Όσα ΔΕΝ κάναμε για τον Ιπποκράτη…(Αντ’ αυτού τσακωνόμαστε…)

9
2310
Όσα ΔΕΝ κάναμε για τον Ιπποκράτη…(Αντ’ αυτού τσακωνόμαστε…)

Γύρω από το όνομα του Ιπποκράτη βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες μια ακόμα έριδα και διαμάχη που αντί να λειτουργεί συνθετικά -όπως θα έπρεπε να λειτουργεί το δημοτικό μας συμβούλιο, προς όφελος της Κωακής κοινωνίας- λειτουργεί, δυστυχώς, αποσυνθετικά.

Δίκιο έχουν και οι δύο πλευρές αλλά εν μέρει…

Δίκιο έχει η παράταξη ΟΡΑΜΑ που καταγγέλει τη δημοτική αρχή ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα το οποίο μπορούσε να προετοιμάσει κατάλληλα από το Μάρτιο, το έφερε στο δημοτικό συμβούλιο στο παρά ένα, εκτάκτως και με τη διαδικασία του κατεπείγοντως. Ενώ, βιάστηκαν να βάλουν τις υπογραφές σε μια τελετή χωρίς καν να ενημερώσουν τον συνδιοργανωτή Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (και μακάρι να μην υλοποιήσει την απειλή του να σταματήσει την τελετή ορκωμοσίας των αριστευσάντων των ιατρικών σχολών στην Κω).
Δίκιο έχει και η δημοτική αρχή στο ότι η Κως δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την συνεργασία και την εξωστρέφεια, στο πλαίσιο του Δικτύου πολέων με Ασκληπιείο.
Δίκιο έχει η παράταξη ΟΡΑΜΑ όταν επισημαίνει ότι δεν διαπραγαμτευτήκαμε καν το θέμα της έδρας του δικτύου να είναι η Κως αντί η Επίδαυρος (για το πως θα μπορούσε να επιβληθεί η υλοποίηση των ιατρικών και φαρμακευτικών συνεδρίων στη γενέτειρα του Ιπποκράτη υπάρχουν ερωτηματικά, μιας και αυτό είναι απόφαση των διοργανωτών τους: πανεπιστημίων, ερευνητικών φορέων, ιδρυμάτων κλπ, αλλά κι αυτό είναι συζητήσιμο). Δίκιο έχει και η δημοτική αρχή που τονίζει ότι μέσω του δικτύου που προωθεί το Υπ. Πολιτισμού με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα υποστηριχθούν δράσεις ανάδειξής του και προσέλκυσης ενός εξειδικευμένου κοινού επισκεπτών, με παράλληλη προετοιμασία και υποβολή φακέλου υποψηφιότητας του Ασκληπιείου Κω, προκειμένου να ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Το θέμα λοιπόν είναι αν «διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο» ή αν προχωρήσει η υλοποίηση αυτών των δράσεων και με τι ρυθμούς;

Ευτυχώς ή συντυχώς, έχουμε κάποια στάνταρ (έστω και στρεβλά) γύρω από το θέμα της τοπικής παράδοσης για την Κω ως γενέτειρας του Ιπποκράτη (αφού δεν κάναμε και τίποτα σπουδαίο για το μεγάλο μας πρόγονο οι νεότερες γενιές…) Όπως ας πούμε ο περίφημος «Πλάτανος του Ιπποκράτη», που είναι βέβαια πολύ μεταγενέστερός του και δεν έχει καμία σχέση μ’ αυτόν.
Ούτε φυσικά στο Ασκληπιείο δίδαξε ο Ιπποκράτης. Αντιθέτως, την ιατρική που εφαρμοζόταν εκεί, με την εγκοίμηση των ασθενών και την εμφάνιση του θεού Ασκληπιού στα όνειρά τους υποδεικνύοντάς τους (και καλά) τη μέθοδο θεραπείας, πολέμησε και ανέτρεψε επιστημονικά ο Ιπποκράτης. Παρόλα αυτά  υπάρχει μέχρι και σήμερα αυτή η σύνδεση του Ασκληπιείου με τον Ιπποκράτη (κι ας ακούγεται ως ιεροσυλία). Πολύ δε μάλλον που στο Ασκληπιείο επελέγη να γίνεται εδώ και τόσα χρόνια η τελετή απαγγελίας του Όρκου του Ιπποκράτη, παρουσία Ιπποκρατιστών και επιφανών ιατρών και επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.

Σωστό ή λάθος; Ο καθένας έχει την οπτική του και μπορεί να επιχειρηματολογήσει ανάλογα. Όπως και να ‘χει,  τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους και εξελίσσονται.

Το θέμα είναι όσα ΔΕΝ κάναμε για τον Ιπποκράτη.
Ας δούμε όμως: τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου στο πάρκο Αλκαζάρ απέναντι από το μνημείο του Ιπποκράτη αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης. Στην Κω ΤΙ και ΠΟΥ;

Η Σάμος για παράδειγμα έχει το εμβληματικό άγαλμα του Πυθαγόρα σε κεντρικό σημείο στην προβλήτα του λιμανιού (φωτό).

Στην Κω υπάρχει μια (ας την πούμε) σύνθεση κι αυτή κρυμμένη κάπου στο (άσχετο) πάρκο του πρώην ανθόκηπου, πίσω από τα δελφίνια (που για να τη βρει κάποιος που δεν είναι από δω, ίσως χρειαστεί GPS). Κι όμως, θα μπορούσε να ήταν ένα αντίστοιχο εμβληματικό άγαλμα, κάπου εκεί που είναι η άγκυρα στο εσωτερικό λιμάνι κάτω από το δημαρχείο ή στο συντριβάνι λίγο πριν τα σκαλιά που οδηγούν προς τον πλάτανο και το κάστρο…

Γιατί όχι, η καθιέρωση  ενός θεσμού επιστημονικών συνεδρίων στην Κω (στο ΔΙΙΚ), γύρω από τα συγγράμματα του Ιπποκράτη και τα έργα της Ιπποκρατικής συλλογής, όπως πρότεινε φίλος εκπαιδευτικός. Και τόσα άλλα.

Ποτέ δεν είναι αργά. Ειδικούς επί του θέματος έχουμε πολλούς, πολιτική βούληση και υλοποίηση χρειάζεται.

Αγάπη και αποδοχή δίδασκε (και) ο Ιπποκράτης για να αποφύγουμε τη φθορά. Μακάρι να το ακολουθήσουν και οι τοπικοί μας άρχοντες αντί να αναλώνονται σε ανούσιες και φθοροποιές διαμάχες, σε όλα τα επίπεδα.
ΦΩΤΟ  Άγαλμα Ιπποκράτη στα Μούγλα, στην Τουρκία:
Άγαλμα Ιπποκράτη στη Λάρισα (κεντρική φωτό):
Βοτανικός κήπος και πλάτανος Ιπποκράτη (παρμένος από τον πλάτανο της Κω) κοντά στο άγαλμα του Ιπποκράτη, στη Λάρισα:
Το άγαλμα του πατέρα της ιστορίας Ηρόδοτου, στην Αλικαρνασσό:
Το άγαλμα του Πυθαγόρα στη Σάμο:
Η σύνθεση που αναπαριστά τον Ιπποκράτη να διδάσκει, στο πάρκο του πρώην ανθόκηπου στην Κω:

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. -Αλεξίκακος - Το μόνο σωστό που διαβάζω η απαράδεκτη τοποθέτηση του αγάλματος του Ιπποκράτη στον ανθόκηπο.

    Ξεχνάμε όμως ότι η τοποθέτηση του σε χώρο κοντά στον πλάτανο ή στο νέο συντριβάνι περνά από τον έλεγχο της αρχαιολογίας και ότι είχε είδη τοποθετηθεί, λόγω και της αντίδρασης της συντεχνίας της ΤΑΡΙΦΑΣ, σε ακατάλληλο χώρο κρυμμένο στο πουθενά…

  2. Επεσαν και οι υπογραφές ξεπουληθηκε το Ασκληπιείο της Κω,ΕΓΙΝΕ εδρα της Επιδαύρου!!!!!ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ!.ΓΙΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΑΝΙΑΤΗ!!!!ΤΡΕΝΑΚΙΑ ΠΟΥΛΗΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ!!!! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΟΥ.ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΕ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΗΣ ΚΩ.ΚΑΛΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ?Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ.ΓΙΑ 30 ΑΡΓΥΡΙΑ.ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΕ.ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ.ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕΣ ΕΠΙΖΗΜΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΚΩ ΑΠΟ ΚΥΡΙΤΣΗ-ΠΑΥΛΙΔΗ.
    http://www.aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/55688/sto-diethnes-diktyo-asklipieion-dimos/

    • Αγράμματε ΣΟυΡΑΜΑτιστή μην ανησυχείς, το Ασκληπιείο θα μείνει εκεί που είναι.. Η μόνη διαφορά εκδηλώσεις οργανωμένες ποιότητας.

      Όλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν όπως μπορούν παντού επώνυμους που πέρασαν από τον χώρο τους, από το μικρό ταβερνάκι με φωτογραφίες στους τοίχους μέχρι τους Μαμούτηδες που ξαφνικά ανακάλυψαν ότι ο Ηρόδοτος ήταν πατριώτης τους… ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ, μόνο θα γίνει μια προσπάθεια να γίνονται εκδηλώσεις ποιότητας και όχι μπουζουκομάγαζο όπως κατάντησε το Ασκληπιείο μας ο ΤΕΛΗΣ και η παρεούλα του… Όσο για τον χώρο συνεδριάσεων των εκπροσώπων των πόλεων του δικτύου κεντρικά έπρεπε να είναι στην Επίδαυρο και όχι στην άλλη άκρη της χώρας..

  3. η κυρια ρουφα εχει την εμπειρια και αν διαλεξει καινουργιους τιμιους θα πετυχει πολλα για το νησι μας.

    το προβλημα της κω λεγεται κυριτσης.ποδοπατησε το νησι με τις επιλογες του. μεταναστευτικο,ryanair,κρουαζιεροπλοια,νεοι φοροι,διχονοια,διαρκεις αντιπαραθεσεις με κυβερνηση περιφερεια επαρχειο υπουργους βουλευτες,δεν συνεργαζεται με τους φορεις,απετυχε σε ολα.εδιωξε ασκληπιειο!!!!!! και ιπποκρατη!!!!!!!!!!

  4. .. Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΚΩ.ΜΕΛΑΝΟ ΣΤΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΣ

    ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ.ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ.ΜΕΓΑΛΟΣ ΡΑΔΙΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΥΠΟΧΘΟΝΙΟΣ.ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ