«Σκυλί που γαυγίζει μην το φοβάσαι», αλλά έχε και τα μάτια σου δεκατέσσερα μην σου ρίξει καμία δαγκωνιά…

16
1978

«Σκυλί που γαυγίζει μην το φοβάσαι», αλλά έχε και τα μάτια σου δεκατέσσερα μην σου ρίξει καμία δαγκωνιά…

 

Είπαμε να αφήσουμε για λίγο το ατέρμονο «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά και στο δήμο Κω… Στην πρώτη με την υπόθεση NOVARTIS και στο δήμο με τις «συγκρούσεις» για τα σχολεία (το μόνο παρήγορο είναι ότι άρχισαν να ξεσηκώνονται και να πιέζουν γονείς-μαθητές και εκπαιδευτικοί μιας και από υποσχέσεις άλλο τίποτα…), τις εργολαβίες και τις απευθείας αναθέσεις. Με όλους να ζητούν την «κάθαρση» η την πολιτική δικαίωση από τη… Δικαιοσύνη.
Έτσι κι αλλιώς αυτά συνεχίζονται και θα συνεχίζονται (μιας και είναι στο DNA μας) ανεξαρτήτως των όποιων έκτακτων παραγόντων ή «κλυδωνισμών», σεισμών, λ(ο)ιμών, καταποντισμών κλπ.

Για να σταθούμε λίγο ψύχραιμα και αναλυτικά και στο έτερο «πολεμικό» κλίμα που επιχειρεί να στήσει στην περιοχή μας ο «θερμόαιμος» Ερντογάν και οι ακραίες φωνές της γείτονος που ενισχύονται ενόψει των βουλευτικών, προεδρικών και τοπικών εκλογών που θα γίνουν στην Τουρκία το 2019, εντείνοντας εύλογα την αγωνία και την ανησυχία μας. Οπότε, μέχρι τις εκλογές αυτές έχουμε να δούμε αλλά και να ακούσουμε πολλά ακόμη. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή, ψυχραιμία και επαγρύπνιση.

Πολύ κατατοπιστική και επεξηγηματική των όλων κινήσεων και προθέσεων της απέναντι πλευράς και του «σουλτάνου» Ερντογάν είναι η πρόσφατη ανάλυση του Γιώργου Σκαφίδα στην εφ. ΕΘΝΟΣ την οποία και αντιγράφουμε (καθότι «σκυλί που γαυγίζει μην το φοβάσαι», αλλά έχε και τα μάτια σου δεκατέσσερα μήπως επάνω στο πλησίασμα σου ρίξει και καμία δαγκωνιά…):

Γιατί ο Ερντογάν θέλει τη σύγκρουση στο Αιγαίο; Επιστροφή στο δόγμα των «δυόμισι πολέμων»

Λογικά σκεπτόμενος, αναρωτιέται κανείς γιατί να θέλει ο Ερντογάν να ανοίξει ένα νέο, δυνητικά «πολεμικό», μέτωπο με την Ελλάδα στα δυτικά της Τουρκίας (Αιγαίο), όταν βρίσκεται ήδη «μπλεγμένος» σε έναν κανονικότατο πόλεμο με απώλειες μάλιστα για τις τουρκικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας (Συρία).
«Το κάνει γιατί μπορεί», θα μπορούσε να έρθει αφοπλιστική η απάντηση, όπως απορρέει και από τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. «Έχουμε την δύναμη να διεξάγουμε στρατιωτική επιχείρηση στο Αφρίν και ταυτοχρόνως στο Αιγαίο», διακήρυξε προ ημερών ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, σκιαγραφώντας ενδεχομένως μια νέα εκδοχή εκείνου που παλαιότερα αναφερόταν ως δόγμα των «δυόμιση πολέμων» (της δυνατότητας δηλαδή της Τουρκίας να βρίσκεται ταυτόχρονα σε πόλεμο με «δύο» δυνάμεις αλλά και με το PKK το οποίο αντιστοιχεί στο «ήμισυ» των 2,5 συρράξεων).
Ειδικά από το καλοκαίρι του 2016 και μετά (μετά το αποτυχημένο, δηλαδή, πραξικόπημα), ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επιδοθεί σε μια κούρσα κλιμάκωσης της έντασης προς όλες τις κατευθύνσεις, βάλλοντας κατά εχθρών… αλλά και εταίρων σε ΗΠΑ και ΕΕ. Έχει πραγματοποιήσει δύο στρατιωτικές εισβολές στη Συρία (στο πλαίσιο των επιχειρήσεων «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας»), με τη δεύτερη μάλιστα να παραμένει σε εξέλιξη.
Έχει, παράλληλα, ανεβάσει κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο. Η διεμβόλιση σκάφους του ελληνικού λιμενικού σώματος από τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά μακρά από διαδοχικές προκλήσεις των Τούρκων.
Υπενθυμίζεται ότι παρ’ ολίγον «επαφή» είχαμε και στις 17 Ιανουαρίου στην περιοχή των Ιμίων ανάμεσα σε τουρκική ακταιωρό και την κανονιοφόρο «Νικηφόρος» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Αλλά και ανατολικότερα, τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν την πορεία πλεύσης του γεωτρύπανου «Saipem 12000» της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI/TOTAL από το οικόπεδο 6 προς το οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ λίγα 24ωρα αργότερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία «προειδοποιεί» τους ενεργειακούς κολοσσούς τρίτων χωρών να μην συνεργάζονται με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» όπως επιμένει να αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία. Κι όλα αυτά, μέσα σε ένα «περιβάλλον» από αλλεπάλληλες παράνομες τουρκικές NAVTEX, με το σεισμογραφικό «Barbaros» να «αλωνίζει» πέριξ των κατεχομένων και το νεοαποκτηθέν τουρκικό γεωτρύπανο «Deep Sea Metro 2» να ετοιμάζεται να βάλει πλώρη για την Ανατολική Μεσόγειο.
Η ένταση με την οποία εσχάτως εκδηλώνεται η τουρκική προκλητικότητα (μέσα από κινήσεις όπως η διεμβόλιση ελληνικού πλοίου στα Ίμια) προκαλεί εντονότατη ανησυχία, ειδικά μάλιστα εάν συνδυαστεί και με την ενδονατοϊκή κρίση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον.
Ο φόβος είναι, με άλλα λόγια, μήπως στην περίπτωση ενός νέου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο δεν υπάρξει ένας νέος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να στείλει το μήνυμα «No ships, no troops, no flags» όπως είχε γίνει το 1996 στα Ιμια.
Ο ίδιος ο Ερντογάν πάντως από την πλευρά του πλέει πια σε πελάγη γκρίζων ζωνών και αναταράξεων, για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν όχι μόνο με το (ολοένα πιο εθνικιστικό) εκλογικό του ακροατήριο στο εσωτερικό αλλά και ευρύτερα με τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και ΝΑΤΟ.
Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Ερντογάν ανοίγει σκοπίμως τα χαρτιά του προς όλα τα μέτωπα, ανατολικά και δυτικά, καθώς θεωρεί πιθανή μια συνολική αναδιάρθρωση των γεωπολιτικών συσχετισμών σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.
Ο 63χρονος Τούρκος ηγέτης θέλει να είναι εκείνος ο «μεγάλος κερδισμένος» στην περίπτωση που αλλάξουν σύνορα, σφαίρες επιρροής και συμμαχίες. Για αυτό και… ανοίγεται ρισκάροντας, σε μια προσπάθεια παράλληλα να παγιώσει και ένα καθεστώς αμφισβητήσεως των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για μελλοντικές τουρκικές «κατακτήσεις».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ερντογάν δοκιμάζει πλέον ανοιχτά και τις αν(τ)οχές των συμμάχων της Τουρκίας, προκαλώντας Ελλάδα και Κύπρο λίγες ώρες μάλιστα προτού προσγειωθεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα.
Ο Τούρκος πρόεδρος συγκρούεται με τις ΗΠΑ, πρωτίστως για τη στήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στους Κούρδους της Συρίας και δευτερευόντως για την τύχη του Φετουλάχ Γκιουλέν. Παράλληλα, ασκεί πιέσεις και προς την Ευρώπη διεκδικώντας ανταλλάγματα (βίζα, εμπορικές συμφωνίες, προενταξιακά ή έκτακτα κονδύλια ενίσχυσης κ.α.).
Για τον Ερντογάν, η παραμονή στην εξουσία αποτελεί πλέον ζήτημα επιβίωσης (όχι μόνο πολιτικής αλλά… συνολικής). Εάν την χάσει, κινδυνεύει να καταλήξει στην καλύτερη περίπτωση σε κάποια φυλακή. Για να κρατηθεί, λοιπόν, στην εξουσία, επενδύει στις «υπερκομματικές» ψήφους των εθνικιστικών ψηφοφόρων στο δρόμο προς τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 (βουλευτικές, προεδρικές, τοπικές). Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι εθνικιστές δεν υπάρχουν μόνο στις τάξεις της τουρκικής δεξιάς ή των ισλαμιστών αλλά και στις τάξεις των κεμαλιστών.
Ανεβάζοντας την ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί όχι μόνο να ικανοποιήσει το εθνικιστικό του ακροατήριο αλλά και να συγκαλύψει τις νέες εθνικές ήττες της Τουρκίας στο εξωτερικό.
Οι περισσότεροι από 31 Τούρκοι στρατιώτες που έχουν πέσει νεκροί στη βόρεια Συρία μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι ένα βαρύ πλήγμα, μπροστά το οποίο ο Ερντογάν επιλέγει τον «ανέξοδο» για τον ίδιο… αντιπερισπασμό της έντασης στο Αιγαίο.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΜΑΥΡΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ .http://ydrohoosbooks.com/.ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

    Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι ενός κυκλώνα. Ενός αμερικανικού κυκλώνα, ο οποίος στην κυριολεξία σαρώνει τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Κράτη, όπως η Σερβία, η Τουρκία και η Ελλάδα, θα βρεθούν στο επίκεντρο επικίνδυνων σχεδιασμών. Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ιμπεριαλιστών, θα γίνουν αλλαγές συνόρων.Η Ελλάδα στο σημείο αυτό κινδυνεύει θανάσιμα. Κάποιοι έχουν ανοίξει ταυτόχρονα όλα τα εθνικά της θέματα, για να την αναγκάσουν σε αυτοακρωτηριασμό.Αιγαιο,Κρητη Θράκη, Κύπρος,Μακεδονια και Ήπειρος είναι ανοικτά ζητήματα, τα οποία θα σύρουν την Ελλάδα σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, που θα θυμίζει χειρουργείο. Θα την αναγκάσουν να θυσιάσει κάτι σημαντικό, για να σώσει υποτίθεται τα υπόλοιπα. Όμως, το χειρότερο είναι πως όλα αυτά έχουν δρομολογηθεί με τη συνεργασία των ελληνικών πολιτικών ηγεσιών. Είναι πλέον προφανές ότι κάποιοι «Έλληνες», για να κάνουν εκ του ασφαλούς μεγάλες πολιτικές καριέρες, έχουν προσυμφωνήσει να εξυπηρετήσουν τους ολέθριους αυτούς σχεδιασμούς.ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

  2. Η μεταπολίτευση είναι μια ιστορική περίοδος απο τέτοια παραδείγματα. Τα νέα πολίτικα κόματα,η αποβιομηχάνιση, η είσοδος στην ευρωζώνη και τελικά στην επιτήρηση του ΔΝΤ και Γερμανών θυμίζουν την άλωση του 1204 η οποία όπως τότε έτσι και σήμερα θα οδηγήσει σε νέα σκλαβιά απο τους Οθωμανούς.
    Παρόλα αυτά μας αρέσει να ζούμε με μύθους και την μισή αλήθεια. Κατηγορούμε τους »Παπικούς» και »Δυτικούς΄΄ αλλά αρνούσαστε να παραδεχθούμε ότι εμείς προκαλούμε την μοίρα μας και ότι στη διεθνή σκακιέρα δεν συγχωρείται η βλακεία.
    Άραγε φταίνε οι σταυροφόροι για το το ότι οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες επεδείκνυαν μεγάλο ταλέντο στις συνομωσίες και στους σφετερισμούς αντί να οργανώσουν την διαλυμένη αυτοκρατορία τους;
    Ποιος άραγε σας έχει πει επίσημα και απερίφραστα ότι για την άλωση του 1204 ευθύνη φέρουν αποκλειστικά και μόνο ο σφετεριστής Αλέξιος Γ Κομνηνός και ο ανιψιός του Αλέξιος Άγγελος που έταξε στους σταυροφόρους χρήμα και χρυσάφι για τον ανεβάσουν στον θρόνο ;
    Είστε σίγουροι ότι φταίνε μόνο οι Γερμανοί για την σημερινή διάλυση;https://hellenicsunrise2.blogspot.gr/2017/10/blog-post_18.html

  3. αφιερωμενο στους αποβλακωμενους αποχαυνωμενους χαπακωμενους ευρωπαιστες ελληνες.

    ΕΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΕΙΡΗΝΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ

  4. Η Ελλάδα θα αποτελεί ένα απέραντο πάρκο Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στις οποίες θα επενδύουν Τούρκοι και Καταριανοί και όπου θα εργάζονται οι ΄΄παράτυπποι» μετανάστες αλλά και οι απελπισμένοι Έλληνες. Εξάλλου όλα τα Βαλκάνια θα αποτελούν μια ενιαία περιοχή με Ε.Ο.Ζ. όπου η εθνική κυριαρχία θα έχει εκλείψει , περιοχή η οποία θα εργάζεται για την Γερμανία και την Τουρκία.https://hellenicsunrise2.blogspot.gr/2018/02/blog-post_21.html#more

  5. Εδώ και καιρό φαινόταν ότι τα μνημόνια θα λήξουν με διαμελισμό της χώρας και η κυβέρνηση το τρέχει με διαδικασία εξπρες. Ένα πρωί θα ξυπνήσουμε και θα έχουν καταλάβει οι Τούρκοι 5-6 νησιά. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι γέμισαν τα νησιά με τουρκογενείς λαθρομετανάστες. Η κυβέρνηση-αντιπολιτευση προφανώς έχει συναινέσει στο πλάνο με την υπόσχεση επανεκλογής.

  6. Το Κατάρ είναι ένα κρατίδιο στο μέγεθος της Κύπρου που διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου στον κόσμο. Το Κατάρ φιλοξενεί στο έδαφος του σχηματισμούς του τουρκικού στρατού πλήρως μάχιμους. Σε αντάλλαγμα το Κατάρ δίνει δις βοήθειας κάθε χρονο στην Τουρκία, αλλά το χρήμα δεν είναι πρόβλημα.
    Να δείτε που και η Ε.Ε. το ίδιο θα κάνει, θα προσλάβει την Τουρκία ως μισθοφόρο της και σε αντάλλαγμα θα της δώσει το δικαίωμα σε κοιτάσματα αερίου και την ειδική προενταξιακή σχέση με την Ε.Ε.
    Διαβάστε παρακάτω τι έγραφα σχετικά πριν από ένα μήνα
    Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. https://hellenicsunrise2.blogspot.gr/2018/01/blog-post_5.html#more

    • Ενθυμούμαι τη χαρά των Πολωνών όταν διαμελισαμε τη χώρα τους το 1939 αγκαλιά με τους Ναζί, και το 1944 που περίμενε στα περίχωρα της Βαρσοβιας ώστε να καταπνίξουν οι Ναζί την Πολωνική Αντίσταση πριν τους «απελευθερώσει».

  7. Μυτιλήνη: Στη φυλακή 3 παράνομοι μετανάστες για κλοπή οικόσιτων ζώων

    Οι τρεις νεαροί παράνομοι μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική, οι οποίοι την περασμένη Τετάρτη (21/02) είχαν αποπειραθεί να κλέψουν ζώα από τη στάνη 55χρονου στην περιοχή του καταυλισμού της Μόριας, κρίθηκαν προφυλακιστέοι.Όπως είναι γνωστό ο 55χρονος πυροβόλησε εναντίον τους με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει και αυτός κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία για τις οποίες και παραπέμφθηκε να δικαστεί στις 2 Απριλίου του 2019.Ας σημειωθεί ότι ο κτηνοτρόφος προσκόμισε στην Αστυνομία, και αποτέλεσαν στοιχείο της δικογραφίας, υλικό από κάμερες που είχε τοποθετήσει έξω από το σπίτι του -όπου και η στάνη των ζώων του- η οποία και κατέγραψαν το περιστατικό.

  8. . Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουάσιγκτον δεν παίρνει θέση στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και κρατά αυστηρή ουδετερότητα και αυτό όταν η κυβέρνηση των Αθηνών τους έχει δώσει τα πάντα χωρίς το ελάχιστο αντάλλαγμα! Αποδέχθηκε κατ’ ουσίαν την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή μας με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με ένα όνομα το οποίο θα φέρει τον όρο “Μακεδονία” χωρίς να λάβει το παραμικρό αντάλλαγμα!

  9. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ (1.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ) ΣΥΡΙΖΑΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ!

    Περί «ηθικού πλεονεκτήματος» της αριστεράς (και της συνοδοιπορούσας καμμεναρίας…) ο λόγος…
    Χίλια ευρώ το μήνα τσεπώνει από το υστέρημα του αγρίως φορολογούμενου ελληνικού λαού η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου – η οποία, σύμφωνα με το πόθεν έσχες της, είναι από τις πλουσιότερες στην εγχώρια πολιτική σκηνή (ετήσια εισοδήµατα 70.000 ευρώ, μετοχές αξίας περίπου 300.000 δολαρίων ΗΠΑ και καταθέσεις άνω των 250.000 δολαρίων στην J.P Morgan).Το χιλιαρικάκι που τσεπώνει η αριστερή υπουργός είναι «επίδομα ενοικίου» (για ενοικίαση διαμερίσματος, στο Κολωνάκι φυσικά…), καθώς φέρεται μόνιμη κάτοικος Νέας Υόρκης (oh, yes!), η οποία δεν έχει κατάλληλη προς διαμονή (για μια αριστερή υπουργό…) κατοικία στον νομό Αττικής.
    Συνολικά δε, όλα αυτά τα χρόνια που υπουργεύει, έχει λάβει 29.000 ευρώ από το ελληνικό δημόσιο!
    Ας είναι καλά οι κοροϊδάρες που πληρώνουνε!

  10. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΗΠΑ και Γεμρανία κρύβονται πίσω από αυτή την παρωδία.

    Οι ΗΠΑ θέλουν την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ άμεσα για να ολοκληρώσουν την στρατηγική περικύκλωση της Σερβίας και την εκδίωξη της Μόσχας από τα Βαλκάνια πριν προλάβει ο ρωσικός παράγοντας να αντεπιτεθεί μέσω αλλαγής καταστάσεων στις ορθόδοξες χώρες.Οι Γερμανοί πάλι επιδιώκουν την έξοδό τους στο Αιγαίο και την δημιουργία μικρών κρατών δορυφόρων.Είναι ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός ο οποίος θα αποφέρει στην Γερμανία τον ολοκληρωτικό έλεγχο στην ηπειρωτική Ευρώπη και τον οριστικό εξοβελισμό των Αμερικανών από τα Βαλκάνια οι οποίοι έχουν υποτιμήσει τις γερμανικές βλέψεις.Το Βερολίνο θέλει και αυτό την πρόσβαση στοο Αιγαίο και αυτό μπορεί να συμβεί με έναν μελλοντικό ακρωτηριασμό της χώρας μας με δημιουργία μια ελεγχόμενης ανεξάρτητης περιφέρειας Μακεδονίας εντός ΕΕ.http://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/670637_upoylo-ktypima-apo-ee-o-z-k-gioynker-apokalese-ta-skopia-makedonia-kai

  11. Αν θέλεις να δεις γιατί οι Εβραίοι τρέφουν άσβεστο μίσος για τη Μακεδονία, δες τι γιορτάζουν στην εθνική τους εορτή «Χανουκά» – την εξέγερση των Μακκαβαίων κατά των Μακεδόνων του Αντίοχου Δ’ του Επιφανούς, ενός από τους Επιγόνους του Αλεξάνδρου. Μία από τις σκληρότερες μάχες που έδωσε ποτέ ο Αλέξανδρος ήταν η 6μηνη πολιορκία της Τύρου, του προπύργιου των Φοινίκων Εβραίων που ήταν και η μητρόπολη της Καρχηδόνας. Όταν τελικά κυρίευσε την Τύρο το 332 π.Χ. με την τρομερή δουλειά που έκανε το μηχανικό του ενώνοντας ουσιαστικά το νησί όπου ήταν χτισμένη η πόλη με την απέναντι ξηρά, ο Αλέξανδρος τους κατέσφαξε τους Εβραίους, πούλησε πολλούς ως δούλους και 2.000 αιχμαλώτους τους σταύρωσε ως παραδειγματική τιμωρία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ