Κάποιος πρέπει να ρωτήσει ευθέως τον Πρωθυπουργό «τι έχει με την Κω» (Μακάρι να έπαιρνε αυτή την πρωτοβουλία ο Δήμαρχος. Ίσως «σπάσει» και ο πάγος…)

20
2010

Δύο όλες κι όλες αναφορές στην Κω (κι αυτές,,,»στεγνές») έκανε στην κεντρική ομιλία του στο πολυδιαφημισμένο και πολλά υποσχόμενο, Αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η μία ήταν για τον τουρισμό, μετά τις  επισημάνσεις (τόσο από τον ίδιο όσο από την Υπ. Τουρισμού Ε. Κουντουρά και από τον Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο λίγο νωρίτερα) για τις «υψηλότερες ιστορικά επιδόσεις», αναφερόμενος ακόμα στις τουριστικές επενδύσεις και τα μεγάλα ξενοδοχεία που έγιναν στην Κω την τελευταία τριετία.

Η δεύτερη ήταν η ανακοίνωση (λίγο πολύ γνωστή) ότι το έργο αποκατάστασης του λιμανιού για τις ζημιές που υπέστη από τον σεισμό του περασμένου Ιουλίου, βρίσκεται στη φάση δημοπράτησης.

Πέραν τούτου, ουδέν.

Για ένα νησί που επλήγη μέσα σε δύο χρόνια καταστροφικά από μεταναστευτικό και σεισμό.

Για το γεγονός ότι ο αριθμός των αφίξεων κρουαζιεροπλοίων από τριψήφιος τα προηγούμενα χρόνια έγινε μονοψήφιος (8 και να δούμε…) ούτε λέξη για την Κω. Παρότι τόνισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την αύξηση των προσεγγίσεων σε Ρόδο, Πάτμο και Κυκλαδονήσια).

Για την πλήρη ανετοιμότητα και εγκατάλειψη της Κω με τις απίστευτες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην αποκατάσταση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς σαν να μην ενημερώθηκε ποτέ…
Παρότι αναφέρθηκε στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρόδου, της Πάτμου και των άλλων νησιών, η Κως, ο Ιπποκράτης, το Ασκληπιείο, σαν να μην υπήρχαν ή σαν να μην τα γνωρίζει καν… (Τι κι αν ο Τέλης κατέθεσε τότε στην σύσκεψη με την Λ. Κονιόρδου στην Κάζα Ρωμάνα, τους δύο φακέλους να προταθούν στην UNESCO, η ανακήρυξη του Ασκληπιείου ως «Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και του Ιπποκρατικού Όρκου ως αντίστοιχου «άυλου μνημείου». Να δούμε σε ποιον κάλαθο  βρίσκονται…)

«Και πως να τα γνωρίζει άλλωστε» θα αντιτείνει κανείς, αφού ο ίδιος δεν πατάει το πόδι του στην Κω, ενώ έχει πάει -όπως τόνισε με καμάρι- δύο και τρεις φορές στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου (Νίσυρο, Κάλυμνο, Τήλο, Καστελλόριζο, Ρω, Ρόδο).

Αλλά και ποιος να τολμήσει να τον ενημερώσει… Όλοι θυμόμαστε την περιβόητη απάντηση για «το άλλο νησί» που έδωσε την περίοδο του μεταναστευτικού στον Ν. Χατζηνικολάου, αλλά και το «ψυχροπολεμικό» κλίμα που ακολούθησε με τον Δήμαρχο Κω…
Ούτε φυσικά έδειξε  να τον ενδιαφέρει αν οι τουρίστες που έρχονται και ξανάρχονται στην Κω βλέποντας το λιμάνι και τα μνημεία στην ίδια κατάσταση αναρτούν φωτογραφίες στο διαδίκτυο και στο facebook με σχόλια του τύπου «σαν να μην πέρασε μια μέρα…» από το σεισμό.

Αυτή τη γενική αίσθηση της αδιαφορίας ή κάποιου είδους «τιμωρίας» της Κω «έπιασε» σε μια από τις σπάνιες παρεμβάσεις του για το νησί (από τα χρόνια που ήταν τοπικός Βουλευτής) και ο Κ. Σκανδαλίδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά σε ερώτησή του προς τον Α. Τσίπρα «Παρότι σήμερα ο πρωθυπουργός μιλάει στη Ρόδο για την «αναπτυξιακή» πολιτική της κυβέρνησης, η πολιτεία μοιάζει να αδιαφορεί για τις ζημιές, αλλά και τις οικονομικές πληγές που άφησε πίσω του ο σεισμός, παρά τις εκκλήσεις του δήμου».

Πέρα και πάνω απ’ όλα αυτά, η Κως δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση…
Κάποιος πρέπει να ρωτήσει ευθέως τον Πρωθυπουργό «τι έχει με την Κω» (και μακάρι να έπαιρνε αυτή την πρωτοβουλία ο Δήμαρχος Γ. Κυρίτσης. Ίσως «σπάσει» έτσι και ο πάγος…)

Ακόμα και αν υπήρξε έντονη διαφωνία ή σύγκρουση με τον Δήμαρχο και την τοπική κοινωνία για το θέμα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, το hot spot και το προαναχωρησιακό… Δεν μπορεί (έστω επικοινωνιακά) να μην γνωρίζει ότι από τις πρώτες και κορυφαίες αρετές ενός ηγέτη είναι ότι θα πρέπει «να συγχωρεί , να ‘ξεχνά’ και να δείχνει κατανόηση…»

Άλλωστε στην πολιτική, όπως και στην καθημερινή ζωή (αλλά και στις επιχειρήσεις, στο σύγχρονο μάνατζμεντ) το να συγχωρείς είναι «θεία» πράξη, το να ξεχνάς όμως παράλληλα είναι ακόμη πιο «θεάρεστο».

Αλλιώς, ας μην ξεχνά ότι και η Κως ξέρει να τιμωρεί…

20 ΣΧΟΛΙΑ

  1. για το χαλι στο νησι.το κρατος των αθηνων ειναι πολυ μακρια.τουλαχιστον ας συνενοηθει μετον επαρχο περιφερειαρχη βουλευτη.αλλα τσιμεντο σκετο.

  2. Όπα ρε Γιάννη το στρίψαμε στον λαϊκισμό. Για όλα φταίνε οι άλλοι.

    Γιάννη μην μασάς το παραμύθι του Κυρίτση για πες μου σε παρακαλώ που βλέπεις ότι έχει κάτι με την Κω ο Τσίπρας?? Η Ρόδος η Ψέριμος και η Κάλυμνος έχει μεγαλύτερο ΦΠΑ από εμάς και επί πλέον έχουμε όλη την ευεργετική νομοθεσία για τις σεισμόπληκτες περιοχές. Το ότι άργησαν τα έργα δεν συνέβει μόνο στην Κω αλλά παντού. Ο Τσίπρας και ο κάθε Τσίπρας φταίει όταν ο Κυρίτσης για να πάει βουλευτής το παίζει Μητσοτακικότερος του Μητσοτάκη σκέφτεται μόνο το συμφέρον του και γράφει το νησί στα αρ…. Αλλά εκλογές δεν έρχονται μόνο για τον Τσίπρα έρχονται και για τον Κυρίτση.

    • Συνεχιζεται το ιδο ανοητο…κυριτσικο παραμυθι της ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΑΣ – ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑΣ της Κυβερνησης με την…Κω !! Το ..παραμυθακι το ξεκινησε και το τροφοδοτει ο κυριτσης και οι συν αυτω, εδω και 3 χρονια τοτε που περιμενε την …αριστερη παρενθεση !!! Δεν του βγηκε η ..παρενθεση και τους εμεινε ο…ΠΟΛΕΜΟΣ χωρις σφαιρες!! Καθε τοσο επανερχεται… Ο Τσιπρας δεν αγαπα την.. Κω, ενω αγαπα την..Καλυμνο!!!. Η Κως αγαπα τον Τσιπρα αλλα ο Τσιπρας δεν αγαπα την Κω !!! Γιατι Τσιπρα δεν αγαπας την Κω ??? Καποιος να ρωτησει τον Τσιπρα γιατι δεν αγαπα την Κω ???…κ.ο.κ. φτανει πια ξενοστισε το πραμα…

  3. ΣΥΡΙΖΑ. 43 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών λογω σεισμου στην μυτιληνη
  4. ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκατ. ευρώ για αποκατάσταση ζημιών λογω σεισμου στην ΚΩ

    λογω ασυνενοητου προβληματικου αναγωγου προβληματικου

  5. Στο δήμο Μυτιλήνης, 33.971 ευρώ για αντικατάσταση οικοσκευής πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό, της 12ης Ιουνίου 2017

    Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, η κατανομή της επιχορήγησης θα γίνει ως εξής:
    Στο δήμο Σαμοθράκης, 95.820 ευρώ για άμεσες βιωτικές ανάγκες και απαιτήσεις αντικατάσταση οικοσκευής πληγέντων από τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν το νησί στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2017.
    Στο δήμο Μυτιλήνης, 33.971 ευρώ για αντικατάσταση οικοσκευής πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό, της 12ης Ιουνίου 2017.
    Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/aytodioikhsh/story/874541/ektakti-epixorigisi-434-017-eyro-se-treis-dimoys-gia-katastrofes-apo-fysika-fainomena#ixzz5C38rwJ2c

  6. Ο σχετικός φάκελος με τα πρακτικά αποτίμησης των ζημιών έχει σταλεί στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στην Γ.Γ. Βιομηχανίας και στην Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ/ΕΥΣΕ, προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου:Ο αριθμός των επιχειρήσεων στο νησί της Κω που κατέθεσαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ανέρχονται σε 164 και το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των ζημιών ανέρχεται σε 684.106,98 ευρώ.Παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας λειτούργησε άμεσα η αποζημίωση έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει.Αιτούμαστε, να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες – καθώς δεν είναι ανυπέρβλητες – και να προβείτε σε εκείνες τις ενέργειες που θα επισπεύσουν το ταχύτερο δυνατόν την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους – πληγέντες επιχειρηματίες της σεισμόπληκτης Κω».

  7. Την αδιαφορία του Σφύριζα Δημάρχου την πληρώνει το νησί. Γιατί άλλοστε να ασχοληθεί με την Κω? Μια χαρά τη βγάζει έτσι και πουλά και μούρη. Ο πουλάω αντιπολίτευση με τις πλάτες των Κώων, τι περιμένατε να κάνει η Κυβέρνηση ? Και πάλι καλά η κυβέρνηση μέσω του Ηλά που ασχολείται μαζί μας μετά από τις συνεχείς δηλώσεις του Πάπα – Αυτοκράτορα της βλακείας Γεωργίου Κω. Τελικά μόνο στη τσέπη του δεν κάνει κακό, σε όλους εμάς ??????????????

  8. Φταίνε και οι προβληματικοί ηγέτες του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που στην αγωνία τους να στηρίξουν με κάθε μέσω τον ανίκανο τοπικό βουλευτή που τους ανέδειξε

  9. ΛΑΘΡΑΙΟΙ. ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΕΧΟΥΝ ΜΠΟΥΚΑΡΕΙ –ΔΙΑ ΘΑΛΑΣΣΗΣ- ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ… ΚΑΙ 2.000 ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ!

    Αυγατίζουν καθημερινά τα εισερχόμενα «προσφυγάκια» στην χώρα των «ανοιχτών συνόρων», προοιωνίζοντας ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι.

    Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την 1η Απριλίου μέχρι σήμερα, έχουν μπουκάρει στα νησιά μας, δια θαλάσσης, 2006 «προσφυγάκια».

    Από αυτούς οι 1.184… προτίμησαν την Λέσβο, 435 την Χίο και 387 την Σάμο.

    Αλλά και στον Έβρο, έχει δεκαπλασιαστεί (!!!) σε σχέση με πέρυσι ο αριθμός των εισερχομένων! Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τον τρέχοντα μήνα έχουν μπουκάρει από κει πάνω από 2.000 «προσφυγάκια», ενώ τον προηγούμενο μήνα (Μάρτιο) 1.658, όταν τον περυσινό Μάρτιο οι εισερχόμενοι ήταν μόλις 256.

    Καταλαβαίνετε τι μας περιμένει το καλοκαίρι! Αναμένεται… ντου από παντού!

  10. Πραγματικα η Κως ξερει και τιμωρει.Απο τον τζέφρεϊ στον αλεξη και τωρα μαλλον φωφη. 18 χιλιαδες χρονια μνημονιο μας χρειαζεται.

  11. Δεν πάει τον δήμαρχο , όπως και ο κύριος Κυρίτσης αυτόν και όταν δεν υπάρχει μεταξύ τους καμία εμπιστοσύνη ,τη νυφη πληρώνει το νησί .
    Δυστυχώς ο δήμαρχος απο διπλωματία έχει μαύρα μεσάνυχτα και νομίζει ότι δεν έχει ανάγκη κανέναν .

  12. απ οτι μου ειπαν γιαννη τα εδω λ…του συριζα-ξυριζα ζητησαν απο τον φόρεσε γκαμπ καταληψια-τεμπελοσκυλο να μας τιμωρησει γιατι αντισταθηκαμε για την κατασκευη χοτσποτ, και γιατι τα φασιστακια αυτα οπως τα αποκαλεσε ο θοδωρακης που τους ξερει καλα, ειναι χειριστου ειδους τραμπουκοι-αμοραλιστες.
    με μια λεξη……

    ΤΣΟ

  13. «Πόλεμος» στη Μυτιλήνη: Σκηνές χάους μεταξύ μεταναστών, κατοίκων και αστυνομίας

    Σκηνές που δεν έχει ξαναζήσει η πόλη τα τελευταία χρόνια διαδραματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής (22/4) στην πόλη της Μυτιλήνης.Μεγάλη ομάδα πολιτών καθοδηγούμενα από στελέχη του ακροδεξιού χώρου, επιτέθηκαν σε ομάδα προσφύγων και μεταναστών, κυρίως από το Αφγανιστάν που για πέμπτη μέρα είχαν καταλάβει την πλατεία Σαπφούς.Συνεχείς επιθέσεις με βεγγαλικά και κροτίδες επιχείρησαν οι συγκεντρωμένοι πολίτες της Μυτιλήνης εναντίον των μεταναστών και προσφύγων, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού.Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, περικυκλωμένοι στην άλλη μεριά της πλατείας από αστυνομικές δυνάμεις, απαντούσαν με συνθήματα.
    Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/879112/polemos-sti-mytilini-skines-xaoys-metaxy-metanaston-katoikon-kai-astynomias#ixzz5DSw8PZeD

  14. Εκδήλωση μαστούρας από την Νεολαία Σύριζα: Αποβλακωθείτε για να ξεχάσετε τα μνημόνια!

    Φεστιβάλ μαστούρας διοργανώνει αυτές τις ημέρες, με συμμετοχή πολλών υπουργών, η νεολαία του Σύριζα.
    Μάλιστα, στην εκδήλωση αυτή η κυβέρνηση ρίχνει και τον «φερετζέ» της «φαρμακευτικής κάνναβης», που αποτέλεσε τον δούρειο ίππο της νομιμοποίησης, αφού κεντρική ομιλία της εκδηλώσεως θα είναι αυτή του… φρούραρχου Μπαλαούρα με τίτλο: «Η απαγόρευση του δαίμονα και ο δαίμονας της απαγόρευσης – Μια συζήτηση για την ψυχαγωγική κάνναβη».Φυσικά, η όλη εξέλιξη δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη. Ήταν σαφέστατο ότι το πρόσφατο νομοσχέδιο για την «φαρμακευτική κάνναβη» ήταν μια πρόφαση για την ολοκληρωτική νομιμοποίηση της μαστούρας και της αποβλάκωσης.Και, φυσικά, όλα αυτά είναι αναμενόμενα, αφού οι συριζαίοι αντιλαμβάνονται ότι η αποβλάκωση είναι μονόδρομος για την διάδοση των… ιδεών τους. Θα πρέπει κανείς να έχει καταναλώσει πολλά… παρτέρια για να αποδέχεται τα μνημόνια του Σύριζα και μάλιστα να τα περνά και για… κοινωνική πολιτική.

  15. Και μην ακούω γελοιότητες περί Κυρίτση . Υπόψην οτι δεν είμαι «Κυριτσικός», αλλά αυτά είναι παιδαριώδεις δικαιολογίες των συριζαίων. Ο Τσίπρας και οι συν αυτώ μας έχουν «γραμμένους».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ