Κουίζ: Του χρόνου, τέτοια εποχή σε ποιες Κοινότητες οι Πρόεδροι που θα «ανάψουν» τα δέντρα θα είναι ανεξάρτητοι;

4
1295

Ανεξάρτητοι συνδυασμοί «χτυπάνε» προεδρία σε δύο-τρεις Δημοτικές Κοινότητες, μέχρι στιγμής…

Με αφορμή το άναμμα των δέντρων στις Κοινότητες φίλος συνδημότης μας έβαλε το σχετικό κουίζ: Του χρόνου, τέτοια εποχή σε ποιες Κοινότητες οι Πρόεδροι που θα «ανάψουν» τα δέντρα, δεν θα ανήκουν στην παράταξη της (όποιας) Δημοτικής αρχής; Κι έχει ενδιαφέρον ο προβληματισμός.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε δύο τουλάχιστον δημοτικές Κοινότητες των χωριών (αν και απόψε στη συνάντηση της ΝΔ Κω ακούσαμε και για τρίτο χωριό… ενώ από κάποιο πρώην αυτοδιοικητικό σχήμα εξετάζεται το ίδιο σενάριο και στη δημοτική Κοινότητα Κω),  ξεκίνησαν να γίνονται κάποιες κινήσεις για την συγκρότηση Ανεξάρτητων συνδυασμών, μιας και ο Κλεισθένης τους δίνει αυτή τη δυνατότητα.

Ειδικότερα, σε κοινότητες με περισσότερες από 300 ψήφους μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα και ένας συνδυασμός αυτόνομος, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους υπόλοιπους που διεκδικούν τον Δήμο συνολικά.

Αυτό ερμηνεύεται ως προσπάθεια ενίσχυσης του θεσμού των παλαιών κοινοτήτων, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαβλέπουν ότι μέσα από αυτή τη λογική ενισχύονται τοπικιστικά σχήματα, τα οποία ενδέχεται να λειτουργήσουν σε βάρος του συνόλου του Δήμου. Δηλαδή, όπως τονίζουν, με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η εσωστρέφεια και όχι το συλλογικό πνεύμα, που είναι κυρίαρχο να επικρατήσει.

Και φυσικά σε τέτοια περίπτωση η υλοποίηση του προγράμματος της δημοτικής αρχής που θα προκύψει ή θα «πάει περίπατο» ή θα χρειαστεί πολύ γερά νεύρα για συνεννόηση και κάμποσο νερό στο κρασί»·.. για να προχωρήσει.

Στην Κω είναι γεγονός ότι υπάρχουν δυσαρεστημένοι και αποστασιοποιημένοι αιρετοί, τόσο από την πλειοψηφία, όσο και από την μειοψηφία (πρώην και νυν). Παράλληλα, γύρω από αυτούς υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που θεωρούν ότι οι Κοινότητές τους είναι έρμαια μιας «δημαρχοκεντρικής λογικής» (όποιος κι αν εκλεγεί δήμαρχος) που δεν αφήνει τις Κοινότητες να διαχειριστούν τα του «οίκου» τους και να αναπτυχθούν όπως θα ήθελαν.

Αλλά και πως θα διοικήσει η νέα δημοτική αρχή όταν (…ας αφήσουμε στην άκρη τις κοινότητες) δεν θα έχει την πλειοψηφία ούτε στην Οικονομική επιτροπή, ούτε και στην Επ. Ποιότητα Ζωής…

Έχει επίσης ενδιαφέρον να δούμε που θα κατασταλάξουν τελικά και οι κομματικές (επίσημες ή ανεπίσημες) στηρίξεις, αλλά και ποιοι τοπικοί παράγοντες… ενδέχεται να στηρίξουν αυτά τα τοπικά σχήματα.

Μέχρι στιγμής από πλευράς «χρισμάτων» μόνο στην Περιφέρεια έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, όπου η ΝΔ έχει ήδη ανακοινώσει στήριξη στον νυν Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκο και ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα στηρίξει τον Μ. Γλυνό (από κοινού με το ΚΙΝΑΛ).

Στον Δήμο Κω, το πιθανότερο είναι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην δώσουν επίσημη στήριξη σε κανένα συνδυασμό και να αφήσουν τις όποιες τάσεις τους («φιλοκυριτσικές» ή «αντικυριτσικές» που υπάρχουν τοπικά σε κάποιο ποσοστό και στα δύο κόμματα) να εκδηλωθούν μετά το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα, ώστε σε κάθε περίπτωση να μην αισθανθούν «χαμένοι».

Από αυτή την άποψη το προεκλογικό σκηνικό και η εξέλιξή του αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον…

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ο λαός θέλει να φύγει ο σημερινός. Μας έχει ξευτιλίσει. Το πολιτιστικό πνευματικό και πολιτικό επίπεδο του νησιου έχει φτάσει στον πάτο. Καμιά προοπτική Καμιά ποιότητα. Καμιά ιδεολογία. Διαχέριση του χειρίστου είδους με δικαστικές διώξεις και με αμιάντους των συγγενών.

  2. συριζαιος φουκαρας απο 3000 γιουρο/χρονο φτανει τα 200.000 γιουρο/χρονο. Ποσα φτανει το χρονο το αφεντικο του φουκαρα;

  3. Καλό θα ήταν να γραφτεί ένα άρθρο (ανάλυση με παραδείγματα) σχετικά με τον τρόπο εκλογής δημάρχων και συμβούλων.
    Από όσα έχω καταλάβει την πρώτη Κυριακή ψηφίζουμε κυρίως συμβούλους οι οποίοι εκλέγονται με απλή αναλογική. Αν κάποιος δήμαρχος έχει πάρει και πάνω από 50% εκλέγεται και δήμαρχος, αν όχι πάμε για δεύτερη Κυριακή με τους 2 πρώτους δημάρχους και όποιος πάρει το 50%+1 βγαίνει και δήμαρχος.
    Αν πχ έχουμε 3 ισοδύναμες παρατάξεις και πάρουν από 33% η καθεμία παίρνει το 1/3 των συμβούλων. Ο δήμαρχος όμως που θα εκλεγεί θα έχει πάλι το 1/3 των συμβούλων (αυτούς της πρώτης Κυριακής) και σε κάθε ψηφοφορία θα χρειάζεται την βοήθεια από τις άλλες 2 παρατάξεις για να ψηφιστεί το θέμα που φέρνει για συζήτηση.
    Εγώ τουλάχιστον έτσι το έχω καταλάβει ότι θα γίνει και το βλέπω δύσκολο να συνεργάζονται οι αντίπαλοι δημοτικοί σύμβουλοι.
    Αν τώρα οι παρατάξεις είναι περισσότερες λογικά ο δήμαρχος θα έχει ακόμα λιγότερους συμβούλους.

  4. Πάτρα: Mουσουλμάνος οπλισμένος με μαχαίρια εισέβαλε σε εκκλησία και «στο όνομα του Αλλάχ» απειλούσε τους πιστούς!

    Ένα πολύ περίεργο περιστατικό (βέβαια όχι και τόσο «περίεργο» εάν σκεφτεί κανείς τι γίνεται στην Πάτρα με τους… «πρόσφυγες») σημειώθηκε στην πόλη και συγκεκριμένα στο ναό του Αγίου Ανδρέα, την ώρα που γινόταν ένας γάμος!Ένας άνδρας εισέβαλε στην εκκλησία κατά την διάρκεια της γαμήλιας τελετής στη Πάτρα, στάθηκε στο κέντρο του ναού, τους ζήτησε να σταματήσουν την λειτουργία και να… αλλαξοπιστήσουν, στο όνομα του Αλλάχ, αλλιώς θα τους σκότωνε όλους (φωτό).
    Oι υπευθυνοι του ναού κάλεσαν την Αστυνομία, φροντίζονταν να μην τον ερεθίζουν.
    Άνδρες της ΕΛΑΣ έσπευσαν στο σημείο, τον συνέλαβαν υπό την απειλή όπλων και βρήκαν πάνω του δυο μαχαίρια.https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/esoteriki-asfaleia/735055_patra-allodapos-oplismenos-me-mahairia-eisevalle-se

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ