) και ο χότζας, ιμάμης τους έλυνε απορίες. Προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία εκδήλωση στο συγκεκριμένο σχολείο για να τιμήσουν αυτούς του ήρωες, αγίους Ποντίους αδελφούς μας, αλλά κάνανε τιμώντας το ολοκαύτωμα των εβραίων.
    Πού είναι, ποιός είναι ο εχθρός τελικά?

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ