«Η Κως δυστυχώς δεν είχε και δεν έχει μεγάλους ευεργέτες όπως είχε και έχει, η Κάλυμνος…»

22
1287

«Η Κως δυστυχώς δεν είχε και δεν έχει μεγάλους ευεργέτες όπως είχε και έχει, η Κάλυμνος…»

Με αφορμή τις δράσεις και τις εκδηλώσεις πολλών και διαφόρων συλλόγων του νησιού για έργα κοινωνικού σκοπού, όπως είναι επισκευές-ανακαινίσεις ή προμήθειες μηχανημάτων στο Νοσοκομείο Κω η σε σχολεία (από συλλόγους γονέων) κλπ, μας έρχεται στο μυαλό ο συνήθης προβληματισμός που θέτουν κατά καιρούς κάποιοι συμπολίτες μας: «Μα καλά τότε γιατί πληρώνουμε φόρους; Δεν είναι υποχρεωμένο το κράτος να τα χρηματοδοτεί αυτά;»

Ο αντίλογος βέβαια δίνεται όχι μόνο από τη γνωστή ρήση του John F. Kennedy ««Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου» αλλά και εν τοις πράγμασι από την συμμετοχή και ανταπόκριση της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας που ενισχύουν και στηρίζουν (όπως και όσο μπορεί η καθεμία και ο καθένας) αυτές τις δράσεις.

Το έχουμε ξαναγράψει και σε άλλη ευκαιρία: το επίπεδο προσφοράς και αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία είτε για συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, είτε για σημαντικές ελλείψεις στα ευαίσθητα θέματα υγείας και παιδείας είναι αισθητά ανεβασμένο. Και η πρώτη σημαντική κίνηση γι’ αυτό ήταν η καθιέρωση των γευμάτων αγάπης δηλ. του καθημερινού συσσιτίου  της Ιεράς Μητροπόλεως (με τη στήριξη του από μεγάλο αριθμό ανθρώπων που προσφέρουν αλλά και εθελοντών) και η πολύ σωστή απόφαση του Μητροπολίτη μας να γίνεται στον φιλόξενο χώρο του Γηροκομείου, δίνοντας του συμβολικά και ουσιαστικά ζωντάνια και έμπρακτη ανθρωπιά.

Να μην ξεχνάμε ότι όλα σε μια κοινωνία είναι μια αλυσίδα. Αρκεί αν γίνει μια καλή αρχή και «η χαρά του να δίνεις», πολλαπλασιάζεται.

Το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα του εθελοντισμού σε όλα τα επίπεδα: από τον καθαρισμό στο νοσοκομείο μέχρι… την εθελοντική διάσωση και συνδρομή παροχής βοήθειας σε κάθε έκτακτο περιστατικό.

Ένα μόνο «μείον» που κι αυτό χωράει πολλή συζήτηση μας επεσήμανε τις προάλλες ένας πολύ καλός φίλος και ενεργός συμπολίτης μας: «Η Κως δυστυχώς δεν είχε και δεν έχει μεγάλους ευεργέτες όπως είχε και έχει, η Κάλυμνος…»

Την επισήμανση αυτή δεν παρέλειπε να κάνει παλαιότερα στον τοπικό τύπο, αλλά και σε κάθε εκδήλωση του Σβουρένειου και ο γνωστός συμπολίτης μας Παντελής Σβουρένος (λέγοντας μάλιστα ότι ήθελε με την κατασκευή του «Σβουρένειου» να γίνει η αρχή και να ακολουθήσουν κι άλλοι).

Τον ίδιο προβληματισμό έθετε και σε παλαιότερο άρθρο της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επιχειρώντας να προσεγγίσει το γιατί:

«Φανταστείτε την Αθήνα χωρίς το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Ακαδημία Αθηνών, το Ζάππειο ή το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ναι, είναι αδύνατον… Όλα αυτά τα εμβληματικά κτίρια είναι δωρεές. Έγιναν με χρήματα που έδωσαν ο Αβέρωφ, ο Τοσίτσας, ο Στουρνάρης, ο Ζάππας, ο Μπενάκης και πολλοί άλλοι.

Το φαινόμενο της ευεργεσίας είναι κατ’ εξοχήν ελληνικό. Έτσι τουλάχιστον έχουν ισχυριστεί ιστορικοί όπως ο Πολ Βεν που ανιχνεύει τις ρίζες του ευεργετισμού στην ελληνιστική περίοδο. Ευεργέτες στήριξαν το έθνος όταν έβγαινε μπαρουτοκαπνισμένο από την επανάσταση του ’21, έχτισαν σχολεία, νοσοκομεία και ορφανοτροφεία, όπλισαν το κράτος -θωρηκτό Αβέρωφ- σε κρίσιμες στιγμές. Με δικά τους χρήματα αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896, τρία χρόνια μετά το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» του Χαρίλαου Τρικούπη. Και, ίσως, σ’ αυτό το σημείο, πρέπει να κάνουμε μια πρώτη σκέψη ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή: από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αρκετοί ιδιώτες πλούτισαν και λίγα χρόνια αργότερα το κράτος πτώχευσε.»

Παραθέτει μάλιστα και τις σχετικές απόψεις των ιστορικών: Μαρίας Χριστίνας Χατζηιωάννου, διευθύντριας ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και του Πανεπιστημιακού Αντώνη Λιάκου.

«Παλιά οι ευεργέτες είτε έχτιζαν κτίρια, είτε σχολεία, είτε αγόραζαν οπλικά συστήματα όπως το θωρηκτό Αβέρωφ. Τώρα η διαφορά είναι ότι δεν αγοράζουν οπλικά συστήματα αλλά και τείνουν περισσότερο στο να συγκροτήσουν κληροδοτήματα τα οποία διαχειρίζονται οι ίδιοι, σε σχέση με το παρελθόν που σε κάποιο βαθμό έβαζαν συνέταιρο και το κράτος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και ευεργέτες που λένε ότι για να φτιάξουμε εμείς αυτό το έργο θα βάλουμε κάποια ευεργεσία αλλά θέλουμε να βάλει και το κράτος τα 3/4. Έτσι, γίνεται κατά κάποιο τρόπο ένα είδος PSI της ευεργεσίας» υποστηρίζει ο κ. Λιάκος.

Η κ. Χατζηιωάννου υπογραμμίζει και άλλη μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο. «Εχει διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός, δεν υπάρχει η έννοια της τοπικής πατρίδας αλλά και η έννοια του Σωτήρα. Το άτομο αντιλαμβάνεται διαφορετικά τη θέση του στην κοινωνία. Η ευεργεσία έδινε ταυτότητα στον απόδημο ελληνισμό. Ήταν η γέφυρά του».

Κάθε σχετικός προβληματισμός δεκτός…

Καλές γιορτές σε όλους!

 

22 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ….ΔΕΝ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΩΟΙ!!!
    Ο ΕΝΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ!
    ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ ΚΟΙΤΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ!!
    ΟΙ ΚΑΛΥΜΝΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΔΕΛΦΙΑ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ….

    • Δυστυχώς προτεραιότητα ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ… Απόδειξη ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΗΜΑΙΑ στα σπίτια τους. Πλην ελάχιστων εξαιρεσεων…

  2. εμείς έχουμε τόσους φραγκάτους αλλά προτιμούν να τα τρώνε σε ταξίδια η να τα κάνουν καταθέσεις στο εξωτερικό. Η ποιο φραγκάτη οικογένεια της Κω είχε αναλάβει να συντηρήσει του…….., αλλά προφασιζόμενη την κρίση σταμάτησε στον πρώτο. Αλλά τι να τους συντηρήσεις αφού ο αλλος έχει καβαλλήσει το καλάμι του ερευνητή και τους κλείδωσε απαγορεύοντας την προσπέλασή τους

  3. ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΤΗΣ ΚΩ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΟΙΟ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  4. η κως της οπισθοδρομησης της παρακμης της αποσυνθεσης του ΑΜΙΑΝΤΟΥ.

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥΣ ……….

  5. ΟΙ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΤΗΣ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ

    ΤΗΣ ΜΑΣΑΣ

  6. Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες.Αβερωφ (καλλιμαρμαρο σταδιο,θωρηκτο κτλ) Σίνας (ακαδημια,αστεροσκοπειο) Τοσιτσας Στουρναρας Αβερωφ (πολυτεχνειο, αρχαιολογικο μουσειο,σχολη ευελπιδων, ωδειο αθηνων) Δομπολης (καποδιστριακο πανεπιστημιο) Ζαππας (ζαππειο μεγαρο) Ζωγραφος (ιδρυμα και σχολειο στην Κωσταντινουπολη κτλ) Αρσακης (αρσακεια κτλ) Σταύρου Καπλάνης Ζωσιμαδες (εθνικη τραπεζα) Ριζάρης Καπλανης (διάφορες σχολες) και πολλοι αλλοι. Επισης θα μπορουσε να χαρακτηριστει ευεργετης και ο Παυλος Μελας οχι στα γρόσια και τα γράμματα αλλά στα άρματα!

  7. ΣΥΓΧΑΡΗΤΉΡΙΑ ΚΎΡΙΕ ΚΙΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΊΟ ΆΡΘΡΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΎΝΑΜΗ ΣΑΣ ΝΑ ΑΠΟΤΥΠΏΝΕΤΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ …!!!!
    ΒΈΒΑΙΑ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΆΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΩ ΠΟΥ ΠΡΟΣΈΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΈΡΟΥΝ ΕΓΏ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΔΙΆΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΉΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΊ ΜΑΣ ΤΟ ΈΖΗΣΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΗΓΜΑ ΕΊΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ ΠΟΥ ΈΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΉΘΕΙΑ ΠΟΛΛΏΝ ΚΩΩΝ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΌΝΟ ….!!!!
    ΑΠΛΆ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΥΠΆΡΞΕΙ ΣΩΣΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΊΝΗΤΡΑ ΏΣΤΕ Η ΔΩΡΕΑ ΤΟ ΈΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΦΈΡΕΙ Ο ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ..!!!!!
    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΌΜΑΣΤΕ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΕΥΤΥΧΊΑ ΥΓΕΊΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ….!!!

  8. Μάλλον δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο του κυρίου Καίσερλη. Γιατί αν το διάβαζες θα γνώριζες ποιοί είναι οι πραγματικοί ευεργέτες της Κω και ποιοί είναι αυτοί που έφτιαξαν αυτό το θαύμα της σημερινής πόλης.

  9. Υπάρχει ένα κτίριο κοντά στο Ιπποκράτειο ίδρυμα το οποίο έχει δωρήσει στον Δήμο της Κω επί κυρίου Φάκκου ένας ευεργέτης που αγαπούσε την Κω. Ο κύριος Κυρίτσης δυστυχώς δεν έχει περάσει ούτε επ΄έξω.

  10. Αν και δεν τον γνωρίζω συμφωνώ γιατί μια κοινωνία την φτιάχνουν οι μικρόι και άσημοι. Το ότι αποκτήσαμε μια τόση ωραία πόλη οφείλεται στους πολίτες της. Δεν χρειάζονται ευεργέτες όταν από κοινού όλοι οι πολίτες βοηθούν Και ναι το βιβλίο του Δημάρχου που διάβασα και εγώ φανερώνει την προσφορά ανώνυμων και φτωχών ανθρώπων. Κύριε Κιάρη το κείμενο σου θέλει διόρθωση

  11. Διαφωνώ εντελώς με το άρθρο σας. Η Κως δεν χρειιάζεται ευεργέτες. Έχει τεράστιο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο και έχει δραστήριους ανθρώπους. Η Κάλυμνος με τα βράχια ναι τους χρειάζεται. Αλλά η Κως χρειάζεται επίσης και φωτισμένη ηγεσία που θα ενώνει και θα κινητοποιεί τους πολίτες της. Και δυστυχώς τελευταία οι ηγεσίες ασχολούνται με τον εαυτό τους και με τα συμφέροντα τους.

  12. ΒΡΤΕΘΗΚΕ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Η ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΥ ΔΩΡΙΣΕ ΈΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΑ ΤΕΦΑΡΙΚΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. ΟΥΤΕ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕΣ ΟΥΤΕ ΕΨΑΞΕΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΕΡΧΕΣΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΔΩΡΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ. ΨΑΞΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ. ΨΑΞΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ

  13. Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΩ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ..ΕΥΤΥΧΩΣ..ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ,ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΠΑΓΗΣ..ΕΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΜΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ (ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟ)..27 ΕΘΝΟΤΗΤΕΣ!!
    ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ,ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΙΑΡΗ. ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ,ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ,ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ?? ΣΥΝΗΘΩΣ ΥΠΕΡΒΑΛΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ,ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΚΑΘΕΞΗΣ..

  14. Από το εμπόριο των σφουγγαριών. Με εκατοντάδες σφουγγαράδες ανάπηρους και πνιγμένους και πάμπτωχους.

  15. 300.000 ΣΥΡΙΟΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ… ΟΙ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ;

    Σχεδόν 300.000 Σύριοι, έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους μετά τις δύο διασυνοριακές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει δύο επιχειρήσεις – «Ασπίδα του Ευφράτη» και «Κλάδος Ελαίας»- στη βόρεια Συρία.Και βέβαια, οι Σύριοι που είχαν καταφύγει στην Τουρκιά ήταν πρόσφυγες χωρίς εισαγωγικά, καθώς έφυγαν από την εμπόλεμη χώρα τους και κατέφευγαν στην πλησιέστερη ασφαλή χώρα. Τώρα όμως τελείωσε ο πόλεμος στην Συρία, οπότε πρόσφυγες δεν είναι πλέον και γι’ αυτό επιστρέφουν.Αλήθεια, τι θα γίνει με τους εν Ελλάδι Σύριους, οι οποίοι σε καμμία χρονική στιγμή δεν ήταν πρόσφυγες, καθώς έφυγαν από μία ασφαλή χώρα την Τουρκία και ήρθαν σε μια άλλη ασφαλή χώρα – την Ελλάδα; Γιατί δεν επιστρέφουν στην πατρίδα τους, για να βοηθήσουν και στην ανοικοδόμησή της; Κι αφού δεν φιλοτιμούνται να φύγουν από μόνοι τους, γιατί άραγε δεν τους διώχνει το ελληνικό κράτος;

  16. Εγω σαν νεος εχω ζησει τον σημερινο ευεργετη της Καλύμνου τον ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΛΙΚΟ μεσα απο το αιγαιο tv και οσο ηταν ο Μαμας και η Μπεττυ και τωρα μεσα απο το internet εχει δωσει τα τελευταια χρόνια πάνω απο ενα εκατομμυριο ευρω και δεν σταματαει και ενω εμεις εδω απο την Κω εχουμε πολλούς πλουσιους και εντος και εκτος Κω δεν εχουμε δει δραχμη τους-δεν θελουν να δωσουν σε τα λεφτα τους επειδη φοβουνται οτι δεν θα πανε εκει που πρεπει ας το κανουν οι ιδιοι-να αγορασουν να τοποθετησουν,να δωρησουν και να δημοσιευσουν οτι κανουν σαν πραξεις χωρις ονοματα αυτοι που θα ευεργετηθουν θα ξερουν-ΧΑΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΧΑΛΙΚΟΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ και να ξερεις οτι εμεις οι κωοι ζηλευουμε πολυ που δεν εχουμε ενα ΧΑΛΙΚΟ ΓΙΑΝΝΑΡΕ

  17. Καταρχήν θέλω να καλοσορισω το νεο μας μέλος που εδω και μηνες μετακόμισε στη πολη, απο κει και περαΝομίζω το μόνο που μας ενώνει εμάς τους κώους είναι ότι όλοι συμφωνουμε ότι το Ζηπαρι είναι το χειρότερο χωριό στη Κω

  18. Αυτα τα Χριστουγεννα εαν το προσεξατε το νησι και η πολη μας ηταν «επιμελως αστολιστη» καμια αισθηση χριστουγεννων Βασ. Γεωργιου αστολιστη, Μακρυγιαννη Αστολιστη, κεντρικες αρτηριες αστολιστες…πριν φθανουμε να μιλαμε για ευεργετες ας μιλησουμε για την καθημερινοτητα του νησιου που καποιοι υπεθυνοι φροντισαν να ειναι τα ποιο αχρωμα τα ποιο αδιαφορα Χριστουγεννα ολων των ετων, την εξουσια πολλοι θελησαν το θεμα ειναι ποσοι ειναι ικανοι ομως να διαχειριζονται αυτο το νησι που παει μονο του στον αυτοματο…Τραγικοι οι υπεθυνοι για την ανεπαρκεια τους τραγικοι και εμεις που τους ανεχομαστε !!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ