Τοπικά Δημοψηφίσματα (με Κλεισθένη Ι) για: Hot spot, All inclusive, λακκούβες, χόρτα… & δεν συμμαζεύεται

9
1756

Τοπικά Δημοψηφίσματα (με Κλεισθένη Ι) για: Hot spot, All inclusive, λακκούβες, χόρτα… & δεν συμμαζεύεται

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν τελευταία με αφορμή τη συζήτηση αναφορικά με το υπό ψήφιση νέο σχέδιο νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης Ι».

Επειδή τα περισσότερα έχουν σχολιαστεί και αναλυθεί, θα σταθούμε μόνο στην πρόβλεψη για τοπικά δημοψηφίσματα σε επίπεδο Δήμου ή Περιφέρειας για καίρια ζητήματα.

Όλοι θυμόμαστε το περιβόητο δημοψήφισμα που είχε αποφασίσει να διενεργήσει το δημοτικό συμβούλιο Κω για την λειτουργία ή όχι του hot spot στο νησί (για την διενέργεια του οποίου ακόμα αναμένει απάντηση από το Υπ.Εσ).

Όλοι μπορούμε να φανταστούμε λοιπόν τι έχουμε να δούμε και σε αυτό το επίπεδο το επόμενο διάστημα (με την ψήφιση του νόμου που τα διευκολύνει). Ουδέν κακόν αμιγές καλού, θα λεγε κανείς.

Ίσως έτσι η τοπική κοινωνία και οι πολίτες της, αποκτήσουν ενεργότερο ρόλο και λόγο σε ζητήματα που τους ταλανίζουν και πολλές φορές μπλέκουν σε πολιτικά παιχνίδια ή σκοπιμότητες που δεν τα αφήνουν να προχωρήσουν.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι περιθώρια πρακτικής εφαρμογής και υλοποίησης των αποφάσεών τους θα έχουν τα εν λόγω δημοψηφίσματα.

Γιατί αν είναι σαν το γνωστό δημοψήφισμα που διεξήγαγε η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της (όταν το «όχι» έγινε «ναι» το ίδιο βράδυ, λόγω… ανωτέρας βίας) τότε καταλαβαίνει κάνεις ποιο θα είναι το πρακτικό αποτέλεσμά τους και σε τι καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς τι θα συνέβαινε (ή μπορεί να συμβεί) αν εισαχθεί με την ψήφιση του νόμου: Δημοψήφισμα Ναι ή Όχι στο Hot spot (όχι μόνο στην Κω, αλλά σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Σάμο κλπ).

Αλλά και αντίστοιχα για μας εδώ που μας «καίει» περισσότερο: Δημοψήφισμα Ναι ή Όχι στο all inclusive, Ναι ή Όχι στην ανέγερση νέων all in ξενοδοχειακών μονάδων και πάει λέγοντας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον «Κλεισθένη Ι» είτε σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου που μέχρι τώρα είναι «από τρία χωριά…» (σε λίγο «από τέσσερα…» και με Δήμαρχο χωρίς πλειοψηφία για λήψη αποφάσεων), είτε με τα τοπικά δημοψηφίσματα που θα έρχονται όπου υπάρχει αδυναμία λήψης αποφάσεων… δεν θα πλήξουμε καθόλου!

Παραθέτουμε την σχετική πρόβλεψη:

Τοπικό δημοψήφισμα

Στον “Κλεισθένη Ι” εισάγεται η έννοια του τοπικού δημοψηφίσματος, το οποίο δεν αφορά μόνο τους δήμους αλλά και τις περιφέρειες. Τοπικό δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί όλες τις υπόλοιπες χρονικές περιόδους πλην της προεκλογικής για την ανάδειξη εκπροσώπων στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο.

Για τη διεξαγωγή του απαιτείται είτε απόφαση των 2/3 από το δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο, είτε αίτημα του 10% των εγγεγραμμένων εκλογέων του δήμου ή της περιφέρειας. Στον δημόσιο διάλογο για το αντικείμενο του δημοψηφίσματος μπορούν να συμμετάσχουν εκτός από τους τοπικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα.

 

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ.ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΗΣ

    ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ 50% !!! .ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ?ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!!
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ?ΣΤΗΝ ΠΟΥΓΚΑ ΤΟΥ…!ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ 2016 5.000.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2018 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 7.500.000 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΛΗΤΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΕΓΙΝΕΣ.ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΓΚΑ.ΜΟΝΟ Η ΜΑΣΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟ!!!!ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ!!ΠΛΑΤΕΙΕΣ!!εργα απερχομενου τρενακια, πλατειες ,αγαλματα , συντριβανια,χωραφια σε συγγενη προεδρου, κλιματιστικα,αιθουσες προκατ, 2 φορες δημαρχος αρκετη ζημια εκανες στο νησι.ο απερχομενος ρημαξε το νησι.εκλεισε τον εφτ,εδιωξε την RYANAIR ,εδιωξε τα κρουαζιεροπλοια ,εριξε φορους στις επιχειρησεις νοικοκυρια,ΠΟΥΛΗΣΕ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΟ INCLUSIVE.

  2. Το μόνο που δεν λέει (όπως πολύ σωστά αναφέρεις) είναι αν οι αποφάσεις θα γίνονται σεβαστές.

  3. Η κυρία Αϊρίν-Εβελυν-Μικέλα-Μαίρη Σαρπ, που γεννήθηκε το 1954 στην Καλαμάτα, είναι η νέα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας…

    Ήταν αυτή, που το 2010, έκρινε με την εισήγησή της, θετικό το ΠΡΩΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
    ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;;; (ακολουθεί η εισήγησή της).

    Είναι η ίδια , που ως εισηγήτρια θα εκδικάσει την προσφυγή για την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, που υπέβαλαν 7 δικηγόροι και εφοριακοί…

    Δεν νομίζω πως περιμένετε κάτι διαφορετικό από… απόρριψη των προσφυγών…

    Είναι … ελληνικό το επώνυμό της ή μήπως… «περιουσιακό»;;;

    Κι έχεις και τον παραιτηθέντα Σακελλαρίου, να μας λέει πως πρέπει ο ελληνικός λαός να εμπιστεύεται την … δικαιοσύνη…

    ΡΕ, ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ!

    Καλλιόπη Σουφλή

    attikanea.blogspot.gr/

  4. 1.Γιατί να θέλουμε το χοτ σποτ και το προαναχωρησιακό που είναι μεγάλο ρίσκο για το νησί μας; Για να μας φέρνουν παράνομους μετανάστες από άλλα μέρη , ενώ είχαν υποσχεθεί και είχε δεσμευτεί ο Καματερός οτι αυτό δεν θα γινόταν; Γιατί να μην γίνεται μόνο η καταγραφή εδώ και να τους μοιράζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, α φού άλλωστε από το Συμβούλιο Επικρατείας κρίθηκε οτι δεν είναι υποχρεωτικό να τους κρατάνε στα νησιά;
    2. Γιατί να θέλουμε το all inclusive που μαντρώνει τους τουρίστες στα ξενοδοχεία, αφήνοντας όλες τις άλλες επιχειρήσεις να μαραζώνουν;’Aσε που η ποιότητα των υπηρεσιών , όπως και των τουριστών που έρχονται πέφτει κατακόρυφα, δυναμιτίζοντας κάθε προσπάθεια να κάνουμε την Κω καλύτερο και ακριβότερο προορισμό.

  5. Σαφή δείγματα του πανικού και του τρόμου που τους διακατέχει, είναι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργίσκου της Μέρκελ και του Τραμπ και των «λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων» (του… «συνταγματικού τόξου»), για την οργή λαού που ξέσπασε εναντίον του -υμνητή των σφαγέα του ποντιακού ελληνισμού, Κεμάλ Ατατούρκ- Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη. Μέχρι και ο πρόεδρος Πάκης εξέδωσε ανακοίνωση!
    Κοινή συνισταμένη δε όλων των ανακοινώσεων των… συνταγματικών, είναι πως οι αγανακτισμένοι πολίτες τυγχάνουν «ακροδεξιοί», «φασίστες» και τα συναφή.
    Τυχαίο; Δε νομίζω! Τα ίδια (για «φασιστοειδή», κ.τ.λ.) δεν έλεγαν οι «συνταγματικοί» σούπερ-δημοκράτες και για το πρόσφατο ξέσπασμα της λαϊκής οργής στην Μυτιλήνη;

  6. Νόμιζαν πως ξεμπέρδεψαν με τον ελληνικό λαό, μετά την προγραμματισμένη απογοήτευση που του προσέφεραν οι συριζοψεκασμένοι πολιτικοί απατεώνες! Νόμιζαν πως τον έκαναν αδιάφορο και παθητικό. Ραγιά, με λίγα λόγια, που είναι ικανοποιημένος με τα ψίχουλα που του πετάνε! Τα δυναμικά ξεσπάσματα της Μυτιλήνης και της Θεσσαλονίκης τους διαψεύδουν! Και τώρα απελπίστηκαν και τρέμουν! Τρέμουν τη λαϊκή οργή! Τρέμουν ότι θα’ ναι ανεξέλεγκτη κι ότι θα τους πάρει παραμάζωμα! Τρέμουν ότι αυτό που συνέβη στον Μπουτάρη μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε εξ’ αυτών! Τρέμουν την Νέμεση! Κι έχουν έναν επιπλέον σοβαρό λόγο να τρέμουν την λαϊκή οργή ειδικά αυτή την εποχή, που είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν το Ιερό όνομα της Μακεδονίας μας!

    Και καλώς κάνουν και τρέμουν, γιατί τελείωσαν τα ψέματα! Ήρθε η ώρα της πληρωμής, κι ο καθένας, θα λάβει σύμφωνα με τα έργα αυτού!

  7. ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΗ! Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΚΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ «ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ» ΕΚΡΗΞΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΡΓΗΣ!

    Ποτέ στο παρελθόν –από το 1974 μέχρι σήμερα- πρόεδρος της δημοκρατίας (τους…) δεν ασχολήθηκε με προπηλακισμό πολιτικού και τέτοια πράγματα, γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του.
    Το «ταμπού» αυτό έσπασε ο… λαοφιλέστατος πρόεδρος Πάκης, ο οποίος με «διαρροή» του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα υπόλοιπα καθεστωτικά ΜΜΕ «εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και την απερίφραστη καταδίκη του για την φασιστικής -κατά την επιεικέστερη έκφραση- νοοτροπίας επίθεση εναντίον του δημάρχου της Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη από περιθωριακά στοιχεία».Μάλιστα! Στη χώρα όπου δρουν ανεξέλεγκτα κομμουνιστές τρομοκράτες που χαρακτηρίζονται «κοινωνικοί αγωνιστές» και παρακρατικοί συμμορίτες με κουκούλες, που χαρακτηρίζονται «ακτιβιστές», ο πρόεδρος βρήκε να καταδικάσει μια έκρηξη πηγαίας λαϊκής οργής, δίνοντάς της μάλιστα και συγκεκριμένο πολιτικό χρώμα!
    Άξιος ο μισθός του, κι όχι μόνο για τα Μνημόνια της δυστυχίας μας και τους εφαρμοστικούς τους νόμους, που υπογράφει με χέρια και με πόδια!

  8. Όλες οι δωσίλογες πόρνες της ελληνικής αποικίας, όλων των ποικιλιών και χρωμάτων (πολιτικές, δημοσιογραφικές, ακαδημαϊκές και CIA), καταδικάζουν, πανικόβλητες, τον προπηλακισμό του Μπουτάρη…
    Καμία έκπληξη, το αντίθετο θα ήταν περίεργο… Ο Μπουτάρης αποτελεί ένα από τα πιο κραυγαλέα συμπτώματα της νεοταξικής κοπριάς και μία από τις πλέον μοχθηρές γκριμάτσες των δωσίλογων του 4ου Ράιχ…Η καθεστωτική υστερία, βεβαίως, ΥΠΕΡ του Μπουτάρη δεν οφείλεται μόνο στην καθεστωτική αλληλεγγύη ανάμεσα στις ποικιλίες του δωσιλογισμού και των ιπποκόμων του 4ου Ράιχ… Οφείλεται και στον ΤΡΟΜΟ τους. Στον Μπουτάρη διακρίνουν τα προμηνύματα από το ξεχείλισμα της λαϊκής ΟΡΓΗΣ η οποία απειλεί να σαρώσει όλα τα παράσιτα των πολιτικών απατεώνων και όλους αυτούς που προπηλακίζουν και δολοφονούν ανελέητα, καθημερινά και επί χρόνια τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία… http://resaltomag.blogspot.gr/2018/05/4.html

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ