Σε λίγο, θα λέμε πάλι με αυτά τα χάλια «οι αριθμοί ευημερούν… αλλά ο κόσμος δεν βγαίνει από τα all in»

8
2022

Σε λίγο, θα λέμε πάλι με αυτά τα χάλια «οι αριθμοί ευημερούν… αλλά ο κόσμος δεν βγαίνει από τα all in»

Με αφορμή την ένταξη και των εργαζόμενων στις υπηρεσίες πρασίνου των Δήμων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως προβλέπει ο «Κλεισθένης 1» *, αλλά και την κατάσταση… ζούγκλας με τα χόρτα να έχουν κατακλύσει πάρκα – αρχαιολογικούς και υπαίθριους χώρους στην πόλη της Κω θα περίμενε κανείς ο δήμος μας να κινητοποιηθεί και να αναθεωρήσει κάποια πράγματα.

Πόσο μάλλον, όταν έχει μείνει -όπως τονίζει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θ. Μουζουράκης- με 6 άτομα προσωπικό στο πράσινο, ενώ οι 68 ΙΔΟΧ, όπως όλα δείχνουν, θα φύγει κι ο Μάιος και να δούμε αν θα αναλάβουν υπηρεσία (άστε δε που πολλοί βλέποντας την καθυστέρηση βρήκαν δουλειά στον τουρισμό και είναι αμφίβολο αν θα καλυφθούν οι θέσεις).

Αντιθέτως, τηρεί κι εδώ (όπως και στο θέμα της εικόνας του εσωτερικού λιμανιού) παθητική στάση, επιρρίπτοντας απλώς ευθύνες προς τα πάνω… (και καλά κάνει, αλλά όπως και με το μεταναστευτικό, την έλλειψη πρωτοβουλιών πληρώνει το νησί)

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είτε πρόκειται για δημοτικά πάρκα, είτε πρόκειται για επαρχιακό οδικό δίκτυο, είτε για αρχαιολογικούς χώρους πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη διαχείριση-δράση (όχι μόνο όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο, όπως έγινε με το συντονιστικό δήμου-επαρχείου-φορέων, προ τριετίας).

Ποσώς ενδιαφέρει τον επισκέπτη, όπως και τους πολίτες του νησιού (που τα βλέπουμε καθημερινά), αν εδώ είναι αρμόδιος ο δήμος, από κει η περιφέρεια και πιο πέρα η αρχαιολογία ή ή κυβέρνηση.

Πριν από λίγα χρόνια (πάλι επί δημαρχίας Κυρίτση και σε αντίστοιχη συγκυρία έλλειψης προσωπικού) ο δήμος Κω όλοι θυμόμαστε ότι είχε συνεργαστεί με την Έν. ξενοδόχων για την «υιοθεσία» πάρκων και σημείων πρασίνου της πόλης από κάθε ξενοδοχείο, φροντίζοντάς τα με το προσωπικό του.

Ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο να συνεχιστεί σε μόνιμη βάση, τουλάχιστον ας γίνει -εκτάκτως- μια έκκληση αντίστοιχη του «Let’s do it Kos» (σε ξενοδοχεία, εθελοντές, στρατό) και για τον καθαρισμό των χόρτων (ακόμα και ιδιοκτήτες ζώων που μπορούν να τα φάνε…) στα κεντρικά αυτά σημεία της πόλης, τον επαρχιακό και τους αρχ. χώρους, όσο είναι ακόμα νωρίς.

Οι συνθήκες είναι δύσκολες, το κατανοούμε όλοι. Η έλλειψη όμως πρωτοβουλιών η το να τα ρίχνει ο ένας στον άλλον (όπως και για την εικόνα του λιμανιού που παραμένει σε κακά χάλια) σε μια τουριστική χρονιά που ξεκινά με τις καλύτερες προσδοκίες… σηκώνει πολλά ερωτηματικά.

Σε λίγο, θα λέμε πάλι «οι αριθμοί ευημερούν… αλλά ο κόσμος δεν βγαίνει από τα all inclousive». Γιατί και πως να βγει άραγε, με αυτά τα χάλια;

 

* Την ένταξη και των εργαζόμενων στο πράσινο στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων προβλέπει ο «Κλεισθένης 1». Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 182, με το οποίο επανακαθορίζεται η «έννοια, (το) περιεχόμενο και (ο) τρόπος καθορισμού ανταποδοτικών τελών»: «Η παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α’ 74) τροποποιείται ως εξής: «Το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο που βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφέρειας των δήμων και προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη των πάσης φύσης δαπανών που αφορούν την παροχή των υπηρεσιών της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων, του ηλεκτροφωτισμού των οδών, των πλατειών και του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων, των υπηρεσιών συντήρησης του πρασίνου, καθώς και κάθε άλλης παγίως παρεχόμενης υπηρεσίας από τους δήμους που σχετίζεται ή είναι συναφής με αυτές. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε χρήση ή δέσμευση των πόρων που προέρχονται από την είσπραξη του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου για την κάλυψη οποιονδήποτε άλλων δαπανών και υποχρεώσεων.  Το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου υπολογίζεται επί της επιφάνειας του εκάστοτε ακινήτου και προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων αυτής επί του συντελεστή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους, ο οποίος ορίζεται, ανά κατηγορία χρήσεως των ακινήτων, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία παρέχει ακριβή, επίκαιρη και πλήρως στοιχειοθετημένη αιτιολόγηση για τον καθορισμό των συντελεστών του τέλους στο προσήκον ύψος», προστίθεται.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες εντάσσονταν μόνο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τον οδοφωτισμό, γεγονός που δημιούργησε πλείστα προβλήματα, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι δήμοι προχωρούσαν στην παράταση των συμβάσεων «παρατασιούχων» των υπηρεσιών πρασίνου, πολλοί Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ενέκριναν τις πληρωμές τους.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗΣ

    ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 50% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΕΓΙΝΕΣ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

  2. Με κινητοποιήσεις, απεργίες και κλειστά καταστήματα αντιδρούν κάτοικοι και φορείς της Λέσβου στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στον νησί τους, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού συνεδρίου Βορείου Αιγαίου.
    Oι δρόμοι στην αγορά της Μυτιλήνης είναι έρημοι από κόσμο, τα καταστήματα κλειστά και δεν υπάρχει ούτε περίπτερο ανοιχτό.

  3. Θέλετε να ελέγξετε τις μεταναστευτικές ροές ; Ακούστε μας !
    Οι Σύριοι μετανάστες στην Ελλάδα είναι το 5-6% του συνόλου , οι υπόλοιποι είναι από
    το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, τη Γκάνα, το Μαρόκο, τη Γκάμπια, Σουδάν, Νιγηρία, Δημοκρατία του Αγίου Δομίνικου, Καμερούν, Κούβα, Κομόρες, Ερυθραία, Ακτή Ελεφαντοστού ,τη Μπενίν, την Αλγερία, το Πακιστάν, το Μαλί, την Αιθιοπία, την Υεμένη, τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, την Ουγκάντα, το Κονγκό, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, την Ονδούρα, το Νταρφούρ, το Τόγκο, τη Ρουάντα, το Ιράν, τη Μπουργκίνα Φάσο, τη Γκαμπόν, τη
    Διαβάστε την συνέχεια εδώ: http://www.triklopodia.gr

  4. φτωχεια δυστυχια στην ελλαδα.υπευθηνη η γερμανικη ναζιστικη ευρωπαικη ενωση

  5. Συνεχίζεται το ντού… παντού, στην χώρα των «ανοιχτών συνόρων»!

    Έτσι, εβδομήντα τρία (73) «προσφυγάκια», αποβίβασε το πρωί στη ξηρά στην περιοχή «Κοκκινόγεια» Ακρωτηρίου Ταινάρου του δήμου Ανατολικής Μάνης, ιστιοπλοϊκό σκάφος – κατά πάσα βεβαιότητα προερχόμενο από την Τουρκιά, που έπλευσε ανενόχλητο όλο το Αιγαίο!

    Κι έφτασε στην Μάνη, που «κανόνι δεν την πιάνει» κι ούτε πάτησε ποτέ πόδι κατακτητή!

    Στην περιοχή έσπευσαν (ως συνήθως, κατόπιν εορτής…) δύο περιπολικά σκάφη του λιμενικού, που παρέλαβαν τα «προσφυγάκια»…

  6. κ.Κιάρη,πρέπει να κάνετε ένα ρεπορτάζ με άτομα που δουλεύουν σε All Incl..και βέβαια έχουν την διάθεση να μιλήσουν

    Απ την εβδομαδιαία διαμονή σ ένα All Inclussive 700 ατόμων,περίπου το 40-50% έχουν σκοπό να ξοδέψουν στην Τοπική Οικονομία ένα μίνιμουμ ποσό και ένα ποσοστό απ αυτούς επειδή οι υπηρεσίες και τα ‘είδη’ κατανάλωσης,δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.Συμφωνώ ότι η πόλη πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση,αλλά και κόκκινα χαλιά να τους βάλεις,κάποιοι θα βγαίνουν μόνο για βόλτα,άλλοι θα βγαίνουν για τα απολύτως απαραίτητα,και πολλοί δεν θα βγαίνουν καθόλου.Έχουν χιλιοειπωθεί εδώ μέσα,ότι το Επίσημο κράτος και δεν θέλει και δεν μπορεί να κάνει τίποτα,η ΤUI και όλοι οι μεγάλοι Tour Operator είναι ανεξέλεγκτοι και χαίρουν προνομιακών και άνισων με τους υπόλοιπους πολίτες συμπεριφορών!!!Το τουριστικό κύκλωμα όπως είναι στημένο,δεν θα βελτιωθεί,ακόμα και κρεμαστές γέφυρες να κτιστούν.Τα υπόλοιπα απλά είναι παραπληροφόρηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ