Η σύσκεψη άργησε… ένα 6μηνο (Από υποσχέσεις… να φάνε και οι κ(ώ)τες)

10
959

Η σύσκεψη άργησε… ένα 6μηνο (Από υποσχέσεις… να φάνε και οι κ(ώ)τες)

Σύσκεψη από το Υπουργείο Υποδομών στην Κω με την συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων οργανώνεται για το επόμενο διάστημα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός βουλευτής Η. Καματερός. Η σύσκεψη βέβαια άργησε τουλάχιστον ένα εξάμηνο, αλλά ας το προσπεράσουμε καλοπροαίρετα, λέγοντας ότι κι εδώ ισχύει το ‘κάλλιο αργά παρά ποτέ’.

Η πολιτική πάντως κρίνεται εκ του αποτελέσματος και στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό, συνολικά, υπάρχει απίστευτα μεγάλη καθυστέρηση χωρίς κανείς με ειλικρίνεια να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Για να μην πούμε ότι αντίστοιχη σύσκεψη, παρουσία μάλιστα της ίδιας της Υπ. Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, πραγματοποιήθηκε ένα μόλις μήνα μετά τον σεισμό -τον περασμένο Αύγουστο με αυτοψία σε όλα τα μνημεία- για επίσπευση υποτίθεται των εργασιών αποκατάστασης και μέχρι τώρα ‘ούτε φωνή ούτε ακρόαση’. Έστω μια υποτυπώδη ενημέρωση για κάποιο χρονοδιάγραμμα ενεργειών ή πρωτοβουλιών. Οπότε, θα μείνουμε στις υποσχέσεις και ίσως δούμε λίγο φως εφόσον προκηρυχθούν εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες…

Η ίδια καθυστέρηση ισχύει ασφαλώς και για τα σχολεία (τον Σεπτέμβριο που θα βαράνε τα κουδούνια να δούμε τι θα λένε…) Από τις εκδηλώσεις βασιλόπιτας και τις χοροεσπερίδες των Λυκείων ο δήμαρχος Κω (μιας και ο δήμος πήρε πάνω του το θέμα από το νέο έτος φοβούμενος αντίστοιχη καθυστέρηση με αυτή του λιμανιού από την κυβέρνηση) διαβεβαίωνε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα εγκαθίσταται ο ανάδοχος» και βλέπουμε ότι θα περάσει το Πάσχα (ίσως βγει και ο Απρίλιος) και ακόμα να δούμε να μπαίνει ένα συνεργείο αποκατάστασης και εκεί (κατά τ’ άλλα βιαστήκαμε…)!

Πλήρης απογοήτευση. Κι αν αναζητήσουμε ευθύνες (;) -όπως έκαναν οι εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας με την συγκέντρωση διαμαρτυρίας γονέων-μαθητών-καθηγητών που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ- ο ένας θα τα ρίχνει στον άλλο (κυβέρνηση-δήμος-περιφέρεια).

Σε άλλες περιπτώσεις, για να μην ξεχνιόμαστε (hot spot- προαναχωρησιακό) οι μελέτες και η υλοποίηση του έργου έγιναν σε χρόνο ρεκόρ. Όπως ακριβώς λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο από τον σεισμό. Από κει και πέρα επανήλθαμε σε ρυθμούς ‘πολιτικής’ φύσεως…

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε (με στόχο να υπερφαλαγγίσει τη ΝΔ από τα κεντροδεξιά, σε «αναπτυξιακό» νεοφιλελεύθερο επίπεδο -πέρα από το σκάνδαλο NOVARTIS κλπ) κινούνται και τα Αναπτυξιακά συνέδρια που προετοιμάζει η κυβέρνηση και εδώ στα Δωδεκάνησα (η ΝΔ δεν συμμετέχει σε αυτά αλλά δεν εμποδίζει τα αυτοδιοικητικά στελέχη της στην περιφέρεια ή τους δήμους να χαιρετήσουν και να τα παρακολουθήσουν).

Στόχος είναι -όπως εύσχημα τονίζεται- «να διερευνηθούν και να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, στη βάση ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας». Στην ατζέντα του συνεδρίου είναι και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων σε μία περίοδο που, όπως επισημαίνει η κυβέρνηση, «η ελληνική οικονομία παρουσιάζει εμφανή σημάδια ανάκαμψης και η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πλέον ορατή» (άσχετα αν οι οικονομικοί δείκτες, το κατά κεφαλήν εισόδημα κλπ δεν λένε το ίδιο).

Πως μεταφράζονται όλα τα παραπάνω για την Κω; Ό, τι προλάβουμε να πιέσουμε να γίνει ως τις εκλογές… Σε ένα σχέδιο δυναμικής διεκδίκησης κυρίως από τους φορείς (μιας και η τοπικής αυτοδιοίκηση λόγω δημοτικών εκλογών είναι και θα είναι μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, τουλάχιστον «από τρία χωριά…»)  γιατί από υποσχέσεις (Νέο Νοσοκομείο, Νέο λιμάνι και δεν συμμαζεύεται…) να φάνε και οι κότες (με όμικρον και με ωμέγα, μεταφορικά και κυριολεκτικά).

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σημερα πεφτουν οι υπογραφες και οι εργολαβοι εγκαθιστανται στα σχολεια!

    • ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ… ΟΥΤΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΓΑΛΕΙ ΑΚΟΜΑ

    • Σύσκεψη για να πουλήσουν ψέματα και λαϊκισμό στα ευκολόπιστα ζωντανά που έκαναν κυβέρνηση τους φασιστοαριστερούς ΣφΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

      Να δούμε σε θεατρική παράσταση τους μαϊντανούς του ΣφΥΡΙΖΑ και τον ψηλό εκπρόσωπο μας τον Κάπτεν Ηλία τον ΜΝΗΜΟΝΙΟφόρο ΝΑ ΥΠΌΣΧΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ αλλά μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη – Οκτώβρη… Φάτε ζωντανά για τελευταία φορά κουτόχορτο πριν τους στείλουν στον αγύριστο όσοι έχουν μυαλό.

  2. ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ . ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΌ ΥΠΠΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΚΡΥΨΕ Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ

    • ΣουροΒλακόπαιδο, όσο και να σας σκάει τα σχολεία θα τα φτιάξει ο μπαμπούλας σας, ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ πριν τις εκλογές.

      Αρχίστε την παλιά σας τέχνη, καταγγελίες για δήθεν παρανομίες, ΡΟΥΦΙΑΝΙΈΣ και η ΣΟΥΡΩΜΕΝΗ ΚΟΜΠΑΝΙΑ σε διαρκή ρουφιανιά…

  3. Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗΣ

    ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 50% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΕΓΙΝΕΣ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

  4. Υπουργική Απόφαση που αποζημιώνει τις επιχειρήσεις με 8.000 ευρώ και τα νοικοκυριά με 5.000 ευρώ σε πληγήσες περιοχές στην Ελλάδα πλην Κω.

    απόφαση του υπουργού οικονομικών 28/11/2017 που αποζημιώνει τις επιχειρήσεις με 8.000 ευρώ και τα νοικοκυριά με 5.000 ευρώ σε πληγήσες περιοχές στην Ελλάδα πλην Κω.Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθ. ΔΑΕΦΚΚΕ/οικ.1720/Α32/2017 https://www.e-nomothesia.gr/kat-nomothesia-genikou-endiapherontos/koine-upourgike-apophase-daephkke-oik-1720-a32-2017.html.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΕΡΝΕΙ.

  5. ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ΒΙΚΤΩΡ ΟΡΜΠΑΝ: Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΕΙΣΒΟΛΗ… ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ!

    Εν συνεχεία, ο λαοπρόβλητος Ηγέτης αναφέρθηκε ανοιχτά στον ρόλο του διεθνούς σιωνισμού:
    «Αγωνιζόμαστε με έναν εχθρό διαφορετικό από εμάς. Δεν είναι φανερός, αλλά κρύβεται. Δεν είναι ειλικρινής, αλλά ύπουλος. Δεν είναι εθνικός, αλλά διεθνής, δεν πιστεύει στην εργασία, αλλά κερδοσκοπεί με το χρήμα. Δεν έχει δική του πατρίδα, αλλά αισθάνεται ότι κατέχει ολόκληρο τον κόσμο»!
    Τέλος, αναφέρθηκε στο αναγεννητικό πρόγραμμα για μια νέα Ουγγαρία: «Το δυτικό μοντέλο της φιλελεύθερης δημοκρατίας πνέει τα λοίσθια. Χωρίζουμε τον δρόμο μας από τα δυτικά, ευρωπαϊκά δόγματα. Αρκετά! Κηρύσσουμε την ανεξαρτησία μας από αυτά… Η Ουγγαρία δεν θα γίνει αποικία της Δύσης, δεν θα ζήσει με διαταγές από ξένες δυνάμεις».
    Τέτοιους Ευρωπαίους Ηγέτες θέλουμε!

  6. Η Σύμη δεν αφέθηκε στο έλεος των καταστροφών: Τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις του νησιού, που επλήγησαν, αποζημιώθηκαν με 5.000 ο καθένας και 8.000 αντίστοιχα, με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ ειδικές ρυθμίσεις έγιναν για το πάγωμα των βεβαιωμένων οφειλών. Το έργο για την ανάπλαση και αποκατάσταση της Κεντρικής Πλατείας της Σύμης, εντάχθηκε στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Νοτίου Αιγαίου, με χρηματοδότηση 520.000 €. Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης προχώρησε σε έκτακτη χρηματοδότηση 300.000 ευρώ στο Δήμο Σύμης μέσω του προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών. Πρόσφατα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζης, μέσω της ΓΓ του Υπουργείου, ενέκρινε 1εκ ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στις οδικές υποδομές του νησιού. Με απόφαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου ενέκρινε επιχορήγηση του Δήμου Σύμης, με 300.000€, για την επισκευή και συντήρηση των μονάδων αφαλάτωσης που υπέστησαν ζημιές από την πλημμύρα, ενώ προχώρησε και σε έκτακτη επιχορήγηση με 80.000€ του Δήμου

  7. ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ»! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΑ ΦΡΑΓΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. – ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ, ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΞΕΚΟΚΑΛΙΣΕΤΕ!

    Στήριξη έκτακτης ανάγκης για τα «προσφυγάκια» στην Ελλάδα, ύψους 180 εκατ. ευρώ, αποφάσισε και ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Η νέα χρηματοδότηση αφορά μεταξύ άλλων την αναβάθμιση του «προγράμματος στήριξης έκτακτης ανάγκης για την ένταξη και τη στέγαση» (ΕΣΤΙΑ), για να μεταφέρονται τα «προσφυγάκια» σε διαμερίσματα σε αστικές περιοχές εκτός των καταυλισμών, προκειμένου να ενταχθούν (με το ζόρι…) στην ελληνική κοινωνία.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην σχετική ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ότι η συνολική οικονομική βοήθεια προς το ελληνικό κράτος για τα «προσφυγάκια», υπερβαίνει πλέον τα 1,5 δισ. ευρώ.Βέβαια, είναι ένα θέμα, πόσα απ’ αυτά τα χρήματα καταλήγουν στον προορισμό τους. Σύμφωνα με τα όσα είχε πει πέρυσι κάποιος αξιωματούχος της Κομισιόν, το 80% απ’ αυτά τα χρήματα… «χάνεται στο δρόμο».
    Λέτε γι’ αυτό να πανηγυρίζουν τα «αλληλέγγυα» συντρόφια, μόλις έμαθαν πως έρχονται κι άλλα φράγκα; Γιατί είναι έτοιμοι να τα ξεκοκαλίσουν;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ