ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Πλήθος κόσμου στο Έθιμο του Φανού & του Κλήδονα στην πλ. Ελευθερίας Κω – Καταχειροκροτήθηκαν τα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων

2
5273

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

  Η εντυπωσιακή παραδοσιακή αναπαράσταση των εθίμων του φανού και του κλήδονα από το Λύκειο Ελληνίδων Κω συγκέντρωσε για άλλη μια χρονιά πλήθος κόσμου στην πλ. Ελευθερίας.

Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κω Αργυρώ Κατσίλλη μίλησε για τον καθαρτήριο χαρακτήρα του εθίμου, όπως επίσης και  για το έθιμο του Κλήδονα . Στην συνέχεια έγινε και ή σχετική αναπαράσταση από τα κορίτσια του Λυκείου Ελληνίδων. Ένα έθιμο που συνδέεται με την σημερινή ημέρα -παραμονή της εορτής του Άη Γιάννη- και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα (από τις τελετουργίες καθαρμού και μαντείας) και υλοποιείται από νέες κοπέλες. Η μετάφραση στα Αγγλικά για τους ξένους επισκέπτες έγινε από  μαθήτρια των Φροντιστηρίων  Χατζηνικολάου.

ΒΙΝΤΕΟ: Η αναπαράσταση των δύο εθίμων από τα κορίτσια και τα αγόρια του Λυκείου Ελληνίδων Κω γύρω από τη φωτιά και το έθιμο του κλήδονα με το «αμίλητο νερό» που μετέφεραν οι τρεις Μαρίες…

Στη συνέχεια τα παιδικά και νεανικά τμήματα του Λυκείου, χόρεψαν καταχειροκροτούμενα από τον κόσμο, παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα γύρω από τη φωτιά και στο τέλος τηρώντας το έθιμο μικροί και μεγάλοι πήδηξαν  τρεις φορές πάνω από τον καμμένο φανό.

Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Κω κ. Αργυρώ Κατσίλλη πρόσφερε μια ανθοδέσμη μαζί με τα συγχαρητήριά της στην Δασκάλα παραδοσιακών χορών του Λυκείου κ. Αρετή Φράγκου για την άψογη εμφάνιση των τμημάτων της.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: Η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος και εκπρόσωπος του Επάρχου Ε. Νάκη,  ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Δ. Χούπης, ο π. Ιωάννης ο γενικός Αρχιερατικός μαζί με τον π. Περικλή, λόγω απουσίας του Σεβασμιωτάτου (ήταν στον εσπερινό του Αη Γιάννη στο Ζηπάρι).

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν τέλος τον κ. Θοδωρή Πέτσαλη και στον κ. Σταμάτη Μανιά χάρη στην πολύτιμη βοήθεια των οποίων (μεταφέρουν ξύλα και ανάβουν τη φωτιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια) πραγματοποιείται με επιτυχία το έθιμο κάθε χρόνο. Να είναι πάντα καλά!!!

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. PRAVO STOUS SINTELESTES TIS OMORFIS AYTIS PARASTASIS
    EPITELOYS OMORFINE KAI KATI…..AS BLEPOYN MERIKOI KE IDIETERA AYTOI POY EXOYN TIN PITA KE TO MAXERI..ME TOYS ASXETOYS POY ASXOLOYNTE ME TON POLITISMO SAYTO TO NISAKI…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ